Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oryginalne oprawki P3 armii amerykańskiej marki Shuron z lat 40. z wymienionymi noskami na współczesne silikonowe (oryginalnie były bakelitowe lub z masy perłowej). 

0E40E3BB-646D-4AA7-80FF-76305373F37E.jpeg

• Oceniam pozytywnie 3
Opublikowano
14 minut temu, MWojtylak napisał:

Oryginalne oprawki P3 armii amerykańskiej marki Shuron z lat 40. z wymienionymi noskami na współczesne silikonowe (oryginalnie były bakelitowe lub z masy perłowej). 

0E40E3BB-646D-4AA7-80FF-76305373F37E.jpeg

Fajne :) do dostania gdzieś w demobilu, czy tylko ebay/allegro?

Opublikowano
Godzinę temu, Bażant napisał:

Fajne :) do dostania gdzieś w demobilu, czy tylko ebay/allegro?

Niestety tylko zagraniczne źródełka i to też bardzo sporadycznie. Na ebayu zwykle wyskakują w wersji złotej (czyli cywilnej) a do tego w malutkich rozmiarach, co jest podyktowane tym, że kiedyś i ludzie byli mniejsi, i okulary były mniejsze bo szklane soczewki swoje ważyły.

• Oceniam pozytywnie 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie samymi "łachami" człowiek żyje :):

DSC_1470AS-262x500.jpg.bfc04d1868f7e2ac980ea573967d6db4.jpg

Jednak trochę z nimi związany jest mój niedoszły nabytek- Akcja Kompanii Manufaktur Wełnianych o nominale 360 czerwonych złotych, wydana w Warszawie w 1768 roku w liczbie 120 egzemplarzy.  Uważana za pierwszą polską akcję. "Uciekł" mi ten walor, ponieważ cena osiągnęła pułap samochodu klasy premium (miałem nadzieję, że będzie cena auta kompaktowego ;-)). Akurat nie działo się to na dzisiejszej warszawskiej aukcji, której byłem gościem (z tej okazji założyłem nawet swoje nowe płócienno- skórzane butki:

https://forum.butwbutonierce.pl/topic/510-jakie-buty-mam-dziś-na-sobie/?do=findComment&comment=282971

, ale... bardzo niedawno. Tak mi się nasunęło. Moje drugie życie :-D

• Like 2
  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam szczęście do NOSów ;)

Johnston & Murphy Dudley Wing Tip dzięki poszukiwaniom @Bażant na olxie już od dawna są moje. Dałem 200 zł + ship, buty wyprodukowane między 1992 a 2002 r. w USA, coś pięknego. Dziś wieczorem nieco więcej na ich temat "w internetach".

950120254_2018-09-0502_06_461.thumb.jpg.3f7db522ca26a63938caa4f7f41cbf84.jpg

• Like 5
  • Oceniam pozytywnie 4
Opublikowano

Świetne buty. Prawdopodobnie model 15-1135(powinny mieć taki numer wewnątrz cholewki) na kopycie Stockton z kolekcji Heritage 1850.,Buty te występowały w katalogach J&M 1992/93.,Ja mam z tego katalogu loafersy Crown Aristocraft Westchester model 24-1159 na kopycie Crescent z koniakowego Cordovanu.Buty te kosztowały w 1992 $165 czyli według indeksów siły nabywczej ok 290 dzisiejszych dolarów.,Kolekcja Crown Aristocraft była niemal 2 razy droższa np. moje kordowany kosztowały wtedy $325, a najdroższa była kolekcja Handmade wiedenki Ambassador z cielęcej skory kosztowały $1000 .,To dosyć poważna suma ekwiwalent dzisiejszych $1750 ,gdyż za takie pieniądze można obecnie kupić 3 pary najlepszych amerykańskich butów produkcji Aldena.

• Oceniam pozytywnie 3
Opublikowano
23 godziny temu, KIERMAN napisał:

Mam szczęście do NOSów ;)

Johnston & Murphy Dudley Wing Tip dzięki poszukiwaniom @Bażant na olxie już od dawna są moje. Dałem 200 zł + ship, buty wyprodukowane między 1992 a 2002 r. w USA, coś pięknego. Dziś wieczorem nieco więcej na ich temat "w internetach".

W takim razie już wiem kto mnie wyprzedził ;) Ale udało mi się nabyć u tej sprzedającej Allen Edmonds. Chyba nawet w podobnej cenie :)

Opublikowano
10 godzin temu, mayor napisał:

Świetne buty. Prawdopodobnie model 15-1135(powinny mieć taki numer wewnątrz cholewki) na kopycie Stockton z kolekcji Heritage 1850.,Buty te występowały w katalogach J&M 1992/93.,Ja mam z tego katalogu loafersy Crown Aristocraft Westchester model 24-1159 na kopycie Crescent z koniakowego Cordovanu.Buty te kosztowały w 1992 $165 czyli według indeksów siły nabywczej ok 290 dzisiejszych dolarów.,Kolekcja Crown Aristocraft była niemal 2 razy droższa np. moje kordowany kosztowały wtedy $325, a najdroższa była kolekcja Handmade wiedenki Ambassador z cielęcej skory kosztowały $1000 .,To dosyć poważna suma ekwiwalent dzisiejszych $1750 ,gdyż za takie pieniądze można obecnie kupić 3 pary najlepszych amerykańskich butów produkcji Aldena.

Wszystko się zgadza co napisałeś :) 

Jednak to z pewnością nie są buty z 1992/1993 r., musiały zostać wyprodukowane nieco później. 

Opublikowano
W dniu 9.09.2018 o 05:58, KIERMAN napisał:

Wszystko się zgadza co napisałeś :) 

Jednak to z pewnością nie są buty z 1992/1993 r., musiały zostać wyprodukowane nieco później. 

Prawdopodobnie zostały wyprodukowane później, gdyż buty w katalogu 92/93 mają pełne skórzane obcasy z wstawką dovetail,a w Twoich obcas jest gumowy.,Jeżeli chodzi o tęgość to D/B zapisane w postaci ułamka zwykłego oznacza Combo last , czyli kopyto stworzone z dwóch kopyt o różnej tęgości.,Licznik w tym ułamku "D" oznacza ,że przednia część buta  jest w szerokości D, a mianownik/denominator "B" oznacza ,że tył buta jest w szerokości B.,Przy kopytach Combination Last  zawsze pięta rożni się o dwie szerokości od przedniej części buta. 

Opublikowano
3 minuty temu, mayor napisał:

Prawdopodobnie zostały wyprodukowane później, gdyż buty w katalogu 92/93 mają pełne skórzane obcasy z wstawką dovetail,a w Twoich obcas jest gumowy.,Jeżeli chodzi o tęgość to D/B zapisane w postaci ułamka zwykłego oznacza Combo last , czyli kopyto stworzone z dwóch kopyt o różnej tęgości.,Licznik w tym ułamku "D" oznacza ,że przednia część buta  jest w szerokości D, a mianownik/denominator "B" oznacza ,że tył buta jest w szerokości B.,Przy kopytach Combination Last  zawsze pięta rożni się o dwie szerokości od przedniej części buta. 

Ogólnie wiem chyba wszystko na temat tej konkretnej pary butów, sporo szukałem i sporo się naczytałem, pozdrawiam :)