Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ten artykuł to kwintesencja warszawskiego rynku mtm: ekskluzywne "atelier", efekt "wow", sportowa elegancja, oczoyebne kolory, kontrastowe przeszycia, "ciekawa" podszewka, modny krój, skaner 3D i wszystkowiedzący sprzedawca-mentor-psycholog

• Oceniam pozytywnie 6
Opublikowano

Bardzo ubawiło mnie zdanie o czerpaniu wiedzy z blogów:

"Pan Maciej radzi jednak, aby ich wpisy traktować z dystansem, bo blogerzy uczą się od krawców i firm krawieckich, a później piszą coś, co bywa nie do końca zgodne z prawdą."

• Oceniam pozytywnie 3
Opublikowano

Co do artykułu - za dużo tego "wow". I powstał trochę efekt przebrania. Czyli to, co najczęściej zniechęca "zwykłych" ludzi do zainteresowania się tematem. Sprzyja szerzeniu opinii, że szyje się tylko po to, żeby było drogo, kolorowo i efekciarsko.

Nie macie wrażenia, że od jakiegoś czasu propagowanie "rozjaśnienia" garniturów wymknęło się spod kontroli i kult czerni zmienił się w medialny atak kobaltu. Nawet prezydent Duda jakiś czas temu uległ.

Pozostanę wierny przekonaniu, że jak szyć po raz pierwszy garnitur/płaszcz/spodnie/kamizelkę to poza granat i szarość lepiej nie wychodzić.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

W sumie dobrze, dzięki jasnym kolorom może więcej osób zacznie się przekonywać do garniturów i marynatek, nie każdy szyje tylko na swój ślub lub ważne okazje. A jasne kolory pozwalają skomponować nieformalny, ale też nie "dziadkowy" zestaw. Bo brązowy garnitur w zielona kratę, chociaż dla znawców i osób na poziomie nieformalny, dla osób co noszą bluzę z kapturem od 15 do 35 roku życia zawsze będzie "sztywniacki"

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Niekoniecznie się zgodzę, znawcą nie jestem i nie byłem, ale od zawsze preferowałem ciemniejsze kolory. Szczególnie lubię właśnie odcienie szarości i brązy. Dobór kolorów jest pewnie w dużej mierze kwestią gustu. Jedni lubią jasne, wyraziste barwy, a inni wolą nie zwracać na siebie uwagi.

Opublikowano

Zgadzam się z @Caporegime. Młodych do "klasycznej" elegancji raczej na początku nie skłonią, z całym szacunkiem, stylizacje Tomka Milera w płaszczu z "bobrowym" kołnierzem czy "zbrojowatym" tweedzie (pasjonatów do tej grupy nie zaliczam). Młodość to życie, to kolory, to nawet lekka przesada w ich łączeniu. Fajnie jest gdy zamiłowanie z wiekiem ewoluuje w stronę klasyki, ale od czegoś trzeba zacząć

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Czytając ten artykuł miałem wrażenie że dresiarz poszedł się przebrać bo mu szef kazał. Z całym szacunkiem do autora ale pokazując się w takim zestawie w salonie nie ma za bardzo wyczucia. Ale portal natemat znany jest z przepisanych angielsko-jezycznych tekstów albo artykułów w stylu co zrobić żeby być popularnym bądź trendy za wszelka cenę. Z dziennikarstwem nie ma to nic wspólnego.

Opublikowano

A po co młodych przekonywać do elegancji? To już bez marynarki nie można dobrze wyglądać? Niech sobie chodzą, w czym chcą, to przecież młodość.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Ten garnitur wygląda bardzo słabo. Prawie 4 tysiące za coś takiego, to jakieś nieporozumienie. Spodnie jak spodnie, ale marynarka przykrótka, za ciasna, z kwadratowymi ramionami, guzik zdecydowanie zbyt wysoko, niezbyt ładne klapy... Rozumiem, ze klient nie chodzi zbyt często w garniturach, więc mógł tego nie być świadomy, ale wstyd dla "stylistów", że wypuścili klienta w takim garniturze ze swojej pracowni. I że zdecydowali się jeszcze pochwalić efektem końcowym w internecie. Prezentowane tu na forum garnitury MTM z Cafardini, czy mój z Berga sprawiają o wiele lepsze wrażenie.

Opublikowano

A po co młodych przekonywać do elegancji? To już bez marynarki nie można dobrze wyglądać? Niech sobie chodzą, w czym chcą, to przecież młodość.

Miałem raczej na myśli 25+ (a są i 35+ co ciągle zapomnieli zmienić styl). Jest też spora grupa ludzi, którzy chcą wyglądać fajnie, ale niekoniecznie w stylu tego forum. Paru znajomych zmieniło styl chino + koszula na miętowe / błękitne marynarki z poszetkami, czyli taki styl neo-preppy, jak zobaczyli, że można nosić marynarkę cały dzień bez zdejmowania i prezes publicznie nie gani za fantazyjną chusteczkę z brustaszy. Więc ja bym się nie zamykał na takie jaskrawe, lekko kiczowate kolory. Chcieliśmy mieć kolorowy styl jak włosi, no to tylko cię cieszyć, że jakieś próby się pojawiają 

Poza tym u osób w wieku <20 lat, takie dziwne kolory lub materiały (typu zamsz) wyglądają naturalnej i bardziej pasują do środowiska, niż poważniejsze wersje marynarek jakie my rozpatrujemy na forum. Nie ma efektu "przyszły student prawa" :)

Opublikowano

Materiał bardzo mi się podoba (faktura, kolor też), ale chyba na garnitur to nie jest dobry wybór - zbyt jasny. Spodnie ok, marynarka zbyt krótka, dość ekstrawagancka stylistyka (peak lapel i nakładane kieszenie), bardzo przeciętne ramiona.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Wow ktoś z mediów nie tylko przeczytał forum, ale nawet coś zrozumiał. Mój szok nie znał granic do mniej więcej 10 sekundy gdy przeczytałem to:

"Biorąc pod uwagę na szarfę"

EDIT...nosz k...tego typu kwiatków w tym jakże trudnym i długim tekście jest więcej. Selekcja negatywna do zawodu czy co?

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Autor tekstu cytuje Grzegorza Dąbrowskiego z Twittera. Nie wolno poprawiać cytatów, nawet zawierających błędy językowe. Co najwyżej mógł napisać "[sic!]". Niestety pojawiają się także literówki z winy autora.

EDIT: Dobra, mój błąd, nie przypuszczałem, że autor zamiast cytować będzie parafrazować, i to z błędem.

Opublikowano

Autor tekstu cytuje Grzegorza Dąbrowskiego z Twittera. Nie wolno poprawiać cytatów, nawet zawierających błędy językowe. Co najwyżej mógł napisać "[sic!]". Niestety pojawiają się także literówki z winy autora.

Nie cytuje tego fragmentu

Opublikowano

Z jednej strony Kusznierewicz twierdzący, że sportowiec ma przede wszystkim wyglądać, z drugiej typowy polski kibic mający wygląd w głębokim poważaniu? Ze skrajności w skrajność.