Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, swordfishtrombone napisał:

Hm, czyli trzeba wykonać mankiet dokładnie jak w spodniach wełnianych ? Mimo kolosalnej różnicy w grubości materiału? No, ciekawe, jak wyjdzie, aż chyba zaryzykuję.

Trudno mi powiedzieć , z mankietem mam tylko chino Lantiera i będę się na nich wzorował , wyglądają dobrze imo . 

Opublikowano
6 minut temu, secondhand_man napisał:

Trudno mi powiedzieć , z mankietem mam tylko chino Lantiera i będę się na nich wzorował , wyglądają dobrze imo . 

W spodniach wełnianych normalnie przy mankiecie nie ma żadnego przecięcia, mankiet jest uzyskany przez podwinięcie końcówki nogawki do góry, a po osiągnięciu pożądanej długości mankietu ponownie w dół (dlatego widać "prawą" stronę materiału), obcięty równo z nogawką i wykończony taśmą. To znaczy, że w miejscu, gdzie jest mankiet są trzy warstwy materiału. Przy denimie to nie jest raczej dobry pomysł.

Macaroni po prostu ciachnął i wyżej doszył od nowa, przez co ma dwie warstwy materiału i jest OK. Mnie nadal chodzi o uzyskanie mankietu z widoczną "lewą" stroną materiału, czyli o stare dobre podwinięcie.

PS: Jak się nazywa prawa (zewnętrzna) i lewa (wewnętrzna) strona materiału, bo zapomniałem, albo nigdy nie wiedziałem?

Opublikowano
16 minut temu, swordfishtrombone napisał:

Hm, czyli trzeba wykonać mankiet dokładnie jak w spodniach wełnianych ? Mimo kolosalnej różnicy w grubości materiału? No, ciekawe, jak wyjdzie, aż chyba zaryzykuję.

Edit: już widzę te słynne spodnie Macaroni'ego. Mają faktycznie klasyczny mankiet (nie widać "odwrotnej strony" materiału), a mnie chodziło o porządne wykonanie prostego podwinięcia, jak tutaj:mens-cuffed-jeans-3.jpg

Oczywiście wiem, że jeśli spodnie mają nogawkę rozszerzaną od kolana w dół (jedna z charakterystyk kroju bootcut, o ile się nie mylę), to nie da się ich podwinąć w ten sposób. No, ale ja mówię o 501, czyli nogawka prosta, a mimo wszystko to podwinięcie nie wygląda dobrze... W tym kontekście pytałem o rady/sztuczki. W ostateczności można też taki "odwrócony" mankiet doszyć, tylko w czym to pomoże?

To, co pokazałeś na zdjęciu, jest efektem wyższych butów - nogawka ładnie się na cholewce ułożyła. Koledzy radzą jak zrobić mankiet, jakoś tak bez zrozumienia czytając Twoje pytanie :-P Ja, podwijając dżinsy nowe, prasuję je. Ale ja noszę tylko dżinsy klasyczne, bez dodatków elastycznych, i siłą rzeczy trochę muszę je "znosić", żeby ładnie się dopasowały i na tyłku wyglądały.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Poćwiczyłem, podzielę się doświadczeniami:

-żeby podwinięte spodnie regular w miare dobrze się układały, muszą być daleko podwinięte, powyżej kostki; dlatego takie podiwinięcie najlepiej wygląda z trzewikami albo wysokimi tenisówkami;

-jeśli mamy dużo do podwinięcia (ja podwinąłem w sumie ok. 10 cm), ciekawie wychodzi podwinięcie na dwa razy, o takie.

DSC_0663.jpg

Wbrew pozorom dzięki dodatkowamu ciężarowi spodnie lepiej się wtedy układają, pod warunkiem, że spełniony jest warunek 1 (na zdjęciu akurat spełniony nie jest, więc wygląda to słabo - ale jest podwójny mankiet, który chciałem zaprezentować).

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kurs funta i wyprzedaż sprawiły, że się skusiłem:

https://www.ironheart.co.uk/bottoms/ihxb01xuhr.html

Właśnie przyszły.

:twisted:

Nie mam generalnie problemów z doborem słownictwa, ale tym razem posłużę się cytatem:

imgres.jpg

Japoński denim loomstate (raw, bez jakiejkolwiek obróbki, prosto z krosna, niemoczony, przez to mocno kurczliwy). Najlepsze: waga na sucho 21 uncji/m2; po namoczeniu/wypraniu materiał się kurczy, a więc i waga w przeliczeniu na powierzchnię wzrasta, osiągając wynik 23 oz:-o

Myślałem, że nie dam rady założyć; kiedy założyłem, byłem pewien że nie zapnę guzika; kiedy zapiąłem guzik, myślałem że nie dojdę pod prysznic, gdzie chciałem je namoczyć; po prysznicu byłem pewien, że ich nie rozepnę i nie zdejmę (jeśli któryś z Panów się skusi, polecam zaprosić małżonkę/koleżankę/sąsiadkę jako urozmaicenie gry wstępnej - kobiety lubią długo, a to zajmuje ładnych parę minut); kiedy zdjąłem, myślałem że nie przekręcę na lewą stronę, żeby włożyć do pralki. Jednak nothing is impossible i dżinsy właśnie kręcą się w pralce.

Zdjęcia później. Wykonanie i obsługa klienta na najwyższym poziomie. W tylnej kieszeni karteczka, na której sprzedawca odręcznie napisał wymiary tej konkretnej pary (wszystkie spodnie mierzone są jeszcze raz przed wysyłką, a jeśli klient zamawia pierwszy raz dany model, dostaje maila z wymiarami, żeby nie było niespodzianek). Z tyłu metka ze skóry grubej na pół palca (Skalpelowi by się spodobała;-))

Totalny overengineering, ale sprawił mi przyjemność:-)

• Oceniam pozytywnie 5
Opublikowano

Siłownia 24/7 gratis;-) One są sztywne teraz, za rok będą jak piżama. Wiem z relacji w sieci, a także z własnego doświadczenia ze spodniami 14-15 oz.

Kwestia upodobania; noszę również Trickersy na podeszwie commando latem po suchym, równym chodniku, choć mógłbym mokasyny. 

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
1 godzinę temu, lubo69 napisał:

Kurs funta i wyprzedaż sprawiły, że się skusiłem:

imgres.jpg

(...)

Totalny overengineering, ale sprawił mi przyjemność:-)

Gratuluję, sam bym sobie takie portki chętnie sprawił. 

Opublikowano

Moja walka z beatle busterami trwa. Jak dotąd, jest remis ze wskazaniem na mnie. Moje obrażenia mają charakter powierzchowny, niegroźne otarcia naskórka pod kolanami i na tyłku (gruby jeans razy trzy: podwinięta tylna kieszeń). 8-) Spodnie też zapunktowały, bo jakiś czas chodziłem z odpiętym górnym guzikiem (ktoś może polecić maść na opuszki palców?). Potencjalnym nabywcom zalecam przewidywalną dietę: szybkie rozpięcie spodni w razie konieczności nagłej wizyty w toalecie nie wchodzi w grę. Na razie bardzo się lubimy, ale ponieważ mokry i zimny jeans sztywnieje, poważnie obawiam się zamarzającej mżawki czy opadów śniegu przy ujemnych temperaturach:

imgres-1.jpgimgres.jpg

Na razie świeci słoneczko i jest tak:

IMG_1740.jpg

• Oceniam pozytywnie 5
Opublikowano

Zabijać nie będę, ale mogę coś jeszcze napisać:-)

Dla mnie dżins to całe lata kolorowych historii. Zaczęło się jeszcze od teksasów formy Odra. Potem do osiedlowego państwowego sklepu odzieżowego ktoś (chyba przez pomyłkę w centralnym rozdzielniku) rzucił rewelacyjne hiszpańskie Loisy w liczbie kilkunastu par, które zagrzały miejsce pomiędzy ponurymi belami elany jedynie na pół godziny. Następnie w mało ciekawym otoczeniu ulicy Wschodniej w Łodzi ulokował się pierwszy sklep firmowy Levi's, a ja wyniosłem z niego (zapłacił Tata) pierwsze oryginalne, amerykańskie (wtedy jeszcze nie z Płocka) 501. Na drugie - takie same - wydałem całą pierwszą wypłatę. Później były kłopoty małżeńskie (równolegle u mojego kuzyna), w związku z czym on zmienił rozmiar z 36 na 34, ja z 34 na 32. Kłopoty małżeńskie to często też kłopoty finansowe, pojawiły się zatem Hero z Selgrosa. Później stanąłem na nogach (w denimie), grzebałem w TKMaxx, kupowałem Edwiny w Hot Herring w Warszawie, eksplorowałem segment premium, limited edition i raw denim, a teraz jestem tu:-)

Dlatego jedyną rzeczą która mnie bulwersuje bardziej od "eleganckich butów za 300 zł" jest "dżinsy to odzież robocza na działkę";-)

• Oceniam pozytywnie 4
Opublikowano
11 minut temu, lubo69 napisał:

Dlatego jedyną rzeczą która mnie bulwersuje bardziej od "eleganckich butów za 300 zł" jest "dżinsy to odzież robocza na działkę";-)

Uściślę wobec tego moją wcześniejszą wypowiedź - ja nie lubię dżinsu... nosić. Klasowo, broń Boże, nie jest mi obcy;-) Nosiłem i nosić będę, ale jednak nie przepadam za tym materiałem i zawsze bardziej podoba mi się na kimś niż na mnie.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Dzięki. Tak, schną dość szybko. Nie zakładałem wilgotnych, choć takie rozwiązanie się zaleca dla lepszego dopasowania. Musiałem prać bez wirowania, bo wirowanie często powoduje zagniecenia, a co za tym idzie białe kreski.