Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Madmx, na stronach sprzedawcy czasem wypisują takie brednie, że warto podchodzić do tego z dystansem. Bardzo często opis idzie z szablonu, którego nikt nie weryfikuje w masie (wiem, bo i nam się zdarzają podobne wtopy, więc to jednocześnie samokrytyka :) ). NB 754 bardzo często wykonane są z nubuku lub nubuku olejowanego. Jak pociągniesz kremem to złapiesz na nich połysk, a nie wiem czy tego chcesz. Jeżeli zależy Ci na zachowaniu matowej struktury materiału stosuj Saphir Onguent, będzie bezpieczniej. Ewentualnie podeślij maila do supportu multirenowacja.pl - tam każdego dnia pomagają w takich sprawach i pewnie z miejsca podrzucą pełne info. 

EDIT: Aha, Nano Protector to dla nich dobra opcja.

Opublikowano

W sumie jak je np lekko paznokciem przetre to zostaje taki ślad w sumie inaczej jak na innych butach które mam ze skóry. Wolę tak jak by się błyszczyły niż takie matowe. Oryginalnie wyglądały tak błyszcząco. A więc co proponujecie by poprawić/odnowić kolor?

Opublikowano

Jak chcesz je takie, jak poniżej - to pielęgnuj jak nubuk lub nubuk olejowany, bez kremów i wosków:
https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fm.sportowysklep.pl%2Fmedia%2Ff1000%2F2014%2Fnew-balance%2F49951%2Fbuty-new-balance-lifestyle-754-h754tb-5bc0c21e39374.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fworldbox.pl%2Fbuty-new-balance-lifestyle-754-h754tb.html&docid=5IK-gMG58q1oFM&tbnid=4NXwfgT-Rr1T6M%3A&vet=10ahUKEwjm67X8u_rfAhXGalAKHSwuDbIQMwjzASgqMCo..i&w=1000&h=1000&bih=938&biw=1920&q=new balance 754&ved=0ahUKEwjm67X8u_rfAhXGalAKHSwuDbIQMwjzASgqMCo&iact=mrc&uact=8

Jak chcesz, je mniej/więcej takie jak poniżej - to możesz próbować się bawić kremami/woskami/tłuszczami, ale w małych ilościach i poprzedź to zawsze próbą na małym skrawku, by się upewnić, że na pewno tego chcesz, bo powrót bywa trudny:
https://distance.pl/new-balance-754-h754lft-h754.html

Tu masz kilka takich historii (niestety trochę fotek wyparowało, ale z kontekstu wyczytasz, co trzeba):
https://www.wbutach.pl/topic/1391-jak-uratować-nubuk-potraktowany-pastą-do-licówki/

Opublikowano

Witam forumowiczów

czy konstrukcja Storm welt jest przeznaczona głównie do butów użytkowanych w sezonie jesienno-zimowym (jak wysokie trzewiki itp.) czy ma również sens w półbutach "lżejszych" - używanych w pozostałych porach roku? Półbuty wydają się przez tą dodatkową lamówkę cięższe, czy są jakieś praktyczne korzyści z tego rozwiązania? Jedyne co mi przychodzi do głowy to dodatkowa bariera przed kurzem/piaskiem itp. zabrudzeniami które nie przedostaną się pomiędzy ramę a cholewkę co teoretycznie ma miejsce w typowej konstrukcji GYW. Ale może to nieco naciągana teoria i chodzi o "cięższy" charakter takiego półbuta - obniżenie formalności?

Opublikowano
18 godzin temu, tomek_ma napisał:

Witam forumowiczów

czy konstrukcja Storm welt jest przeznaczona głównie do butów użytkowanych w sezonie jesienno-zimowym (jak wysokie trzewiki itp.) czy ma również sens w półbutach "lżejszych" - używanych w pozostałych porach roku? Półbuty wydają się przez tą dodatkową lamówkę cięższe, czy są jakieś praktyczne korzyści z tego rozwiązania? Jedyne co mi przychodzi do głowy to dodatkowa bariera przed kurzem/piaskiem itp. zabrudzeniami które nie przedostaną się pomiędzy ramę a cholewkę co teoretycznie ma miejsce w typowej konstrukcji GYW. Ale może to nieco naciągana teoria i chodzi o "cięższy" charakter takiego półbuta - obniżenie formalności?

Konstrukcja Storm Welt, a ściśle mówiąc konstrukcje gdyż jest kilka rodzajów(reverse split GYW,Weltshoen,Bentivegna,Tirolese,Norvegian) to rozwiązanie podobne do zabezpieczania budynków albo innych elementów infrastruktury w czasie powodzi workami z piaskiem.,Korzyści z tego rozwiązania są takie jak z położenia worków z piachem przed drzwiami wejściowymi domu- zabezpieczy dom na czas fali powodziowej ale kiedy wysoka woda utrzyma się dłużej to i tak znajdzie sobie drogę i zniszczy dom .,Tak samo z butami kiedy wdepniesz w kałużę to Storm Welt zatrzyma na chwile wodę na zewnątrz buta, ale kiedy będziesz łowił pstrągi brodząc godzinami w wodzie to te buty przemokną jak każde inne., Reverse Split to nie jest żadna dodatkowa lamówka ani nietypowa konstrukcja, to jest najbardziej typowa konstrukcja GYW z szerszym pasem podzielonym tak ,że jego górna część zachodzi na cholewkę ,może występować zarówno w trzewikach jak i półbutach .,Tak samo trzewiki nie są obuwiem użytkowanym głównie w sezonie jesienno- zimowym 

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Planuję zakupić ten zestaw https://multirenowacja.pl/zestaw-do-pielegnacji-i-konserwacji-butow-skory-gladkie-licowe-saphir-5.html w jakim kolorze powinienem wybrać owe produkty, aby uzyskać jak najlepszy efekt na tych butach https://macaronitomato.com/produkt/buty-berwick-3010-k3/  ?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Macie jakieś pomysły czym wyczyścić te plamki ( chyba po wodzie) i jaki kolor pasty dobrać?
Były potraktowane tylko dubbinem i bezbarwnym renowatorem saphir11ec63eb2a5820c12f95553301d83a69.jpg437b4b901849959d1c94dd76e522eec8.jpg

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Czy ktoś z Was wie jak skutecznie usunąć Pommadiera z tkaniny? - Użyłem go na pasku od zegarka na którym jest parę białych szwów, no i je zabarwiłem... Na szczęście tylko delikatnie i przy dobrym świetle widać, że są "brudne".

Ma ktoś pomysł jak je wybielić by nie uszkodzić reszty paska? Jakiś kosmetyk do czyszczenia, cokolwiek.

W oryginale wygląda tak:

mOL0m6v.jpg?1

Opublikowano

@adamW

Z tym nie ma problemu, bo po paru godzinach spolerowałem nadmiar szmatką. 

Słyszałem pozytywne opinie na temat Cleaning Lotion Saphira, czy taki kosmetyk mógłby dać radę w "wypraniu" nici z Pommadiera?

Opublikowano
W dniu 21.02.2019 o 16:30, feriak napisał:

Macie jakieś pomysły czym wyczyścić te plamki ( chyba po wodzie) i jaki kolor pasty dobrać?
Były potraktowane tylko dubbinem i bezbarwnym renowatorem saphir

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

Prawdopodobnie intensywnie polerując sucha szmatką, zdejmiesz te plamki. Z reguły tak wygląda nadmiernie natłuszczona skóra po kontakcie z wodą.

Kolor - napisz do Saphira, dobrze doradzają.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
4 godziny temu, Bartłomiej napisał:

Cześć,

przymierzam się do zakupu prawideł. Czy według Was są rozbieżności jakościowe jeśli chodzi o prawidła cedrowe? znalazłem coś takiego w korzystnej cenie i zastanawiam się czy warto się skusić:

https://janshop.pl/p289,prawidla-do-butow-cedrowe-para-r-44-45-massido.html

Czy ktoś ma porównanie odnośnie jakości prawideł "no name" i tych uznanych marek? 

Podejrzewam ,że te prawidła "uznanych marek" często są produkowane w tym samym miejscu i z jednakowych materiałów jak te "no name".,Nie wydaje mi się żeby Alison Kirby miał stolarnie w której struga prawidła które kosztują $250 dlatego ,że wyszły spod ręki mistrza.,Po prostu są klienci emocjonalnie związani z marką  The Hanger Project gotowi tyle zapłacić  ..Jeżeli chodzi o rozbieżności jakościowe to "poznaj Stachu po zapachu" dobre prawidła cedrowe wydzielają bardzo intensywny zapach, te  gorsze mają ledwo wyczuwalną woń .,

Opublikowano
6 godzin temu, Bartłomiej napisał:

Cześć,

przymierzam się do zakupu prawideł. Czy według Was są rozbieżności jakościowe jeśli chodzi o prawidła cedrowe? znalazłem coś takiego w korzystnej cenie i zastanawiam się czy warto się skusić:

https://janshop.pl/p289,prawidla-do-butow-cedrowe-para-r-44-45-massido.html

Czy ktoś ma porównanie odnośnie jakości prawideł "no name" i tych uznanych marek? 

Z wszystkich prawideł tych mam najwięcej, jednak zdecydowanie wolę te które zamiast złotej gałki albo kółka, mają "uchwyt" na rękę w elemencie z drewna. Łatwo się wtedy je wyciąga, nawet jeśli siedzą ciasno. Z tymi jest większy problem.

To tylko kwestia wygody, ale kupując teraz nowe na pewno bym się zdecydował na takie jak poniżej, zamiast z gałką meblową.

0_0_productGfx_3fa613cadc6a1c002a499995e

• Like 2
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Tak... mój błąd z niezbyt precyzyjnym pytaniem ?

Więc spróbuję jeszcze raz:

• Jaki kolor kremu Pommadier pasuje do wyżej wymienionych butów?
  • Co poza kremem warto stosować w przypadku butów żeglarskich?

Pozdrawiam!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
23 godziny temu, Egonax napisał:

Zazwyczaj stosuję krem i wosk. Efekt jest niezły, ale nietrwały. 

Nie znam tego od tarrago, ale używałem Fieblingsa i byłem średnio zadowolony - farba szybko schodziła z rantów. To z czego jestem bardzo zadowolony to Saphir renovating cream. Oryginalnie jest on do uzupełniania ubytków w skórze, ale duża zawartość pigmentów i wysychanie na twardo sprawiają, że świetnie wżera się on w skórzaną podeszwę i zostaje na długi czas. Okresowo dobarwiam noski, bo mam tendencję to uderzania w wystające kostki chodnikowe.