Skocz do zawartości

Producenci, marki butów - Crockett & Jones

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
36 minut temu, Wodzu napisał:

Wyczuwam nowy trend na forum - #dołóżdokrokietów

@Gocławianin, dobrze zrozumiałem, że w ogóle nie mierzyłeś butów na kopycie 325? Ciekawi mnie porównanie do 341, bo 325 leży mi bardzo dobrze.

Mam buty na tych kopytach - w monkach na 341 mam luzniejszą piętę, niz w butach na 325 (ale nieznacznie, nic co mi przeszkadza tak jak w Meerminach). Mam na tych kopytach ten sam rozmiar i bym ich nie zmieniał. 

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
Godzinę temu, lubo69 napisał:

Czy 348 brać mniejsze niż 341, ktoś wie?

Jeśli szerokość to nie problem, to bym zszedł o pół rozmiaru. 348 jest mocno wydłużone. Niektórzy dają radę zejść i o cały. 

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Wziąłem Hallam na City 7.5, cena poniżej 1400 zł z gratisową wysyłką do Łodzi. Mam Boston 7.5 (dosłownie 2 mm za małe w palcach, ale to kopyto ma niski toebox), oraz Galway II 8.5 (wyraźnie za duże, noszę z wkładką i grubą skarpetą). Mam tzw. stopę grecką, czyli przedłużone kopyto rokuje dobrze.

Nadal uważam, że Tetbury to nie najpiękniejsze buty, a benchgrade to nie szczyt sztuki obuwniczej, ale skusiła mnie cena i otoczka firesale (zrobiłem przelew pół godziny przed przybyciem kuriera po odbiór butów z Berga, a jak wiadomo od jutra d*pa zbita i żadnych zakupów stacjonarnych nie będzie).

• Like 1
Opublikowano

Przy okazji zmierzyłem sobie Pembroke. Tylko ze względu na kopyto 325 bo celuję w Conistony.

Akurat miałem na sobie derby TLB Alan G. Oba rozmiary 9. Pembroke były odczuwalnie krótsze. Do tego stopnia, że rozważam Conistony 9,5.

Opublikowano
5 godzin temu, roter6 napisał:

Przy okazji zmierzyłem sobie Pembroke. Tylko ze względu na kopyto 325 bo celuję w Conistony.

Akurat miałem na sobie derby TLB Alan G. Oba rozmiary 9. Pembroke były odczuwalnie krótsze. Do tego stopnia, że rozważam Conistony 9,5.

roter6 potrafiłbyś napisać parę słów porównania między Pembroke, a derbami TLB ? 

Opublikowano

@MarkizDeSade

Dokładnie mam te:

https://patine.pl/brogues-591sts-vegano-dark-brown.html

To na co zwróciłem od razu uwagę to długość. Wyraźnie odczułem, że Pembroke są krótsze. TLB to tęgość G, więc naturalnie są szersze, ale to nie była kolosalna różnica, a porównywałem też rozchodzone buty z nowymi. Widać, że 325 jest pojemnym kopytem. Generalnie wąskich kopyt muszę unikać - np. w Yanko tylko w 960 celuję.

Co do skóry to jak na "sklepowe" doświadczenie wybitnie lepszej jakości nie odczułem. Mowa o skórze tylko, nie o wykończeniu/szyciu/równości medalionu bo się nie przyglądałem;)

• Like 1
Opublikowano
30 minut temu, roter6 napisał:

@MarkizDeSade

Dokładnie mam te:

https://patine.pl/brogues-591sts-vegano-dark-brown.html

To na co zwróciłem od razu uwagę to długość. Wyraźnie odczułem, że Pembroke są krótsze. TLB to tęgość G, więc naturalnie są szersze, ale to nie była kolosalna różnica, a porównywałem też rozchodzone buty z nowymi. Widać, że 325 jest pojemnym kopytem. Generalnie wąskich kopyt muszę unikać - np. w Yanko tylko w 960 celuję.

Co do skóry to jak na "sklepowe" doświadczenie wybitnie lepszej jakości nie odczułem. Mowa o skórze tylko, nie o wykończeniu/szyciu/równości medalionu bo się nie przyglądałem;)

Dzięki wielkie, bardzo mi się te TLB podobają i właśnie chciałem wiedzieć czy czuć "przepaść" w jakości , wygoda to wiadomo głównie zależy jak komu siądzie kopyto, a to Alan akurat jest mi bardzo wygodne 

Opublikowano
W dniu 6.11.2020 o 09:18, musa19 napisał:

Sympatyczna Pani ze sklepu (chyba Agnieszka?), która zadzwoniła, że są Cavendishe w rozmiarach, które chciałem porównać i przy okazji wspomniała, że może mi je sprzedać 30% taniej?

I jak te loafersy wypadły?

Mechanizm wprowadzenia tej promocji (która zresztą podobno obejmowała też Crownhill, ale po przymiarce odpuściłem) swoją drogą zastanawiający: żadnej informacji na wystawie sklepu (przynajmniej w Galmoku), nic na FB. Może stali klienci dostali jakieś maile albo był prowadzony marketing telefoniczny (w rodzaju telefonu od Pani Agnieszki)?

Opublikowano

@Kyle, z loafersami dziwna sprawa, bo zasadniczo były (nie)złe w obu (7 i 7,5 UK) rozmiarach, tj. 7 nie cisnęły ale były delikatnie opięte a 7,5 nie spadały z nogi, a jednak jakby minimalnie za obszerne. Biorąc pod uwagę, że 1) buty były zamszowe (wolałbym skórę licową przymierzać, ale mieli oprócz tych zamszowych tylko 7UK w kordowanie - uczucie ściśnięcia było jakby większe), 2) miałem trochę grubszą skarpetę ale jednak buty mierzyłem do południa i nie w sezonie lato/wiosna (stopa ponoć wtedy jest większa objętościowo), 3) loafersy się po czasie "rozklepują" - nie potrafiłem się zdecydować, bo pamiętam, że miałem kiedyś zamszowe tassel loafers od Cheaney (chyba Hubert im było), które też się miały rozbić (wziąłem opięte) a musiałem je oddać, bo choć niby nie cisnęły mocno, z radością zdejmowałem je po dniu noszenia, odczuwając przy tym niekłamaną ulgę. Summa summarum ja z promocji nie skorzystałem (Pembroke w moim rozmiarze też nie mieli), ale cieszę się, że inni mieli więcej szczęścia.

Co do informacji o promocji, to nie wiem, dlaczego zadzwonili do mnie, bo do tej pory kupiłem u nich jedynie trzy pary butów i nic więcej. Może wpływ na to miał fakt, że tak samo jak Berg jestem w grupie partnerów biznesowych/sponsorów tego samego klubu sportowego??

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Hallamy przyszli. No cóż. Z rozmiarem trafiłem - 7.5 pasuje jak 8.0, wygląda jak 8.5. Kwadratowy nosek nie razi, but nadal wygląda klasycznie. Wygodne, ale na razie zrobiłem w nich 200 metrów. Podeszwa City wygląda jakby producent płacił firmie Dainite za sztukę w hurcie góra 3 funty. W porównaniu z Rendenbachem garbowanym korą dębową... Zaraz przeczytam, że nie można porównywać tych dwóch rodzajów podeszwy... ale dlaczego nie? Poza tym but w sklepie kupuje się nie tylko nogami, ale i oczami - czy but za GBP 450 nie powinien mieć jednak podeszwy nieco mniej kojarzącej się z asortymentem sklepu Wszystko za 5 zł? Chyba że producent wysyła sygnał - to nie ma wyglądać, to ma działać. Zobaczymy w praniu czy działa. Skóra na pierwszy rzut oka OK, ale jednak wolę boks D’Annonay od TLB.
Podsumowując - 2K zł te buty nie są warte, 1400 zł powiedzmy. Jestem zadowolony z zakupu w promocji, a właściwie będę, jeśli buty będą się nosić i starzeć tak jak krokiety powinny. Chukka Upton kupię tylko jeśli znajdę wyraźnie poniżej 1.5K, w innym wypadku wybiorę Artista. Moje zdanie „fajne buty, ale bez przesady” podtrzymuję.

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Marku, doceniam wstrzemięźliwy komentarz zamiast zbanowania mnie za krytykę C&J;) Jak pisałem, w handgrade nie było tego czego szukałem. Mainline to nie złom, tylko niezłe buty w wysokich cenach. Biorąc pod uwagę a. relatywną niechęć C&J do dużych przecen oraz b. zbiorową mentalność forum polegającą na szukaniu okazji i preferowaniu value for money, a nie po prostu wysokiej jakości, kultowa wręcz popularność tej marki nieco mnie dziwi. YMMV.

• Like 2
Opublikowano

Troszkę prowokuję. Niemniej jednak linia wyższa jest wyrównana i wszystkie buty, które mam lub widziałem, były super, a w linii niższej zdarzają się egzemplarze sprawiające dobre lub gorsze wrażenie. Stąd wnoszę, że jest dość zróżnicowana. Mam na myśli głównie skórę, ale i wykonanie. Zakładam przy tym, że nikt nie podrabia krokietów.

• Oceniam pozytywnie 1