Pan Matty Napisano 10 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Grudzień 2014 Często wiążę podwójnym four-in-hand ale w wersji reverse, którą szczerze polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luc Napisano 12 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień 2014 Tylko Alberty (podwójny). Z rzadka four-in-hand, gdy noszę koszule z kołnierzykami na szpilki, żeby się węzeł zmieścił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fey Napisano 5 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2015 Czy ktoś miał do czynienia z knitami z Woods of Shropshire (http://www.woodsofshropshire.co.uk/ties-bow-ties/ties/knitted-ties?dir=asc&limit=all&order=position)? Jak ma się sprawa z ich jakością (są one jedwabne, a nie bawełniane jak większość knitów)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 5 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2015 Większość knitów jest z bawełny? Te "wałkowane" na forum na pewno nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dignito.Michał Napisano 7 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2015 Czy ktoś miał do czynienia z knitami z Woods of Shropshire (http://www.woodsofshropshire.co.uk/ties-bow-ties/ties/knitted-ties?dir=asc&limit=all&order=position)? Jak ma się sprawa z ich jakością (są one jedwabne, a nie bawełniane jak większość knitów)? Bawełniane knity? Użycie bawełny jako głównego surowca do produkcji akcesoriów jest podyktowane chęcią zaoszczędzenia paru złotych na półproduktach. Oczywiście są firmy, które przekonują, że jest inaczej i produkują np. poszetki z bawełny. Dla mnie bawełniana chusteczka, to ta biała chowana w wewnętrznej kieszeni marynarki. Podejrzewam jednak, że co człowiek, to teoria . Inaczej sprawa wygląda kiedy bawełna jest używana jako domieszka (niezmiennym pozostaje fakt, że jest tańsza od wełny, jadwabiu itp.). Często łączy się bawełnę z jedwabiem aby "pozbyć się" połysku z produktu finalnego. Co do samej jakości krawatów ze strony, którą wkleiłeś nie wypowiem się. Warto jednak pamiętać, że od krawata za 25 funtów gdzie część tej kwoty to podatek, część zarobek a część to koszt związane z transportem i produkcją nie należy oczekiwać zbyt wiele. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michau Napisano 7 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2015 Warto jednak pamiętać, że od krawata za 25 funtów gdzie część tej kwoty to podatek, część zarobek a część to koszt związane z transportem i produkcją nie należy oczekiwać zbyt wiele.Mam kilka krawatów za grosze tj 15$ z thetiebar.com i jestem bardzo zadowolony. Myślę, że robią świetną robotę jako krawaty średniej półki za cenę krawatów z sieciówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Papiernik Napisano 7 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2015 Mam kilka krawatów za grosze tj 15$ z thetiebar.com i jestem bardzo zadowolony. Myślę, że robią świetną robotę jako krawaty średniej półki za cenę krawatów z sieciówek. Jak wygląda czasowo kwestia wysyłki do Polski i cła? Zastanawiałem się jakiś czas temu nad kilkoma rzeczami od nich "na próbę", ale potencjalne problemy wysyłki z poza Europy mnie odstraszyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michau Napisano 7 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2015 Zawsze ktoś mi przywoził w drodze powrotnej. Za przesyłkę do pl liczyli sobie $25 co już osłabia opłacalność przedsięwzięcia :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trader_79 Napisano 13 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2015 :) Jeszcze raz dziękuję. Przejrzałem ich oferty i przy okazji najbliższej nadwyżki finansowej coś sobie zakupię. Okazało się, coś tam „grenadynopodobne” w szafie mam. Są to jednak starocie. Nie wiem kiedy znowu założę krawat, jednak czasem wystarcza świadomość, że mam. Znacie to uczucie? Z tym zarzutem „trollowania” to chyba przesada: http://pl.wikipedia.org/wiki/Trollowanie Pozdrawiam Tadek Tadeuszu polecam zajrzeć do Embassy od Elegance, mają co raz większy wybór i cenowo są również konkurencyjni, o jakości możesz sobie poczytać na ich wątku. Dziwne, że koledzy wyżej nie polecali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Verbov Napisano 13 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2015 Tadek (bo nie Tadeusz, dziwne, że nie wiesz :mrgreen: ) zadał to pytanie 23 kwietnia 2014 roku. Krawaty EoE wtedy jeszcze nie istniały 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trader_79 Napisano 13 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2015 Tadek (bo nie Tadeusz, dziwne, że nie wiesz :mrgreen: ) zadał to pytanie 23 kwietnia 2014 roku. Krawaty EoE wtedy jeszcze nie istniały Patrz moje przeoczenie:D:D, no ale przynajmniej Tadkowi przybyła kolejna opcja zaopatrzenia w krawaty:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 13 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2015 Chyba Mu wszystko jedno, bo nie zaglądał od pół roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alabuz Napisano 13 Kwiecień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2015 Moim zdaniem bardzo dobre sposoby na utworzenie łezki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Johnny Napisano 1 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2015 Chciałbym zapytać czy są wełniane krawaty z grenadyny. Czy grenadyna to tylko i wyłącznie jedwab? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arsen Napisano 1 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2015 Tylko jedwab. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 1 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2015 Grenadyna 100% wełna to rzadkość, ale mieszanki z jedwabiem ma w ofercie kilka marek m.in. Berg&Berg i Shibumi. http://bergbergstore.com/bicolour-grenadine-wool-silk-tie-blue-navy.html http://www.shibumi-berlin.com/Ties/7-Fold-Wool-Silk-Grenadine-Tie-Navy-Brown-Striped-Handrolled::357.html?language=en Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciato Napisano 1 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Maj 2015 Chciałbym zapytać czy są wełniane krawaty z grenadyny. Czy grenadyna to tylko i wyłącznie jedwab? U Macaroniego dostępne są krawaty z bawełnianej grenadyny np.: http://www.macaronitomato.com/dodatki,krawat-z-bawelnianej-grenadyny-10-k-30-98-p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nynu Napisano 11 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Maj 2015 Panowie, przymierzam się do mojej pierwszej jedwabnej grenadyny, od którego sprzedawcy wybrać krawat: Poszetka, Embassy of Elegance, Szarmant? Pytam o jakość tkaniny i wykonania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 11 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Maj 2015 Posiadam krawaty z grenadyny od Poszetka.com. To moje jedyne krawaty z tego materiału, więc nie mam porównania. Jestem bardzo zadowolony. Miałem problemy z długością. Przy wzroście 180 cm musiałem prosić o skrócenie krawatów do długości 135 cm. Z rozmowy z obsługą sklepu wynika, że ten materiał rozciąga się z biegiem czasu. Z mojego doświadczenia wynika, że najlepiej wiążą się krawaty bez podszewki (rolowane brzegi). Mam nawet jeden egzemplarz z wypełnieniem i z podszewką z grenadyny, z tego jestem najmniej zadowolony. Jeżeli zdecydujesz się na Poszetkę, to zapytaj, czy mają materiał i czy mogą uszyć Ci krawat bez podszewki. Te, które są na stronie mają podszewkę z wiskozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 11 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Maj 2015 Ja z kolei skusiłem się na EoE i mając dość wysokie wymagania "jakościowe" jestem bardzo zadowolony - krawat gruby, mięsisty i dobrze się wiąże. Niestety na wcześniejsze pytanie o porównanie poszetki.com do EoE nie doczekałem się odpowiedzi, więc zaryzykowałem z wyborem oferty kolegów z Poznania. @Aron - przy 180cm wzrostu skracałeś do 135cm? Ja mam 177cm i przy 4inH optymalnie jest 148-150cm (oba końce na równej wysokości po zawiązaniu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 11 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Maj 2015 Pewnie to zależy od proporcji ciała no i od obwodu kołnierzyka:). Osobiście nie lubię gdy końce są na równej wysokości, bo wtedy przy pasku od spodni jest dość dużo materiału. Przy długości 135 cm jest spora odległość pomiędzy końcami po zawiązaniu. Też wiążę 4inH pojedynczy. Może to też zależeć od szerokości samego krawata i od tego jak "szybko się zwęża". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 11 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Maj 2015 @Aron - dzięki, to wyjaśnia sprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RadekM Napisano 11 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Maj 2015 Nynu, ja użytkuję grenadynę od Poszetki i od Zaremby. Oba krawaty lubię, ale ten od Zaremby jest bardziej "mięsisty" i szerszy. Następną grenadynę kupię prawdopodobnie w EoE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Embassy of Elegance Napisano 11 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Maj 2015 Posiadam krawaty z grenadyny od Poszetka.com. To moje jedyne krawaty z tego materiału, więc nie mam porównania. Jestem bardzo zadowolony. Miałem problemy z długością. Przy wzroście 180 cm musiałem prosić o skrócenie krawatów do długości 135 cm. Z rozmowy z obsługą sklepu wynika, że ten materiał rozciąga się z biegiem czasu. Z mojego doświadczenia wynika, że najlepiej wiążą się krawaty bez podszewki (rolowane brzegi). Mam nawet jeden egzemplarz z wypełnieniem i z podszewką z grenadyny, z tego jestem najmniej zadowolony. Jeżeli zdecydujesz się na Poszetkę, to zapytaj, czy mają materiał i czy mogą uszyć Ci krawat bez podszewki. Te, które są na stronie mają podszewkę z wiskozy. Pozwolę sobie zauważyć, że posiadanie lub też nie podszewki w krawacie, nie wpływa na charakterystykę wiązania, gdyż podszewka jest nieznacznie powyżej rygielka. Zatem w miejscu gdzie jest węzeł krawata nie ma podszewki. Kwestie, które wpływają na wiązanie krawata to materiał i rodzaj wypełnienia. Dodatkowo ważne jest, aby główny szew był szyty ręcznie, jedwabną nicią (najlepiej długowłóknistą) oraz, aby posiadał pętelkę lub dwie - dzięki temu nie będzie zbytnich naprężeń i krawat szybciej wraca do swojej pierwotnej formy. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 11 Maj 2015 Zgłoszenie Share Napisano 11 Maj 2015 Ja mam grenadynę od Szarmanta (5-fold bez podszewki) i jestem bardzo zadowolony. Krawat łatwo się wiąże i - tak jak u Hobera - bezproblemowo wychodzi łezka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi