Ernestson Napisano 19 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2019 Ciekawa dyskusja się zrobiła @Xune na zdjęciu stoi odrobinę na baczność (jak prawie każdy w takiej sytuacji) przez co przód się podnosi, doły bardziej się zamykają a marynarka zaczyna odrobinę odstawać na piersi. Podobna sytuacja była w którymś garniturze @Zajac Poziomka, zdjęcie z przymiarki nie oddawało za dobrze rzeczywistości. Te fotki są bardzo robocze i przeznaczone głównie dla mnie (opróczy znaków na materiale czy notatek) dlatego nie ustawiam jakoś "modela" bo po prostu wiem na co brać poprawkę. W rzeczywistości krzywizna o której mówicie jest podobna do tej widocznej w marynarkach @Zajac Poziomka ale nieco mniej otwarta. Wydaje mi się że przy sylwetce @Xune tak będzie najlepiej. Jeżeli chodzi o samo zaokrąglenie to lubię podobnie jak Steed, czyli wariant 4 z postu @MateuszT. i można to chyba uznać za część mojego house style. 1 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xune Napisano 19 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2019 To ja jeszcze podziękuje za wszystkie uwagi i sugestie, przyjmuję je naprawdę chętnie! W tej realizacji zdaję się w wielu miejscach na Dawida i tak zostanie, "gut feeling" mówi mi że to dobra decyzja. W drugiej może będą jakieś szaleństwa, zobaczymy. Po odbiorze postaram się postrzelać trochę więcej zdjęć w lepszym świetle i bardziej dynamicznych warunkach żeby ładnie wszystko pokazać 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meander Napisano 19 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2019 Ja bardzo szanuję taką postawę Dawidzie! Nie piszę nic arbitralnie, bo na żywo sylwetki nie widziałem, a domyślam się, że zdjęcie ma tutaj swój wpływ. Ot, wskazuję na to, co wydało mi się mieć potencjał do rozważenia, wnioskując po tym zdjęciu. @MateuszT. dobrze wie, że preferuję mocniejsze otwarcie dołem, ale słusznie wskazuje, że nie jest to jedyna dobra ścieżka. Mi podejście w stylu Steed się nie podoba, ale pewnie na niektórych sylwetkach będzie się prezentowało lepiej, niż mocne otwarcie a'la BNTailor. W przypadku @Xune, pewności nie mam, ale też przekonany nie jestem. Cieszę się natomiast, że powstała z tego jakaś dyskusja, zawsze to dobrze wymienić się doświadczeniami, szczególnie jeśli głos zabierają tworzący i zamawiający 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Machiavelli Napisano 20 Marzec 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2019 Mam i ja już za sobą swoją pierwszą realizację u Dawida. Czas się pochwalić efektami. Celem projektu było uszycie ikonicznej granatowej, dwurzędowej marynarki do zestawów koordynowanych ze złotymi guzikami. Założenie było takie, aby nawiązywała do klasycznego, brytyjskiego stylu (wizualnie jak i konstrukcyjnie). Stąd też w tym przypadku efekt zauważalnie różni się od poprzednich prac prezentowanych w niniejszym wątku. Dawid zadbał, aby konstrukcja była sztywniejsza, a całość prezentowała się konserwatywnie i miała nieco mundurowy wygląd, na którym mi zależało. Kilka ciekawostek: - Tkanina to solidna wełna od Hield Brothers. Jest dość sztywna i matowa, dzięki czemu przypomina serge wool, która według wielu purystów jest najodpowiedniejszym rozwiązaniem dla tego typu marynarki. Z pewnością sprawia wrażenie solidności i nie wygląda jak sierota od garnituru. - Guziki to repliki guzików mundurowych admirała Horatio Nelsona, wykonane przez legendarny zakład Firmin & Sons (który m.in. szył mundury właśnie Nelsonowi). Zależało mi by wyglądały możliwie jak najbardziej autentycznie, a jednocześnie nie łamały zasad brytyjskiej „guzikologii”. - Marynarka jest pozbawiona szliców, czym nawiązuje do historii tego odzienia, Efekty tradycyjnie niech każdy oceni sobie sam, na podstawie zdjęć. Napomknę tylko, że marszczenie w okolicach łopatek to efekt tego, że ja przybieram postawę zasadniczą ilekroć celuje we mnie obiektyw Podzielę się natomiast wrażeniami z noszenia: Mimo, że marynarka ma solidną konstrukcję, Dawid wyważył wszystko tak, że jednocześnie jest bardzo wygodna. Wkłady z włosianki są wyraźnie wyczuwalne (pewnie m. in. dlatego, że to moja pierwsza marynarka na takiej konstrukcji), ale jednocześnie czuć ich sprężystość, co jest ciężkie do opisania, ale dość przyjemne. No i wizualnie przekłada się to na piękny roll klap, optycznie poszerzający moją wątłą klatkę piersiową. Taka konstrukcja w połączeniu z grubą tkaniną sprawia, że w marynarce jest też zauważalnie cieplej (co zgadza się z zamysłem, bo marynarka miała być na sezon jesienno-zimowy). Jednocześnie jest dopasowana na tyle, że podkreśla sylwetkę, ale nie przylega mocno do ciała. Cyrkulacja jest na tyle dobra, że pomimo tego ciepła, nie ma problemu z poceniem się (tutaj pewnie też swoje robi fakt, że marynarka ma po całości płótno, a nie wkłady flizelinowe). Bałem się trochę, że ze względu na brak szliców, marynarka będzie się „ciągnąć” podczas siadania, ale obawy okazały się nieuzasadnione. Poza wizualnym efektem, nie ma to wpływu na wygodę. Generalnie pod względem użytkowym, muszę przyznać, że Dawidowi udało się zachować świetny balans, między tym ciężkim, brytyjskim stylem, na którym mi zależało, a wygodą z noszenia. Marynarka wygląda solidnie, jest ciepła, ale jednocześnie bardzo wygodna i w żaden sposób nie krępująca ruchów. Trochę więc w moich oczach zatarł się ten „bispołkowy” mit, że jeśli ma być wygodnie, to musi być na miękko, po włosku. Zestaw koordynowany dopełniają spodnie od Sergiusza Tarasenki, które kilka miesięcy temu opisywałem tutaj. 18 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 20 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2019 Gratulacje, ładna marynarka, jak dla mnie bardzo w stylu Anderson&Sheppard. Osobiście wolałbym chyba 2-3 cm dłuższą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciato Napisano 21 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2019 Podoba mi się; nosiłbym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueloafers Napisano 21 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2019 Tez mi sie podoba, szczegolnie proces zamowienia jaki opisales, od pomyslu przez wykonanie do doswiadczenia z noszenia. Jakiekolwiek preferencje osobiste kazdy z czytajacych ma to trzeba przyznac ze uzasadniles projekt marynarki idealnie. Powstal typowy produkt bespoke z ciekawego pomyslu i przemyslenia nawet drobnych szczegolow. Tak jak wyzej zwrocono uwage wydaje mi sie ze delikatnie dluzsza marynarka mialaby lepsze proporcje. Oprocz tego dopasowanie w sumie idealnie. (y) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Machiavelli Napisano 21 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2019 Dzięki Panowie, cieszę się, że i zamysł i rezultat się spodobały. Nie ukrywam, że sam jestem zadowolony. Nie tylko z efektu, ale również z samej współpracy z Dawidem. Mimo, że przyszedłem do niego z pomysłem, który odbiega od tego, czego zazwyczaj stara się trzymać, to praktycznie przez cały czas miałem wrażenie, że doskonale "czuje" temat, a ja nie muszę specjalnie się zagłębiać i rozwodzić. Spora to przyjemność, tym bardziej jak na końcu wychodzi coś, co zadowala obie strony. Wstawiam jeszcze kilka zdjęć detali: 5 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziko Napisano 22 Marzec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2019 Wreszcie doczekaliśmy się w forumowym bespoke realizacji w brytyjskim stylu. Bardzo mi się podoba, a rezygnacja ze szlic to IMHO dobry pomysł - przy fachowym dopasowaniu wygląda to naprawdę "ostro" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zajac Poziomka Napisano 26 Czerwiec 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 26 Czerwiec 2019 Maly teaser. Zdjęcie kiepskiej jakości ale to i tak pierwsza przymiarka i mało co widać. Po odbiorze postaram się o lepsze. Dwuczęściowy garnitur, materiał to granatowy hopsack - Dormeuil Amadeus 365. Garnitur będzie na lato, na półpodszewce, marynarka z miękkimi ramionami i dosyć wysoką kozerką, spodnie (będą na drugiej przymiarce) z jedną zakładką i mankietami. Oprócz tego w kolejce czeka piękny materiał od Holland&Sherry - granatowy houndstooth z którego będzie uszyta sportowa marynarka 11 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zajac Poziomka Napisano 8 Lipiec 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2019 Druga przymiarka. Spodnie wymagają jeszcze korekt, ale marynarka jest już prawie idealna - rękawy zostaną skrócone o pół centymetra i odrobinę wypuścimy materiał w klatce. Niektórzy pewnie poznają uśmiechniętego Pana na zdjęciu, jak i miejsce w którym była robiona przymiarka... ale nie uprzedzam faktów, @Ernestson pewnie sam woli o wszystkim napisać w swoim czasie Edycja: Aha, spodnie jak pisałem w poprzednim poście będą miały mankiety, na zdjęciach są one wywinięte do środka. 22 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 8 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2019 Plecy skandalicznie gładkie. 3 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michau Napisano 9 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 9 Lipiec 2019 Plecy skandalicznie gładkie.HahaA ja dodam, że bardzo mi się podoba łuk który tworzą klapy z otwarciem marynarki u dołu!Kiedyś Erneston pisał, że woli bardziej zabudowany dół ale widzę, że nie trzyma się sztywno takiej zasady.Pięknie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 9 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 9 Lipiec 2019 Te marynarkę robimy w innym stylu niż poprzednią (która była w stylu Steed). Ta jest bardziej w stylu krawiectwa z Neapolu. Stąd miękkie ramiona i bardziej zaokrąglony i otwarty dół - jest to zrobione celowo Dawid sam to zaproponował i zgadzam się z nim że do takiego garnituru bardziej pasuje. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meander Napisano 12 Lipiec 2019 Zgłoszenie Share Napisano 12 Lipiec 2019 W dniu 9.07.2019 o 11:36, Zajac Poziomka napisał: Te marynarkę robimy w innym stylu niż poprzednią (która była w stylu Steed). Ta jest bardziej w stylu krawiectwa z Neapolu. Stąd miękkie ramiona i bardziej zaokrąglony i otwarty dół - jest to zrobione celowo Dawid sam to zaproponował i zgadzam się z nim że do takiego garnituru bardziej pasuje. Nie tylko pasuje, ale i świetnie to wygląda! Ciekaw jestem tej zmiany kozerki, w poprzednich realizacjach był to jeden z najmocniejszych punktów i chętnie zobaczę czy zmiana tego elementu zmieni odbiór całości. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zajac Poziomka Napisano 26 Lipiec 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2019 Trzecia przymiarka, garnitur jest już praktycznie gotowy, jeszcze tylko spodnie w okolicach łydek potrzebują kilku drobnych poprawek, co Dawid zrobi na dniach. Zrobiliśmy po przymiarce kilka zdjęć, żeby nie było nudno tym razem w ruchu zamiast w „pozie robota”. Według mnie wyszły bardzo fajnie, mam nadzieję że i Wam się spodobają. Aha, naszywka z ostatniego zdjęcia chyba pojawia się w tym wątku po raz ostatni... idzie nowe, jeszcze lepsze! Może sam @Ernestson o tym napisze 30 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Wodzu Napisano 20 Październik 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2019 @Ernestson ponoć już ciągają na trunk show po świecie, dlatego czym prędzej i ja coś u niego zamówiłem. Donegal Tweed Holland&Sherry, wzór to chyba taki klasyczny sól i pieprz, o ile dobrze pamiętam 360g/m. Zdjęć całej sylwetki nie pokazuję, bo po pierwsze jest niewykończona z tyłu, po drugie nie mam na tyle dobrych zdjęć, które właściwie oddałyby proporcje. Tak to wyglądało na drugiej przymiarce: Prawy rękaw będzie wydłużony i rękawy będą inaczej wszyte (konkretnie to kula rękawa, jeśli się nie mylę). Być może Dawid będzie coś jeszcze poprawiał. Jestem bardzo ciekaw efektu finalnego. 10 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Midlife-Crisis Napisano 20 Październik 2019 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2019 Przepraszam z góry za mój w zasadzie trywialny post w porównaniu z tym mega ciekawym projektem kolegi @Wodzu, Siedzę akurat w internetach i wpadła mi taka przypadkowa zbieżność dwóch zdjęć. I tu i tu bespoke. @Zajac Poziomka contra Bernhard Roetzel. @Ernestson contra jakiś tam krawiec z Savile Row. Mam nadzieję, że Paweł nie weźmie mi tego za złe. 😁 3 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zajac Poziomka Napisano 6 Grudzień 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 6 Grudzień 2019 Taki tam słabej jakości teaser z drugiej przymiarki, nie mam warunków ani czasu na porządne zdjęcia. Sportowa marynarka, Holland and Sherry w drobny houndstooth. Ramiona jeszcze nie są wszyte, będą wyglądać inaczej i będą miały delikatne wypełnienie. Na zdjęciach całej sylwetki wyglada o wiele bardziej garniturowo niż w rzeczywistości, zamieszczam poglądowo zdjęcie materiału - jest matowy z dosyć wyraźną fakturą. 17 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zajac Poziomka Napisano 14 Styczeń 2020 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2020 Skończona Niestety o tej porze roku nie ma światła na porządne zdjęcia. 20 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gdynianin Napisano 14 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2020 @Zajac Poziomka to kwestia światła, czy robi Ci się fałda na marynarce na wysokości pierwszego guzika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 14 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2020 26 minut temu, chylonczyk napisał: @Zajac Poziomka to kwestia światła, czy robi Ci się fałda na marynarce na wysokości pierwszego guzika? Jest bardzo delikatny X, zdjęcia wyolbrzymiają. Od ostatniej przymiarki przybyło mi parę zbędnych kilo, mam nadzieję że w ciągu miesiąca zrzucę i będzie idealnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gdynianin Napisano 14 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 14 Styczeń 2020 @Zajac Poziomka tak czy siak - świetna marynarka. Zazdroszczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andells Napisano 15 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2020 Bardzo ładna realizacja i swietna sylwetka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 15 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 15 Styczeń 2020 @Zajac Poziomka, proszę nie doszukuj się w moim komentarzu złośliwości ani drugiego dna bo marynarka jest super, ale czy jeśli będę zamawiał kiedyś garnitur to mogę pokazać Twoją marynarkę jako wzór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi