Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Takie cuda dziś do mnie przyszły z Rumuni :)

IMG_2768.thumb.JPG.2e0beb34c1e349ca25b9e7615cf74fe2.JPG

Gdyby ktoś zamawiał to polecam rozważyć rozmiar większy niż zazwyczaj. Ja noszę zawsze 21 (7 1/2) a tutaj musiałem wymienić na 8.

• Like 2
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Panowie, czy dobrze rozumuje, że Miler robi rękawiczki u Kuca/Kalta? Miałem rękawiczki z łosia Milerowe i zastanawiam się, czy biorąc ten sam rozmiar w Kalcie mogę się spodziewać podobnego dopasowania, czy będą różnice w długości palców, szerokości nadgarstka. Czy ktoś z Was się może orientuje? 

Planowałem wypróbować rękawiczki że skóry jagniecej (podobne ma moja żona od dwóch sezonów i trzymają się bardzo dobrze). Czy ktoś z Was je ma i mógłby podzielić się doświadczeniami? 

EDIT: W grę wchodziłyby też rękawiczki od Zacka, ale o ich jakości nie wiem nic. Czy ktoś z Was mógłby napisać, jak się sprawują? 

Opublikowano
28 minut temu, Budrys napisał:

Planowałem wypróbować rękawiczki że skóry jagniecej (podobne ma moja żona od dwóch sezonów i trzymają się bardzo dobrze). Czy ktoś z Was je ma i mógłby podzielić się doświadczeniami? 

Posiadam model brązowy bez ocieplenia. Polecam. Nie ma się do czego przyczepić. 

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
2 godziny temu, Budrys napisał:

Panowie, czy dobrze rozumuje, że Miler robi rękawiczki u Kuca/Kalta? Miałem rękawiczki z łosia Milerowe i zastanawiam się, czy biorąc ten sam rozmiar w Kalcie mogę się spodziewać podobnego dopasowania, czy będą różnice w długości palców, szerokości nadgarstka. Czy ktoś z Was się może orientuje? 

EDIT: W grę wchodziłyby też rękawiczki od Zacka, ale o ich jakości nie wiem nic. Czy ktoś z Was mógłby napisać, jak się sprawują? 

Z moich doświadczeń wynika, że rękawiczki od Milera mają krótsze palce niż od Kuca. Natomiast rozmiar ten sam, pasuje podobnie. Od Zacka rękawiczki też mam (też w tym samym rozmiarze) i leżą bardzo dobrze. Wykonanie też bez zarzutu. Zaleta jest taka, że są dość długie i fajnie chronią nadgarstek (od Milera są najkrótsze z posiadanych przeze mnie).

W kolejności Kuc, Miler, ZackRoman

IMG_2780.thumb.JPG.e634ceaf984e0bbadcaae03c77484aff.JPG

• Like 2
  • Oceniam pozytywnie 3
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Dzień dobry.

W piątek będę w Warszawie głównie w celach zakupowych i jednym z punktów mojej wizyty ma być wizyta u rękawicznika. Poszukuję bardzo ciepłych, zimowych rękawiczek. I tu rodzą się pytania, z jakim ociepleniem szukać rękawiczek (rozważałem wełnę/kaszmir lub futro) i u kogo najlepiej ich szukać oraz z jakimi kosztami powinienem się liczyć?

Pozdrawiam, Michał.

Opublikowano
19 godzin temu, MichałŁ napisał:

Dzień dobry.

W piątek będę w Warszawie głównie w celach zakupowych i jednym z punktów mojej wizyty ma być wizyta u rękawicznika. Poszukuję bardzo ciepłych, zimowych rękawiczek. I tu rodzą się pytania, z jakim ociepleniem szukać rękawiczek (rozważałem wełnę/kaszmir lub futro) i u kogo najlepiej ich szukać oraz z jakimi kosztami powinienem się liczyć?

Pozdrawiam, Michał.

Proponuje zamówić rękawiczki na miarę u pana Jamrozińskiego z Marszałkowskiej róg Hożej [edytowane :-) ], weź sobie coś z grubszych skór (łoś, sarna, jeleń) z wełnianą podszewką. Starczy do -10 C. Pan Jamroziński ma też możliwość uszycia rękawiczek z podszewką ze "sztucznego misia", jak sam to określa (tkanina polarowa), ale moim zdaniem są mało eleganckie.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 15.11.2019 o 09:09, Żorż Ponimirski napisał:

Pytanie technologiczne. Czy jest możliwość odwrócenia rękawiczek "na lewa stronę" i zlecenia wszycia kaszmirowego ocieplenia czy takie coś jest robione tylko na etapie zszywania?

a jak wyglądają te bez ocieplenia? Mam rękawiczki, które mają dobre 8 lat (jak nie więcej). Przy temperaturze na minusie wypadają trochę słabo. Zastanawiam się czy ocieplenie nie jest za małe lub wręcz jest to tylko wyściółka a nie ocieplenie.

Opublikowano

To inaczej - jak powinno wyglądać ocieplenie? Masz jakieś fotki?

Zastanawiam się cały czas czy kupić w kalcie ocieplone czarne, ale nie chciałbym kupić drugich dokładnie takich jak mam. A nie mam jak pomacać.

Opublikowano

Wygląda to tak w moich innych rękawiczkach i chciałbym zlecić wszycie czegoś podobnego (najlepiej kaszmir) do tych gołych rękawiczek. Są one dodatkowo 1/4 rozmiaru za duże, więc powinny się idealnie wypełnić. 

Albo to całkiem oleję i kupię takie jakie chcę od znanej rumuńskiej manufaktury razem z ociepleniem.

IMG_20191206_090406528.jpg

Opublikowano
11 minut temu, eduardo napisał:

U mnie wygląd to tak. Wychodzi na to, że albo ocieplina za cienka albo ja za duży zmarźlak jestem.

20191206_100515.jpg

Ale to chyba nie jest kaszmir? Moja nie jest tak ciepła jak kaszmir w innych rekawiczkach. Na arktyczne mrozy widziałem tez wersje z futrem królika :D

Opublikowano
8 godzin temu, FONos napisał:

A czy ktoś szył rękawiczki u Kowalskiego https://www.ko-moda.com/pracownia-rekawiczek-t-kowalski,d17.htm i może podzielić się opinią o jakości, dostępnych skórach itp?

Zamierzałem uszyć i rozmawiałem. Wybór skór nieduży, niechętny do szycia ze skóry powierzonej i zrobienia na niej małej próby. Rękawicznik średnio otwarty na sugestie, ma widocznie swoje przyzwyczajenia i szybko się niecierpliwi. Nie złożyłem zamówienia, nie polecam.

• Like 5
  • Oceniam pozytywnie 3