Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Wuj napisał:

Panowie, dzięki za polecenie Roberta Wegnera i Opowieści z Meekhanu. Staje na drugim miejscu za Wiedźminem. Nie orientujecie się, kiedy kolejny tom? W necie jest tylko informacja, że w 2017...

Ja już też niecierpliwie przebieram nogami :).

Opublikowano
3 godziny temu, Marcin_L napisał:

Ja już też niecierpliwie przebieram nogami :).

Najważniejszych premier nie robi się w okresie lipiec-wrzesień, bo to beletrystycznie martwy sezon, więc raczej później, ja nawet obstawiałbym grudzień. Jak coś, to na Polconie (pod koniec miesiąca) się dopytam i dam znać.

• Oceniam pozytywnie 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

serwus :)

widzę tu spore grono miłośników fantasy :) wspaniale 8-)

na półce:

Sarah J. Maas - cykl Szklany tron

Peter V. Brett - cykl Tron z czaszek

Brandon Sanderson - Z mgły zrodzony

Tad Williams - cykl Wieża zielonego anioła

jest trochę do poczytania ;)

Opublikowano

Jacek Dukaj "Perfekcyjna niedoskonałość" - wczoraj skończyłem czytać. Dokładnie 24 godziny temu. Minęła doba, a ja wciąż mam dreszcze ;) 

Bez wątpienia jedna z najlepszych książek Autora i z całą pewnością najbardziej dająca do myślenia powieść sci-fi jaką było mi dane przeczytać od czasu :Ślepowidzenia" Peter'a Watts'a (fanów Lema zarzucających Watts'owi plagiat "Solarisa" proszę - Panowie, tylko nie w twarz! ;) )

Opublikowano
Dnia ‎2017‎-‎08‎-‎25 o 18:47, -Bay- napisał:

Peter V. Brett - cykl Tron z czaszek

Bretta to tzw. "Cykl Demoniczny", a "Tron z czaszek" to czwarty tom. Swoja droga, jak pierwszy mi się podobał, tak po trzecim odpuściłem (Brett miał dobry wyjściowy pomysł, ale warsztat mocno kuleje).

W kwestii Meekhanu to info z pierwszej ręki jest takie, że niestety daty premiery jeszcze nie ma, trwają intensywne prace redakcyjne. Ale Robertowi było bardzo miło, że na nieliterackim forum ma tyle fanów ;-)

Z ciekawej fantastyko to ostatnio czytałem "Wodny nóż" Bacigalupiego - takie społecznie zaangażowane, dystopijne SF bliskiego zasięgu. O ile sama wizja i diagnoza autora mnie nie przekonują, o tyle obiektywnie patrząc, rzecz jest bardzo dobrze napisana, zatem polecam.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Niedawno skończyłem "Gniew" Miłoszewskiego, przygody prokuratora Szackiego zawsze trzymają poziom.

Teraz czekam na "Początek" Dana Browna i "Labirynt Duchów" Zafona. Od lektury "Cienia Wiatru" zacząłem swoją przygodę z książkami, jak dziś pamiętam: wakacje w Łebie i książkę kupioną na kiermaszu :-D 

Opublikowano

Może i pretensjonalna, ale z niesamowitym klimatem. Wszystkie książki Zafona pochłonąłem.

Kiedyś bezpośrednio po Zafonie czytałem Coelho - "Zwycięzca jest sam". Nie wiem, czy książka jest tak słaba, czy to "efekt Zafona", ale musiałem ściskać zęby, żeby przebrnąć. Straszne drewno.

Opublikowano

Skończony "Król" Twardocha z ukłonem do Mistrza Zaremby. Scena u krojczego świetna.

Zafascynowany "Królem" odpaliłem "Czarny charakter" Stachniaka

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

„Fortuna po polsku”, dynastie, sukces i pieniądze w wielkim stylu. 

Na razie tylko przekartkowałem, a juz wiem dlaczego krakowscy krawcy przestali spotykać sie w Feniksie. Ostatnie zawody musiały trwać miesiącami...

40A8E850-1209-4453-86B5-68D0AA09040C.jpeg.f4f8d2c1b684b96f9d1f763aebd61a4e.jpeg

502C2EC5-2CB4-4378-9A7F-6311BE3BC022.jpeg.b2b28ad1ad6fd3cf7195c69ae13a91cc.jpeg

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 4
Opublikowano
On 9/2/2017 at 4:16 PM, damiance said:

W obronie zdrowego rozsądku / Thomas Woods

Bardzo ciekawa książka którą w pierwszej kolejności polecam Kolegom bez wykształcenia ekonomicznego -

autor w ciekawy sposób rozprawia się z sofizmatami ekonomicznymi, od codziennych po grubsze tematy. Więcej informacji:

http://lubimyczytac.pl/ksiazka/31698/w-obronie-zdrowego-rozsadku

woods.jpg

Jakie miłe zaskoczenie, że Woods jest tutaj znany, i jak widzę szanowany. Nie wiem czy słuchasz podcastu (miałem nawyk puszczania odcinka do śniadania, lecz niestety przestałem je jadać ;) ) ale nie tak dawno wybiło mu 1000 odcinków. Oczywiście styl jego książek jest mocno publicystyczny, a on sam jest zbyt konserwatywny dla mnie, ale bardzo go lubię. Ostatnio wyszła też nowa książka Tuckera, zamówiłem właśnie.