Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pamiętam jak u Kiepskich był odcinek o feszyn, gdzie to Ferdek nosił dziurawe skarpety i tłumaczył Boczkowi, że może je nosić tylko dlatego, że nosi je świadomie. Boczek zaś nosił je nieświadomie, przez co jego identycznie dziurawe skarpety niestety źle wyglądały.

Taka analogia ;) 

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 3
Opublikowano
33 minuty temu, The-Bigwig napisał:

Pamiętam jak u Kiepskich był odcinek o feszyn, gdzie to Ferdek nosił dziurawe skarpety i tłumaczył Boczkowi, że może je nosić tylko dlatego, że nosi je świadomie.

A to mi nawet bardziej pasuje do toczącej się w innej części forum dyskusji o krawatach z shantungu ;-) 

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano
Diabły w sartorialnym piekle noszą takie!

A do tego piekła trafia się za:
- obscenicznie rozwartą przyszwę
- kwadratowe ramiona (obojętne czy rodzone, czy w marynarce)
- różnicę w szerokości krawata i klap powyżej 1 cm
- matowy zegarek do błyszczących spinek
- derby do garnituru
- perwersyjnie rozpięte dwa lub więcej working buttons
- niedopasowaną kurtkę skórzaną.
O czym zapomniałem?;-)
  • Like 4
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
57 minut temu, lubo69 napisał:

A do tego piekła trafia się za:
- obscenicznie rozwartą przyszwę
- kwadratowe ramiona (obojętne czy rodzone, czy w marynarce)
- różnicę w szerokości krawata i klap powyżej 1 cm
- matowy zegarek do błyszczących spinek
- derby do garnituru
- perwersyjnie rozpięte dwa lub więcej working buttons
- niedopasowaną kurtkę skórzaną.
O czym zapomniałem?;-)

O skarpetkach do boat shoes? ;)

Opublikowano
W dniu 13.03.2018 o 18:56, Szego napisał:

Kupiłem ostatnio bawełniane spodnie z tej marki, są naprawdę rewelacyjne. Gdyby ktoś widział w rozmiarze 30...

Dzisiaj dostałem spodnie MMX z 99% bawełny i 1% elastanu (Tessuti di Sondrio) w rozmiarze 30/34, model: Lupus taki (tylko kolor: brązowy), ale niestety jednak trochę dla mnie za małe i będę zwracał.
Jeśli więc jesteś zainteresowany, to będą dostępne w TKMaxx w Białymstoku ;) , ew. mogę przesłać (169,99 +KW).

Opublikowano

Witam

Bywalców TKM w Gdańsku Matarni chciałbym poprosić o opinię. W moim przekonaniu ten właśnie sklep to zrzutnia wszystkiego co już raczej nie wzbudzi większego zainteresowania. Dobre rzeczy, o jakich się czyta i słyszy w innym marketach, trafiają tutaj niezwykle rzadko. Oczywiście poza ogromną ilością koszul i polówek od PRL. Garnitury - poliestrowa porażka, spodnie - trzeci sort drugiej jakości, buty - swoje pięć minut miały w latach 90-tych (poza dwoma parami Prime Schoes), skarpety - miałkie i bez wyrazu (przepraszam - jedna para od Brooks Brothers za niecałe 90 zł.), koszule - raczej kiepskie (przepraszam dwie sztuki Van Laack, rozmiar przedszkolny). Ogólnie słabo, nawet czapki od Wigensa się skończyły kilka miesięcy temu. Czyżby chodziło o to, że ten market jest chętnie odwiedzany przez Rosjan, co stwarza okazję do wyprzedania gorszego towaru? A waszym zdaniem?

Pozdrawiam

mrj

Opublikowano

Nigdy nie byłem w TK w Gdańsku, ale w Warszawie jest podobnie ;) 95% towaru to kompletny odpad, trzeba szperać i niestety regularnie tam chodzić. Za perełkami, które opisują koledzy, stoi wiele zupełnie nieudanych wizyt - zapewniam.

Opublikowano
Nigdy nie byłem w TK w Gdańsku, ale w Warszawie jest podobnie  95% towaru to kompletny odpad, trzeba szperać i niestety regularnie tam chodzić. Za perełkami, które opisują koledzy, stoi wiele zupełnie nieudanych wizyt - zapewniam.

Bo TK to taki wynalazek, do którego chodzi się po te pozostałe 5%:-) Czasem jest to 10%, ale akurat teraz jest niedługo po wyprzedażach zimowych, a w okresie wyprzedaży do kupienia nadaje się nawet nie 5, tylko góra 2% (no chyba że ktoś w desperacji skusi się np. na połączenie boat shoes i trampek ocieplane sztucznym futrem, firmowane przez Sebago, kolor zgniła zieleń, rozmiar męskie 39, cena 24,99 zł ;-))
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

To samo w Katowicach. Zabrze wypada o wiele lepiej na przykład.

W Kato nigdy nie znalazłem rzeczy, o których ludzie piszą np. tutaj na forum. ;) Ba - występuje tam największe natężenie szrotu.

Opublikowano

W Manufakturze powinna jeszcze być po świętach jedna para lnianych spodni Brooks Brothers 1818 z tkaniny Baird McNutt (chyba, w każdym razie irlandzki). Rozmiar z metki 33, ale faktycznie raczej 32. Krój "współczesny", ale raczej regular. Niewykończone i bardzo długie, na oko L 38. Cena 199, herringbone, kolor niebieski. Bardzo fajne, wziąłbym, ale muszę najpierw znosić dwie pary Benevento.

Opublikowano

Chyba wszędzie tak jest. Toruń to też niezły śmietnik. A jednak klienci się znajdują. Ja zaglądam głównie do działów z akcesoriami, kupiłem niedawno ładne koce i poduszki z wełny Abraham Moon taniej od akrylu z Home&You.

Opublikowano

Zacne spodenki. :-P Nie mówię, że nic nie można znaleźć. Mam dwa płaszcze w wełny Loro Piana, kilka par spodni od Hiltla, buty Loake, koszulki Les Benjamins i kilka innych ciekawych sztuk. Niemniej, wszystkie pochodzą z okresu 2015-2016. W ubiegłym roku jakość zaczęła gwałtownie spadać. Takie perełki trafiają sie raz na kilka miesięcy i na kilka tysięcy innych "szmatek". Zapewne taka to polityka TKM. Przecież dla wielu ludzi to i tak kosmos w porównaniu z poliestrowym szaleństwem z sieciówkach. Zwłaszcze, kiedy na metce umieszcza się cenę (często zmyśloną) producenta. Przebitka 90% robi wrażenie. 

Opublikowano
44 minuty temu, mrj napisał:

Zacne spodenki. :-P Nie mówię, że nic nie można znaleźć. Mam dwa płaszcze w wełny Loro Piana, kilka par spodni od Hiltla, buty Loake, koszulki Les Benjamins i kilka innych ciekawych sztuk. Niemniej, wszystkie pochodzą z okresu 2015-2016. W ubiegłym roku jakość zaczęła gwałtownie spadać. Takie perełki trafiają sie raz na kilka miesięcy i na kilka tysięcy innych "szmatek". Zapewne taka to polityka TKM. Przecież dla wielu ludzi to i tak kosmos w porównaniu z poliestrowym szaleństwem z sieciówkach. Zwłaszcze, kiedy na metce umieszcza się cenę (często zmyśloną) producenta. Przebitka 90% robi wrażenie. 

To ciekawe. Ja mieszkam niedaleko siedziby TJMaxx (Framingham, MA) i w naszej okolicy jest tych sklepów ze 20, ale widzę, że są jednak spore różnice między wersjami Europejską i Amerykańską. Po pierwsze jest duża różnica w asortymencie między dzielnicami bogatszymi i biedniejszymi. Występują u nas niemal całkowicie inne marki, w wielu TJach jest specjalny dział "Runway" gdzie są odłożone i lepiej zabezpieczone przedmioty luksusowe. Sęk w tym, że obsługa często nie ma pojęcia z czym ma do czynienia. Pisałem o skórze Brunello Cucinelli za 99$, ostatnio znalazłem krawat Tom Ford za 16$, bo dopasowali jego cenę do innej amerykańskiej marki czyli BrooksBrothers ;) W wielu przypadkach można wręcz lekko negocjować cenę, zwłaszcza gdy przedmiot jest trochę uszkodzony - drukują wtedy nową metkę. Z tymi sklepami jest jak z wyjściem na grzyby, rzadko się trafia prawdziwek ;)

A i jeszcze jedna obserwacja, te ich ceny "compare at" są z kolei zaniżone. I nie zwracają uwagi na stopnie jakości w samej marce tzn Levisy czy to najtańsze made in Kambodża czy selvedge made in USA kosztują tyle samo. Ja lubię ten element niespodzianki ;)

Opublikowano

Łódź Manufaktura - spory wysyp spodni Polo Ralph Lauren (tkaniny i wzornictwo raczej przyjemne), Brooks Brothers bodajże po 2 stówki (pewnie jakas niższa linia), o dziwo zaskakująco nieokropne Zara Man ze składami typu 94% wełna, 6% kaszmir. Ceny chyba głównie koło 2 stówek, wisiało w okolicach rozmiarów 32. W tym jedne critter pants z wyszywanymi wzorami bodajże polo.

Żeby miały krój jak spodnie z Luxire to bym brał jak szalony, a tak to może się komuś przyda informacja