Marcin_L Posted August 1, 2017 Report Share Posted August 1, 2017 3 godziny temu, Wuj napisał: Panowie, dzięki za polecenie Roberta Wegnera i Opowieści z Meekhanu. Staje na drugim miejscu za Wiedźminem. Nie orientujecie się, kiedy kolejny tom? W necie jest tylko informacja, że w 2017... Ja już też niecierpliwie przebieram nogami :). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziko Posted August 1, 2017 Report Share Posted August 1, 2017 3 godziny temu, Marcin_L napisał: Ja już też niecierpliwie przebieram nogami :). Najważniejszych premier nie robi się w okresie lipiec-wrzesień, bo to beletrystycznie martwy sezon, więc raczej później, ja nawet obstawiałbym grudzień. Jak coś, to na Polconie (pod koniec miesiąca) się dopytam i dam znać. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bay Posted August 25, 2017 Report Share Posted August 25, 2017 serwus widzę tu spore grono miłośników fantasy wspaniale na półce: Sarah J. Maas - cykl Szklany tron Peter V. Brett - cykl Tron z czaszek Brandon Sanderson - Z mgły zrodzony Tad Williams - cykl Wieża zielonego anioła jest trochę do poczytania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
metius Posted August 28, 2017 Report Share Posted August 28, 2017 Jacek Dukaj "Perfekcyjna niedoskonałość" - wczoraj skończyłem czytać. Dokładnie 24 godziny temu. Minęła doba, a ja wciąż mam dreszcze Bez wątpienia jedna z najlepszych książek Autora i z całą pewnością najbardziej dająca do myślenia powieść sci-fi jaką było mi dane przeczytać od czasu :Ślepowidzenia" Peter'a Watts'a (fanów Lema zarzucających Watts'owi plagiat "Solarisa" proszę - Panowie, tylko nie w twarz! ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M.Borkowski Posted August 28, 2017 Report Share Posted August 28, 2017 u mnie aktualnie 'hipoteza zła' przeczytałem dopiero ok 20%, bardzo fajny klimat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
damiance Posted August 29, 2017 Report Share Posted August 29, 2017 gorąco polecam poniższą książkę. Pochłonąłem w 3 dni - szkoda, że nie ma II tomu Opis na stronie wydawnictwa: https://www.karakter.pl/ksiazki/jak-przestalem-kochac-design Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziko Posted August 30, 2017 Report Share Posted August 30, 2017 Dnia 2017-08-25 o 18:47, -Bay- napisał: Peter V. Brett - cykl Tron z czaszek Bretta to tzw. "Cykl Demoniczny", a "Tron z czaszek" to czwarty tom. Swoja droga, jak pierwszy mi się podobał, tak po trzecim odpuściłem (Brett miał dobry wyjściowy pomysł, ale warsztat mocno kuleje). W kwestii Meekhanu to info z pierwszej ręki jest takie, że niestety daty premiery jeszcze nie ma, trwają intensywne prace redakcyjne. Ale Robertowi było bardzo miło, że na nieliterackim forum ma tyle fanów Z ciekawej fantastyko to ostatnio czytałem "Wodny nóż" Bacigalupiego - takie społecznie zaangażowane, dystopijne SF bliskiego zasięgu. O ile sama wizja i diagnoza autora mnie nie przekonują, o tyle obiektywnie patrząc, rzecz jest bardzo dobrze napisana, zatem polecam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Siata Posted August 30, 2017 Report Share Posted August 30, 2017 @damiance Co prawda nie drugi tom, ale ten sam autor: http://lubimyczytac.pl/ksiazka/4385143/rzeczy-ktorych-nie-wyrzucilem 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
damiance Posted September 2, 2017 Report Share Posted September 2, 2017 W obronie zdrowego rozsądku / Thomas Woods Bardzo ciekawa książka którą w pierwszej kolejności polecam Kolegom bez wykształcenia ekonomicznego - autor w ciekawy sposób rozprawia się z sofizmatami ekonomicznymi, od codziennych po grubsze tematy. Więcej informacji: http://lubimyczytac.pl/ksiazka/31698/w-obronie-zdrowego-rozsadku 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
erwin Posted September 14, 2017 Report Share Posted September 14, 2017 W tej chwili jest to "Pragnienie" Jo Nesbo. Dobry kryminał zawsze przyjmę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blondas Posted September 14, 2017 Report Share Posted September 14, 2017 Przerabiam aktualnie kolejną pozycję Zychowicza "Niemcy", w kolejce "Sowieci" tegoż autora. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
artisan Posted September 19, 2017 Report Share Posted September 19, 2017 Też przerabiałem, inne spojrzenie, może kontrowersyjne ale w wielu aspektach się z nim zgadzam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pirx Posted September 25, 2017 Report Share Posted September 25, 2017 "Tools of Titans" - Timothy Ferris Zebrane najciekawsze fragmenty z wywiadów przeprowadzonych na podcaście autora. Można znaleźć kilka interesujących rzeczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
faber Posted September 28, 2017 Report Share Posted September 28, 2017 Niedawno skończyłem "Gniew" Miłoszewskiego, przygody prokuratora Szackiego zawsze trzymają poziom. Teraz czekam na "Początek" Dana Browna i "Labirynt Duchów" Zafona. Od lektury "Cienia Wiatru" zacząłem swoją przygodę z książkami, jak dziś pamiętam: wakacje w Łebie i książkę kupioną na kiermaszu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
De Lasalle Posted September 29, 2017 Report Share Posted September 29, 2017 Cień Wiatru to najbardziej pretensjonalna książka, jaką miałem w ręku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mosze Posted September 29, 2017 Report Share Posted September 29, 2017 Może i pretensjonalna, ale z niesamowitym klimatem. Wszystkie książki Zafona pochłonąłem. Kiedyś bezpośrednio po Zafonie czytałem Coelho - "Zwycięzca jest sam". Nie wiem, czy książka jest tak słaba, czy to "efekt Zafona", ale musiałem ściskać zęby, żeby przebrnąć. Straszne drewno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
werter Posted September 29, 2017 Report Share Posted September 29, 2017 Skończony "Król" Twardocha z ukłonem do Mistrza Zaremby. Scena u krojczego świetna. Zafascynowany "Królem" odpaliłem "Czarny charakter" Stachniaka Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
damiance Posted October 9, 2017 Report Share Posted October 9, 2017 książka do ściągnięcia w PDF https://ksiazki.pafere.org/#/publication/7 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skalpel Posted November 14, 2017 Report Share Posted November 14, 2017 I na nocnej i na porannej. Klasyka 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ekscelencja Posted November 15, 2017 Report Share Posted November 15, 2017 Koliste jeziora Białorusi Marczewskiego. Tutaj można posłuchać wywiad z Autorem: https://www.polskieradio.pl/8/4801/Artykul/1898572,Koliste-jeziora-Bialorusi-Wschod-slowami-poety Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Whitesnake Posted December 26, 2017 Report Share Posted December 26, 2017 „Fortuna po polsku”, dynastie, sukces i pieniądze w wielkim stylu. Na razie tylko przekartkowałem, a juz wiem dlaczego krakowscy krawcy przestali spotykać sie w Feniksie. Ostatnie zawody musiały trwać miesiącami... 1 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midlife-Crisis Posted December 26, 2017 Report Share Posted December 26, 2017 @Whitesnake dzisiaj można też ubrania rozpoznać z daleka - dla ułatwienia producenci wyposażają je w logo. 🙃 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 26, 2017 Report Share Posted December 26, 2017 On 9/2/2017 at 4:16 PM, damiance said: W obronie zdrowego rozsądku / Thomas Woods Bardzo ciekawa książka którą w pierwszej kolejności polecam Kolegom bez wykształcenia ekonomicznego - autor w ciekawy sposób rozprawia się z sofizmatami ekonomicznymi, od codziennych po grubsze tematy. Więcej informacji: http://lubimyczytac.pl/ksiazka/31698/w-obronie-zdrowego-rozsadku Jakie miłe zaskoczenie, że Woods jest tutaj znany, i jak widzę szanowany. Nie wiem czy słuchasz podcastu (miałem nawyk puszczania odcinka do śniadania, lecz niestety przestałem je jadać ) ale nie tak dawno wybiło mu 1000 odcinków. Oczywiście styl jego książek jest mocno publicystyczny, a on sam jest zbyt konserwatywny dla mnie, ale bardzo go lubię. Ostatnio wyszła też nowa książka Tuckera, zamówiłem właśnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wuj Posted December 27, 2017 Report Share Posted December 27, 2017 Jakub Żulczyk, Wzgórze psów. Z dystansem podchodziłem do tego Pana, ale w 3 godziny wzciągnąłem 250 stron i czyta się to znakomicie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawcio Posted December 27, 2017 Report Share Posted December 27, 2017 Żulczyka przeczytałem, im dalej tym gorzej, do Twardocha mu daleko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts