rozmarynka Napisano 5 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 5 Czerwiec 2013 A od kiedy Lampart to sciense fiction? Ja niestety nie wybieram się na G. Niestety uważam, że reżyser miał chyba złe dni i nijak przemawia do mnie owa erkanizacja, pomijam kiczowate stroje, scengorafie rodem z filmow fantasy i gier komputerowych to kompletnie zatracila się dla mnie relacja ksiązki do filmu. Już nie mówiąc, że ów sławny Leonardo kompletnie mi nie pasuje do roli (reszta też). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 6 Czerwiec 2013 Zgłoszenie Share Napisano 6 Czerwiec 2013 Ale nikt nie twierdził, że science-fiction (ani nawet 'sciense fiction') I dla odmiany - klasyka kina włoskiego: "Lampart" (1963) z niezapomnianą rolą Burta Lancastera 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Johnny Napisano 24 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 24 Lipiec 2014 Ciekawie się zapowiada: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasiniak Napisano 31 Lipiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 31 Lipiec 2014 Ja ubóstwiam Downton Abbey i Mad Men - co za stroje, chociaż to zupełnie inne epoki, kraje i gusta, ale kapitalną prace wykonali kostiumolodzy i za to wielkie prawa. Co do Zakazanego Imperium to patrząc na te zdjęcia zdecydowanie muszę to nadrobić! Kingsmen rzeczywiście ciekawie się zapowiada i do tego Colin Firth, jak zwykle udźwignie i temat i garnitur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 2 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 2 Sierpień 2014 Niezły serial ze świetnymi kostiumami - Ripper Street: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kokarda Napisano 31 Sierpień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 31 Sierpień 2014 "Zjawia się Marcel. Jego szary garnitur (odcieniem rozczuliłby turkawkę) uzupełnia dziś kaczeńcowy krawat, bardzo dziwny; z krepdeszynu, owiązany naokoło kołnierzyka, którego wystaje jedynie biały rąbek, pięknie udrapowany na przodzie i spięty szpilkami zakończonymi perłą, jak u kobiety; gratuluję Marcelowi tego niezwykłego pomysłu." Colette, "Klaudyna w Paryżu, Wydawnictwo W.A.B, Warszawa 2011, s. 174. W cyklu "Klaudyn" wiele jest opisów mody ówczesnej - a teksty ukazywały się na przełomie XIX i XX wieku (znakomita część na początku XX). Większość dotyczy ubioru kobiecego i jest bardzo drobiazgowa, a ze względu na odważną wartwę obyczajową książek niektóre bohaterki poznać można - rzeknijmy odważnie - od... podszewki Ale są i opisy mody męskiej - ten powyżej dotyczy postaci akurat mocno ekstrawaganckiej w ubiorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol606 Napisano 8 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 8 Wrzesień 2014 Nowy sezon 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol606 Napisano 8 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 8 Wrzesień 2014 Ktoś się wybiera na spotkanie z Alem w Warszawie? http://biletyna.pl/event/An-Evening-With-Al-Pacino-Teatr-Wielki-Opera-Narodowa-Warszawa-e17099.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bacio Napisano 7 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2017 Ubranie Sherlocka Holmesa z serialu BBC: http://www.sherlockology.com/wardrobe/shoes-sherlock-holmes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 14 Marzec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 14 Marzec 2017 warto przeczytać, polecam: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 30 Czerwiec 2017 Zgłoszenie Share Napisano 30 Czerwiec 2017 Dziś wpadła w moje ręce: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 13 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2018 chyba na forum nie odnotowano bliźniaczej do "I am dandy" książki "We are dandy". Do kupienia np. w mikro-księgarni obok pracowni T. Januszkiewicza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiryt Napisano 3 Czerwiec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwiec 2018 Teraz powtarzany jest serial "Wszystkie stworzenia duże i małe" na podstawie książki Jamesa Heriotta. Tu widać jak garnitury i "brytyjski sznyt" mierzyły się z realny światem. Dla mnie REWELACJA no i powrót do lat młodości; książka też bardzo fajna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Midlife-Crisis Napisano 26 Wrzesień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 26 Wrzesień 2018 Tu o filmach z elegancją. to ja to odświeżę, bo mi się ta marynarka bardzo podoba, chociaż w obecny włoski mainstream się nie wpisuje. Poza tym scena genialna. Nakręcona przy użyciu prymitywnej techniki, ale wielkiej kreatywniści. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LONG STORY SHORT Napisano 18 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2018 Z biegiem czasu każda kolejna wizyta w Polsce zamienia się w sentymentalną podróż - znajome miejsca, nieodwiedzane od lat, przedmioty pochowane w szufladach, odnalezione przypadkiem. Tym razem lawinę wspomnień wywołała we mnie książka Jerzego Turbasy - "ABC męskiej elegancji", którą dostałem na gwiazdkę w 2003 roku. Z tego, co się orientuję, to pionierska publikacja w tej dziedzinie na polskim rynku. Pojawiła się na długo przed blogami modowymi, ale w tej kwestii mogę się mylić, bo nie jestem pewien, czy miałem już wtedy dostęp do internetu. Publikacja porusza praktycznie wszystkie zagadnienia związane z męską elegancją - przykłady klasycznych męskich strojów i fasonów o rożnym stopniu formalności przedstawiono na przykładzie garderoby prof. Antoniego Dziatkowiaka - od sportowej marynarki do wieczorowego smokingu. Pomimo że w książce jest praktycznie wszystko, od wiązania krawata i układania poszetki, na stylach narodowych kończąc, to w niektórych kwestiach jest trochę nieaktualna (np. prawidłowa długość nogawek). O kapeluszach bardzo pobieżnie, ale nie będę się czepiał, bo w tamtym czasie nie wiedziałem kompletnie nic. Nie będzie przesady w stwierdzeniu, że książka Jerzego Turbasy wywarła na mnie ogromy wpływ. Moje dotychczasowe zainteresowania ubrała w definicje. Czy jest tu ktoś, komu jest znana ta lektura? 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Castorp Napisano 18 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2018 Tak, lata temu kupując koszulę ślubną otrzymałem ją w prezencie od sprzedawcy. Swoje przeleżała w zapomnieniu i w tym roku po nią sięgnąłem. Miła lektura, dodatkowo osadzona w naszych realiach. Nawet jeżeli trąci myszką to nie ujmuje to nic przyjemności bytowania z nią. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Remii Napisano 10 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 10 Listopad 2018 Aż dziwne, że nie pojawił się tutaj serial Peaky Blinders, którego osobiście uwielbiam i każdemu polecam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artisan Napisano 10 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 10 Listopad 2018 Ja też polecam ten serial. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 17 Sierpień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpień 2019 Nasz forumowy kolega Przemo wydał taką oto książkę: Ktoś już czytał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 17 Sierpień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpień 2019 Biorąc pod uwagę, że premiera jest 11 września, głos może pewnie zabrać sam autor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 17 Sierpień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpień 2019 Godzinę temu, eye_lip napisał: Biorąc pod uwagę, że premiera jest 11 września, głos może pewnie zabrać sam autor. Hehe. Wpisałem tytuł i wyświetliła mi się masa ofert z różnych sklepów. Teraz faktycznie widzę, że to przedsprzedaż :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 17 Sierpień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpień 2019 a Przemysław Bociąga to kto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Midlife-Crisis Napisano 18 Sierpień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2019 8 godzin temu, Krzysiek_W napisał: a Przemysław Bociąga to kto? Pytasz o nick na Forum? 😉 Książki jestem ciekawy, jako redaktor z filmików mógłby płynniej mówić. Czy ktoś może polecić jego książkę do spółki z Twardochem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 18 Sierpień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2019 Zwykle unikam tzw. modnej literatury bo najczęściej jest kiepska, ale Twardoch jest bardzo dobry. Inteligentny, błyskotliwy, zgrabnie i celnie wyrażający myśli. Polecam. Wspomnianej wyżej książki nie czytałem więc do spółki z Twardochem polecić jej nie mogę. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 18 Sierpień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2019 13 godzin temu, Krzysiek_W napisał: a Przemysław Bociąga to kto? @pszemau Nota bene kiedyś aktywny forumowicz i jeden z członków-założycieli Buta w butonierce. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi