Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
1 godzinę temu, xkoziol napisał:

Czy na forum są jeszcze aktywni jacykolwiek moderatorzy? 

Kolego @xkoziol pisanie donosów do moderacji to moim zdaniem kiepski pomysł.Pomimo kilku ciętych sarkastycznych wypowiedzi, według mnie jesteś jednym z najwartościowszych użytkowników forum .Doceniam Twój sarkazm i moim zdaniem wynika on bardziej z nietolerancji dla głupoty, niż ze złośliwości.Jak zaczniesz pisać skargi do moderacji to będziesz tylko zwykłym palantem

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam problem z logowaniem się na forum.

Poprawnie wpisuję swój login i hasło i zawsze dostaję komunikat - "Wpisane hasło jest niepoprawne. Proszę spróbować ponownie (upewnij się, że klawisz Caps Lock nie jest włączony).". Za każdym razem muszę resetować hasło i wtedy przy zmianie następuje automatyczne logowanie. Czy ktoś ma/miał taki problem?

• Like 1
Opublikowano

Jeśli wyżej opisany problem pojawia się gdy w polu "login" podajesz swój adres email, spróbuj tym razem przez podanie nicka, czyli Piotr.L. Ja w ogóle nie mogę zalogować się przez adres email (resetowanie hasła działa jednak prawidłowo, więc email podaję prawidłowy - w Twoim przypadku może jest podobnie, skoro również udaje Ci się to zrobić). Jakiś czas temu pisałem o tym do administratora, ale w międzyczasie zorientowałem się, że logowanie przez nick działa w porządku.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
14 godzin temu, xkoziol napisał:

@velahrn, jesteś żenujący kasując co i raz moje posty, które nie naruszają regulaminu, a tylko Ci się subiektywnie nie podobają. Chcesz sobie coś ze mną wyjaśnić zapraszam na priv albo nawet live. Panowie, jak się domyślam - do zobaczenia za miesiąc, może kwartał...

Cześć

Usunąłem Twój post (pojedynczy) z racji off-topicowania i ciągnięcia tematów politycznych w miejscu do tego nieprzeznaczonym.

Co do spotkania live - bardzo chętnie poznam Cię osobiście, zwłaszcza, że nie byłeś na żadnym spotkaniu forumowym/Stowarzyszeniowym od lat ;).

Opublikowano
33 minuty temu, xkoziol napisał:

Może zatem z równą gorliwością (bo o szybkości reakcji nie ma mowy) przejrzysz oba wątki historyczne w Sali Klubowej?

Oba "tematy historyczne" jeśli mówimy o tym samym, zostały zamknięte, a główny winowajca, który zakładał nowe - skutecznie zdyscyplinowany. Na pewno jeden z tematów zamknąłem osobiście. Jako moderacja obserwowaliśmy sytuację  i zareagowaliśmy w momencie, kiedy stwierdziliśmy, że dalsza dyskusja staje się nieakceptowalna.

Przykro mi, że mnie obrażasz i uważasz, że uwziąłem się na Ciebie. Tak nie jest. Po prostu nie moderuję jednocześnie wszystkich tematów 24h dobę, jako, że tę funkcję pełnie społecznie i nie jestem zawsze obecny na forum.

Przypominam również, że właśnie się pożegnałeś z forum - czyżbyś już wrócił ;) ?

Opublikowano

OK, dobre propozycje warto rozpatrzyć. Prawdą jest że moderacyjny zapał opadł, tu i tam wszak jest to praca pro publico, i moderatorów mamy niedostatek. Prawdopodobnie w tym roku będzie nowy, młodszy zarząd, czego sobie i forum życzę bo zmiany są potrzebne.

• Oceniam pozytywnie 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Od jakiegoś czasu nie wyświetla się przy wybranych wpisach informacja o czasie ich dodania, przez co nie można też bezpośrednio do niego przejść. Czy to jest znany powszechny błąd? A może problem leży po stronie mojej przeglądarki?

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Zachowanie jednego z moderatorów woła o pomstę do nieba.Nie mam zamiaru pisać skarg, roztrząsać publicznie g. widłami ani używać epitetów w niedziele.Arogancja, dyktatura,podwójne standardy,uprawianie osobistej wendety. Młody człowieku powinieneś się wstydzić spojrzeć w lustro.

Opublikowano
Co Panowie na to???

Pytanie brzmi - co Pan ostatecznie na to?:-) Coś wyszło z tego castingu?

Nie chodzi o votum nieufności w stosunku do @mosze i @Velahrn. Sprawy o której teraz pisze @mayor nie znam i nie oceniam. W pracę moderatora wpisane jest narażanie się niektórym, tym częstsze im moderator ma więcej pracy. Na forum o takim ruchu dwóch moderatorów to o pięciu za mało. Dodatkowo - zasady bazarku są bardziej restrykcyjne niż zasady sprzedaży reglamentowanej w czasach mojej młodości, każdy wpis w dziale Humor wywołuje niestrawną dyskusję egzystencjalną, nietrafienie z zestawem w wątek casual lub nie casual budzi święte oburzenie, no i jeszcze do tego te zbyt krótkie marynarki, przecież tego nie wolno tolerować! Każdy ma trochę za uszami - sam marudzę gdy ktoś jest za wysoki i wstawia zdjęcia butów z poziomu nosa.

To jest trudna i niewdzięczna praca pro bono; mnie (i nie tylko) była proponowana - odmówiłem.

Edit: nie wiem czy stosuje się rozwiązanie, które nazwałbym peer moderation. Forum jest darmowe i otwarte; każdy może odnieść korzyść materialną, socjalną, wizerunkową lub poznawczą. Niech w zamian za to będzie obowiązek weryfikacji treści - nieprawidłowości zgłaszamy wszyscy. Jeśli przekona się użytkowników, że to nie donosicielstwo a crowdsourcing, może moderator właściwy będzie miał mniej pracy; wystarczy że odniesie się do zgłoszeń, a resztę przejrzy zamiast czytać od deski. Tym sposobem nikt nie powinien już pytać „gdzie jest moderator” - moderator jest w lustrze.

Odpowiadając na pytanie "kto będzie weryfikował ten obowiązek" - nikt; tu same dżentelmeny, wystarczy gentlemen's agreement.

W praktyce grono kilkudziesięciu osób, które siedzą tu codziennie, mogłoby podzielić się kluczowymi wątkami. Np. udzielasz się w wątku CMDNS, wiesz co tam powinno być, wiesz na co ludzie zwracają uwagę - napisz z innym udzielającym się kolegą krótkie zasady, niech administracja da Ci możliwość wklejenia tego przed pierwszym postem. Przeglądasz potem wątek, widzisz coś wbrew zasadom, zgłaszasz. Każdy inny - widzisz coś nie tak, patrzysz na pierwszy post, zgłaszasz. Dwaj moderatorzy powinni jeszcze raz, uwzględniając uwagi, zweryfikować zasady bazarku, a ktoś powinien wziąć na siebie rolę tropienia różnych karyn18578, wstawiających pięć minut po rejestracji link do super sklepu. Zasada jest prosta: pierwszy post, nazwa sklepu innego niż forumowy Partner, najpierw strzelasz, potem zadajesz pytania: usuwasz post, ewentualnie pozwalasz się później wytłumaczyć. Nie chodzi o coś takiego jak teraz "wrzucę żarcika, dostanę plusika", tylko o grubą kreskę.

Może rozwiązaniem jest ścisła integracja wewnątrz triady Partnerzy - Stowarzyszenie - forum. Konkursu ani licytacji nie było od miesięcy (pewnie nie ma komu zorganizować), a Partnerzy prowadzą swoje konta forumowe aktywnie jak dotąd. Nic w tym złego, ale jeśli w ramach obowiązujących przepisów i dotychczasowych ustaleń Partner mógłby, choćby symbolicznie, wynagradzać moderatora, może byliby chętni do tej pracy. Wynagrodzenie może przecież mieć formę naprawdę atrakcyjnej zniżki na poziomie dumpingowym, np. 50%. Na to każdy jest łasy, vide kultowa wręcz popularność wątku zakupów w AS. Ewentualnie Stowarzyszenie mogłoby podnieść stawki członkowskie (a forum traktować jako ściśle stowarzyszeniowe) i mieć środki na pracę moderatorów; w zamian członkowie (np. na różnych poziomach - platynowy, złoty, srebrny; na gwiazdki na pagonach też każdy jest łasy) mieliby dostęp do bardzo atrakcyjnych zniżek Partnerów.

Przy okazji pytanie: w zakładce Ranking jest takie coś:

"Zawartość, która uzyskała najwyższe oceny od 20.09.2019 uwzględniając wszystkie działy."

Najbardziej popularna zawartość uzyskała w ciągu ostatniego miesiąca... 3 (słownie: trzy) plusy. Trzy plusy niektóre posty na forum zdobywają w ciągu trzech minut; o co tu chodzi?

Dobra, ulało mi się przy niedzieli - idę pobiegać

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano
33 minuty temu, lubo69 napisał:

Przy okazji pytanie: w zakładce Ranking jest takie coś:

"Zawartość, która uzyskała najwyższe oceny od 20.09.2019 uwzględniając wszystkie działy."

Najbardziej popularna zawartość uzyskała w ciągu ostatniego miesiąca... 3 (słownie: trzy) plusy. Trzy plusy niektóre posty na forum zdobywają w ciągu trzech minut; o co tu chodzi?

Patrzyłem na to, u mnie wyświetla się poprawnie. Tzn. zawartość z dzisiaj (20.10) ma jakieś 3 plusy, a im dalszy wyświetlam zakres tym więcej reakcji jest sumowanych.

Ja mam pytanie innego rodzaju. Dlaczego wpisy ignorowanego przeze mnie użytkownika nagle od kilku dni zaczęły być dla mnie widoczne ? Nie ukrywam, że burzy to moje Feng Shui ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
19 minut temu, xkoziol napisał:

Kiedy Panowie Moderatorzy posprzątają wątki "Patynowanie oraz repatynowanie obuwia" i "CMDNS"?

Jak to? Przecież sprzątają na okrągło.Tylko wybiórczo.Nie wiem czy kolega zauważył ale na tym forum są "równi i równiejsi" przynajmniej dla jednego z Panów Moderatorów.,  

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Rozumiem ,że ja jestem traktowany przez Moderatora Mosze jako "gorszy sort"  i nawet się  pogodziłem  z hurtowym usuwaniem przez tegoż moderatora moich wpisów. Ale czemu post kolegi @eye_lip w temacie "Buty trochę taniej" został usunięty to nie mam pojęcia. Wiadomo że władza deprawuje ludzi i od tej odrobiny władzy czasami niektórym się klepki w głowie przestawiają. 

Opublikowano
29 minut temu, mosze napisał:

Post łamał regulamin.

W którym punkcie? Bo widzę tam tylko enigmatyczną niezgodność z celami stowarzyszenia, które nawet wprost nie są sformułowane w regulaminie.
Uznać by należało (jak już uznaniowość to jedyny przyczynek do usuwania postów), że coś tu jest nie tak.

Opublikowano

Jeżeli post kolegi @eye_lip łamał regulamin, to autopromocyjne komercyjne wpisy biznesmenów w temacie o koszulach gwałcą ten regulamin. Mało tego to jest gwałt perwersyjny z wyjątkowym okrucieństwem, gdyż zdjęcia promujące te produkty są wykonane w żenująco podłej jakości (Straż Miejska robi lepsze fotoradarem).Ale podwójne standardy i dzielenie użytkowników forum na równych i równiejszych to znak firmowy Moderatora Mosze. Nie jest dla mnie zaskoczeniem ,że tak wielu wartościowych użytkowników przestało się udzielać na forum.

• Like 3