Skocz do zawartości

Piwa dla dżentelmena

Fingor

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 months later...

Przed kilkoma dniami wyruszyłem na wycieczkę po górkach, start i meta w Dukli (Beskid Niski). Trasa dość mocno odkładająca się w nogach a po jej przejściu wstąpiliśmy do restauracji w której można było kupić piwo z lokalnego browaru - Browar Dukla. Teraz będzie mi trudno wrócić do piw kupowanych w sklepie gdyż smak tych piw jest wyborny.

Tak więc, jeżeli ktoś z Was będzie gościł w malowniczym Beskidzie Niskim to zapraszam do Dukli na znakomite piwo.

Z dostępnością piwa z Dukli nie może być tak źle, skoro w Świątyni Piwa w Ursusie jest dostępna w sposób w zasadzie ciągły. Swoją drogą, Magury to piękne i mało uczęszczane góry, ale baza gastronomiczna w Dukli i okolicach to tra-ge-dia. Najbliższa restauracja, gdzie da się przyzwoicie zjeść, znajduje się w Jaśle... Miejscowi zaś nie piją żadnych browarów regionalnych (podobnie jak w Bieszczadach nie piją Ursy Major), tylko walą Sarmackie i Harnasie.

.... Miejscowi zaś nie piją żadnych browarów regionalnych (podobnie jak w Bieszczadach nie piją Ursy Major), tylko walą Sarmackie i Harnasie.

Zawsze to zjawisko mnie zastanawiało... Na zachód od nas, wręcz czci się produkt regionalny, nawet kiedy nie jest najlepszej jakości to i tak "ten produkt jest najlepszy, bo jest nasz".

W Polsce bardzo, bardzo powoli, ale zaczynamy też iść w tym kierunku. Co mnie osobiście bardzo cieszy.

A czy Panowie ( i Panie ;) ) próbowali może już nowości z "mojego" Browaru Zamkowego w Raciborzu?

Jak dla mnie, na upały, całkiem dobrze "wchodzi"

post-1071-0-29825600-1442836898_thumb.jp

Przed kilkoma dniami wyruszyłem na wycieczkę po górkach, start i meta w Dukli (Beskid Niski). Trasa dość mocno odkładająca się w nogach a po jej przejściu wstąpiliśmy do restauracji w której można było kupić piwo z lokalnego browaru - Browar Dukla. Teraz będzie mi trudno wrócić do piw kupowanych w sklepie gdyż smak tych piw jest wyborny.

Tak więc, jeżeli ktoś z Was będzie gościł w malowniczym Beskidzie Niskim to zapraszam do Dukli na znakomite piwo.

Będąc w okolicach Sanoka warto też odwiedzić Uherce Mineralne i browar Ursa Maior. Dobre piwo, a do tego galeria, sklep i można pooglądać kadzie.

Będąc w Poznaniu nie można nie wybrać się do Setki. Z ostatnich piw które tam piłem bardzo polecam Kwas Beta, Kwas Gamma i Kwas Delta z Pinty. Orzeźwiające, cytrusowe i jak sama nazwa wskazuje kwaśne. A dla miłośników ciemnego piwa - mają jeszcze kilka butelek Lublin to Dublin - kooperacji Pinty z browarem O'Hara's (nie pamiętam którym). Chyba pokuszę się o stwierdzenie, że to najlepszy milk stout jakiego piłem. Szkoda, że nieczęsto zdarza się chwila na wypad do Poznania ;)

• 1 month later...

Polecam moje ostatnie odkrycie z browaru Fortuna - Mirosław Górnej Fermentacji. Moim zdaniem to naprawdę solidne piwo za śmieszną cenę (aktualnie w Żabie po 5 zeta za 2 sztuki). Delikatny, a przy tym treściwy, słodowo-goryczkowy z owocową nutą (ale z naciskiem na słodowy, goryczka słabo wyczuwalna) smak - i to pomimo nieco większej niż przeciętna mocy (6% przy 13,2 ekstraktu) Piana pięknie oblepia szkło i zostaje do samego końca. Kupiłem na zapas dwie skrzynki - aczkolwiek zastrzegam, że ja preferuję lekko słodkawe piwa :) Warka 17 maja 2016r.

A tu link do zdjęcia (nie mojego) piwka:

http://www.znalewaka.pl/wp-content/uploads/2015/11/20151104_211216-750x410.jpg

Dziś premiera Grand Championa 2015. Czerwone ale w wersji mocnej z płatkami dębowymi. Taki nasz polski, domowy flanders. Próbowaliście już?

Ja spróbowałem i muszę przyznać, że całkiem ciekawe piwo. Nie ma szaleństwa, ale interesujące jest samo połączenie idei piwa kwaśnego z dębowym posmakiem.

• 3 months later...

Hmm, mi akurat ten kwas gamma nie podszedł, jednak zbyt malinowy jak dla mnie. Nadal ma w sobie tyle tego aromatu? Może na taką warkę trafiłem?

Ostatnio piłem dwa razy to, poniżej, i o tyle mnie zaskoczyło, że aromaty kokosa wsród chmieli nowofalowych to rzecz dość nietuzinkowa.

9bdca38e59a5a37d0d5edaa19a25735a.jpg