Żorż Ponimirski Napisano 8 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 8 Kwiecień 2020 Wybaczcie spodnie i skarpetki Dopasowanie jest w 95% idealnie. Jednak zapiętki w tych butach są z gładkiej skóry, nie z mizdry jak na przykład w AS Exclusive i pięta lekko się ślizga. Podejrzewam, że milimetr czegoś chropowatego załatwi sprawę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zajac Poziomka Napisano 26 Kwiecień 2020 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 26 Kwiecień 2020 W dniu 27.06.2019 o 20:07, Zajac Poziomka napisał: @lubo69 są szersze od innych loafersow C&J które mam w tym rozmiarze (Merton na kopycie 348) i z trochę wyższym podbiciem, za to odrobinę krótsze. Mam nadzieję że odrobinę się rozejdą bo wolałbym ten 1-2 mm więcej luzu na długość, grubszej skarpety nie założę. Normalna licowka na pewno by się tyle rozbiła, z cordovanem nie mam doświadczenia. Pożyjemy zobaczymy Mały update po prawie roku od zakupu. Buty się trochę rozbiły. Nadal wolałbym z 1mm więcej na długość ale i tak są wygodne i nie męczę się w nich nawet po całym dniu, mogę też założyć do nich grubsze skarpety (choć wtedy jest mniej komfortowo). Czytałem że shell cordovan w ogóle się nie rozbija, moje doświadczenie zdaje się temu przeczyć. Same buty niemal od razu stały się jedną z najczęściej noszonych przeze mnie par. Wyglądają dobrze zarówno z jeansami, czy sztruksami jak i z biznesowym garniturem. Tak wyglądają obecnie: 17 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. musa19 Napisano 6 Czerwiec 2020 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 6 Czerwiec 2020 Dopadła mnie ostatnio jakaś straszna niechęć do wiązania butów więc pomyślałem o monkach, których nigdy dotąd nie miałem i do których ciężko mi się przekonać. Może z popularnym na tym forum modelem będzie mi łatwiej😉 13 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 11 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 11 Lipiec 2020 Treści zawarte w tym wpisie mogą być dla fanów C&J kontrowersyjne. Nie ma chyba marki butów, która tak bardzo nie pasuje do moich stóp jak Crockett & Jones. Mierzyłem w ostatnim czasie około 10 par, nowych, używanych, hand-grade i main line. Różne kopyta, style, ale tak nieprzewidywalnej marki jeszcze chyba nie spotkałem. Pomijam całkowicie sprawy stylistyczne, jak niski obcas, płytką piętę, dość nudne kopyta. Niestety rozmiary w tej marce to dla mnie czysta loteria. 9UK w 337 jest u mnie na styk, w 330 ledwo wchodzę, a 9.5 w 337 spadały mi z pięty. Postanowiłem dać marce ostatnią szansę w dość trudnym zadaniu jakim są dla mnie loafersy. Znalazłem bardzo (bardzo) dobrą ofertę minimalnie używanych loafersów hand-grade dla Richard James w rozmiarze 9UK. Przed zakupem doczytałem na stronie, że kopyto wypada dłuższe i należy brać o pół rozmiaru mniejsze. Będąc pomiędzy rozmiarami 9 a 9.5 uznałem, że 9 będą ok. Po założeniu...tragedia. Buty pasują pięknie, tylko miejsca na paluch brak. Podsumowując, rezygnuję zarówno z dalszych poszukiwań butów marki C&J jak i z loafersów ogólnie. To co moim zdaniem C&J robi świetnie to trzewiki np. Northcote są fenomenalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 12 Lipiec 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Lipiec 2020 Dla mnie z kolei większość CJ jest jak na miarę, mam kilka par i każde w 8.5 leżą świetnie- Islay, Northcote, Tetbury plus jakieś loafersy i oksfordy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 12 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 12 Lipiec 2020 Godzinę temu, eye_lip napisał: Dla mnie z kolei większość CJ jest jak na miarę, mam kilka par i każde w 8.5 leżą świetnie- Islay, Northcote, Tetbury plus jakieś loafersy i oksfordy. Te powyżej wypadają jak 8.5. Za 2 tygodnie będę w Polsce, matematykę pozostawiam Tobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 16 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 16 Lipiec 2020 W dniu 12.07.2020 o 01:58, Żorż Ponimirski napisał: Treści zawarte w tym wpisie mogą być dla fanów C&J kontrowersyjne. Raczej nie. Jakbyś napisał, że to tekturowy szmelc, to by było kontrowersyjne. Natomiast fakt, że Ci nie podchodzą, to jest naturalne. Ja mam kilka par i muszę powiedzieć, że np. loafersów nie mogę dobrać - 8 są nieco za ciasne (przynajmniej pod koniec dnia) i się do końca nie rozbiły przez kilka lat, a 8.5 okazują się luźne, choć z nogi nie spadają. W kilku pod koniec dnia czuję nieco zbyt mało miejsca w palcach. Najlepiej na moje stopy pasują buty firmy Church's, mam 3 pary i wszystkie są jednocześnie bardzo dopasowane i całkowicie wygodne nawet po wielu godzinach chodzenia bez zdejmowania butów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawcio Napisano 16 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 16 Lipiec 2020 Ciekawe, ja tak miałem z Meerminem żadne kopyto mi nie pasowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kormox Napisano 20 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 20 Lipiec 2020 Czy któryś z Forumowiczów posiada wiedzę o materiale, z którego wykonane są usztywnienia noska w krokietach? Skóra czy plastik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xune Napisano 20 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 20 Lipiec 2020 Kiedyś gdzieś czytałem, chyba na Styleforum, że celastik. Nie był to oficjalny komunikat prasowy, ale tego materiału bym się spodziewał. Napisz do nich - może odpowiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kormox Napisano 25 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 25 Lipiec 2020 Informacja od producenta: They are not leather or solid plastic. They are based on Cotton fabrics with thermos adhesive glues and polyurethane adhesives which enable us to heat it and mould into the desired shapes. Czyli chyba celastik 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 25 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 25 Lipiec 2020 1 godzinę temu, kormox napisał: Informacja od producenta: They are not leather or solid plastic. They are based on Cotton fabrics with thermos adhesive glues and polyurethane adhesives which enable us to heat it and mould into the desired shapes. Czyli chyba celastik John Lobb, Edward Green i wiele innych o wiele droższych marek niż C&J również używają celastiku do usztywnienia nosków. Skórzane usztywnienia nosków są bardzo rzadko spotykane w RTW (ale zdarza się, np. Vass). Dlaczego celastik jako usztywnienie nosków jest dla Ciebie problemem? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kormox Napisano 25 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 25 Lipiec 2020 @Zajac Poziomkacelastic jest w tym konkretnym przypadku problemem, bo atakuje od góry mój duży palec. 1-2 mm więcej miejsca i byłoby komfortowo. Wyobrażam sobie, że rozbicie w tym miejcu skórzanego noska załatwiłoby sprawę. W przypadku elastiku mój palec stoi raczej na przegranej pozycji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 25 Lipiec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 25 Lipiec 2020 No tak, rozbicie nosków raczej nie wchodzi w grę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Grafa Napisano 5 Sierpień 2020 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 5 Sierpień 2020 Brecon, mój najnowszy zakup, to takie chukka czołgi w rozmiarze 8UK, ale na zdjęciach nie jest to tak widoczne. @Mamrot już ten model prezentował w rozmiarze 10UK i odczucia do czego je nosić, mamy chyba podobne. Kopyto 341 jest nieco dłuższe niż 325 (pembroke). Zdaje się być równie pojemne na szerokości, chociaż podeszwa 341 ma ok. 2 mm więcej w najszerszym miejscu . Skóra scotch grain jest sztywniejsza niż wax calf (ta jest rewelacyjna) w pembroke, ale komfort będę mógł porównać po pierwszym jesiennym wyjściu. 8 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 5 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 5 Sierpień 2020 Bardzo zgrabne, zupełnie nieczołgowe buty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K.G. Napisano 8 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 8 Sierpień 2020 W tym konkretnym przypadku przy porównaniu kopyta 341 do 325 byłbym ostrożny. W moim odczuciu to samo kopyto w zależności od tego czy buty są na skórzanej podeszwie, Dainite, Dainite + storm welt różni się „pojemnością”. Subiektywnie model Pembroke (kopyto 325, Dainite + storm welt) zapewnia więcej miejsca stopie niż model Ascott (kopyto 325, Dainite) w tym samym rozmiarze. Mierzyłem również model Radstock (kopyto 341 w tęgości G, skórzana podeszwa) i dopasowanie było dobre natomiast w modelu Bradford (kopyto 341 w tęgości G, Dainite + storm welt) w tym samym rozmiarze moja stopa po prostu pływała. I na koniec moje porównanie kopyta 341 model Swansea (o ile dobrze pamiętam buty były na skórzanej podeszwie) gdzie ledwo włożyłem stopę do kopyta 325 w modelu Pembroke gdzie od razu było wygodnie, oba modele w tym samym rozmiarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nawrot Napisano 8 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 8 Wrzesień 2020 Napatrzyłem się na czarne loafersy (blame you @Midlife-Crisis i przy nadarzającej się okazji trafiły do mojej szafy pierwsze czarne buty. I to loafersy, które do tej pory uznawałem jedynie w zamszu. Czarne Cavendishe z nie-pierwszej ręki, ale i okazyjnej cenie (w sumie cena jak w funtach, tylko w złotówkach Bałem się niedopasowania, bo w loafersach schodzę przeważnie do 8UK, ale tutaj 8.5UK jest wprost idealne (BTW i w 341 i w 325 mam w tym samym rozmiarze). No się zakochałem 😁 1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Midlife-Crisis Napisano 8 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 8 Wrzesień 2020 5 godzin temu, Nawrot napisał: Napatrzyłem się na czarne loafersy (blame you @Midlife-Crisis To nie ja, to on Fajne 👍chociarz czarne. 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Runior Napisano 26 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Wrzesień 2020 Czy ktoś miał styczność z modelem C&J Bach? Po wstępnym wyszukiwaniu w Internecie znalazłem informację, że są one na kopycie 343, z tym, że na oficjalnej stronie brak opisu tego kopyta. Mam raczej wysokie podbicie ( przy butach derby nie powinno chyba to mieć znaczenia) i stopę trochę szerszą na wysokości V palca, niemniej w Loake i AS pasują mi kopyta o szerokości F. Będę wdzięczny za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. musa19 Napisano 29 Wrzesień 2020 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2020 Trepy... wspomnienie młodości;) 19 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roter6 Napisano 29 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 29 Wrzesień 2020 @musa19 Piękne są! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
303 Napisano 2 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Październik 2020 W dniu 29.09.2020 o 15:14, musa19 napisał: Trepy... wspomnienie młodości;) Najładniejsze ! Udało się gdzieś upolować w dobrej cenie ?? Na C&J raczej ciężko z promocjami... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
musa19 Napisano 5 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2020 W dniu 29.09.2020 o 15:19, roter6 napisał: @musa19 Piękne są! Nie, ja po prostu robię takie piękne zdjęcia😁 W dniu 2.10.2020 o 18:24, 303 napisał: Najładniejsze ! Udało się gdzieś upolować w dobrej cenie ?? Na C&J raczej ciężko z promocjami... Zapłaciłem standardową cenę z symbolicznym rabatem. Uważam, że to buty na lata więc cena regularna mnie od nich nie odstręcza😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
303 Napisano 5 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2020 1 godzinę temu, musa19 napisał: Nie, ja po prostu robię takie piękne zdjęcia😁 Zapłaciłem standardową cenę z symbolicznym rabatem. Uważam, że to buty na lata więc cena regularna mnie od nich nie odstręcza😉 Ja już od roku poluję na Islay i taniej niż u nas (EB) nie trafiłem. Nawet jeśli są jakieś okazje typu black friday, to po przeliczeniu wychodzi tyle co w Bergu. I tak się pewnie skończy, że kupię w Polsce. A buty piękne i na długie lata:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi