ciasteczkowy Napisano 17 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2018 Mam levisy 501 i nie do końca jestem zadowolony. A z czego nie jesteś zadowolony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eduardo Napisano 17 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2018 Jest to model z grubszego jeansu i jakoś mam wrażenie, że nie wygląda to najlepiej. Nie wiem czy to moje wrażenie czy nie. Wyżej źle się wyraziłem - nie chodzi o elegancki strój, ale smart casualowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 17 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2018 2 godziny temu, Dapi napisał: Żadne Twój post stoi w jawnej sprzeczności z Twoim sigiem. Co do jeansów - dowolny model raw denim o gramaturze poniżej 13 oz, nogawka prosta lub lekko zwężana, slim fit. Istnieją modele w których tradycyjną musztardową nić zastępuje się niekontrastującą. Ja mam takie: https://tenuedenimes.com/blogs/news/tenue-de-nimes-jeans-pablo-true-blue-made-in-japan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eduardo Napisano 17 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2018 Dziękuję za rzeczową odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dapi Napisano 17 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2018 Jeansy to strój robotnika. Pasuje do nich marynarka z tkaniny sztruks i tweed, plus koszula flanelowa, golf. Reszta to wymysły blogerów. Daleko temu do elegancji. Oczywiście to tylko moje zdanie. Mam jedne selvedge 4 razy założone przez ostatnie 4 lata. Brakuje okazji, poza tym 8-9 na 10 ludzi ( liczyłem kiedys z istotnością statystyczna ) na ulicy nosi jeansy - większość uważa że pierze się je raz na sezon, który często trwa cały rok z przerwą na szorty nad morzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. lubo69 Napisano 17 Październik 2018 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2018 8 minut temu, Dapi napisał: Jeansy to strój robotnika. ... poszetka dandysa albo aspirującego polityka, krawat sztywniaka, marynarka nudziarza, garnitur akwizytora lub maturzysty, loafersy niemieckiego emeryta, fular starego dziada, kolorowe skarpetki geja, biała koszula korpoludka, kaszkiet chuligana, skórzana kurtka taksówkarza, trzewiki punkowca, brogsy wieśniaka, zamszowe chukka bluesmana, sztruksy profesora, woskowane kurtki myśliwego, boat shoes żeglarza, sneakersy gimbazy a szorty przedszkolaka. Wyczerpałem temat, można zamykać forum?;-) 18 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumol76 Napisano 17 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2018 50 minut temu, lubo69 napisał: Wyczerpałem temat, można zamykać forum?;-) Jeszcze parę szufladek otwartych... M65 komu przypisać? Kapelusz, czy tylko starszemu kierowcy? Sandał (nie drzewo), czy wyłącznie domena polskiego turysty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 17 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2018 Kapelusz, czy tylko starszemu kierowcy?Nie tylko - czerwony kapelusz, na ten przykład, jest zawsze podejrzany. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziko Napisano 17 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2018 Godzinę temu, lubo69 napisał: Wyczerpałem temat, można zamykać forum?;-) No, tak już całkiem generalnie, to spodnie to strój barbarzyńcy, bo cywilizowani mężczyźni chodzą w togach (do tego combo: sandały + skarpety, rzecz jasna). A aby trochę pozostać w temacie, to od paru lat obserwuje się nawet w RTW (nie tylko w bespoke dla blogerów) spodnie z denimu w kroju a la chinosy z kantem. Taka moda. Są też tkane specjalne, lekkie i jednolite denimy na takie właśnie nieco bardziej eleganckie kreacje (również marynarki), tzw. sartorial denim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rudolf Napisano 17 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2018 35 minut temu, gumol76 napisał: M65 komu przypisać? Odpowiedź jest chyba oczywita? 36 minut temu, gumol76 napisał: Sandał (nie drzewo), czy wyłącznie domena polskiego turysty? Rzymscy legioniści też mogą nosić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Awopiotr Napisano 17 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2018 A może niebieskie jeansy w kroju chino i zaprasowane w kant spełnią wymagania casual? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 17 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2018 3 godziny temu, eduardo napisał: Dziękuję za rzeczową odpowiedź. Zależy od budowy Twoich ud, ale jeśli 501 są dobre w udach, a za szerokie na dole to spróbuj 501CT. Jeśli 501 są dużo za szerokie to przymierz 511 albo 512. @Awopiotr - ja bym odpuścił kant. To moim zdaniem nie licuje z żadnymi jeansami. Osobiście wolę też bardziej atramentowe kolory, ale te Twoje mają fajny krój - co to za model ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eduardo Napisano 17 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2018 Ok. Ponownie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dapi Napisano 17 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2018 @lubo69 Twoja odpowiedzi to demagogia oparta na wyrwanym z kontekstu zdaniu Do denimu pasują określone tkaniny z marynarek i o całości nie można powiedzieć "elegancja" w rozumieniu poziomu tego forum. Taki był zamysł wypowiedzi. Niech to nie zginie po Twym przytłaczającym poście, który nie porusza tematu pytania ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciasteczkowy Napisano 17 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2018 Wypinanie się na jeansy to próba zawracania kijem wisły i ma tyle sensu co próby wskrzeszania surduta. Jeansy na trwałe weszły do kanonu mody męskiej. Jesnasy w klasycznym kroju, czyli nie hipisowskie dzwony, nie hiphopowe worki na ziemniaki ani nie hipsterskie getry, do tego bez dziur i w jednolitym kolorze, bez przetarć i przesadnego efektu sprania będą pasować do zestawów "elegancko nieformalnych". PS. Bycie robotnikiem to nie hańba. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Awopiotr Napisano 17 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2018 3 godziny temu, Żorż Ponimirski napisał: @Awopiotr - .....Osobiście wolę też bardziej atramentowe kolory, ale te Twoje mają fajny krój - co to za model ? Nic szczególnego, niemiecka firma Pionier. Tyle wiem co napisane na wszywce. Pochodzą, o ile mnie pamięć nie myli, albo z TK albo z włoskiego OVS😀 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 17 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2018 2 godziny temu, Dapi napisał: @lubo69 Do denimu pasują określone tkaniny z marynarek i o całości nie można powiedzieć "elegancja" w rozumieniu poziomu tego forum. Taki był zamysł wypowiedzi. Znowu jakiś mityczny "poziom tego forum". Elegancja może być wieczorowa, biznesowa, codzienna, a także formalna, półformalna, smart-casualowa itd. Z tego co rozumiem jesteśmy na forum o "klasycznej męskiej elegancji", a nie na forum o "formalnej męskiej elegancji". Jeansy mogą być tak samo klasyczne jak marynarka, ale nie koniecznie tak samo formalne. Jeśli nie mieszamy pojęć "klasyczny" i "formalny" to znajdziemy parę jeansy/marynarka na tym samym stopniu formalności i połączenie to będzie pasowało i do siebie nawzajem i do tego forum. Przynajmniej taką mam nadzieję... 1 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. lubo69 Napisano 17 Październik 2018 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2018 6 minut temu, Żorż Ponimirski napisał: Znowu jakiś mityczny "poziom tego forum". Chyba trafnie zdiagnozowałeś problem. "Nie pokażę butów na forum, bo przecież to tylko Meerminy - co z tego, że półtorej godziny lustro robiłem" "Według Roetzela, co także oczywiście potwierdza Flusser, powinieneś albo ułożyć poszetkę w TV fold, albo przynajmniej wsunąć głębiej o 2 cm" Skoro to forum gentlemanów, może czas na gentlemen's agreement? Ci mniej doświadczeni nie będą się bali coś pokazać, zaś ci bardziej doświadczeni trochę wyluzują z opiniami (co nie oznacza, że mniej doświadczeni nie będą się od bardziej doświadczonych już mogli uczyć). Kiedyś @Wujzwrócił mi uwagę na pewną cechę The Fedora Lounge. Pacjent wstawia swoje zdjęcie w nowej kurtce skórzanej. "U nas" od razu byłoby (poniekąd słusznie, jeśli stosować się lege artis do zasad) "rękaw 1 cm za długi"; "jeden bark jakby odstaje"; "powinna być 1,5 cm krótsza"; "skąd ta dziwna fałda na plecach?". A tam? "Congrats, perfect fit". "Wow, you nailed it!". "This one is a keeper". "Wear it in good health". Pierwszym krokiem na drodze z BwB do Styleforum może być więcej śmiałości i uśmiechu na co dzień - czego Wam i sobie życzę:-) 11 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayor Napisano 18 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2018 Trochę dziwnie brzmi kiedy ktoś próbuje wpisać jeansy do "indeksu odzieży zakazanej",.Szczególnie w kraju gdzie tak zwani "ludzie kultury" na pogrzeb wybitnej artystki zakładają szorty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 18 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 18 Październik 2018 @mayor Listopad się zbliża, bo widzę, że Cię na "wypominki" wzięło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cineos Napisano 29 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 29 Październik 2018 Czy posiadacie może dźisny selvedge z H&M? Co sądzicie o ich stosunku jakość/cena? https://www2.hm.com/pl_pl/search-results.html?q=selvedge+Jeans&department=men_all&sort=stock&image-size=small&image=stillLife&offset=0&page-size=40 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciasteczkowy Napisano 30 Październik 2018 Zgłoszenie Share Napisano 30 Październik 2018 Niedawno kupiłem jeansy selvedge H&M Edition (czyli niby „ekskluzywna” linia?) i na moje niesprawne oko były całkiem ok, robiły dobre wrażenie - z dokładnością do tego że nie miałem nigdy jeansów selvedge, wiec punktu odniesienia mi brak. Akurat trafiłem na przecenę, moja para kosztowała niecałe 160 zł i za ta kwotę byłbym w stanie je zatrzymać gdyby nie dziwna rozmiarówka - nie byłem ich w stanie zapiać i to wcale nie przez to ze zgrublem! - inne spodnie z tego samego zamówienia w tym samym rzekomo rozmiarze pasowały! Tak wiec się skończyła moja krótka przygoda z tymi spodniami i tak się kończy moja krótka ich recenzja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 28 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2018 Nie jestem jeansowym freakiem, więc moja opinia niekoniecznie jest miarodajna. Ceny regularnej chyba bym nie zapłacił, ale za 80 funtów uważam je za całkiem udany zakup. Bardzo przyjemny w dotyku materiał, fajny kolor i staranne wykonanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blondaas Napisano 28 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2018 @Zajac Poziomka Gdzie kupiłeś w takiej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 29 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2018 13 godzin temu, blondaas napisał: @Zajac Poziomka Gdzie kupiłeś w takiej cenie? Metka ze sklepu jest na zdjęciu Kafka Mercantile. Polecam sklep, szybko odpisują na maile, dobre ceny i błyskawiczna wysyłka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi