Krzysiek_W Opublikowano 29 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2018 2 godziny temu, Żorż Ponimirski napisał: Nie wiem czy to się tu nadaje, ale byłem drugi raz w życiu w "ciuchlandzie" przy okazji poszukiwań spodni do kąpieli błotnych dla córki Spędziłem tam w sumie 15 minut i znalazłem marynarkę Burberry ze świetnego tweedu (niestety za krótkie rękawy), sweter Balantyne 100% kaszmir (dość zmechacony), krawat Corneliani z lekko naderwanym szwem (dość brzydki ) i na koniec perełka, marynarka "alfonsówka" PRL made in Italy (na 99% przez Corneliani), 52% konopie, 48% wełna. Byłem dość zaskoczony takim przekrojem ciekawych marek. Do tego marynarka PRL w moim rozmiarze, ale się nie zdecydowałem...trzeba było ?? Fotki pasują do cmdcns ostatnimi czasy 1 Cytuj
Żorż Ponimirski Opublikowano 29 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2018 @Krzysiek_W, bo dawno nic nie wrzucałeś Cytuj
gumol76 Opublikowano 30 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2018 Dziadek zawsze mi powtarzał, żebym czapkę zdejmował, jak wchodzę do pomieszczenia... 1 Cytuj
Żorż Ponimirski Opublikowano 30 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2018 2 godziny temu, gumol76 napisał: Dziadek zawsze mi powtarzał, żebym czapkę zdejmował, jak wchodzę do pomieszczenia... "Tak mój dziadek gadał i się nagadał. Teraz jego wnuk stale niedojada" 1 Cytuj
Midlife-Crisis Opublikowano 30 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2018 W dniu 29.12.2018 o 10:59, Żorż Ponimirski napisał: ... ale się nie zdecydowałem...trzeba było ?? Jeżeli miała robić za spodnie do kąpieli błotnych, to nie. 1 Cytuj
Velahrn Opublikowano 12 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2019 3,5 metra pięknej błękitnej flaneli od mojego ulubionego producenta - VBC. Nie wiem jeszcze, co z tego będzie, ale za tę cenę (120 zł na ebayu) nie mogłem się powstrzymać :). 4 1 Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Midlife-Crisis Opublikowano 13 Stycznia 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2019 Bernhard Roetzel napisał, że jeżeli widzi w jakimś mieście faceta ubranego w covert coat, to wie, że to miasto ma styl. W mojej małej miejscowości stylu nadawali niegdyś Habsburgowie a jeszcze wcześniej Wittelsbachowie (Sissi). Teraz o to trudno, bo prominenci to mają inny styl. No to się staramy: Covert coat z wełny merino. Rodzaj obróbki materiału to loden, który pochodzi z rejonu alpejskiego, a używany jest też w WB. Nie ma wprawdzie zamszu na wierzchu kołnierza, ale wszystkie inne elementy tego ultra klasycznego płaszcza włącznie z potrójnym przeszyciem przy brzegu rękawów. Piękny głęboki granat nie wychodzi nietety na zdjęciach. Nie każdy polubi, bo jest antytezą popularnego tutaj italo-stylu. Zazwyczaj jest też omijany szerokim łukiem przez blogerów. Bo jest po prostu niemodny. 4 10 Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Koval Opublikowano 8 Marca 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2019 Taki nietuzinkowy nabytek z Poznania Wykonany prawie rok temu przez @Pepo, ale nie mogłem się zebrać do obfotografowania... Już chyba gdzieś pisałem, że dawno żaden nabytek nie sprawił mi tyle frajdy, co ten 'kawałek skóry'; bo: - bo skóra English Bridle - mięsista, gruba, lekko matowa; - bo rzadko spotykana, a dla mnie idealna szerokość 'paska do dżinsów' - 40 mm (wiem po dłuższy czas szukałem czegoś w tym stylu i zazwyczaj było 35-36- max 38 mm); - bo solidna/ciężka mosiężna klamra - tak jak lubię; - bo całkowita prostota - bez żadnej ornamentyki, cieniowań czy 'liniowania' (nie pamiętam jak to się fachowo nazywa) wzdłuż brzegów; 6 5 Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Krzysiek_W Opublikowano 28 Marca 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2019 Można kupić normalny pasek, można zamówić skórzany a ja sobie wymyśliłem znowu coś innego dzieło @Pepo denim i canvas do Orisa - pierwotnie wydawało mi się że denim będzie lepiej wyglądał, jednak po założeniu to "szmaciak" będzie rządził na nadgarstku 6 5 Cytuj
M.Borkowski Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2019 Denim świetny, jakby Ci się znudził chetnie przygarne do mojego pointer date Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj
Krzysiek_W Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2019 2 godziny temu, M.Borkowski napisał: Denim świetny, jakby Ci się znudził chetnie przygarne do mojego pointer date Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Zawsze możesz zagadać do @Pepo Cytuj
Szydlowsky Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2019 @Krzysiek_W krawędzie wykończone są farbą czy przytopione ? Cytuj
Krzysiek_W Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2019 1 minutę temu, Szydlowsky napisał: @Krzysiek_W krawędzie wykończone są farbą czy przytopione ? Farba, albo jakieś inne smarowidło Cytuj
Koval Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2019 To są specjalne farby do zabezpieczania/wykańczania krawędzi skóry (wiem, bo Filip mi powiedział ) Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. mayor Opublikowano 6 Czerwca 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2019 Nabytek o tyle ciekawy i nietuzinkowy ,że te buty nie są produkowane od kilku lat.Tropikalne trzewiki ze skóry i woskowanej bawełny Grenson Glenn to dokładna kopia butów włoskiej piechoty M1912 z czasów podbojów kolonialnych w Afryce. Użytkuje jedną parę od kilku lat i jestem zadowolony są dosyć wygodne, lekkie i przewiewne. Jedyny mankament tych starych to kolor, który ciężko dopasować do spodni, a szczególnie z jeansami kłóca się jak Kargul z Pawlakiem.Nowe są w kolorze zielonym forest green lepiej pasującym nawet do ciemnego denimu. Udało mi się znaleźć w San Antonio TX pół rozmiaru mniejsze,gdyż bawełna bardziej się rozciąga niż skóra i te stare wymagają wkładki,dodatkowo cena to ok 30% tego co zapłaciłem 5 lat temu. 7 5 Cytuj
Midlife-Crisis Opublikowano 6 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2019 17 minut temu, mayor napisał: ... Jedyny mankament tych starych to kolor, który ciężko dopasować do spodni, ... Na pewno będą pasowały spodnie włoskiej piechoty M1912 z czasów podbojów kolonialnych w Afryce. ? 4 4 Cytuj
mayor Opublikowano 7 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2019 15 godzin temu, Midlife-Crisis napisał: Na pewno będą pasowały spodnie włoskiej piechoty M1912 z czasów podbojów kolonialnych w Afryce. ? Szorty? Dorosłemu facetowi nie pasują , a ja jestem jeszcze dziadkiem dwojga wnuków.Jedynie jako przebranie na Halloween tylko w szortach będzie za zimno. To już lepsze rajtuzy angielskiego ruchu oporu przeciwko Szeryfowi Nottinghamshire z czasów trzeciej wyprawy krzyżowej. 4 2 Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Solecalupo Opublikowano 7 Czerwca 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2019 Taki tam nabytek długo planowany i zrealizowany dla miłośnika win Żywica z zalaną winoroślą kalifornijską, kształt nawiązujący do butelki a wewnątrz atrament z domieszką wina 13 6 Cytuj
Tanatos70 Opublikowano 9 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2019 Temat historycznych papierów wartościowych z mojego rodzinnego miasta (w końcu poczułem te pięć pokoleń po kądzieli ) zgłębiam od niedawna, niecały rok. Jednak od momentu, kiedy go jako tako ogarnąłem wiedziałem, że chcę mieć jeden eksponat. I tak się szczęśliwie złożyło, że na mającej miejsce w zeszłym tygodniu w Warszawie aukcji Gabinetu Numizmatycznego udało mi się go zdobyć. Perła w koronie - akcja talarowa Teatru Polskiego z roku 1871. Jakie znaczenie miał Teatr Polski dla Poznaniaków w dobie zaciętego "Kulturkampfu" nie będę się rozwodził. Kto ciekaw może sobie poczytać: https://wbc.macbre.net/document/6419/cacko-i-piescideko-teatr-polski-1875-1918.html Jestem dumny, że ten świadek patriotyzmu, ofiarności i przedsiębiorczości (to u nas w Wielkopolsce cecha wrodzona ) naszych rodaków trafił do mojej kolekcji. Nie ma przy tym znaczenia, że przez najbliższe miesiące będę jadał skromniej . 3 2 Cytuj
Solecalupo Opublikowano 9 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2019 6 godzin temu, eye_lip napisał: Piękny, kto go stworzył? Oczywiście Pan Przemysław Marciński @przemyslawm . Projekt i pomysł jednak mój i tą żywicę też sam wyszukałem w Stanach Więcej zdjęć tutaj http://www.pmarcinski.pl/4131-2/ Cytuj
Midlife-Crisis Opublikowano 9 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2019 Mała rzecz, która cieszy. Inspirująca elegancja na okładce jest odzwierciedleniem niewymuszonej perfekcji wykonania. 3 Cytuj
Żorż Ponimirski Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Ostatnie znalezisko. Czy ktoś się orientuje co to za producent rękawiczek? Wiem tylko, że skóra to pekari, a Czechosłowacja rozpadła się 27 lat temu... 1 Cytuj
eye_lip Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Nie wygląda to na Pekari. 1 Cytuj
Żorż Ponimirski Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2019 6 minut temu, eye_lip napisał: Nie wygląda to na Pekari. Czy jakaś skóra ma jeszcze potrójne mieszki włosowe w rządkach ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi