Skocz do zawartości

Producenci, marki butów - Crockett & Jones

eye_lip

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 weeks later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...

Treści zawarte w tym wpisie mogą być dla fanów C&J kontrowersyjne.

Nie ma chyba marki butów, która tak bardzo nie pasuje do moich stóp jak Crockett & Jones. Mierzyłem w ostatnim czasie około 10 par, nowych, używanych, hand-grade i main line. Różne kopyta, style, ale tak nieprzewidywalnej marki jeszcze chyba nie spotkałem. Pomijam całkowicie sprawy stylistyczne, jak niski obcas, płytką piętę, dość nudne kopyta. Niestety rozmiary w tej marce to dla mnie czysta loteria. 9UK w 337 jest u mnie na styk, w 330 ledwo wchodzę, a 9.5 w 337 spadały mi z pięty. Postanowiłem dać marce ostatnią szansę w dość trudnym zadaniu jakim są dla mnie loafersy. Znalazłem bardzo (bardzo) dobrą ofertę minimalnie używanych loafersów hand-grade dla Richard James w rozmiarze 9UK. Przed zakupem doczytałem na stronie, że kopyto wypada dłuższe i należy brać o pół rozmiaru mniejsze. Będąc pomiędzy rozmiarami 9 a 9.5 uznałem, że 9 będą ok. Po założeniu...tragedia. Buty pasują pięknie, tylko miejsca na paluch brak. Podsumowując, rezygnuję zarówno z dalszych poszukiwań butów marki C&J jak i z loafersów ogólnie. To co moim zdaniem C&J robi świetnie to trzewiki np. Northcote są fenomenalne.

IMG_20200709_181759206.jpg

Godzinę temu, eye_lip napisał:

Dla mnie z kolei większość CJ jest jak na miarę, mam kilka par i każde w 8.5 leżą świetnie- Islay, Northcote, Tetbury plus jakieś loafersy i oksfordy.

Te powyżej wypadają jak 8.5. Za 2 tygodnie będę w Polsce, matematykę pozostawiam Tobie ;)

W dniu 12.07.2020 o 01:58, Żorż Ponimirski napisał:

Treści zawarte w tym wpisie mogą być dla fanów C&J kontrowersyjne.

Raczej nie. Jakbyś napisał, że to tekturowy szmelc, to by było kontrowersyjne. Natomiast fakt, że Ci nie podchodzą, to jest naturalne.

Ja mam kilka par i muszę powiedzieć, że np. loafersów nie mogę dobrać - 8 są nieco za ciasne (przynajmniej pod koniec dnia) i się do końca nie rozbiły przez kilka lat, a 8.5 okazują się luźne, choć z nogi nie spadają. W kilku pod koniec dnia czuję nieco zbyt mało miejsca w palcach.

Najlepiej na moje stopy pasują buty firmy Church's, mam 3 pary i wszystkie są jednocześnie bardzo dopasowane i całkowicie wygodne nawet po wielu godzinach chodzenia bez zdejmowania butów.

1 godzinę temu, kormox napisał:

Informacja od producenta:

They are not leather or solid plastic. They are based on Cotton fabrics with thermos adhesive glues and polyurethane adhesives which enable us to heat it and mould into the desired shapes.

Czyli chyba celastik :(

John Lobb, Edward Green i wiele innych o wiele droższych marek niż C&J również używają celastiku do usztywnienia nosków. Skórzane usztywnienia nosków są bardzo rzadko spotykane w RTW (ale zdarza się, np. Vass). Dlaczego celastik jako usztywnienie nosków jest dla Ciebie problemem?

• Like 1

@Zajac Poziomkacelastic jest w tym konkretnym przypadku problemem, bo atakuje od góry mój duży palec. 1-2 mm więcej miejsca i byłoby komfortowo.

Wyobrażam sobie,  że rozbicie w tym miejcu skórzanego noska załatwiłoby sprawę. W przypadku elastiku mój palec stoi raczej na przegranej pozycji...

• 2 weeks later...

W tym konkretnym przypadku przy porównaniu kopyta 341 do 325 byłbym ostrożny. W moim odczuciu to samo kopyto w zależności od tego czy buty są na skórzanej podeszwie, Dainite, Dainite + storm welt różni się „pojemnością”. Subiektywnie model Pembroke (kopyto 325, Dainite + storm welt) zapewnia więcej miejsca stopie niż model Ascott (kopyto 325, Dainite) w tym samym rozmiarze. Mierzyłem również model Radstock (kopyto 341 w tęgości G, skórzana podeszwa) i dopasowanie było dobre natomiast w modelu Bradford (kopyto 341 w tęgości G, Dainite + storm welt) w tym samym rozmiarze moja stopa po prostu pływała. I na koniec moje porównanie kopyta 341 model Swansea (o ile dobrze pamiętam buty były na skórzanej podeszwie) gdzie ledwo włożyłem stopę do kopyta 325 w modelu Pembroke gdzie od razu było wygodnie, oba modele w tym samym rozmiarze.

• 5 weeks later...

Napatrzyłem się na czarne loafersy (blame you @Midlife-Crisis ;) i przy nadarzającej się okazji trafiły do mojej szafy pierwsze czarne buty. I to loafersy, które do tej pory uznawałem jedynie w zamszu. Czarne Cavendishe z nie-pierwszej ręki, ale i okazyjnej cenie (w sumie cena jak w funtach, tylko w złotówkach :) Bałem się niedopasowania, bo w loafersach schodzę przeważnie do 8UK, ale tutaj 8.5UK jest wprost idealne (BTW i w 341 i w 325 mam w tym samym rozmiarze). No się zakochałem 😁

Image from iOS (24).jpg

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 4

• 3 weeks later...

Czy ktoś miał styczność z modelem C&J Bach? Po wstępnym wyszukiwaniu w Internecie znalazłem informację, że są one na kopycie 343, z tym, że na oficjalnej stronie brak opisu tego kopyta. Mam raczej wysokie podbicie ( przy butach derby nie powinno chyba to mieć znaczenia) i stopę trochę szerszą na wysokości V palca, niemniej w Loake i AS pasują mi kopyta o szerokości F. Będę wdzięczny za podpowiedzi.

W dniu 29.09.2020 o 15:19, roter6 napisał:

@musa19 Piękne są!

Nie, ja po prostu robię takie piękne zdjęcia😁

W dniu 2.10.2020 o 18:24, 303 napisał:

Najładniejsze :) !

Udało się gdzieś upolować w dobrej cenie ??   Na C&J raczej ciężko z promocjami...

Zapłaciłem standardową cenę z symbolicznym rabatem. Uważam, że to buty na lata więc cena regularna mnie od nich nie odstręcza😉

1 godzinę temu, musa19 napisał:

Nie, ja po prostu robię takie piękne zdjęcia😁

Zapłaciłem standardową cenę z symbolicznym rabatem. Uważam, że to buty na lata więc cena regularna mnie od nich nie odstręcza😉

Ja już od roku poluję na Islay i taniej niż u nas (EB) nie trafiłem. Nawet jeśli są jakieś okazje typu black friday, to po przeliczeniu wychodzi tyle co w Bergu. I tak się pewnie skończy, że kupię w Polsce.

A buty piękne i na długie lata:)