mosze Napisano 12 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2020 12 minut temu, eye_lip napisał: Pkt 7 regulaminu: 7. Zakazuje się publikacji zbiorczych ogłoszeń sprzedaży. Ogłoszenie o sprzedaży może dotyczyć wyłącznie jednego przedmiotu lub jednorodnego zestawu (np. 2 częściowy garnitur). Jako ogłoszenia zbiorcze rozumiemy (my, w sensie moderatorzy) obchodzenie ograniczenia na liczbę wystawianych przedmiotów poprzez multiogłoszenie - czyli jedno ogłoszenie z wieloma przedmiotami, sprzedawanymi oddzielnie. Takie ogłoszenia nie są dopuszczane. Ściślej mówiąc, idziemy na rękę użytkownikom w tym sensie, że liczba numerów w tytule ogłoszenia musi odpowiadać liczbie sprzedawanych przedmiotów. Czyli decyduje liczba sprzedawanych przedmiotów - maks. 12 rocznie. Dopuszczamy jednorodne zestawy w sensie zbioru, który ktoś chce razem sprzedać, jako komplet. Z tego, co pamiętam, tak jest od dawna. Raczej nie jest to mój indywidualny pomysł, a uzgodnienie moderatorów. Nie wykluczam, że jest to niewłaściwa interpretacja i być może należy ją zmienić (usztywnić). Natomiast dziwi mnie podejrzenie, że moderatorzy uwzięli się na konkretne przepisy, a inne lekce sobie ważą. Może są inne wytłumaczenia? Tak czy owak, proszę o zgłaszanie ogłoszeń niespełniających w ocenie użytkowników regulaminu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Żorż Ponimirski Napisano 12 Maj 2020 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2020 6 minut temu, mosze napisał: Dopuszczamy jednorodne zestawy w sensie zbioru, który ktoś chce razem sprzedać, jako komplet. Z tego, co pamiętam, tak jest od dawna. Raczej nie jest to mój indywidualny pomysł, a uzgodnienie moderatorów. Nie wykluczam, że jest to niewłaściwa interpretacja i być może należy ją zmienić (usztywnić). Dlaczego pierwsze co przychodzi Ci do głowy to usztywnienie zamiast rozluźnienia? Jest nas tu garstka, znamy się od lat, rozmawiamy i spotykamy się prywatnie poza Forum. Po co w ogóle jakiekolwiek ograniczenia dla aktywnych użytkowników? Sami siebie mamy ograniczać? W imię czego? Rozumiem jak "zielonka" wyskakuje z "lekko używanymi od czterech lat koszulami", ale powiedzmy od 100+ punktów reputacji wszystko powinno być odblokowane. Inaczej sami siebie karzemy nie wiem za co. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 12 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2020 "Dopuszczamy jednorodne zestawy w sensie zbioru, który ktoś chce razem sprzedać, jako komplet." - ... czy dobrze rozumiem że nadal biorąc pod uwagę liczbę przedmiotów aby sumarycznie nie przekroczyła 12 rocznie i każdy przedmiot z kompletu jest liczony osobno?Niezależnie od odpowiedzi na powyższe, regulamin jest dla użytkowników i powinienem być jasny i klarowny, a tutaj wychodzi na to że jest interpretowany w miejscu gdzie tak naprawdę nie ma miejsca na interpretację (czyli punkt 7). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NieMy Napisano 12 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2020 11 godzin temu, adamW napisał: Popieram @eye_lip! Może by zrobić jakąś ankietę jakie używane przedmioty są nieakceptowalne przez forumowiczów. Mam na przykład 1 parę butów założonych dosłownie raz, podeszwa York- są praktycznie jak nowe. Nawet ich nie wrzucam na forum- wiem że nie przejdą. Może niech większość zadecyduje? Również jestem za zniesieniem ograniczenia ilości sprzedawanych przedmiotów na rok. I bardzo dobrze, że ich nie wrzucasz. Nie chcę ich oglądać. Sprzedaj je sobie na alledrogo, olxie czy innym ebaju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 12 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2020 Moderator ma pilnować regulaminu który jest jasny, ale forum jest dla ludzi, większość z najbardziej aktywnych zna się osobiście, pomagamy sobie (np akcja Skalpel), ktoś kupuje na susu garniak który okazuje się źle dobrany i zamiast od razu odsyłać, najpierw wrzuca go na bazarek, bo czasem to jedyna okazja na zakup danego produktu, ktoś inny sprzedaje zestaw używanych koszul (ja tak zrobiłem) i za symboliczną kwotę uszczesliwilem kogoś kto zaczyna się interesować dorosłą modą, więc dlaczego nie przedyskutować uaktualnienia regulaminu do bardziej życiowego, a mniej koreansko-polnocnego. Czasem odnoszę właśnie takie wrażenie że mamy towar "na kartki" żeby przez przypadek ktoś nie sprzedał o jedną rzecz więcej niż na to pozwala "bon". 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamW Napisano 12 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2020 56 minut temu, NieMy napisał: I bardzo dobrze, że ich nie wrzucasz. Nie chcę ich oglądać. Sprzedaj je sobie na alledrogo, olxie czy innym ebaju. Dzieki za podpowiedz. Nie znalem tych portali. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayor Napisano 12 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 12 Maj 2020 3 godziny temu, xkoziol napisał: Panowie, przecież nie od dzisiaj moderacja tego forum (nic osobistego) stosuje różne reguły i standardy dla różnych sytuacji czy użytkowników. Nie szkoda kruszyć kopii? Wiadomo ,że na forum są równi i równiejsi. Podwójne standardy to nie jest nic nowego a szczególnie w wydaniu (nic osobistego)jaśniepana moderatora od bazarku.Jako przykład moje ogłoszenie-pierwsze i prawdopodobnie ostatnie w dziale "sprzedam".Dotyczyło butów nieużywanych w pudełku niezbyt popularnej na tym forum marki. Oczywiście nie mam pretensji o zablokowanie ogłoszenia, gdyż buty sprzedałem na innej platformie dosłownie w ciągu 2 godzin od wystawienia,.Mnie chodzi o dyskryminacje i dzielenie użytkowników forum na tych pierwszego i gorszego sortu.Dodatkowo być może ktoś z forumowiczów miałby okazje kupna nietuzinkowych butów za frakcje oryginalnej ceny,ale w tym wypadku buty wysłałem do Japonii. , 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nawrot Napisano 13 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 13 Maj 2020 Ja cały czas się zastanawiam jaki jest cel stowarzyszenia, który zabrania odsprzedaży lekko bądź bardziej używanych butów. Jeśli takim celem jest pomoc sklepom w sprzedaży butów nowych, to jest to dla mnie zrozumiałe. Bezapelacyjnie i do samego końca. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NieMy Napisano 13 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 13 Maj 2020 Sprzedam opla! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 18 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Maj 2020 Wątek "Humor" zamknięty? Co tu się ostatnio wyrabia? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof G Napisano 18 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Maj 2020 To samo co w radiowej Trójce. 4 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marian o Napisano 18 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Maj 2020 Hmmm że niby to taki żart plus? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Remii Napisano 18 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Maj 2020 57 minut temu, Żorż Ponimirski napisał: Wątek "Humor" zamknięty? Co tu się ostatnio wyrabia? Jak to mówią, żarty się skończyły. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bacio Napisano 18 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Maj 2020 Godzinę temu, Żorż Ponimirski napisał: Wątek "Humor" zamknięty? Co tu się ostatnio wyrabia? Może już zbędny. Kilka innych wątków przejęło tę rolę - zarówno wątków producenckich jak i niniejszy. (A poza tym - nie należy się śmiać z nieśmiesznych rzeczy. Tak jak nie należy się cieszyć z rzeczy, które cieszyć nie powinny. I nie należy sprzedawać buta nowego, ale przymierzonego w warunkach rzeczywistych). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 18 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Maj 2020 Chwilowo poddany kwarantannie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 19 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 19 Maj 2020 @Beny23 nie chodzi o to, kogo można krytykować, a kogo nie, tylko o regulamin, który zabrania treści politycznych na forum. Staram się informować o usuwaniu postów, ale ostatnio zrobiło się tego zbyt dużo. Wątek humor zostanie odblokowany. 3 godziny temu, xkoziol napisał: Za to w dziale "eksluzywne marki" Lambert i podobne moderacji nie przeszkadzają Polityka, Panie polityka... Zgłoś proszę te posty do moderacji, to jest najlepszy i najprostszy sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof G Napisano 19 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 19 Maj 2020 Wnioskuję o sprecyzowanie w regulaminie co jest "treścią polityczną" . Dla mnie i dla kliku innych osób piętnowanie/naśmiewanie się z decyzji dyrektora X z partia Y nie jest tym samym co propagowanie programu wyborczego itp. 2 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stormont Napisano 19 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 19 Maj 2020 O właśnie, zmienić regulamin. Zakaz wykorzystywania forum do prowadzenia działalności politycznej, a nie rozmawiania o polityce. I już. 2 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beny23 Napisano 19 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 19 Maj 2020 56 minutes ago, Stormont said: O właśnie, zmienić regulamin. Zakaz wykorzystywania forum do prowadzenia działalności politycznej, a nie rozmawiania o polityce. I już. Dokładnie tak. Zakaz promowania treści politycznych ale wolność wypowiedzi i niekrępowane żarty w dziale Humor. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 19 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 19 Maj 2020 Po pierwsze, to proszę zgłosić wniosek o zmianę regulaminu do reprezentującej SBwB administracji. Po drugie, to zły pomysł. Byłem świadkiem upadku forum, na którym oprócz treści merytorycznych pojawiały się polityczne. Forum po paru miesiącach przestało istnieć, tzn. użytkownicy kolejno rezygnowali, aż wreszcie aktywność spadła do zera. Zaczyna się niewinnie, a kończy napierdalanką bez pardonu. Po trzecie - dlaczego tego chcecie? Przecież jest mnóstwo miejsc, gdzie można się całkowicie zrealizować politycznie, dlaczego chcecie mieć takie treści akurat na naszym forum? Co one istotnego wniosą do tematyki forum? Ja tego kompletnie nie rozumiem. 5 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 19 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 19 Maj 2020 @mosze być może niektórym z kulturalnymi rozmowami na tematy polityczne kojarzą się tzw. "kluby dżentelmenów". Moim zdaniem bez otwartej przyłbicy w postaci znania się z imienia, nazwiska, zdjęcia twarzy i wykonywanego zawodu (czyli reprezentowania poglądu politycznego jakimś ogólnie znanym identyfikatorem społecznym) skończy się to w najdalej cztery dni jak to piszesz anonimową "napierdalanką". Tym niemniej uważam, że komentarze kąśliwe wobec miłościwie nam panującym (obecnie i w przeszłości) powinny być dozwolone w ramach dobrego smaku. Mem z Jarkiem czy z Donkiem to jeszcze nie deklaracja polityczna (śmiać się z nich może przedstawiciel opcji przeciwnej, pozaparlamentarnej lub apolitycznej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 19 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 19 Maj 2020 W argumentacji obu stron znajduję wiele racji, ale czyż to nie cenzura, lub zakaz dyskusji na pewne tematy nie przyczyniały się w historii do kreatywności, umiejętności operowania aluzjami, mówienia nie wprost? Też mnie czasem diabli biorą, że nie mogę tu swobodnie wyrazić na jakiej latarni powiesiłbym miłościwie mam panujących (teraz i w przeszłości rzecz jasna), ale tak na prawdę, to cenię to forum za dyskusje inne, niż o polityce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 21 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Maj 2020 Przecież Ci napisałem. Piosenka jest kilka postów wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 22 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2020 Cześć Chciałbym zauważyć, że moderator Mosze nie jest członkiem BwB. Nie ma więc wpływu na kształt regulaminu, a tylko na jego egzekwowanie. Przeczytałem z uwagą Wasze głosy. Na najbliższym Walnym Zebraniu Stowarzyszenia "But w Butonierce", które powinno odbyć się w czerwcu, na pewno poruszymy ten wątek i podejmiemy decyzje co do dalszej wizji forum, regulaminu i działu "Kupię Sprzedam". Być może nastąpią też inne, poważne zmiany w funkcjonowaniu Stowarzyszenia. Tak więc, proszę, dajcie nam czas do Zebrania - kiedy coś ustalimy, niezwłocznie opublikujemy zmiany na forum. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayor Napisano 28 Maj 2020 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maj 2020 W dniu 22.05.2020 o 12:39, xkoziol napisał: No i jednak jest cenzura Dlaczego z działu muzyka zniknął mój post w 100% spełniający regulamin - piosenka młodych wykonawców z Sieradza? Bo disco polo? Zadecydowaliście, że nie jest odpowiednia dla moich uszu??!! Ostatnio z działu "Jak się ubierają GPC" znikają wpisy dotyczące wybranych postaci z amerykańskiej sceny politycznej.Prawdopodobnie pani Mosbacher nie tylko ustala listę leków refundowanych przez NFZ, ale decyduje także jakie treści mogą pojawiać się na tym forum 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi