Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 17 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
19 minut temu, Hargin napisał:

Jak mocno nie porysujejesz, to często szmatką z odrobiną wody odtworzysz. Jeśli nie daje rady, to pasta+woda i nowa warstwa. Czasem niestety po jednym wyjściu trzeba odnawiać. 

Mi wystarcza przetarcie szmatką i jest błysk, tylko raz na pół roku pastuję itd - tyle że każdą parę zakładam raz na 3-4 tygodnie.... 

Opublikowano
27 minut temu, Michał Gdańsk napisał:

Mam pytanie do Kolegów, którzy mają lustro na czubkach. Jak długo utrzymuje się realnie taki efekt? Czy po przetarciu z kurzu, nadal jest? Pytanie głupie, ale nie próbowałem jeszcze.

Zrobione prawdziwym woskiem wytrwa bardzo długo. Wystarczy czasami odświeżyć nowa warstwą - jak często, zależy od intensywności użytkowania. Lustro robione tym nowym wynalazkiem do luster od Saphire wytrzymuje może ze dwa wyjścia - robi się podobno łatwiej, ale za to trzeba robić to częściej.

Opublikowano
4 minuty temu, Whitesnake napisał:

Zrobione prawdziwym woskiem wytrwa bardzo długo. Wystarczy czasami odświeżyć nowa warstwą - jak często, zależy od intensywności użytkowania. Lustro robione tym nowym wynalazkiem do luster od Saphire wytrzymuje może ze dwa wyjścia - robi się podobno łatwiej, ale za to trzeba robić to częściej.

Pozwolę sobie nie zgodzić się. Jeżeli się zrobi porządną bazę (tj. kilka warstw normalnym woskiem Saphira) i tylko wykończy się Mirror Glossem to lustro niczym nie odbiega od tego "normalnego", w tym w kwestii trwałości. Przy czym, racja - łatwiej zrobić lustro z tym wynalazkiem. 

Opublikowano
3 minuty temu, bodzixon napisał:

Pozwolę sobie nie zgodzić się. Jeżeli się zrobi porządną bazę (tj. kilka warstw normalnym woskiem Saphira) i tylko wykończy się Mirror Glossem to lustro niczym nie odbiega od tego "normalnego", w tym w kwestii trwałości. Przy czym, racja - łatwiej zrobić lustro z tym wynalazkiem. 

Jeśli się zrobi porządną, kilkuwarstwową bazę prawdziwym woskiem, to tym bardziej, nie widzę zastosowania dla tego wynalazku ;) 

• Oceniam pozytywnie 3
Opublikowano
21 minut temu, Krzysiek_W napisał:

Mi wystarcza przetarcie szmatką i jest błysk, tylko raz na pół roku pastuję itd - tyle że każdą parę zakładam raz na 3-4 tygodnie.... 

Przy chodzeniu "ostrożnym" wystarczy samo przetarcie. Ale jak się okopuje krawężniki tak jak ja, to po każdym wyjściu konieczne jest nałożenie jednej cieniutkiej warstwy+polerka, żeby przykryć rysy, na szczęście zajmuje to może z półtorej minuty. Najgorsze są dla moich butow walizki z kółkami, kółka nie mają litości dla lustra ;) 

Opublikowano
3 minuty temu, Whitesnake napisał:

Jeśli się zrobi porządną, kilkuwarstwową bazę prawdziwym woskiem, to tym bardziej, nie widzę zastosowania dla tego wynalazku ;) 

Bo łatwiej i szybciej wykończyć. Kwestia preferencji. Lubię ten preparat i go polecam. 

4 minuty temu, Zajac Poziomka napisał:

Przy chodzeniu "ostrożnym" wystarczy samo przetarcie. Ale jak się okopuje krawężniki tak jak ja, to po każdym wyjściu konieczne jest nałożenie jednej cieniutkiej warstwy+polerka, żeby przykryć rysy, na szczęście zajmuje to może z półtorej minuty. Najgorsze są dla moich butow walizki z kółkami, kółka nie mają litości dla lustra ;) 

Mam tak z piętami i obijaniem ich o kółka od krzesła (3 krzesła już przetestowałem i w każdym tak samo). Odkąd zacząłem robić lustro lub prawie lustro na piętach kończy się z reguły na odnowieniu małą ilością pasty. Wcześniej to Juvaciury, Canadiany, a niekiedy to i papier ścierny szedł w ruch. Zmierzam w tym wywodzie do konkluzji, że lustro to najlepsza ochrona butów - abstrahując już od kwestii estetycznych.

Opublikowano
14 minut temu, bodzixon napisał:

Bo łatwiej i szybciej wykończyć. Kwestia preferencji. Lubię ten preparat i go polecam. 

Przyznam się, że nie jestem pewien czy właściwie kieruję słowa krytyki.

Kupiłem od Patine buty z lustrem i było to najbardziej miękkie i podatne na uszkodzenia lustro jakie spotkałem. Nawet polerka miękką szczotką powodowała jego matowienie. Zrzucam to na karb tego wynalazku, ...ale pewności nie mam :) 

Opublikowano
Godzinę temu, Whitesnake napisał:

Kupiłem od Patine buty z lustrem i było to najbardziej miękkie i podatne na uszkodzenia lustro jakie spotkałem. Nawet polerka miękką szczotką powodowała jego matowienie. Zrzucam to na karb tego wynalazku, ...ale pewności nie mam :) 

Potwierdzam. Jak tylko wrócę z wycieczki zilustruję przy pomocy fotografii, jak mi się posypało lustro na nowych trzewikach vassa, wykonane na bazie mirror shine saphira. Dlatego na tych zdjęciach nie widać butów (droga do i z kościoła pokonana w aucie wystarczyła) ;-):

https://forum.butwbutonierce.pl/topic/4-co-mam-dziś-na-sobie/?do=findComment&comment=255906

Opublikowano
1 godzinę temu, Whitesnake napisał:

Coś jest na rzeczy.

Jeżeli nie zrobisz uczciwej bazy z wosku i "pójdziesz" na łatwiznę z Mirror Glossem to będzie tak jak opisujesz. Lustro będzie szybko i łatwo, ale lekkie pociągnięcie szczotką pozostawi ślady. Jak użyjesz Mirror Glossa jedynie by wykończyć - jedną cienką warstwę, po 3-4 warstwach wosku, to będzie szybko, ładnie, trwale i dobrze.

Dość miarodajne dla mnie jest zużycie moich Mirror Glossów: bezbarwny, który kupiłem ok 6 miesięcy temu zużyty jest w ok. 70% (testując produkt to często przesadzałem z jego ilością i było dokładnie tak jak to opisujesz); czarny, który kupiłem ok 2 miesięcy temu zużyty jest co najwyżej w 1%, bo zacząłem go używać zgodnie z przeznaczeniem - bardzo mało i na sam "koniec".

Opublikowano
17 godzin temu, Whitesnake napisał:

Zrzucam to na karb tego wynalazku, ...ale pewności nie mam :) 

Również pewności nie mam, ale obstawiam, że w tym przypadku to nie jest kwestia ani jednego, ani drugiego wosku, lecz techniki. Akurat człowiek, który u nas się tym zajmuje jest wielbicielem klasycznego wosku i nie zawsze stosuje Mirror Gloss, choć namawiam :) Ja upatruję przyczyny raczej w zbyt grubo aplikowanych warstwach. Przesłałem już Twoje uwagi do osoby odpowiedzialnej i liczę, że na wewnętrznych warsztatach twardość lustra uda się dopracować :) To ważny sygnał dla nas! Dzięki!

Opublikowano
3 godziny temu, saphir.pl napisał:

:) To ważny sygnał dla nas! Dzięki!

Chapeau bas! Jesteście jak wzorzec z Sevres w kategorii "Customer Experience" :) 

Edit: czystość języka zjadły pozytywne emocje i względy ergonomiczne. Ciekawe zjawisko, swoją drogą ;)

• Oceniam pozytywnie 1