Skocz do zawartości

Pielęgnacja obuwia - zasady ogólne

saphir.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Boat shoes czesto wykonane sa z olejowanej skory, moze nanoprotector nie jest przeznaczony do tego typu skory? Ja w kazdym razie nanoprotectora uzywam tylko do zamszu. Na marginesie- wczesniej uzytkowalem Sperry, teraz przesiadlem sie na Sebago i dla mnie w Sebago jest o wiele lepsza skora.

Zatem jestem mądrzejszy na przyszłość (swoją drogą boat shoes akurat zawsze traktowałem jako niemal bezobsługowe - z wyjątkiem nieszczęsnego Nano, którym automatycznie i odruchowo psikam każdą nowość, jak widać niepotrzebnie), nadal natomiast pozostaje pytanie, jak je odratować tu i teraz...

Spróbuj z trochę innej strony. Ta skóra lubi tłuszcz, także daj jej się napić :) Co prawda na innych butach, ale ja podobny nalot całkowicie zniwelowałem za pomocą minimalnej ilości kremu Pommadier z pigmentem. Proponuję spróbować kremem albo balsamem z pigmentem właśnie. Coś co dodatkowo natłuści tę skórę. Gdyby nie poszło, napisz wiadomość do supportu MULTURENOWACJI. Tam z takimi przypadkami zderzają się na co dzień, a w sytuacjach wątpliwych mają możliwość konsultacji z kilkoma producentami. 

• Like 1

3 godziny temu, saphir.pl napisał:

Spróbuj z trochę innej strony. Ta skóra lubi tłuszcz, także daj jej się napić :) Co prawda na innych butach, ale ja podobny nalot całkowicie zniwelowałem za pomocą minimalnej ilości kremu Pommadier z pigmentem. Proponuję spróbować kremem albo balsamem z pigmentem właśnie. Coś co dodatkowo natłuści tę skórę. Gdyby nie poszło, napisz wiadomość do supportu MULTURENOWACJI. Tam z takimi przypadkami zderzają się na co dzień, a w sytuacjach wątpliwych mają możliwość konsultacji z kilkoma producentami. 

Dzięki za radę!

A złośliwców... pozdrawiam ;-)

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1

Czy ktoś może podpowiedzieć jak dbać o materiał, z którego wykonane są te buty?

Model to Berwick 2431, na metce było jeszcze oznaczenie 5062, nie mam pojęcia co oznacza. Nie byłem w stanie znaleźć żadnych informacji w Internecie, podejrzewam, że skóra jest powlekana jakimś sztucznym ustrojstwem i zwykłego kremu po prostu nie będzie w stanie wchłaniać.

Berwick.jpg

Najprawdopodobniej to skóra bydlęca z tzw. printem. Jeśli postawisz na tym kropelkę wody to najpewniej się nie wchłonie zatem działać możesz tylko powierzchniowo. Do czyszczenia i pielęgnacji powinno wystarczyć coś takiego:  https://wielkishoe.com/sklep/394-saphir-bdc-gel-50-ml-3324010092006.html

Pozdrawiam! :)

I ja stałem się właścicielem nowej pary Sperry A/O.

Dokładnie ten model: https://www.sperry.com/en/authentic-original-boat-shoe/35396M.html?icid=search_suggested_products&dwvar_35396M_color=0532002

@saphir.pl Posiadam w "kosmetyczce" Tarrago Dubbin. Wystarczy do bieżącej konserwacji? Czy lepiej użyć czegoś innego? Z tego co widzę, to ten Tucan od Tarrago jest bardzo podobny, czy może nawet to to samo co Dubbin?

Jeżeli chciałbym użyć Saphir Onguent bezpieczniej (aby nie przyciemnić skóry) brać kolor brown czy bezbarwny?

Jak często odżywiać taką skórą biorąc pod uwagę, że buty będą używane sporadycznie. 

P_20190722_162404_vHDR_Auto[1].jpg

Dubbin może przyciemnić tę skórę. TUCAN to niekoniecznie to samo co DUBBIN.  Raczej połączenie tradycyjnego tłuszczu, mink oil i wosku. Różnice i porównanie w załączniku. Świetny produkt o pięknym zapachu, ale również może przyciemnić tę skórę. Osobiście na tym etapie ograniczyłbym się do SAPHIR Onguent w wersji bezbarwnej. Jest bardzo wydajny i najczęściej nie wpływa na kolor. Stosować, jak odczujesz że skóra tego potrzebuje (zależy jak użytkujesz), czyli traci na estetyce, staje się mniej elastyczna i komfortowa, bardziej podatna na uszkodzenia ... to sygnały, które mówią: "Weźże mnie w końcu i zrób coś ze mną"  ;) 

Porównanie i charakterystyka tłuszczów Tarrago (eng).pdf

• Oceniam pozytywnie 1

13 godzin temu, mosze napisał:

Buty na starcie nie mogą być zbyt krótkie.

Mogą, a czasami nawet powinny (IMO np. zamszowe loafersy, które na starcie są odpowiedniej długości, po circa 20 założeniach będą odrobinę "latać").

Tyle właśnie warte są rady internetowe. Dwóch facetów o zbliżonym, niemałym doświadczeniu, ma dokładnie przeciwne zdanie w tej samej, wydawałoby się prostej sprawie. Co ciekawe, obaj możemy mieć rację, bo:

12 godzin temu, Pamieta napisał:

Z biegiem czasu i teoretycznie coraz lepszym dopasowaniem but stawał jakby coraz mniejszy. 

Z punktu widzenia praw fizyki jest to niemożliwe, co moim zdaniem dowodzi następującego:

- dopasowanie to wypadkowa obiektywnych różnic pomiędzy wymiarami buta a stopy, oraz subiektywnego wrażenia (kupiłem buty za średnią krajową, ze zwrotem trochę problem, chyba pasują, tak, na pewno pasują (po dwóch tygodniach) hm, te buty są chyba jednak za małe);

- wymiary stopy nie są stałe, zmieniają się pod wpływem temperatury, pory dnia, aktywności itp.

Poza tym buty mają różne konstrukcje, wykonane są z różnych skór, na różnych kopytach; inaczej wygląda dopasowanie loafersów, inaczej trzewików; podobne różnice dotyczą stóp a także sposobów ich "użytkowania". Miałem i mam wiele par butów, które uważałem przemiennie za dobrze i źle dopasowane. Ergo: na postawione w ten sposób pytanie nie da się odpowiedzieć, za dużo zmiennych (jakie buty, jakie rozbijanie - u szewca, przez noszenie, przez zastosowanie preparatu?).

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 4

lubo69, rzeczywiście nie pomyślałem o temperaturze na zewnątrz. Buty zaczęły mi dopiero dokuczać kiedy przyszła wiosna/lato. Jesienią i zimą nie odczuwam dyskomfortu także nawet dobrze się składa, bo gdy jest ciepło nie zakładam licowych tylko mokasyny/boaty/espadryle.

W dniu 22.07.2019 o 16:35, Cineos napisał:

I ja stałem się właścicielem nowej pary Sperry A/O.

Dokładnie ten model: https://www.sperry.com/en/authentic-original-boat-shoe/35396M.html?icid=search_suggested_products&dwvar_35396M_color=0532002

@saphir.pl Posiadam w "kosmetyczce" Tarrago Dubbin. Wystarczy do bieżącej konserwacji? Czy lepiej użyć czegoś innego? Z tego co widzę, to ten Tucan od Tarrago jest bardzo podobny, czy może nawet to to samo co Dubbin?

Jeżeli chciałbym użyć Saphir Onguent bezpieczniej (aby nie przyciemnić skóry) brać kolor brown czy bezbarwny?

Jak często odżywiać taką skórą biorąc pod uwagę, że buty będą używane sporadycznie. 

Możesz nawet zwykłym balsamem do skór je odżywić, przyciemnić na jakiś czas, jak masz na podorędziu (Creme Universelle), Tucan przyciemni je na dłuuugo... , HP Oil przyciemni ale na krócej, ja raz nawet swoje żeglarskie pomalowałem pędzelkiem pomadierem i efekt był spoko, można było je przez jakiś czas nawet podpolerować, po parunastu tygodniach efekt znikł. 
U mnie pielęgnacja to dobra szczotka, bo butów używam dosłownie do wszystkiego, a raz na jakiś czas mycie w wodzie z mydłem.

• 1 month later...

Jakich środków (kolorów) używacie do brązowych butów, które mają ciemniejsze noski i pięty? Jak stosuję średni brąz, który odpowiada reszcie buta to rozjaśnia noski. Wystarczy w przyczernione miejsca nakładać krem i pastę w ciemniejszych odcieniach brązu?

Jakich środków (kolorów) używacie do brązowych butów, które mają ciemniejsze noski i pięty? Jak stosuję średni brąz, który odpowiada reszcie buta to rozjaśnia noski. Wystarczy w przyczernione miejsca nakładać krem i pastę w ciemniejszych odcieniach brązu?
Ja nakładam krem ten sam na całego buta, a na czubki i pięty czarny wosk.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

• Oceniam pozytywnie 1

Próbowałem wyszukać wyszukiwarką, ale nic konkretnego nie znalazłem, oprócz trochę niepokojącej informacji o możliwości powstania pleśni w przemoczonej skórzanej podeszwie:/

Wybrałem się dziś z domu w trochę za dużym zaufaniu do wczorajszej prognozy - włożyłem zamszowe loafersy Berwicka na podeszwie Blake i o ile cholewka nie zamokła, o tyle podeszwa, wskutek chodzenia po intensywnie mokrym bruku i płytkich kałużach, jest przemoczona:( po powrocie do domu, niestety dopiero za parę godzin, wsadzę prawidła rzecz jasna. Czy jest coś jeszcze, co powinienem zrobić, aby zadbać o buty i zapobiec jakimś negatywnym skutkom wycieczki w obuwiu niedostosowanym do pogody :(?

z góry dzięki za odpowiedź!