eustachu Napisano 7 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2016 Jaką szczotkę polecacie do czyszczenia skórzanej podeszwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 7 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 7 Maj 2016 Jaką szczotkę polecacie do czyszczenia skórzanej podeszwy? Ja używam starej, "armijnej", która ma bardzo sztywny włos. Dobrze wybiera kamyczki ze skóry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bugi Napisano 20 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Maj 2016 Sprawa taka, nasmarowałem 2 pary butów tłuszczem HP Dubbin no i efekt mi się nie podoba. O ile koniakowe pozostały koniakowe i tylko trochę się przyciemniły ( równomiernie), to te w kolorze średni brąz zmieniły kolor na ciemnobrązowy ( i to w dodatku nieregularnie, widać jaśniejsze i ciemniejsze plamy). Czy da się to jakoś odkręcić? A może same z czasem/używaniem wrócą do poprzedniego koloru? Przeprowadziłem zgodnie z zaleceniami test przy pięcie i wszystko było ok. Dopiero gdy doszedłem do bardziej miękkich miejsc skóra zaczęła ciemnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 20 Maj 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Maj 2016 Daj im trochę czasu na dojście do siebie. Tłuszcz przy butach eleganckich nie jest konieczny. Do poczytania: http://pastadobutow.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bugi Napisano 20 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Maj 2016 No właśnie dałem im czas przez całą noc. Liczyłem, że może kolor wróci do normalnego, niestety nic z tego. Czekać dłużej? Wolałbym w nie nieingerować więc jeśli z czasem wrócą do naturalnego koloru to jakoś się przemęczę. Jaka rada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eustachu Napisano 20 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Maj 2016 No właśnie dałem im czas przez całą noc. Liczyłem, że może kolor wróci do normalnego, niestety nic z tego. Czekać dłużej? Wolałbym w nie nieingerować więc jeśli z czasem wrócą do naturalnego koloru to jakoś się przemęczę. Jaka rada? Nie wiemy jak grubą warstwę tego tłuszczu nałożyłeś. Jeśli czujesz, że na skórze jeszcze on jest to daj im czas jeszcze do jutra, żeby na spokojnie mogły go wchłonąć. Po wypolerowaniu kolor nie powinien różnić się bardzo od oryginalnego. Wszystko jest kwestią czasu., jeśli nawet będzie trochę ciemniej, to prędzej czy później stary kolor wróci Tak jak napisał saphir.pl - jeśli skóra nie jest przesuszona, to nie trzeba stosować tłuszczu, zwłaszcza gdy na butach chce się osiągnąć wyższy połysk. Dobry krem posiada zazwyczaj wystarczającą ilość środków odżywczych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VonOrlock Napisano 20 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Maj 2016 Takie pytanie - jaka jest w dotyku ta natłuszczona skóra? Dopóki nie przestanie być lepka/mazista i tępawa to nie ma sensu nakładać niczego więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bugi Napisano 20 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Maj 2016 Ok, pocieszyliście mnie, że z czasem samo wróci do normy. Już byłem przerażony, że trwale odbarwiłem buty. Te koniakowe bym przeżył ale permanentnej zmiany koloru ze średniego brązu na ciemny chyba nie:) Chciałem dobrze odżywić skórę i fakt, że po takim natłuszczeniu skóra wygląda świetnie - jest elastyczna, miękka, sprężysta i wygląda zdrowo. Ale następnym razem chyba sobie daruję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 20 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Maj 2016 @Bugi, ja bym się tak nie cieszył niestety - nie wiem skąd @eustachu czerpie wiedzę dla takich kategorycznych sądów, ale z moich doświadczeń wynika, że natłuszczona skóra nie wraca do pierwotnego koloru; może trochę się rozjaśni, ale pozostanie ciemniejsza niż na początku... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eustachu Napisano 20 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Maj 2016 @Bugi, ja bym się tak nie cieszył niestety - nie wiem skąd @eustachu czerpie wiedzę dla takich kategorycznych sądów, ale z moich doświadczeń wynika, że natłuszczona skóra nie wraca do pierwotnego koloru; może trochę się rozjaśni, ale pozostanie ciemniejsza niż na początku... Z moich własnych doświadczeń. Jeśli krem jest w kolorze butów, to po jakimś tam czasie od natłuszczenia, jeśli buty będą regularnie kremowane kolor wraca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bugi Napisano 20 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Maj 2016 Hehe, to mam dwie różne opinie, obie oparte na doświadczeniach własnych. A może spróbować ten tłuszcz mydłem do skór lub renomatem usunąć póki w miarę świeży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 20 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Maj 2016 Raczej obstawiałbym, że rację ma @Koval, Żeby skóra nie ściemniała i użycie tłuszczu nie miało dla niej długoterminowych konsekwencji musiałaby być słabej jakości, w dodatku garbowana chromowo. Usunięcie tłuszczu to bardzo trudna sprawa. Jak masz mydło, to działaj, ale może się okazać, że usuniesz nie tylko tłuszcz i trzeba będzie buty rekoloryzować, lub nawet w skrajnych przypadkach odtwarzać lico. Powtórzę przy tym opinię, że używanie tłuszczu w takich butach nie jest wskazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Friedman Napisano 20 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Maj 2016 Chciałbym zapytać, czy taka różnica w łamaniu się butów to norma? Prawy złamał się ładnie, natomiast niepokoi mnie lewy - czy słusznie? Oczywiście zdjęcia w zgięciu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eustachu Napisano 20 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 20 Maj 2016 Chciałbym zapytać, czy taka różnica w łamaniu się butów to norma? Prawy złamał się ładnie, natomiast niepokoi mnie lewy - czy słusznie? WP_20160520_22_07_38_Pro.jpg WP_20160520_22_08_20_Pro.jpg Oczywiście zdjęcia w zgięciu . Jasne, wynika to z różnicy w budowie Twoich stóp Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Tanatos70 Napisano 20 Maj 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 20 Maj 2016 (edytowane) Sezon na "nietrzewiki" mimo wahnięć w pogodzie rozkręca się. Wytargałem wszystko co lubię (nie żebym się chwalił, czy coś ) i co ma podeszwę niegumową (ja z tych, co nie zelują- kot zabronił) i zastosowałem "jedynie słuszny" i sprawdzony w poprzednim sezonie środek na podeszwy skórzane (wybabrałem całe opakowanie stosując wielowarstwowo). Kot testował organoleptycznie i poleca. Jak widać, stan jego zdrowia zdecydowanie się poprawił (niestety to nie zasługa toniku do podeszew, a gamy kocich farmaceutyków ). BOHATER DZISIEJSZEGO WIECZORU: ETAPY PRAC: EFEKT EDIT: jak widać po stanie podeszew, rotację mam sporą i jeszcze nie zdążyłem ich porządnie "zmęczyć" (niektóre mają najwyżej 2-3 wyjścia za sobą). Żadna z prezentowanych par nie ma więcej niż 2 lata (większość ok. roku i mniej). Najbardziej masakruję "czubki" stąd rozwiązanie zastosowane w Vassach (blacha na czuby) jest dla mnie otymalne ("blaszany" obcas to jednak trochę za dużo, efekt akustyczny zbyt zwraca uwagę, co ma jednak także swoje dobre strony- przyciąga wzrok ). Mam subiektywne wrażenie, że stosowanie co jakiś czas kilku warstw toniku collonila pomaga utwardzić podeszwę (w połączeniu z "syfem" z trotuarów robi się całkiem wytrzymała na ścieranie płaszczyzna). To tyle tytułem komentarza (wczoraj już było późno i kot chciał iść spać- na razie ma szlaban na nocne awantury-, a nie położy się zanim ostatni z domowników nie zgasi światła ) Edytowane 21 Maj 2016 przez Tanatos70 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flozbi Napisano 21 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Maj 2016 Szew w podeszwie wyszedł z kanału, lato się zbliża i chciałbym jeszcze pochodzić na skórzanej podeszwie ale nie wiem czy już nie przydałoby się jej podzelować, jak myślicie? Buty mają za sobą ok. 10 wyjść po 1,5-2 km każde. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beny23 Napisano 21 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Maj 2016 Ja bym zelowal bo jak szew puści to będziesz musiał wymieniać cała podeszwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flozbi Napisano 21 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Maj 2016 Dzięki Beny23. Rozumiem, że takie zachowanie się szwów to normalne zużycie i nie kwalifikuje butów do reklamacji? Buty mają 2 miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Egonax Napisano 22 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2016 Reklamuj. Z tego co widać szew juź nie trzyma. Górna nić puściła a zelowanie nie powstrzyma rozwarstwiania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eustachu Napisano 22 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2016 Moim zdaniem reklamacja z góry skazana jest na porażkę. Nie udowodnisz im, że nie starłeś tego np. celowo. Pójdź z tym do szewca/wyślij do Rafała, na pewno dowiesz się co z tym zrobić. Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 22 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2016 Nie udowodnisz im, że nie starłeś tego np. celowo. ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eustachu Napisano 22 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2016 Moim zdaniem to jest "uszkodzenie wynikające z użytkowania" Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 22 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2016 Szew w podeszwie wyszedł z kanału, lato się zbliża i chciałbym jeszcze pochodzić na skórzanej podeszwie ale nie wiem czy już nie przydałoby się jej podzelować, jak myślicie? Buty mają za sobą ok. 10 wyjść po 1,5-2 km każde. nie rób nic, poza obserwowaniem czy podeszwa nie odkleja się od pasa. Tym co trzyma podeszwę jest klej. Jeżeli fabryka zrobi la robotę rzetelnie, nic nie powinno się dziać przez długi czas. Co do zelowania - buty już są częściowo podzelowane, szkoda, że nie w części pod noskiem - tam się podeszwa ściera najszybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiekw_wawa Napisano 22 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2016 Jasne, wynika to z różnicy w budowie Twoich stóp Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Moim zdaniem, to zależy jak długo użytkujesz buty. co do różnicy stóp nie widziałem ich więc trudno mi się wypowiadać. Jeśli buty używasz niezbyt długo to proponuję wysłać zdjęcia do rzeczoznawcy, koszt wstępnej wyceny to 20 zł i wtedy będziesz miał pełniejszą odpowiedź czy warto zacząć temat. Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 22 Maj 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maj 2016 jesli CS prosto od producenta, to chyba strata czasu na dochodzenie reklamacji... tak jak napisał Damian - nosić, a nie oglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi