damiance Napisano 23 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Lipiec 2014 końcówka jest dobra; After my emotional arc with the beige New York — anticipation to excitement to frustration — had come to an end, Michael suggested made-to-measure, but I was feeling petulant about not being able to get the fabric I wanted with the lapel I wanted, even after flipping through swatch books full of beautiful wools for suits and gorgeous cashmeres for sport coats. This was a way to heal, for sure, but for the best fabrics, prices crept past $1,000, a custom-jacket number for what is still not that far from a commodity purchase. At those prices, you want more options; you want true bespoke, not artisanal fast food. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 24 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Lipiec 2014 Moja konkluzja jest taka - jeśli marynarki faktycznie leżą na kimś jak na modelach, to jest to znakomity zakup (biorąc pod uwagę wzornictwo i materiały). Jeśli nie - nie napinaj się, szukaj gdzie indziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueloafers Napisano 24 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Lipiec 2014 Jesli nie leza tak jak na modelach to w ogole na RTW sie trzeba przestac nastawiac, nie tylko w kwestii suitsupply. Warto tez dodac ze suitsupply ma bardzo szeroka game rozmiarow zaczynajac od 34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 24 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Lipiec 2014 Jesli nie leza tak jak na modelach to w ogole na RTW sie trzeba przestac nastawiac, nie tylko w kwestii suitsupply. Bez przesady, w Suit Supply nie leży na mnie żaden "fit" (podkreślam, że stwierdzam to z żalem, bo wiele ich produktó mi się podoba i chętnie bym nabył), natomiast w centrum outletów pod Berlinem znalazłem sklep z garniturami z wełen VBC i Loro Piana (ceny od 200 euro) o takim kroju, że jedyna przeróbka w moim przypadku to lekkie poszerzenie pasa i nogawek spodni (marynarki leżą idealnie). W przypadku Vistuli najczęściej tylko skracam rękawy, rzeczy kilku firm z USA leżą na mnie dobrze bez poprawek w rozmiarze 40R (np. Jos a Bank). Porzućmy myślenie w rodzaju "Suit Supply albo nic". 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 24 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Lipiec 2014 Porzućmy myślenie w rodzaju "Suit Supply albo nic". Tak samo jak "bespoke uber alles". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 24 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Lipiec 2014 Nie przesadzajmy tez w druga stronę. Gdzie bespoke, a gdzie SS? Podstawowe modele + 150 zł na przeróbkę, to opcja dająca lepsze efekty niz każde RTW dostępne w kraju i większość MTM. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 24 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Lipiec 2014 Gdzie bespoke, a gdzie SS? Chodziło mi o analogię do tego co napisał Kyle - by porzucić myślenie, że bespoke zawsze będzie ponad wszystkim co nie jest szyte na zamówienie, tak samo jak to, że SS zawsze będzie najlepszym produktem dla każdego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 24 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Lipiec 2014 Bez przesady, w Suit Supply nie leży na mnie żaden "fit" (podkreślam, że stwierdzam to z żalem, bo wiele ich produktó mi się podoba i chętnie bym nabył), natomiast w centrum outletów pod Berlinem znalazłem sklep z garniturami z wełen VBC i Loro Piana (ceny od 200 euro) o takim kroju, że jedyna przeróbka w moim przypadku to lekkie poszerzenie pasa i nogawek spodni (marynarki leżą idealnie). W przypadku Vistuli najczęściej tylko skracam rękawy, rzeczy kilku firm z USA leżą na mnie dobrze bez poprawek w rozmiarze 40R (np. Jos a Bank). Porzućmy myślenie w rodzaju "Suit Supply albo nic". Ciekawe, chyba jestem Twoim negatywem - na mnie marynarki SS leżą dobrze/bardzo dobrze, a Vistula... już przestałem nawet mierzyć, wyglądam w nich tragicznie i jednocześnie komicznie. Przede wszystkim - fatalne ramiona. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 24 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Lipiec 2014 Mam dokładnie tak samo jak mosze, czyli dokładnie odwrotnie jak Kyle:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wally Napisano 24 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Lipiec 2014 Bez przesady, w Suit Supply nie leży na mnie żaden "fit" (podkreślam, że stwierdzam to z żalem, bo wiele ich produktó mi się podoba i chętnie bym nabył), natomiast w centrum outletów pod Berlinem znalazłem sklep z garniturami z wełen VBC i Loro Piana (ceny od 200 euro) o takim kroju, że jedyna przeróbka w moim przypadku to lekkie poszerzenie pasa i nogawek spodni (marynarki leżą idealnie). W przypadku Vistuli najczęściej tylko skracam rękawy, rzeczy kilku firm z USA leżą na mnie dobrze bez poprawek w rozmiarze 40R (np. Jos a Bank). Porzućmy myślenie w rodzaju "Suit Supply albo nic". Czy możesz mi podać gdzie dokładnie leży to centrum outletów? Do Berlina mam 2 godziny, a oferta brzmi atrakcyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueloafers Napisano 24 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Lipiec 2014 Mam dokładnie tak samo jak mosze, czyli dokładnie odwrotnie jak Kyle:) Ciekawe, chyba jestem Twoim negatywem - na mnie marynarki SS leżą dobrze/bardzo dobrze, a Vistula... już przestałem nawet mierzyć, wyglądam w nich tragicznie i jednocześnie komicznie. Przede wszystkim - fatalne ramiona. Kazdy ocenia w stosunku do swoich doswiadczen. Nie moge mowic ze Reiss, Hackett czy nawet juz Bytom sa swietne bo nie moge tam nic kupic dla siebie. Poza tym SS ma tych 'fitow' chyba z 6 roznych plus ilosc rozmiarow. Jesli komus akurat pasuje lepiej jakis garnitur z tego outletu w rozmiarze 40 to swietnie. W kwestii bespoke ponad wszystko to oczywiscie tez plynna kwestia. Ja rozumiem, ze ktos wybiera bespoke przede wszystkim dla dopasowania, a dopiero pozniej dla mozliwosci projektu swojej wizji. Jesli tak, to bespoke zawsze bedzie ponad wszystkim mtm i rtw. Jesli ktos wybiera bespoke tylko dla personalizacji, ale znajduje dla siebie ciuchy w rtw dobrze dopasowane to juz bespoke nie jest takie najlepsze. Na koniec oczywiscie dochodzi wlasna ocena co do tego co znaczy 'dobre' lub wystarczajaco dobre dopasowanie. Jeden potrafi zaakceptowac luznawe ramiona i nie-gladkie plecy, majac dobre rekawy i pas - dla innego nie bedzie to wystarczajace i swoj poziom dopasowania osiagnie dopiero w bespoke. Nie biore tu oczywiscie pod uwage przyslowiowego p. Staszka z Mielca ktory uszyje garnitur 'na miare' za 300zl. Kwestia jest taka jak inne, zawsze mozna spojrzec z innej strony i dyskutowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 25 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Lipiec 2014 Ciekawe, chyba jestem Twoim negatywem - na mnie marynarki SS leżą dobrze/bardzo dobrze, a Vistula... już przestałem nawet mierzyć, wyglądam w nich tragicznie i jednocześnie komicznie. Przede wszystkim - fatalne ramiona. Mam dokładnie tak samo jak mosze, czyli dokładnie odwrotnie jak Kyle:) Panowie, po prostu daleko mi do Waszych modelowych sylwetek Czy możesz mi podać gdzie dokładnie leży to centrum outletów? Do Berlina mam 2 godziny, a oferta brzmi atrakcyjnie http://www.mcarthurglen.com/de/designer-outlet-berlin/en/the-brands/park-avenue/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 25 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Lipiec 2014 Panowie, po prostu daleko mi do Waszych modelowych sylwetek Płaszcz, który od Ciebie kupiłem, leży idealnie... A poważnie, jeśli chodzi o wspomnianą Vistulę, czyli off topic: poprawiałem u p. Basia ok. 8 marynarek i 4-5 par spodni, w tym 3 rzeczy z Vistuli. Ze wszystkich poprawek jestem zadowolony lub bardzo zadowolony, oprócz trzech rzeczy: właśnie tych trzech z Vistuli - widocznie ich krój jest tak niekompatybilny z moją sylwetką, że nawet tak dobry krawiec jak p. Baś nie mógł do końca zaradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 10 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Sierpień 2014 "Zajawka" kolekcji jesienno-zimowej już dostępna na stronie: http://eu.suitsupply.com/en/pre_order_suits Trend krótkich marynarek został niestety utrzymany, chociaż trzyczęściowy Hudson wart jest moim zdaniem grzechu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 10 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Sierpień 2014 Hudson wygląda bardzo zachęcająco, szkoda, że ma nakładaną brustaszę. Sympatycznie wygląda też camelowa dyplomatka, szkoda, że raczej też krótka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 10 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Sierpień 2014 Nie przesadzałbym z tą krótkością, to ten sam przypadek co Vistula, modele noszą ubrania na zbyt niski wzrost. Krótkość miała miejsce, gdy mierzyłem rozmiar 52, natomiast kiedy mierzyłem 102 (a mam trochę ponad 190 cm wzrostu), wszystko było w normie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz Napisano 26 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpień 2014 Wlasnie zamowilem plaszcz z welny casentino z nowej kolekcji, w piatek napisze cos wiecej i wrzuce kilka zdjec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
el-biczel Napisano 26 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpień 2014 Casentino to świetny wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blekit Napisano 26 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpień 2014 Ja bardzo mocno rozważam zakup płaszcza z wełny wielbłądziej z nowej kolekcji zimowej. Chętnie przeczytam jaką jakość prezentuje SS w zakresie odzieży wierzchniej A płaszcz Casentino rownież prezentuje się bardzo zachęcająco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 26 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpień 2014 Casentino to świetny wybór. Pozwolę sobie się nie zgodzić z Przedmówcą. Edit: https://forum.butwbutonierce.pl/topic/2462-wełna-casentino/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. wally Napisano 28 Sierpień 2014 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 28 Sierpień 2014 Salon Suitsupply w Hamburgu Jako że ostatnio miałem obowiązek udać się autem do Danii (jestem ze Szczecina), w drodze powrotnej pomyślałem, że zajrzę do Hamburga do salonu SS (notabene niefortunny skrót jak na niemiecki salon ). Normalnie nigdy bym się tam tylko i wyłącznie z tego powodu nie udał, są to jednak 4 godziny jazdy, a paliwo i czas kosztują niemało. Niemniej... jak już jestem przy okazji Tytułem wstępu: jestem posiadaczem 1 garnituru SS, Neapoli Blue Plain w rozmiarze 48. Garnitur ten kupiłem rok temu, częściowo w wyniku fascynacji stroną SS, a częściowo dlatego że na gwałt potrzebowałem wyjściowego ubrania. Garnitur ten okazał się za duży, a presja czasu nie do końca pozwoliła mi go zwrócić. Krawiec (pan Andrzejewski) co prawda zwęził spodnie i doprowadził je do stanu w służbie czynnej, ale marynarka jest niestety stracona. Niemniej jednak jakość materiału, wykończenia itp itd spowodowała, że nie porzuciłem trwale tej marki i obiecałem sobie, że jeżeli kiedykolwiek będę miał okazję być w ich salonie to przymierze po prostu wszystko tak też się stało. Wybaczcie małą ilość zdjęć, ale dopiero na końcu wizyty spytałem się czy mogę sfotografować wnętrze na potrzeby forum (nie byłem pewien czy wolno). Sprzedawca oczywiście nie widział żadnego problemu. Na wejściu witają nas manekiny ubrane w najnowszą kolekcję. Środek wygląda mniej więcej tak: A oto `kącik` z garniturami. Dla mnie raj. Wchodząc rozejrzałem się trochę po sklepie, dokonałem wizualnej inspekcji dodatków, butów na wystawie, płaszczy (których nie było za dużo) i pobieżnie koszul. Na tych ostatnich akurat się nie skupiłem, ale bawełna egipska zastosowana w ich białej koszuli jest naprawdę mięsista i dobrej jakości. Na środku znajduje się wyeksponowany punkt szewski, w którym w trakcie wizyty poprawek dokonywał mężczyzna około 30-40 lat. Niestety nie zrobiłem zdjęcia cennika poprawek, ale można je wykonać na miejscu od ręki. Nie jestem pewien czy ten krawiec nie jest jednocześnie sprzedawco/doradcą. Następnie podszedłem do właściwego sprzedawcy, spytałem się czy mówi po angielsku (mój niemiecki jest ograniczony tylko do podstawowych zwrotów, zaś po angielsku mówię płynnie) - sprzedawca - mężczyzna koło 30-35 lat, doskonale ubrany, niebieski garnitur, krawat, fantastycznie dobrana poszetka, na nadgarstku koraliki, na nogach brązowe chukka - jak by to powiedziała osoba starsza jak z żurnala. Bardzo dobrze mówił po angielsku zatem przeszliśmy do rzeczy. Nakreśliłem mu sytuację, że specjalnie tutaj do nich przyjechałem, ponieważ chciałem przymierzyć różne ich wykroje, tj. Neapoli, Lazio, York, Sienna, i resztę, płaszcze i buty. Że kupiłem u nich kiedyś garnitur, ale 48 to okazał się za duży. Oraz to że chcę się zorientować co mi najlepiej pasuję. - 48 mówisz? Jak dla mnie to powinieneś nosić 44. Po czym od razu zabrał z wieszaka Neapoli w rozmiarze 44 i podał tak bym włożył ręce. Co jak co, ale obsługa (mimo że chyba domyślał się że dzisiaj nic nie kupię, z czym się nie kryłem specjalnie) na rewelacyjnym poziomie. Później, podczas dalszych przymiarek została mi jeszcze zaproponowana kawa i woda. Ahhh... Ja jestem dość szczupły, mam prawidłową budowę ciała, ogólnie dużo biegam także nie mogę narzekać na sylwetkę. Te ich garnitury (jak już się dobierze prawidłowy drop) pasują fantastycznie. Niestety tutaj musicie mi uwierzyć na słowo, zdjęć nie posiadam. Neapoli 44 był może ciut zbyt przylegający do ciała, za to Lazio 46 będzie moim kompanem na długie lata. Jeżeli ktoś się martwi, że spodnie będą za ciasne to informuję, że mają one wszyty zapas materiału, który umożliwi ich poszerzenie. W sklepie znajdowała się niestety tylko nowa zimowa kolekcja. Jak się dowiedziałem, niesprzedane okazy zostały wysłane do outletu. Żałuję, że nie zobaczyłem ich lnianych garniturów. Miałem okazję przymierzyć: http://eu.suitsupply.com/en/suits/lazio-grey-stripe/P3940.html?start=1&cgid=Suits&prefn1=styleFit&prefv1=Classic-Lazio http://eu.suitsupply.com/en/suits/york-blue-plain/P2529Y.html?start=1&cgid=Suits&prefn1=styleFit&prefv1=Classic-York http://eu.suitsupply.com/en/suits/havana-brown-check/P3916.html?start=21&cgid=Suits http://eu.suitsupply.com/en/suits/napoli-navy-pinstripe/P1105-JD.html?start=40&cgid=Suits (z tych co pamiętam, było ich dużo i mogło mi się trochę pomieszać) Oraz dyplomatkę, której nie ma w internecie. Tak jak wspomniałem, z płaszczami była bida, nie zobaczyłem tego co chciałem. Są po prostu na etapie wymiany kolekcji. Butów też nie było wszystkich. Co do butów: są szyte we Włoszech, na razie jedynie 2 modele są GYW, ale ma być ich więcej. Skóra jest przyzwoitej jakości. Nie to co Yanko albo Barker, ale nie jest to też tani materiał. Butów bym jednak nie polecał kupować. Uważam, że w tej cenie się nie opłaca. Dla zainteresowanych podaję jednak, że sprzedawca sugerował zaniżenie rozmiarówki o pół rozmiaru w stosunku do tego co normalnie się nosi. Np. ja noszę normalnie 10 UK, a 9,5 UK było dość dobre. Tzn. na styk. 10 UK nie było w sklepie (mieli dzisiaj dowieść buty). Reasumując: Jeżeli nie macie planów weekendowych polecam wam wybrać się do któregoś zachodnioeuropejskiego miasta, gdzie znajduje się salon SS. Obsługa klienta na najwyższym poziomie. Zakupy można połączyć ze zwiedzaniem, np. Hamburg jest bardzo ładnym miastem. Sprzedawcy wszędzie mówią po angielsku i znają się na rzeczy. Doradztwo jest na bardzo fachowym poziomie. Można swobodnie pogadać o wadach ubraniowych Polaków i Niemców, okazuje się że są bardzo podobne (za duże rozmiary, niechęć kupowania butów droższych niż 50 euro ) Co do samego Hamburga - udało mi się bez większych problemów dojechać do ścisłego centrum samochodem, problem jest z parkowaniem, w grę wchodzą jedynie parkingi podziemne. Krążąc parę razy zostałem też pewnie odtrąbiony. Na tych na powierzchni nie można parkować dłużej niż godzinę. W oczy rzuciła mi się jednak bardzo duża liczba świetnie ubranych mężczyzn. Widok (może poza Warszawą) praktycznie w Polsce niespotykany. Jest to może jednak spowodowane tym, że stare miasto jest jednocześnie centrum biznesowym. Gdyby ktoś miał jakieś pytania to z chęcią odpowiem. Uprzedzam, że nie na wszystkie mogę mieć odpowiedz 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
el-biczel Napisano 28 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Sierpień 2014 @wally, świetna relacja! Byłem kiedyś w salonie Suit Supply w Londynie i nie mam tak dobrych odczuć. Sprzedawca chciał wcisnąć mojego ojca w garnitur o rozmiar za duży, a jak sam pytałem się o dwurzędówki dla siebie, to rozkładał ręce, mówiąc, że niczego co mnie zadowoli to nie mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blekit Napisano 28 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Sierpień 2014 Byłem kiedyś w salonie Suit Supply w Londynie i nie mam tak dobrych odczuć A w którym salonie byłeś? Bo ja w zeszłym roku kupowałem garnitur w salonie na Vigo Street i mam bardzo pozytywne, zbliżone do @Wally'ego odczucia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarkizDeSade Napisano 28 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Sierpień 2014 ... Świetna relacja! Wally jak byś mógł jeszcze podać swoje wymiary Przymierzałeś może któryś z modeli Sienna ? Byłeś wstanie wyczuć różnice na sobie między ich niższymi i najwyższymi liniami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 28 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Sierpień 2014 Naprawdę musiałeś zacytować całego posta Wallego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi