Skocz do zawartości

Czyszczenie, pranie, prasowanie, mole, pielęgnacja, itd.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli się zakrwawiło na wyjeździe bez dostępu do pralki i zaschło na amen i pralka tylko pogorszyła sytuację, bo mieliśmy krew zapraną, to tylko pralnia pozostała, a i to nie dawało gwarancji - ale dali radę, między innymi dlatego tę pralnię uwielbiam. Z domowymi metodami jest ten problem, któy Michalina wspomina, czyli np. że możemy naszą wełnę odbarwić itp. Jeśli w pralni by się zdarzyło, to można się przynajmniej domagać jakichś rekompensat, a samemu jak sobie popsujemy, to nasz problem. 

Opublikowano

Nie wiem czy już o tym pisano ale przestrzegam przed kulkami na mole firmy Bros.
Zapach, a właściwie smród, jest tak okropny, że skutecznie wyrzuca z mieszkania lokatorów. Nie wiem jak działa na mole :/
952b2adfb4a3329b6ac70eb8916729fd.jpg

• Oceniam pozytywnie 2
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 13.03.2017 o 17:16, Zajac Poziomka napisał:

Z koszuli to zimna woda + ewentualnie ww. mydełko i ślad by nie został. Sęk w tym, że to wełna. Czy ma ktoś jz forumowiczów jakieś doświadczenia w tym temacie?

Trochę późno, ale może jeszcze komuś się przyda.

Jakkolwiek byłoby to nieeleganckie, to najlepiej plamy z krwi usuwa... ślina. Jest to, jakby nie patrzeć, pranie enzymatyczne ;-).

Opublikowano
28 minut temu, Friedman napisał:

Trochę późno, ale może jeszcze komuś się przyda.

Jakkolwiek byłoby to nieeleganckie, to najlepiej plamy z krwi usuwa... ślina. Jest to, jakby nie patrzeć, pranie enzymatyczne ;-).

Zimna woda, najlepiej krew usuwa po prostu zimna woda. Detergent (np. mydło w płynie) to oczywiście dodatkowa "siła". Im szybciej od zabrudzenia, tym lepiej.

Ślina może być zanieczyszczona pokarmem.

Opublikowano
Dnia 14.03.2017 o 15:58, michau napisał:

Nie wiem czy już o tym pisano ale przestrzegam przed kulkami na mole firmy Bros.
Zapach, a właściwie smród, jest tak okropny, że skutecznie wyrzuca z mieszkania lokatorów. Nie wiem jak działa na mole :/
952b2adfb4a3329b6ac70eb8916729fd.jpg

Potwierdzam. Smród rzuca na kolana, czułem go jeszcze 3 dni po wyrzuceniu kulek do śmieci. 

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
16 minut temu, Kropek napisał:

^^ Przez smród rozumiesz mocny zapach lawendy, który aż odrzuca czy po prostu smród? :D

Po prostu smród bez śladu lawendy (przynajmniej w tym co ja miałem). Kulki zapakowane w 3 plastikowe worki tak śmierdziały w koszu na śmieci, że nie dałem rady i musiałem je wynieść do kubła. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Koledzy, rozważam zakup stacji parowej. Czy różnica w porównaniu do standardowego żelazka jest faktycznie tak duża jak się słyszy? Ogólnie lubię prasować, ale zjada mi to trochę za dużo czasu i jeżeli z wykorzystaniem stacji byłbym w stanie go trochę zaoszczędzić, to chyba się skuszę. Poza tym, to jakie modele polecacie? I czy poza specjalną deską trzeba o czymś wiedzieć (np. że pewnych rzeczy się w ten sposób nie prasuje, etc.)?

Opublikowano

4 minuty temu, blekit napisał:

Koledzy, rozważam zakup stacji parowej. Czy różnica w porównaniu do standardowego żelazka jest faktycznie tak duża jak się słyszy? Ogólnie lubię prasować, ale zjada mi to trochę za dużo czasu i jeżeli z wykorzystaniem stacji byłbym w stanie go trochę zaoszczędzić, to chyba się skuszę. Poza tym, to jakie modele polecacie? I czy poza specjalną deską trzeba o czymś wiedzieć (np. że pewnych rzeczy się w ten sposób nie prasuje, etc.)?

Stacja parowa składa się z dwóch części. Pierwsza to tak jakby "żelazko", połączone elastyczną rurą z właściwą stacją. Przeciętnie jest 2-3 większa od zwykłego żelazka (jako całość, złożona). IMO nie ma to znaczenia.

Deska do prasowania - po prostu nie można używać litej drewnianej, ale mało kto już takie ma.

Komfort nieporównywalny. Ja mam stację Tefala, modelu nie pamiętam, kilka razy do roku pojawia się w  Lidlu. Polecam.

Opublikowano

Polecam deskę dedykowaną do prasowania żelazkiem parowym. Taka z tworzywa z perforacją. Metalowa z siatki jest kiepska, bo żelazko potrafi odbić kratkę na materiale. Ta dedykowaną odbija parę. Ja po zmianie odczuwam drastyczną różnice in plus.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
9 godzin temu, blekit napisał:

Polecam ten model PHILIPS GC6630/20 SpeedCare. Dobry stosunek jakości do ceny.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Koledzy, potrzebuję małej porady odnośnie "spranego" guzika z bawolego rogu. Oddałem garnitur Suitsupply Napoli po raz pierwszy do prania w sprawdzonej pralni i po założeniu zorientowałem się, że front guzików się jakby sprał i zmatowiał - wszystkich równomiernie, również na rękawach. Ewidentnie coś nie zagrało jeśli chodzi o środki chemiczne. Pralnia umywa ręce i twierdzi, że dochowała należytej staranności i nie mogli przewidzieć, że guzik tak zareaguje, zrzucają winę na "dziwny" materiał. Wielokrotnie prali mi rzeczy z guzikami z bawolego rogu i nigdy nic podobnego mnie nie spotkało, więc może rzeczywiście wina leży po stronie producenta. Jak myślicie, reklamować w Suitsupply? Czy jednak ostrzej ścigać pralnię?

image2.JPG

image1-3.JPG

Opublikowano

Wg mnie ścigać pralnię, niech się sami dogadują z SS, czyja wina.

Edit: tzn. tak jest w teorii, w praktyce zapewne zgłosiłbym też problem do SS, może przyślą na wymianę itp, Ale na pewno na tym by się skończyło (tzn. nie ma sensu pośredniczenie w ustalaniu winy).

Opublikowano
Dnia 28.08.2017 o 18:45, wimon napisał:

Koledzy, potrzebuję małej porady odnośnie "spranego" guzika z bawolego rogu. Oddałem garnitur Suitsupply Napoli po raz pierwszy do prania w sprawdzonej pralni i po założeniu zorientowałem się, że front guzików się jakby sprał i zmatowiał - wszystkich równomiernie, również na rękawach. Ewidentnie coś nie zagrało jeśli chodzi o środki chemiczne. Pralnia umywa ręce i twierdzi, że dochowała należytej staranności i nie mogli przewidzieć, że guzik tak zareaguje, zrzucają winę na "dziwny" materiał. Wielokrotnie prali mi rzeczy z guzikami z bawolego rogu i nigdy nic podobnego mnie nie spotkało, więc może rzeczywiście wina leży po stronie producenta. Jak myślicie, reklamować w Suitsupply? Czy jednak ostrzej ścigać pralnię?

Wszyj nowe guziki. Koszt niewielki. Nie ma o co kruszyć kopi...

Opublikowano

Dzięki wszystkim za rady! Jeśli to rzeczywiście plastik, choć naprawdę rewelacyjnie udający bawoli róg, to pewnie nie ma co robić wielkiego zamieszania. Z czystej ciekawości napiszę jednak do Suitsupply, mają sprawny customer service, zobaczymy jak się do tego odniosą.

Opublikowano

@Michalina Panfil chyba brak mi cierpliwości, szczególnie ze względu na relatywnie niewielką wartość guzików, ale dzięki za pomysł.

W każdym razie ogłaszam happy end: Suitsupply wzięło winę na siebie i jutro ma wysłać nowy komplet guzików :) 

• 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć, do tej pory głównie czytałem forum anonimowo - ale wreszcie nadszedł czas, gdzie i ja muszę poprosić o radę. :)
Lada moment zmieniam miejsce zamieszkania i chciałbym zaaopatrzyć się w pełny zestaw do prasowania garderoby (zależy mi tutaj głównie na koszulach, spodniach, marynarkach).
W związku z nową pracą będę dużo w rozjazdach i w związku z tym chciałbym móc sam w domu po powrocie przywrócić (np. garnitur) do normalnego stanu. 

Mocno zastanawiam się nad stacją parową (np. PHILIPS PerfectCare Elite Silence GC9650) + dobrą deską do prasowania.
Czy lepiej może iść w stację parową z wieszakiem (coś takiego jak SteamOne) + żelazko z wyrzutem pary?

Chciałbym mieć komfort prasowania również ciemnych materiałów bez występowania tzw. świecenia. 
Budżet za całość oscyluje w granicach 2 tyś. ale nie muszę wydawać aż takiej kwoty. Szukam po prostu zestawu kompletnego.