Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Co możecie koledzy poradzić na przemoczone rękawiczki z nubuku i nieopatrznie wysuszone na kaloryferze? Skóra z jednej strony zrobiła się twardsza.

Opublikowano

Myślę, że można spróbować je nawilżyć odpowiednimi środkami i "wymodelować", zakładając na dłonie. 

A trochę zmieniając temat - nie daje mi to spokoju - czy jest jakiś odpowiednik prawideł/kopyta w świecie rękawiczek? Jakieś modele dłoni do przechowywania lub do "budowania" na nich rękawiczek?

• 11 miesięcy temu...
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Jaki wkład polecacie do rękawiczek wiosenno-jesiennych? Przejwiał się już temat milanezu. Pytałem nawet u Pana Jamrozińskiego, ale on nie ma tego materiału na stanie od jakiegoś pół roku. Podobno niespecjalnie jest gdzie się zaopatrzyć. Nie pytałem w innych pracowniach. Są jakieś zamienniki dla tego materiału? Chciałbym uszyć dokładnie takie rękawiczki jak Hush.

• 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Pytanie do "nosicieli" rękawiczek kawaleryjskich od Kalta: domniemam że skóra się naciągnie, bo pomimo zmierzenia wg instrukcji i zamówienia prawidłowego rozmiaru, rękawiczki bardzo ciasno wchodzi. Prawda to to? Jak jest nałożona to przy luźnej dłoni nic nie uciska, tylko przy złożeniu w pięść robi się lekki ucisk

Opublikowano

@Krzysiek_W , też zamawiałem według instrukcji i też wydawały mi się ciasnawe. Zostawiłem, bo efektownie się prezentowały.Teraz albo przyzwyczaiłem się do dobrego dopasowania albo skóra trochę się rozciągnęła. Zaciskania pięści jeszcze nie miałem potrzeby.?

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, Grafa napisał:

@Krzysiek_W , też zamawiałem według instrukcji i też wydawały mi się ciasnawe. Zostawiłem, bo efektownie się prezentowały.Teraz albo przyzwyczaiłem się do dobrego dopasowania albo skóra trochę się rozciągnęła. Zaciskania pięści jeszcze nie miałem potrzeby.?

dzięki za opinię :) no to zostają (co do tych pięści to było to tylko ocena, a nie jakieś plany ;)

Opublikowano

Jeleń z kaszmirem też jest dosyć opięty, ale za to dobrze leżą w przegubie. Mam raczej szczupłą dłoń (Kuc rozmiar 20) i w innych rękawiczkach bez ściągacza w przegubie mam za dużo luzu.

Opublikowano
1 godzinę temu, feriak napisał:

Jaką skórę i krój wybrać na pierwsze rękawiczki od P. Jamrozińskiego? Nie muszą być bardzo grube, kolor brąz, uniwersalne do noszenia casualowo

"na poziomie tych z Wojasa, Kazara, Ryłko"

Opublikowano
18 godzin temu, Szydlowsky napisał:

Możecie podpowiedzieć jaki rozmiar rękawiczek Jeleń + kaszmir wziąć , z pomiaru wychodzi 20,5 taśma ciaśniej -20,7 luźniej   20 czy 21 ? ? 

U Pana Kuca wziąłem 21 przy pomiarze 21.4 i są ok może milimetr zadługie palce. Napisz o swoim wymiarze w uwagach.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
20 godzin temu, Szydlowsky napisał:

Możecie podpowiedzieć jaki rozmiar rękawiczek Jeleń + kaszmir wziąć , z pomiaru wychodzi 20,5 taśma ciaśniej -20,7 luźniej   20 czy 21 ? ? 

Przy pomiarze 19,5 wziąłem rozmiar 20. Są na styk w tęgości, 19 byłyby zdecydowanie za małe. Na długość są idealne, w rozmiarze 21 byłyby zbyt długie. A tak w ogóle, to są świetne rękawiczki.

• Oceniam pozytywnie 1