Skocz do zawartości

Ciekawe i nietuzinkowe nabytki

Pan Janusz

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...

To jest jakiś zunifikowany system przesyłania kapeluszy, czy tylko te najlepsze jakościowo dają się tak złożyć do transportu, a normalnie wysyła się je w jakimś ogromnym pudle rozłożone? Nigdy jeszcze nie kupiłem kapelusza, choć powoli dojrzewam, ale zaciekawiło mnie to małe pudełeczko, więc chętnie poznam odpowiedź. ;)

@dunlop @MH_fan Panowie, kolega Long Story Short poniekąd już odpowiedział :Dhttp://longstoryshort.pl/panama-2-0/

Na koniec jeszcze jedna kwestia – zwijanie kapeluszy panama w rulon. Oczywiście jest to możliwe, a im lepszy gatunek kapelusza, tym łatwiej będzie go zwinąć. Pytanie tylko: po co? Przez ostatnie cztery lata ani razu nie znalazłem się w sytuacji, w której musiałbym posunąć się do takiego rozwiązania. Mam wrażenie, że dla wielu osób zwijanie kapelusza w rulon stało się sposobem na pokazywanie sztuczki w towarzystwie. Warto zauważyć, że po rozwinięciu kapelusz rzadko powraca do poprzedniego kształtu i trzeba go z pomocą pary ponownie uformować.

Może nie do końca pisał o transporcie, ale o zwijaniu tak.

6 godzin temu, dunlop napisał:

Panama prosto z Ekwadoru. Po wyjęciu z pudełka jeszcze się prostuje. Jak rondo się ułoży zaprezentuje w pełnej okazałości.

Czy to jest budżetowy zakup i, jeśli tak, to z jakiego źródła? Szukam kapelusza na lato, ale nie jestem skłonny wydać czterech stów.

Firma ekwadorska (lub 'ekwadorska') w której chciałem kiedyś kupić panamę, oferowała dwa sposoby wysłki -- rozłożony, bardzo drogi (droższy od kapelusza), lub zwinięty (śmiesznie tani) na orpowiedzialność klienta.

Każda panama się zwinie, ale niektóre zwiną się tylko raz :). Pamiętajmy, że one się tak elegancko zwijają i rozwiajają w Ekwadorze, w Polsce siłą rzeczy z czasem tę właściwość utracą (kwestia wilgotności powietrza. Dlatego też zaleca się panamom robić co jakiś czas kąpiele parowe, ale to raczej nie zastąpi stałego przebywania w dżungli :)

Takie panamy można dość tanio kupić (spokojnie poniżej 100 USD, zależy od grade'u, najwyższe są znacznie droższe), ale nigdy się nie zdobyłem na tę odwagę -- obawiam się o bezpieczeństwo moich danych osobowych (dlatego też niczego nie kupuję poza krajami EEE i Stanami, ale za pośrednictwem firm z tych krajów). W Europie trudno o panamę poniżej 400 PLN.

• Oceniam pozytywnie 2

20 godzin temu, swordfishtrombone napisał:

Każda panama się zwinie, ale niektóre zwiną się tylko raz :). Pamiętajmy, że one się tak elegancko zwijają i rozwiajają w Ekwadorze, w Polsce siłą rzeczy z czasem tę właściwość utracą (kwestia wilgotności powietrza. Dlatego też zaleca się panamom robić co jakiś czas kąpiele parowe, ale to raczej nie zastąpi stałego przebywania w dżungli :)

Bardzo istotna informacja.

Raczej przybytek niż nabytek, bo dostałem w prezencie. Krawat z jedwabiu z tradycyjnej tkalni Nishijin w Kyoto. W Japonii inflacja krawatów, bo od niedawna (w trosce o politykę energetyczną kraju) klimatyzacji w korporacjach i urzędach używa się oszczędniej. Apeluje się dla tego o rozluźniony dress code bez marynarki i krawata. Dopuszczane są koszule w krótkim rękawem. :mrgreen:

P8151075.jpg

P8151076.jpg

P8151077.jpg

• Oceniam pozytywnie 7

Kupiłem parę takich pudełek w hurtowni, bo nie było za bardzo innego wyboru. Kupno pudełek pod wymiar to jest spory koszt, bo same zaprojektowanie i zamówienie wykrojników przez taką hurtownie to jest parę stówek, więc dla paru sztuk nieopłacalne. No ale mam nadzieję, że natrafię kiedyś na jakieś fajne pudełka (też bardziej bym celował w jakieś ciemniejsze kolory, czarny lub granat) o odpowiednich wymiarach. Dziękuję bardzo :)

• Oceniam pozytywnie 1

• 3 weeks later...