Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 17 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Ja osobiście w ogóle "nie czuję" skór egzotycznych. O wiele bardziej podobają mi się np. wrzucone przez Ciebie @Beny23 chwilę wcześniej oksfordy Foster & Son. Ale wiadomo, o gustach itd. itp. :)

U mnie dzisiaj casualowo, na dynamicznym jak wieloryb kopycie ;). Buty po 4 warstwach kremu, skóra w końcu wydaje się przyzwoicie odżywiona. Połamały się bardzo mocno i wyraźnie. Przy tym fasonie (plain toe) to coś, czego można się spodziewać, ale zastanawiam się na ile efekt końcowy jest też skutkiem nienajlepszych warunków przechowywania...

W każdym razie biorąc pod uwagę charakter butów nie jest to coś co będzie mi przeszkadzać w użytkowaniu tych butów z radością :)

20190405_082907.thumb.jpg.3c1ef88f0b21037f1e583b89fa406146.jpg

20190405_082811.thumb.jpg.d3cd6a0d2a8f6b7bc30755639508ed04.jpg

Dagestad by Alfred Sargent

Bonusowo widok z okna. Nie potrafię zrobić dobrego zdjęcia z tej perspektywy.

20190405_082714.thumb.jpg.c6121342a1dc8b39fea3ef95dad624d1.jpg

• Like 2
  • Oceniam pozytywnie 4
Opublikowano
10 minut temu, blekit napisał:

Połamały się bardzo mocno i wyraźnie. Przy tym fasonie (plain toe) to coś, czego można się spodziewać, ale zastanawiam się na ile efekt końcowy jest też skutkiem nienajlepszych warunków przechowywania...

W nieczarnym chromexcelu występuje takie zjawisko, że jeśli naciśniesz cholewkę od środka to pojawia się jasne przebarwienie na zewnątrz. Skóra jest tłuszczowa i uchodzą z niej woski. Zastanawia mnie na ile jaśniejsze łamania u Ciebie są pochodną podobnego zjawiska.

Opublikowano
48 minut temu, Żorż Ponimirski napisał:

W nieczarnym chromexcelu występuje takie zjawisko, że jeśli naciśniesz cholewkę od środka to pojawia się jasne przebarwienie na zewnątrz. Skóra jest tłuszczowa i uchodzą z niej woski. Zastanawia mnie na ile jaśniejsze łamania u Ciebie są pochodną podobnego zjawiska.

Moim zdaniem to nie ma nic wspólnego z pull-up.

6 minut temu, Zajac Poziomka napisał:

@blekit mi to raczej wyglada na efekt kiepskiej jakości skóry i tzw. loose grain a nie przesuszenia.

To bardzo prawdopodobne.

Opublikowano

@Zajac Poziomka, @lubo69 może, ja się nie znam. Wiem tyle, że skóra była bardzo przesuszona. Poza fragmentami o których mówimy nie dzieje się z nią nic złego, wydaje się być dobrej jakości. Ale jak już mówiłem, nie jestem specem i nie potrafię nic więcej powiedzieć.

@xkoziol dla mnie zakup jest trafiony, to dokładnie taki model butów jakiego szukałem. Są bardzo wygodne i do dżinsów czy cięższych spodni na jesień będą w sam raz. Kupione były z myślą o casualu i przeznaczeniu na woły robocze do katowania, więc ślady złamania zupełnie mi nie przeszkadzają. Pewnie że fajnie jakby były mniejsze, ale jest jak jest i nie mam zamiaru się tym przejmować. Miałem Berwicki 3010 które też się brzydko połamały (subiektywnie jeszcze gorzej, bo zupełnie inaczej poszczególnych butach) i nosiłem je przez kilka lat i nikt mnie palcami nie wytykał ;) Myślę że z tymi będzie co najmniej tak samo.

Opublikowano
2 godziny temu, Żorż Ponimirski napisał:

Ten typ tak ma (chromexcel) i należy się z tym pogodzić. To tak jakby narzekać - mam na myśli brzydkie łamanie i wychodzący czasem wosk, że w woskowanej kurtce wosk się powycierał. Bywa, że efekt jest mniejszy lub większy ale zawsze jest - niezależnie od firmy która buty wykonała. Ta skóra ma w sobie masę wosków itp. które czasem wychodzą jako biały nalot - wystarczy podgrzać suszarką i się wchłoną ;) Moim zdaniem to jest skóra na trzewiki itp. typowo casualowa.

Opublikowano
4 godziny temu, blekit napisał:

@Zajac Poziomka, @lubo69 może, ja się nie znam. Wiem tyle, że skóra była bardzo przesuszona. Poza fragmentami o których mówimy nie dzieje się z nią nic złego, wydaje się być dobrej jakości. Ale jak już mówiłem, nie jestem specem i nie potrafię nic więcej powiedzieć.

@xkoziol dla mnie zakup jest trafiony, to dokładnie taki model butów jakiego szukałem. Są bardzo wygodne i do dżinsów czy cięższych spodni na jesień będą w sam raz. Kupione były z myślą o casualu i przeznaczeniu na woły robocze do katowania, więc ślady złamania zupełnie mi nie przeszkadzają. Pewnie że fajnie jakby były mniejsze, ale jest jak jest i nie mam zamiaru się tym przejmować. Miałem Berwicki 3010 które też się brzydko połamały (subiektywnie jeszcze gorzej, bo zupełnie inaczej poszczególnych butach) i nosiłem je przez kilka lat i nikt mnie palcami nie wytykał ;) Myślę że z tymi będzie co najmniej tak samo.

Piękne są. Moim skromnym zdaniem najładniejsze z ostatnio pokazywanych w tym wątku.,Dzięki tym załamaniom mają charakter.Jakby przyjechał japoński mistrz  Tsuyoshoushi Hathimiura na trunk show i miał w próbniku taką skóre z opisem ,że jest to skóra z podbródka wołu Matsusaka wyhodowanego w Prefekturze Hyogo w oborze z muzyką klasyczną na żywo masowanego 24/7 przez masażystę zwilżającego dłonie 12 yo Yamazaki i zaszlachtowanego bezstresowo w luksusowej pięciogwiazdkowej rzeźni przy dźwiękach Reign in Blood.,I jakby nieroztropnie wycenił parę butów na $15 K to by wywołał bijatyki i zamieszki.

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 3