Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Kamil1987 napisał:

@mayor i wszyscy pozostali,

czy słyszeliście, ze z ostatnim dniem 2017 roku została zlikwidowana ostatnia przędzalnia denimu w USA czyli White Oak Cone Mills z Greensboro NC ? Najlepsze partie Levisow miały ich selvedge.

Jeśli macie na oku jakieś jeansy wykonane z tego materiału to polecam się sprężyc, bo pewnie zaczną być coraz droższe z czasem. Ja zaczynam żałować, ze sprzedałem i to z bardzo symbolicznym zyskiem jedna parę z tego denimu, ale 14oz. było dla mnie nienoszalne...

Za likwidacją zakładu założonego przez braci Ceasara i Mosesa Cone stoi obecny US Secretary of Commerce Wilbur Ross.Ponad 200 osób straciło prace,ale za to Ross zarobił ok $50M.  Na szczęście (odpukać) nie mam nic "na oku",ale za to mam w szafie

cone.jpeg

• Like 2
Opublikowano

Dzisiaj w TKMaxx udało mi się kupić Lee 101, raw, selvedge, sanforized.  Super wyglądają i świetnie leżą. Jest to chyba jakiś drugi gatunek bo mają stempel "seconds" od wewnętrznej strony kieszeni i naklejkę z takim samym oznaczeniem. W każdym razie warto było.

20180112_202119.thumb.jpg.8f16ab0feae59d24014f3ba57a5c976f.jpg20180112_202143.thumb.jpg.a9e9ab233ab57ea36f244f10c7fe014f.jpg20180112_202152.thumb.jpg.bb1231cafe8a480602084a00955ed7f4.jpg20180112_202227.thumb.jpg.a30311b457c315206cd4973716f2a46e.jpg

Opublikowano
22 minuty temu, Jędrula napisał:

Dzisiaj w TKMaxx udało mi się kupić Lee 101, raw, selvedge, sanforized.  Super wyglądają i świetnie leżą. Jest to chyba jakiś drugi gatunek bo mają stempel "seconds" od wewnętrznej strony kieszeni i naklejkę z takim samym oznaczeniem. W każdym razie warto było.

22 oz, gratulacje! Jaki mają stan i ile dałeś?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 13/01/2018 o 00:20, Jędrula napisał:

Wow, gratuluję. Jakie miasto i rozmiar @Jędrula

Opublikowano

Ja dziś dostałem swoje pierwsze selvedge z firmy Gustin. Dokładnie ten model: https://www.weargustin.com/store/6458

Czekałem około miesiąca od zamówienia do doręczenia, ale trafiłem idealnie z rozmiarem i kombinuję czy jeszcze nie zamówić czegoś przed wylotem do PL. Za cenę regularnych Levi's (lub niewiele ponad) mamy do wyboru amerykański, japoński lub włoski selvedge, grubości od 9 do 20 oz. i ręczne wykonanie w USA. Wadą jest jedna standardowa długość (36) no i czas oczekiwania, choć znając swój rozmiar można zamówić coś z magazynu (bardzo ograniczone ilości) lub Grab Bag czyli losową parę w Twoim rozmiarze za niższą cenę, ale bez możliwości zwrotu.

IMG_20180224_114759919.jpg

Opublikowano
W dniu 18.12.2017 o 22:56, mayor napisał:

Rifle to włoski wyrób,tylko nazwa miała jankeskie brzmienie. Zresztą zupełnie bez sensu- spodnie strzelba. Były dostępne w sklepach Pewex za $5.60 ,a Super Rifle za $7.70 ,kiedy Wranglery kosztowały $9 a Levisy $12 ,w tamtych czasach to było mnóstwo pieniędzy -wypłata sprzątaczki,albo pół pensji inżyniera .Ja ostatnio nabyłem takie ponad 30 letnie Levisy seria olimpijska z igrzysk ,których TVP nie transmitowała,a władza udawała ,że się nie odbyły. 

PB130014.JPG

mayor extra, ale jak byś nabył odrę albo fremonty; zyskałbyś miano najtwardszego hardrockjeansowca 

Opublikowano
W dniu 22.02.2018 o 18:44, pakistanek napisał:

Wow, gratuluję. Jakie miasto i rozmiar @Jędrula

Rozmiar 32/32

Kupione w Warszawie w Galerii Północnej. Generalnie ten TKMaxx uważam, ze jest kiepsko zaopatrzony. Udało się jednak znaleźć coś fajnego

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Nowy nabytek 25 letnie 13MWZ ze specjalnej serii na okoliczność zdobycia Mistrzostwa Świata w Rodeo przez Ty Murraya w 1993 roku.Od zwykłych 13MWZ ProRodeo różnią się  kolorem nici - zamiast pomarańczowej są uszyte ciemnoniebieską,dodatkowo są pre-washed. 

P3200055.JPG

P3200060.JPG

P3200058.JPG

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Weź się nie "wkurz". Szukałem jeansów selvedge, znalazłem firmę Gustin, która kupuje deadstockowy denim z niedawno zamkniętej fabryki White Oak i szyje w USA jeansy. Cena 70-110$ za parę. Oczywiście, żeby trzymać koszty w ryzach są tylko 3 kroje: Straight, Slim i Skinny i jedna długość (36"). Skinny są za wąskie, Slim trochę za szerokie od kolan w dół. Za zwężenie i skrócenie dałem 18$ czyli cała impreza zamknęła się w 100$ - niby nie tak źle, skoro zwykle Levi'sy kosztują w PL pewnie około 400 zł. A tymczasem co znajduję dziś w TJMaxx...Levi's 501ct, idealnie mój rozmiar, selvedge za... 19.99$ ;)

Wiem, że pisałem o tym w "filozofii ubioru", ale jak tu cokolwiek kupować za pełną cenę ? ;)

IMG_20180321_215844583_LL.jpg

Opublikowano

Designer jeans to jest jeden z najbardziej rentownych segmentów w branży odzieżowej, profit/marża wynosi 700-800%.,Ale to i tak jest niewiele w porównaniu z oprawkami do okularów,gdzie marze liczy się w tysiącach %. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Co polecacie zrobić z dżinsami minimalnie zbyt długimi , żeby ładnie się ukłądały na butach, ale minimalnie za krótkimi, żeby można je było podwinąć i wyglądało to dobrze? Spodnie to Pike Brothers 1908 Miner Pant, więc niezbyt mi się uśmiecha dawania byle krawcowi do skrócenia.

Opublikowano

Jeżeli (wnioskuję po nicku) przebywasz na terytorium Wielkiej Brytanii, możesz dżinsy dać do specjalisty, który zrobi chain stitch (specjalna maszyna, o której niedawno pisał @mayor). Np. Iron Heart tak robi. Koszt jest niemały.

Ja bym zostawił tak jak jest, za długie dżinsy mnie nie rażą; później robią się na nich tzw. stacks i wygląda to na ogół dość fajnie.

https://www.realmenrealstyle.com/stack-roll-cuff-jeans/

Opublikowano

Najlepiej nic nie robić, po kilku praniach same się skrócą.,Szczególnie hemp denim tak jak każdy materiał z dodatkiem konopi ma spory i na dodatek nieprzewidywalny shrinkage.,

• Oceniam pozytywnie 1
  • 1 miesiąc temu...