Cineos Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Soczewki (jeżeli nie ma przeciwwskazań zdrowotnych) i okulary przeciwsłoneczne inne na każdy dzień tygodnia. Cytuj
ciasteczkowy Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Znaczy, mam kupić siedem par okularów przeciwsłonecznych? Cytuj
mayor Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2020 3 godziny temu, ciasteczkowy napisał: Co myślicie o okularach korekcyjnych z doczepianymi szkłami przeciwsłonecznymi? 1 Cytuj
ciasteczkowy Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Tak na poważne, chodzi o coś takiego: Cytuj
ciasteczkowy Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Dzisiaj widziałem takie u optyka. Wcześniej bym o tym nawet nie pomyślał, skojarzenia miałem dokładnie takie jak @mayor. Jednak gdy oglądałem oprawki, sprzedawca podszedł do szafy z, jak mi się wydawało, okularami przeciwsłonecznymi, którą z tego powodu ignorowałem, zdjął jedną parę, w moim mniemaniu, okularów przeciwsłonecznych po czym rozczepił je na "okulary" i "przeciwsłoneczne". Część korekcyjna wygląda jak normalne okulary, natomiast po zespoleniu trudno z większej odległości odróżnić to od okularów przeciwsłonecznych. Przynajmniej takie wrażenie odniosłem podczas tego dosyć powierzchownego kontaktu z tą materią. Okulary noszę cały czas. Latem (tj. urlop + weekendy) zakładam soczewki kontaktowe i zwykłe okulary przeciwsłoneczne. Pracuję przy komputerze, w soczewkach czuję dyskomfort podczas patrzenia na monitor. Po pracy jednak nie chce mi się zakładać soczewek na te 2-3 godziny słońca, więc taki "bajer" mógłby się sprawdzić. Cytuj
Bacio Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Godzinę temu, ciasteczkowy napisał: Tak na poważne, chodzi o coś takiego: Mam takie i używam. Raz udało mi się już zgubić nakładkę przeciwsłoneczną, bo ten magnes nie jest taki mocny jak bym chciał. Do tego jest 2x więcej do czyszczenia okularów, a paprochy lubią wpadać pomiędzy obie warstwy. Ponieważ noszę okulary na co dzień to mam dwie pary: - normalne, - takie ze zdejmowaną nakładką Tych drugich używam tylko jako przeciwsłonecznych z opcją szybkiego zdjęcia np. gdy wjeżdżam samochodem do ciemnego tunelu. Kolejny problem - jak szybko je zdejmuję, to zawsze palcem do szybki dotknę i muszę czyścić. Cytuj
Cineos Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2020 2 godziny temu, ciasteczkowy napisał: Znaczy, mam kupić siedem par okularów przeciwsłonecznych? Z naciskiem na "soczewki" Cytuj
mayor Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Jest jeszcze opcja (dosyć kosztowna ) transition (photochromic) lenses. Jeżeli chodzi o clip on to najbardziej sensowne są nakładki Oliver Peoples, tylko okulary z tymi nakładkami dobrze wyglądają u osób o "drobnej twarzy" Cytuj
Awopiotr Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Używam nakładek mocowanych za pomocą drucianych haczyków. Niby ok, ale słońce dostaje się pomiędzy szkła korekcyjne i przeciwsłoneczne tworząc utrudniające widzenie refleksy. Ostrość widzenia też ulega pogorszeniu. Na spacer ok. Do czytania na plaży gorzej. Częściej używam przyciemnionych fabrycznie szkieł korekcyjnych w bardziej pasujących do lata oprawkach. Jak radził wcześniej @Jakub84, jeden z modeli Persola. Cytuj
JakubAnderwald Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Ja od wielu lat mam soczewki fotochromowe, co kilka lat zmieniam okulary i akurat co zmieniam to fotochrom transition jest trochę lepszy i bardziej ściemnia Działa to na tyle dobrze, że mogę w nich iść na plażę i nie potrzebuję dodatkowego przyciemnienia. Reaguje też na śnieg odbijający ostre światło zimą. Polecam. Koszt ok. 700 zł za soczewki ze 3 lata temu, robione w Warszawie na Powiślu. Jedyne miejsce gdzie fotochrom nie działa, to wnętrze samochodu. Szyby samochodowe przepuszczają za mało UV żeby okulary zareagowały. Na te okazje trzymam w aucie ciemne nakładki na okulary, jednak nie tak idealnie pasujące do oprawek jak te na zdjęciu powyżej, tylko uniwersalne, zakładane taką "żabką". Cytuj
Manolete Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Mam już trzeci sezon takie okulary, kupione w Twoich Soczewkach. Najlepiej wydane pieniądze w moim życiu. W zestawie razem z okularami dostałem różne nakładki, zwykle przyciemniane, fotochromowe, do jazdy nocnej, nakładki z filtrem do komputera. Sprawdzają się świetnie, nie wyobrażam sobie już bez nich życia. Nakładek właściwie nie widać, trzeba się naprawdę przyjrzeć, żeby zobaczyc szparę pomiędzy, dodatkowo jest to ważne, jeśli ktoś pracuje z kolorami (filtry do kompurera zmieniają postrzeganie barw). Cytuj
Filion Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Witam Wszystkich, Poszukuję sprawdzonego krawca z Warszawy do wszycia delikatnych poduszek w ramionach marynarki. Czy ktoś jest w stanie kogoś polecić? Cytuj
mosze Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Każdy krawiec powinien dać radę. To proste jak drut. Inną sprawą jest dobranie poduszek, trzeba nieco poeksperymentować. Cytuj
25kamil25 Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Myślicie ze te sneakersy z SuSu są warte zachodu? Czy lepiej kupić jakiejś typowo obuwniczej marki? https://suitsupply.com/pl-pl/men/shoes/sneakersy--biale/FW1404R.html Cytuj
DeanM Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Ja kupię te: https://www.skolyx.se/en/shoes/737-48841-sneaker-in-white-leather.html#/1-size-40, tylko w sumie na razie i tak siedzę na home office, więc czekam na jakieś promo. Cytuj
Nawrot Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2020 W dniu 18.08.2020 o 07:41, pdk napisał: Na początek jako nowicjusz witam wszystkich! Moje szybkie pytanie, czy ktoś rozpoznaje ten krawat i mogłby podpowiedzieć gdzie taki lub podobny mogłbym dostać? https://www.vinted.pl/mezczyzni/krawaty-i-poszetki/68124817-nowy-krawat-regimental-granatowo-bordowy-w-pasy Tu chyba jest ten krawat Cytuj
Krzysiek_W Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2020 Portfel na karty, czyli card holder, ale w wersji camo, ktoś coś? Najchętniej skórzany, ale ew. inne też do rozważenia, oraz do kupienia w Europie Cytuj
dblmonk Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Valentino ma często camo, ale za tą cenę wolałbym zrobić na zamówienie zielony card holder z aligatora. Cytuj
pdk Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2020 16 godzin temu, Nawrot napisał: https://www.vinted.pl/mezczyzni/krawaty-i-poszetki/68124817-nowy-krawat-regimental-granatowo-bordowy-w-pasy Tu chyba jest ten krawat juz kupiony na vinted, dzieki Cytuj
bratdominik Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Krótkie pytanie do obytych ze skórami. Skóra: white calf Annonay. Dostałem buty z tej skóry i jestem zaskoczony. Wg specyfikacji full grain. W dotyku bardziej plastikowa od białej corrected grain, którą mam w innych butach. Wzrokowo brak śladów po usuniętej pokrywie włosowej (nawet w tych corrected grain są widoczne). Czy wg Was wszystko jest tu w porządku? Cytuj
Zajac Poziomka Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Skóra może być przykryta grubą warstwą farby. Cytuj
bratdominik Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Skóra może być przykryta grubą warstwą farby.Czy wg Ciebie to normalna praktyka przy takiej skórze? Sent from my MI MAX using Tapatalk Cytuj
Zajac Poziomka Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Niestety nie mam pojęcia. Może @eye_lip będzie wiedzieć. Cytuj
bratdominik Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2020 @eye_lip byłbyś w stanie pomóc? Sent from my MI MAX using Tapatalk Cytuj
MH_fan Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Koledzy, przypadkiem polałem buty olejem lnianym i zostały ciemniejsze plamy jak olej już wysechł - jakieś pomysły jak sobie z tym poradzić, żeby nie zmyć wykończenia i nie trzeba było malować butów? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi