Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, Awopiotr napisał:

Ja bym jednak proponował przypiąć kołnierzyk. Nie wiem czemu, ale we włoskimh wydaniu wygląda to na luz, a w naszym, jest to po prostu niedopięty przez nieuwagę kołnierzyk?

@Awopiotr Mnie właśnie zawsze ciekawił pogląd, że sprezzatura to tylko we Włoszech. Dla mnie to jest tak samo jakby mówić, że woskowany Barbour to tylko w Wielkiej Brytanii, driving shoes to tylko w basenie Morza Śródziemnego, diver to tylko na morze, a pasek Nato na paintball, itd. Lubię klasyczną elegancję, ale włoskie przymrużenie oka do mnie bardzo przemawia. Z tym, że ja w ogóle najlepiej się czuję we Włoszech;)

Opublikowano
4 minuty temu, Zajac Poziomka napisał:

Jeżeli w opisie swojego zdjęcia musiałeś wytłumaczyć że jest to sprezzatura to... nie jest to sprezzatura. 

Ściśle rzecz biorąc to nie był opis zdjęcia tylko zwrócenie uwagi, że drugiego dnia Świąt nastąpiło u mnie "rozluźnienie". W zamyśle takie nawiązanie do rozluźnienia w pasie, itp. No, ale jak nie załapałeś to trudno;)

Opublikowano

@roter6 mogę tylko powtórzyć, że we włoskim wydaniu (nie "we Włoszech" i może o to chodzi), wygląda to inaczej.

Np. mój teść od zawsze nosi odpięte kołnierzyki. Nosi tak dlatego, że gdy był młody to nie nosiło się wtedy takich koszul w jego stronach. Uważa te kołnierzyki za zwykłe udziwnienie. I jak by na niego nie patrzeć to sprezzatura to nie jest.

Tak mi się skojarzyło gdy spojrzałem na Twoje zdjęcie. Może reszta jest po prostu za bardzo "w porządku" i te odpięte rogi są niespójne z resztą stroju. 

Opublikowano
28 minut temu, Midlife-Crisis napisał:

@phantom bardzo mi się ten zestaw podoba, a szczególnie zestawienie pasków z paskami.

Dzięki, to ten krawat:

74a25e6cb22151efb4749fd5d0600dc5.thumb.jpg.13aaae17828459c5d879c4043b627a77.jpg

Zielony do marynarki, brązowy do butów, złoty do liter na fiszbinach:-) Gładki brązowy byłby chyba za nudny.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
6 godzin temu, Typowy Janusz napisał:

Jaki to materiał albo z jakiego próbnika? 

Materiał to wełna z bawełną, dzięki której marynarka ma lekki połysk. Spalla camicia, wysoka pacha i piękne nakładane kieszenie. Mógłbym być trochę niższy do tej marynarki, tak o 1,5 cm:-) Szczęśliwy ten, kto kupił ją za 800 zł.