mosze Napisano 7 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2018 Ja używam praktycznie wyłącznie kremu i pasty. Buty kremuję rzadko - tylko jeśli tego wymagają. Natomiast codziennie poleruję szmatką bawełnianą (najlepiej pozostałość z miękkiej koszuli). Mam 3 kolory: bezbarwny (stosuję do praktycznie wszystkich brązów), ciemny brąz (od czasu do czasu na buty cimenobrązowe, ew. w celu przyciemnienia nosków w butach jaśniejszych) i czarny do butów czarnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skatej Napisano 8 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 8 Kwiecień 2018 Renomat i skory anilinowe, jak to jest? Na stronie klasycznych butów odradzają tego połączenia. Czy ktoś z Was miał złe doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kabza00 Napisano 9 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 9 Kwiecień 2018 Pierwszy raz chciałem zrobić gruntowną pielęgnację trzewików przed schowaniem do pudełka. Problem w tym, że woda+Universal Cleaner, a potem mydło do skór praktycznie nie ruszyło lustra z nosków. Mogę to tak zostawić czy powinienem ściągnąć Renomatem? Reszta cholewki bez problemu, dostała już krem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Profumo Napisano 9 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 9 Kwiecień 2018 Ja to uczciwie nie wiem czemu wkładać tyle wysiłku w usunięcie środków pielęgnujących z butów. Rozumiem , ze jak są jakies nawarstwienia, zmiany kolorów ,itp. Ale dla mnie krem i pasta to cos co luzy butom. A nie jak jakiś stary gruby makijaż . Ja to czyszczę buta szczotką, ewentualnie myje wodą jak są ślady błota. Krem i pasta - są dobre dla skory 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 9 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 9 Kwiecień 2018 No właśnie - po cholerę ściągać lustro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiryt Napisano 9 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 9 Kwiecień 2018 dziwne ze nie zeszło, raczej trudno utrzymać "naturalne" lustro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 9 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 9 Kwiecień 2018 3 godziny temu, Velahrn napisał: No właśnie - po cholerę ściągać lustro? Zdarzało mi się usuwać lustro z butów wielokrotnie, powody były różne. Na przykład przesadziłem z czarnym woskiem, noski wyszly za ciemne i musiałem zacząć od nowa, ale tym razem z większa ilością jasnego wosku. Od czasu do czasu usuwam lustro z butów, bo chcę założyć je do bardziej casualowych ubrań i wtedy lustro pasuje jak pieść do nosa. Czasami już po zrobieniu lustra zdarzało mi się stwierdzić, że jednak w ogóle nie pasuje do charakteru butów i lepiej wyglądają bez. A czasami po prostu lustro mi się nudzi i mam ochotę pochodzić przez jakiś czas w mniej błyszczących butach... @kabza00 renomat sobie spokojnie poradzi, tylko używaj go bardzo delikatnie, nie pocieraj za mocno skóry ściereczką, bo inaczej możesz uszkodzić wykończenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blondas Napisano 10 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2018 Ponadto po jakimś czasie widać pękanie wosku w obrębie lustra. Są także przytarcia, które trzeba wyrównać i nie jest to proste, gdyż w miejscach bez przytarć warstwa wosku też będzie grubnąć i może to być widoczne. Muszę się właśnie zabrać do moich SP w tej materii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solecalupo Napisano 10 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2018 13 minut temu, Blondas napisał: Ponadto po jakimś czasie widać pękanie wosku w obrębie lustra. Są także przytarcia, które trzeba wyrównać i nie jest to proste, gdyż w miejscach bez przytarć warstwa wosku też będzie grubnąć i może to być widoczne. Gdy pierwszy raz wyszły mi takie spękania po jednym dniu (chyba za dużo wody użyłem przy lustrze) chciałem od nowa robić wszystko ... jednak sama szczotka działa cuda Uzupełnienie kremu i wosku i wg mnie nie ma sensu ściągania starych warstw ... w koncu to tak cienkie warstwy rozprowadzone równomiernie że nie powinny powstać żadne zgrubienia chyba że za pierwszym razem przesadziliśmy z grubością wosku. 12 godzin temu, Zajac Poziomka napisał: @kabza00 renomat sobie spokojnie poradzi, tylko używaj go bardzo delikatnie, nie pocieraj za mocno skóry ściereczką, bo inaczej możesz uszkodzić wykończenie. Ja bym pozostał przy renovateur ... nie mając doświadczenia wolałbym nie usunąć sobie wykończenia butów a może ta nowość (lotion) będzie najlepsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 10 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2018 Używam renomatu praktycznie od kiedy zacząłem nosić eleganckie buty. Uzywałem go do kilkudziesięciu par butów z różnych półek cenowych (od Gordon&Bros do Vass). Ani razu nie zdarzyło mi się uszkodzić skóry, czy zdjąć wykończenia, nawet wtedy kiedy nie miałem praktycznie żadnego doświadczenia. Jedyne, czego należy unikać to gwałtowne pocieranie ściereczką przy jednoczesnym mocnym nacisku na but - ale ta zasada dotyczy się wszystkich środków czyszczących, również tych słabszych. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kabza00 Napisano 10 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2018 @FONosRenowator Saphira mam - i też nie ruszył lustra, dlatego zapytałem od razu o Renomat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coven Napisano 12 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2018 Wróciłem aby pochwalić się wynikiem i zadać jeszcze parę pytań. Pytania: Krem i pastę kupiłem w kolorze butów (mahoń), posmarowałem język kremem i efekt wydawał się ok, więc jechałem dalej. Zrobiłem pół buta (baardzo cienko go nakładałem) i zorientowałem się, że zamiast mi ładnie wydobyć kolor, to zmatowił. Pół buta było zrobione, więc zrobiłem resztę i drugiego też, na drugi dzień wypolerowałem trochę szmatką i jest prawie tak jak było, ale nie sądziłem, że taki będzie efekt. Tak ma być, czy mój krem jakiś felerny? (Saphir Pommadier BDC) Na nosku darowałem sobie krem i od razu przystąpiłem do nakładania pasty (Pate de Luxe w kolorze). Gdy skończyłem, zobaczyłem że w niektórych miejscach na porach widoczny jest biały nalot. Na środku noska i na czubie tego nie ma a wokoło pory są uwydatnione białym... "czymś" (jakby pasta była bezbarwna, to bym zrozumiał, a tak? Skąd się to mogło wziąć?). Zdjęcie - https://i.imgur.com/0O8p47X.jpg Chciałbym sobie sprawić coś na zaś do głębszego czyszczenia butów, coś co usunie stare warstwy kremu / pasty i nie będzie zbyt ryzykowne w użyciu. Mam 3 typy: Renomat, Renovateur oraz Cleaning Lotion. Pierwszy i trzeci są typowo do czyszczenia, a drugi dodatkowo odżywia. Co wybrać z tych trzech? Słyszałem bardzo dobre opinie o Lotionie, ale coś czuję, że Renovateur też przydało by się mieć. Moje pierwsze podejście do polerowania nosków zakończyło się takim wynikiem (w rzeczywistości jest trochę lepiej): 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanatos70 Napisano 12 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2018 @Coven nie widzę niczego niepokojącego, bardzo ładnie "wyszykowane" buty . Renowator do otwarcia porów skóry pod krem, a renomat do usuwania starych złogów. Przynajmniej ja tak z powodzeniem stosuję te specyfiki. Cleaning lotion posiadam, ale jeszcze nie wyrobiłem sobie zdania (odświeżałem jedynie wnętrze butów za jego pomocą). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 13 Kwiecień 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2018 Na zdjęciach prezentuje się to bardzo fajnie. Efekt matowienia przy aplikacji jest normalny i naturalny. Jeżeli gdzieś wosk wykrusza się na biało, to może jeszcze nieco zbyt obfita aplikacja. Jeżeli pożądany jest delikatny połysk również na cholewce, można po pełnym wchłonięciu się kremy, zaaplikować ze 2-3 warstwy wosku i wypolerować. Polecam również pobawić się z innymi butami z kolekcji, bo z praktyką i doświadczeniem przychodzi wyczucie. Później już wszystko jest dość proste i oczywiste Polecam nowy SAPHIR BDC Cleaning Lotion - cały czas zbieramy bardzo pozytywne opinie z rynku. Zapowiada się na to, że to był strzał w 10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 13 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2018 Zastanawiam się, jak należy umieścić ten Cleaning Lotion względem Creme Renovateur ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 13 Kwiecień 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2018 Większa moc czyszcząca na korzyść Lotion. Kilka osób z forum już po testach, także można śmiało dopytywać tu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rasen Napisano 15 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 15 Kwiecień 2018 Cześć! Wróciłem wczoraj z wesela. Moje buty nie zniosły go za dobrze. Zabawa była przednia, niestety w wielu miejscach na butach pojawiły się czarne smugi/otarcia powstałe podczas tańców. Tak to wygląda: https://imgur.com/a/UpJ80 Macie pomysł czym to zmyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 15 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 15 Kwiecień 2018 Trza być w butach na weselu.Czarnych.Wtedy czarnych smug nie będzie widać.A te co widać na brązowym można usunąć Cleaning Lotion Saphir. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 15 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 15 Kwiecień 2018 Te rysy na piętach sugerują, że ktoś tu chyba był ospałym wagonikiem w "Jedzie pociąg z daleka...". 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alandreas Napisano 22 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2018 mam taki problem z butami, po deszczowym spacerze na noskach butów gdzie padły krople pojawiły się taki purchle ,jak by skóra spuchła w tych miejscach,po wyschnięciu problem trochę się zmniejszył ale sśady na noskach zostały , brzydko to wygląda ,czy to jakaś wada skóry? Da się to jakoś usunąć , naprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Non Vid Napisano 23 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 23 Kwiecień 2018 Kupiłem sobie nowe skórzane buty od Lasockiego i chciałbym je czymś zakonserwować tak, żeby przetrwały więcej, niż jeden sezon ;-). Domyślnie mają to być buty do dość częstego noszenia. Często biegam z miejsca na miejsce, więc wytrzymałość przede wszystkim. Pasty już mam, ale poza nimi pani z CCC przedstawiła następujące produkty. Który kupić i w jakiej kolejności / trybie zastosować na czarną licową skórę mojego nowego nabytku? Nie chodzi mi o "lustro" ani nic podobnego, tylko o trwałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanatos70 Napisano 23 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 23 Kwiecień 2018 @Non Vid. My tu same snoby i nie uznajemy butów z CCC . Ja swego czasu używałem kosmetyków Coccine i miałem raczej dobre doświadczenia. Jak masz już pastę woskową to dodałbym tak w ciemno ten krem z lewej i powinno wystarczyć- najpierw krem, potem pasta- jeden raz. Na noski (to takie eleganckie buty, czy jakieś "trepy" ?) i ewentualnie na pięty możesz zastosować kilka warstw wosku... z umiarem (cienkie warstwy). No i oczywiście jakaś szczotka z włosia (kiedyś można było za grosze nabyć taki niezbędnik wojskowego- 3 szczotki z surowego drewna bukowego (?)- twarda z tworzywa do oczyszczania podeszwy z błota, z włosia do... szczotkowania i mazak do nakładania pasty- bardzo przyzwoita jakość) i szczotkować na błysk. Powodzenia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasjonat Napisano 2 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 2 Maj 2018 Czesc, Dopiero wyjete z pudelka czarne Loake 1880 Churchil. Skora licowa. Przed eksloatacja. Skora nie jest twarda, ale sprawia wrazenie pokrytej "czyms", co powoduje, ze wydaje sie lekko sztywnawa. Zaaplikowalem Saphir M d'Or Renovateur przy pomocy wacikow kosmetycznych. Male ilosci renowateur I lekkie rozsmarowywanie. W trakcie aplikacja waciki pokrywaly sie czarna, smolista substacja. Po zabiegu, skora cholewek zmatowila sie. Odczekalem 10 min. Potem zeszczotkowalem cholewki szczotka z wlosia. Nabraly lekkiego polysku. Skora stala sie przyjemniejsza w dotyku. Sprawia wrazenie mniej sztywnej. Powstaje pytanie: Czy Loake pokrywa skory cholewek jakims tworzywem? Czym mogla byc ta czarna substancja, ktora zebraly waciki w trakcie aplikacji removateur ? Co sadzicie? P.s.1 zdjecie tuz po aplikacji renovateur. 2 zdjecie po 10 min I wyszczotkowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qbqb Napisano 2 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 2 Maj 2018 Czy macie jakiś patent w jaki sposób można odrestaurować brzegi podeszwy - mam tendencję do chodzenia w ten sposób, że obcieram je od wewnętrznej strony, co nie wyglada estetycznie. Da się to jakoś zamalować czy tylko oddać do specjalisty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 2 Maj 2018 Zgłoszenie Share Napisano 2 Maj 2018 5 minut temu, qbqb napisał: Czy macie jakiś patent w jaki sposób można odrestaurować brzegi podeszwy - mam tendencję do chodzenia w ten sposób, że obcieram je od wewnętrznej strony, co nie wyglada estetycznie. Da się to jakoś zamalować czy tylko oddać do specjalisty? Są do tego specjalne środki, np. Boot Black Edge Colour, masz tu pokazane użycie w 2:55. Jeżeli nie masz takich środków, to zwykły wosk kolorowy tez powinien załatwić sprawę (chociaż trzeba będzie go aplikować dosyć często, co 1-2 wyjścia). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi