Shimoyama Napisano 6 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2012 ... mógłbyś natomiast uzupełnić opis o element, który przykuwa wzrok w stopniu nie mniejszym niż poszetka , czyli wspaniały orientalny (kaukaski, jak sądzę?) kobierzec, który robi za tło! To jest dopiero hand made bespoke, z wełny, a do tego pewnie naturalnie barwionej. Ten styl chyba nazywa się juval, trochę podobny do tekke, popraw mnie, jeśli się mylę.Przepraszam, że tak późno odpowiadam. Trochę off topic ale: Ten kobierzec to perski Mashad-Beludż: Włosie: wełna Wątek: przędza z włosia koziego, 2 nici wątku Osnowa: wełna, ręcznie barwiona, jak raczyłeś zauważyć, Węzeł: asymetryczny Gęstość tkania: ok 100 tys. węzłów na m. kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4inHand Napisano 6 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2012 @ Torunianin Bardzo fajna kurtka! Poszedłbym w stronę odcinających się kolorem rękawiczek i szala, choć to nie krytyka tylko pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Vislav Napisano 6 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2012 @ Torunianin Bardzo fajna kurtka! Poszedłbym w stronę odcinających się kolorem rękawiczek i szala, choć to nie krytyka tylko pomysł. Pozostawiłbym tak, jak jest. Guziki są bardzo wyraziste i zaczęłaby się konkurencja Ja ciekawy jestem butów. To ten element zakończy całą kompozycję nadając jej wyraz, lub nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
torunianin Napisano 6 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2012 @ Torunianin Bardzo fajna kurtka! Poszedłbym w stronę odcinających się kolorem rękawiczek i szala, choć to nie krytyka tylko pomysł. Dzięki. Próbowałem z ciemniejszymi (tymi: viewtopic.php?f=2&t=1669) i jest ok, ale te jaśniejsze jakoś bardziej mi grają. Może dlatego, że taki zestawienie jest rzadziej spotykane. Co do szalika, to myślę, że ożywienie wprowadziłby jakiś wzór np. pepitka albo mała kratka, ale niestety nie mam nic w odpowiednim kolorze. @ Torunianin Bardzo fajna kurtka! Poszedłbym w stronę odcinających się kolorem rękawiczek i szala, choć to nie krytyka tylko pomysł. Pozostawiłbym tak, jak jest. Guziki są bardzo wyraziste i zaczęłaby się konkurencja Ja ciekawy jestem butów. To ten element zakończy całą kompozycję nadając jej wyraz, lub nie. Buty były z ciemnobrązowego zamszu. Nie jest to idealne zestawienie, ale cały czas nie mogę znaleźć odpowiednich chukka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Vislav Napisano 6 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2012 [...] Buty były z ciemnobrązowego zamszu. Nie jest to idealne zestawienie, ale cały czas nie mogę znaleźć odpowiednich chukka. Też pomyślałem o trzewikach, jednak bardziej wyrazistych niż chukka - tzn. solidniejsza podeszwa i raczej gładka skóra. Ciekawe byłyby oficerki, jednak to już lekka ekstrawagancja. pozdr.Vslv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roland Napisano 6 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2012 wątek wymoderowany do 26 grudnia włącznie. Niestety offtop był na tyle duży, że nie miałem siły dzielić go na kilka różnych wątków i cały zbiorczo wylądował w koszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shimoyama Napisano 7 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2012 Dzisiaj wieczorem, razem z szanowną małżonką, wychodzimy na kolację z tej okazji zrodził się pomysł jak poniżej (uwzględniłem poprzednie sugestie). Szara marynarka wełniana Biała koszula Bordowy krawat w drobne kopki (nie widać) Fioletowa poszetka w biało bordowe kwiatki Kamizelka Zegarek z dewizką Jasno szare spodnie Burgundowe kaszmirowe podkolanówki Czarne brogsy Na górę szary (salt&pepper) płaszcz + sza wełniany w fioletową kratę, kaszkiet. Dodatki Pióro Wahl Eversharp Doric rocznik (rocznik 1935), wspomniana Omega w srebrnej kopercie (rocznik ok 1916r) na srebrnej dewizce, biała chusteczka bawełniana, rękawiczki ciemny brąz na cienkiej "milanezce". No i oczywiście prezent Zdjęcia trochę kiepskiej jakości - zrobione telefonem. Zdjęcia w dwóch postach Proszę o komentarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shimoyama Napisano 7 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2012 Reszta zdjęć Dodatki Pióro Wahl Eversharp Doric rocznik (rocznik 1935), wspomniana Omega w srebrnej kopercie (rocznik ok 1916r) na srebrnej dewizce, biała chusteczka bawełniana, rękawiczki ciemny brąz na cienkiej "milanezce". Prezent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek Napisano 7 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2012 Moim zdaniem na wieczór warto rozważyć ciemniejszy strój. Zresztą nawet na dzień dałbym ciemniejsze spodnie do tej marynarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojvv Napisano 7 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2012 Bardzo ładne zestawienie, tylko kolory (marynarki, a głównie spodni) IMHO za jasne na wieczór. Do czarnych butów lepsze byłyby czarne rękawiczki. Pozdr, wojvv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 7 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2012 Podzielam uwagi poprzedników: kompozycja ładna, stonowana, spokojna, ale zdecydowanie nie wieczorowa. Drobne uwagi: Spodnie są nieco za długie. Ponadto, szkoda, że kamizelka nie jest bardziej wycięta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Otto Napisano 7 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2012 Jeśli mógłbym się dołączyć. Zgadzam się z poprzednikami, a od siebie dorzuciłbym: czarne buty do tak jasnych spodni stanowią bardzo duży kontrast, który należałoby dobrze zbalansować, czego tutaj niestety się nie udało. Uważałbym też na koszulę, tej kołnierzyk "wyskakuje" na kamizelkę, czego ja, osobiście, unikam. Czysto-czerwony (taki jest jego odbiór) krawat, nie wiem..... ( a może dziedziczę, teraz już mniej, uzasadnioną niechęć). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shimoyama Napisano 7 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2012 Podzielam uwagi poprzedników: kompozycja ładna, stonowana, spokojna, ale zdecydowanie nie wieczorowa. Drobne uwagi: Spodnie są nieco za długie. Ponadto, szkoda, że kamizelka nie jest bardziej wycięta. Cóż, doskonale rozumiem niepoprawność kolorów, zwłaszcza spodni, w kontekście wieczornego wyjścia. Jednakże całość tworzy ciekawy klimat i dobrze się w nim czuję, a ot to chyba chodzi. Biorę pod uwagę również ciemno brązowe sztruksy (prawie czarne), zobaczymy. Kamizelka jest dość stara, pochodzi z garnituru z lat 80 więc fason jest trochę dziwny, ale lubię ją. Tak czy i inaczej dziękuję za komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
youngkoellner Napisano 7 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2012 @Shimyama też mam sentyment do starych przedmiotów, uwielbiam Mieczysława Fogga, podoba mi się pomysł "tweed run", rozrzewnia mnie mit II RP i tak można by długo. Wydaje mi się jednak, że wychodząc dziś na ulicę w tego rodzaju ubiorze (który bardzo dosadnie nawiązuje do czasu minionego), wyglądasz raczej na człowieka przebranego, niż ubranego. Gratulując więc konsekwencji i odwagi, zrezygnowałbym przynajmniej z zegarka na dewizce. O kolorystyce pisali już inni - to w żadnym wypadku nie jest strój wieczorowy! (a elegancja polega przecież na adekwatności ubioru). Dodam jeszcze tylko, że spodnie są zdecydowanie zbyt długie (być może też zbyt luźne) i zbytnio łamią się u dołu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Petrikauer Napisano 7 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2012 Po raz kolejny pewną rolę grają bohaterowie drugiego planu zdjęcia - piękna lupa i akcesoria piśmiennicze na biurku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 7 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2012 Wydaje mi się jednak, że wychodząc dziś na ulicę w tego rodzaju ubiorze (który bardzo dosadnie nawiązuje do czasu minionego), wyglądasz raczej na człowieka przebranego, niż ubranego. W tym wypadku to tylko zegarek z dewizką (który bardzo mi się podoba ) i kamizelka nawiązują do "czasu minionego", jeżeli bardzo chcemy się przyczepić, to jeszcze kaszkiet, skarpetki i biała koszula. Ponadto ze względu na temperaturę, użycie kamizelki jest jak najbardziej uzasadnione. Ja, abstrahując od moich poglądów na temat, co jest przebraniem, a co ubraniem, na pewno o tym zestawie nie powiedziałbym, że jest tym pierwszym. Zestaw, jak moi przedmówcy już stwierdzili, niezbyt nadaje się na wieczór, aczkolwiek podoba mi się połączenie jasnego dołu i ciemniejszej góry. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabbero Napisano 7 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2012 Zestaw ciekawy ale "trąci myszką" jak dla mnie Shimyama. Chociaż nie mówię, że ja bym się tak nie chciał ubrać. Sądząc po gadżetach myślę , że kolega jest pewnego rodzaju rekonstruktorem/kolekcjonerem. Nie wiem jak u Ciebie Shimyama ale w moim przypadku okazji do "rekonstrukcji" było i jest niewiele i naturalnym jest chęć wystąpienia w czymś z epoki itp. lecz nie zawsze jest to stosowne i odpowiednie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sergiusz Napisano 7 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2012 Trąci myszką? Strój z epoki? Panowie - moim zdaniem bardzo mocno przesadzacie. Przecież to zwykły zestaw kombinowany z kamizelką. Poza zegarkiem nie widzę w tym zestawie niczego co by szczególnie odbiegało od naszej... epoki . Zresztą, zegarek jak zegarek, jak ktoś woli takie na łańcuszku od tych na ręce, to czemu nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 7 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2012 No właśnie mnie też nie wygląda mi to na zestaw "z epoki", wygląda jednak na to, że nie jesteśmy w tej kwestii wiarygodni. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 7 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2012 Moim zdaniem z powodu spodni to zestaw letni raczej niż zimowy. Spodnie zdecydowanie za jasne na tę porę roku, chyba że mają odegrać maskującą rolę podczas przedzierania się przez zaspy śniegu (a gdzie są?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dsc Napisano 7 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2012 Odważę się - zestaw wygląda po prostu jak zbieranina, ani z epoki, ani nie z epoki. Co więcej ani na wieczór ani na dzień. Bałagan po prostu - nie podoba mi się. Obawiam sie, ze popieram kolege kozla. Pozdrawiam, dsc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Vislav Napisano 7 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2012 Odchodząc od dress code i długości spodni - jasna kamizelka zmieniłaby ogląd całości. No i dla bardziej ekstrawaganckich, akcent bardziej żywego koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 7 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2012 Nie mam nic przeciwko temu zestawowi, ale jest juz w stylu thefedoralounge.com - co kto lubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 7 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2012 Dzisiejszy spacer: Jutro (a właściwie dzisiaj) postaram się wrzucić na bloga więcej zdjęć i krótki opis. PS. Poszukuję koniakowych rękawic, coś pod kolor butów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
parkprawo Napisano 8 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2012 kwestia gustu, ja np. wolę bardziej skoordynowane zestawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi