Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kilka dni temu wybrałem się do SuSu w Monachium (mieszkam w pobliżu), żeby wybrać garnitur. Marzenie o polskim garniturze bespoke albo takim rozszerzonym MTM jak Lazar z Rybnika muszę niestety odłożyć, bo czasowo się po prostu nie wyrobię z przymiarkami. W grę wchodził Harfort lub Lazio z ew. przeróbkami, lub ten drugi jako podstawa do opcji spersonalizowanej. Ważnym dla mnie był kolor szary w odcieniu nieco jaśniejszym niż grafitowy z lekkim deseniem.

Po długim przymierzaniu różnych fitów zrezygnowałem z Hartforda, który można było zamówić w odpowiednim kolorze. Na koszulowe wszycie rękawów musiałem spojrzeć w lustro z lekkim rozczarowaniem, chociaż na zdjęciach z instagramu wygląda tak apetycznie. Wełna E.Thomas S 150'S jest świetna w dotyku, ale ma taki lekki połysk, który mi akurat do mojego projektu nie odpowiada. 

Zdecydowałem się na opcję Design Your Own. Nie wiem, czy to już MTM. Z próbnika wybrałem materiał w odpowiadającym mi kolorze. Po tym zaczęło się mierzenie różnych rozmiarów Lazio, przy czym w 46 marynarka była nieco za długa i za wąska w talii, a w 23 ewidentnie za krótka. Pierwszy rozmiar posłużył do skrócenia marynarki i poszerzenia w talii. Co ważne, te wymiary zostały wpisane w system i ubranie szyte jest tak, że oczywiście zachowane są odpowiednie proporcje. Np. po skróceniu marynarki kieszenie wędrują automatycznie wyżej, czego nie ma w przypadku przeróbki gotowca. Spodnie będą poszerzone w pasie ( u mnie lepsze czasy widocznie) i skrócone, Nie dałem ich zwęzić i skrócić do poziomu takiego, jak nosi obsługa sklepu. Będę wyglądał nieco dziadkowo. Za to są adjustery zamiast szlufek i mankiet.

Z obsługi jestem zadowolony nie tak do końca. Największym mankamentem był wybór materiału, przy którym pani mnie obsługująca nie mogła nic doradzić. Skrawki materiałów są oznaczone jedynie symbolami, z których dla klienta nic nie wynika, a personel musiałby każdy symbol sprawdzać w systemie. Nie zależało mi akurat na jakiejś mieszance, więc kierując się kolorem i deseniem wybrałem, co chciałem. Na pytanie co to jest, odpowiedziano mi: normalna wełna jak na garnitur. ? 

Dobrałem też kamizelkę, która również zostanie skrócona. 

Wynik będzie mniej więcej taki:

000.jpg

side-adjusters_with-turnup_001.jpg 

(plus kamizelka)

Podsumowując mogę napisać, że taki garnitur jak ja zamówiłem, można dostać taniej w RTW, szczególnie jak się pójdzie na mały kompromis w kolorze i się ma zaufanego krawca. Ja mam nawet ten sam rozmiar marynarki i spodni, czyli teoretycznie nie ma potrzeby kombinowania. Mnie się nie chciało zamawiać i przerabiać, a takiego krawca nie mam. Przy tym mam obiekcję, czy nawet krawiec na miejscu  w sklepie zrobi dobrze coś, co wychodzi ponad skrócenie rękawów od dołu. Już miałem złe doświadczenia w SuSu w Düsseldorfie, gdzie kupiłem garnitur, który po przeróbkach został mi przysłany z dużym opóźnieniem i spartolony. Tym razem będę go mógł odebrać i finalne drobne przeróbki zmieszczą się też w cenie. Cena 568 Euro, czyli taka sama, jak się zamawia do domu Custom Made bez jakiegokolwiek dopasowanie do sylwetki. Wyniki za jakieś 5-6 tygodni. 

• Like 3
  • Oceniam pozytywnie 4
Opublikowano
17 minut temu, eye_lip napisał:
21 minut temu, Siata napisał:
Chyba poniósł ich marketing.

Ubrania kupują osoby różnych orientacji, a w krajach w których robią dobre obroty homoseksualizm nie jest sensacją.

Żle mnie zrozumiałeś. Epatowanie i prowokowanie seksualnością (niezależnie od płci) jest dla mnie tanim chwytem marketingowym. Dotyczy to nie tylko SuSu, ale i bez liku innych firm. Znacznie bardziej przypadła mi do gustu kampania SuSu w muzeum.

style-blogs-the-gq-eye-ss14tripsuit.jpg

• Like 4
Opublikowano

Ja tam byłem oczarowany kampanią z przysłowiową gołą babą. Gołymi babami dokładnie. Takie fajne były :).

EDIT: chodziło mi mniej więcej o te:

ss1.jpg.4190066a716c443e8324aa6062f15f62.jpgss2.jpg.c8b458938bea523e83041f20e5616285.jpgss3.jpg.53918789d5c6decd58db0a7f4c4ee55e.jpgss4.jpg.033d9a48321d994250f1d6689c72835f.jpg

Migdalący się faceci ? Czemu nie, ale żeby biały facet całował czarnego faceta ? To się w moim ciasnym, drobnomieszczańskim światopoglądzie  nie da rady zmieścić :).

• Like 2
  • Oceniam pozytywnie 3
Opublikowano
7 godzin temu, Tanatos70 napisał:

Migdalący się faceci ? Czemu nie, ale żeby biały facet całował czarnego faceta ? To się w moim ciasnym, drobnomieszczańskim światopoglądzie  nie da rady zmieścić :).

Masz zupełnie rację,. Też tak uważam, że powinno być odwrotnie.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Cześć Sympatykom klasycznej elegancji,

wypowiadam się po raz pierwszy na forum, także z góry przepraszam za rozwlekłość wypowiedzi. Tematem interesuje się od kilku dobrych lat, jako zarejestrowany użytkownik (raczej obserwator forum) od 2012 roku jeszcze pn. "bespoke".

Moje pytanie dotyczy oferty i rozmiarów garniturów SuSu. Czeka mnie kilka ważnych wydarzeń w najbliższym czasie (Komunia św., dwa wesela - gość), stąd konieczność zakupu pierwszego porządnego garnituru RTW. Celuję w ofertę wiosna/lato, kolor granatowy, bowiem mam tendencje do zbytniego "przegrzewania się". Z uwagi na wzrost i przeznaczenie w orbicie zainteresowań nie umieszczam garniturów na 2,5 guzika czy z tzw. "biletówką". Na co dzień chodzę w garniturze (oczywiście łącznie z krawatem i poszetką ;) ). Jestem niską osobą (wzrost 169 cm), ale o w miarę  atletycznej posturze (109 cm obwód klatki piersiowej, obwód tali - 89 cm, obwód uda 58 cm – wszystkie to wymiary ciała, masa: 70-72 kg). Niestety dotychczas chodziłem w garniturach nabytych w SH po przeróbkach krawieckich.Koszule noszę w rozmiarze 39-40 cm. Wymiary najlepiej wytaliowanej koszuli to: 46 cm długość ramion 55 cm, szerokość w barkach 49 cm talia, długość około 67-68 cm. Miałem również okazję przymierzyć marynarkę SuSu w rozmiarze 48, niestety jest zdecydowanie za wąska w klatce piersiowej. Asystent SuSu podpowiada mi rozmiar 46, ale jakoś nie ufam mu ;) rozsądek podpowiada rozmiarówkę 2x, być może jednak warto rozważyć 50 i ją wytaliować. Niestety nie jestem w stanie zamrozić środków na więcej niż dwa garnitury, stąd kwestia prawidłowego rozmiaru jest dla mnie kluczowa. Z góry dziękuje za wszelką pomoc i rady. W przypadku doprecyzowania wypowiedzi bardzo proszę o wskazanie w jakim zakresie.

Opublikowano

Prawdopodobnie powinieneś celować w rozmiary S(hort). Marynarki w rozmiarze normalnym będą zbyt długie, dodatkowo będą wymagać skracania rękawa od góry, co z kolei - jeśli masz rozbudowane ręce (ramiona) - zapewne się nie uda.

Oddzielną sprawą jest to, czy garnitur będzie dobrze leżał - ja mierzyłem w salonie wszystkie dostępne modele i żaden nie leżał ładnie. Oczywiście może to być moja wina, ale fakt jest faktem.

Opublikowano

bardzo dziękuje. Oczywiście mam świadomość, że jest to RTW i z dopasowaniem do sylwetki może być różnie, natomiast mam nadzieję, że w moim przypadku "wpasuje się" w dostępną rozmiarówkę. Czy powinienem zwracać uwagę na linię garniturów ? (Lazio czy Havana są określone jako slim; Napoli zaś jako regular), marzą mi się dwa rzędy, ale w tej kolekcji jakoś z tym czerstwo.

Opublikowano

@Karol_Cz. według mnie największe szanse masz przy rozmiarze 25. Garnitury przychodzą szybko, a na zwrot środków tez nie czeka się jakoś szalenie długo, wiec do „sezonu komunijnego” powinieneś zdążyć obrócić z nawet jedna odsyłką i zamówieniem nowego po zwrocie środków. Co do modeli raczej potwierdzam - Napoli w rozmiarze 46 ma więcej miejsca w klatce niż Havana czy Lazio. Przy Twojej budowie stawiałbym chyba na Napoli.

Opublikowano
13 godzin temu, wimon napisał:

@Karol_Cz. według mnie największe szanse masz przy rozmiarze 25. 

Rozmiar 25 będzie najprawdopodobniej za wąski w klatce piersiowej. Ja noszę 25 mając w klacie jedynie 102cm obwodu. 

Opublikowano

Witam,
Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie... jeszcze :),  ale mi również się nie podoba. Po za tym jak to zostało już podkreślone, w rzeczywistości ciężko określić co to jest za produkt. Jeśli nawet stanie się to jakimś cudem "modne" to i tak szybko wypadnie z obiegu. Chyba lepiej stawiać na klasykę np. jak kurtka husky (tylko cieńszą) lub trencz.