Skocz do zawartości

Tablica ogłoszeń: wspólne zakupy

Akp69

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, JakubAnderwald napisał:

Czy warto w tę akcję wejść jako swoje pierwsze MTM? Jeśli tak to też się skuszę na 1 sztukę :)

Z zastrzeżeniem, że mtm online to absolutnie nie to samo co mtm stacjonarne, to dlaczego nie? Kiedyś musi być pierwszy raz, w tym przypadku masz raczej pewność, że dobrze odwzorują wymiary, poczytaj tylko wątek o CO, jakie kwestie wymagają szczególnej uwagi.

Pozwolę sobie skrótowo opisać elementy, na które zwrócić uwagę podczas zamawiania koszuli w CO:

1. CO wszywa rękawy bardzo wysoko (tzw. wysoka pacha) więc jeśli ktoś życzy sobie więcej przestrzeni w tym miejscu, należałoby podać pożądany w tym miejscu wymiar (od siebie dodam, że przy tak wysokiej pasze koszula pije pod pachami, jednak swoboda ruchów rękoma jest większa, niż w koszulach z pachą wszytą niżej).

2. Dopasowanie rękawów w bicepsie - CO szyje bardzo dopasowane, jeśli ktoś woli luźniejsze, koniecznie trzeba podać wymiar w tym miejscu.

3. Mankiety domyślnie są dobrze dopasowane, ale może być problem ze zmieszczeniem "tęższych" zegarków - warto doprecyzować ten element.

• Oceniam pozytywnie 1

23 godziny temu, Kyle napisał:

Z zastrzeżeniem, że mtm online to absolutnie nie to samo co mtm stacjonarne, to dlaczego nie? 

To może jednak lepiej zacząć od stacjonarnego MTM, a po 2-3 udanych sztukach zrobić online?

Tu mnie skusiła cena - w razie pomyłki wtopię niewiele ponad 200 zł, zamiast 600 jak w stacjonarnych sklepach. Ale może to nie jest dobry wyznacznik?

Dnia 21.12.2016 o 14:37, Kostek napisał:

Komórki od A2 do C33 mogą w tym momencie być edytowane jedynie przeze mnie. Gdyby ktoś chciał wprowadzić zmiany do swoich cyferek, proszę o kontakt.

@MichałBrit Tak jak pisałem. Kolejne rzędy sukcesywnie zabezpieczam przed edycją. Jedną koszulę dopisałem Ci do niepewnych.

Temat niejako został już wywołany. Próbując kupić koszulę w sklepach typu Wółczanka, (kiedyś Bytom) etc. wszystkie koszule leżały na mnie jakbym na sobie miał worek po ziemniakach - były po prostu zbyt obszerne, mimo, że mierzyłem slimy. Pozostawało mi o zgrozo kupno koszuli w Zarze, ale koszule tej firmy nie spełniają wymogów klasycznej elegancji, a i stały się dla mnie za małe. W najbliższym czasie będę kupował kilka koszul i czy nie lepiej dla mnie byłoby złożyć forumowe zamówienie niż krążyć po sklepach i szukać najlepszego wyboru, który i tak będę musiał oddać do krawca i zapłacić za poprawki co podnosi cenę i niebezpiecznie zbliża cenę koszuli po poprawkach do tej z MTM. Dlatego "chodzi mi po głowie" pomysł, aby zaryzykować i złożyć wraz z wami zamówienie, a nie bawić się za każdym razem po zakupie w sklepie stacjonarnym w odwiedziny u krawca i nie być do końca zadowolonym z efektów kupna koszuli powiedzmy średnio dopasowanej do sylwetki. Nigdy nie miałem jeszcze styczności z MTM, ale liczę, że w razie niejasności forumowa społeczność mi pomoże. I z racji ograniczonego budżetu myślałem nad zamówieniem 3 czy 4 koszul, bo czas najwyższy wypełnić szafę elegancką i dobrej jakości odzieżą.

W sprawie Olgi, to ja napiszę do Ciro, mówiąc mu, że:

-chcemy zamówić ok. 70 koszul (podam dokładne liczby min. i max., więc gdyby ktoś chciał dokonywać korekt, to teraz jest dobry moment);

-w związku z liczbą zamówienia może przemyślałby większy rabat;

-większość koszul, jeśli nie wszystkie, zostanie wysłana na jeden adres. Adresów będzie najwyżej kilka (3-5), jeszcze dokładnie nie wiemy, ile;

-nie bardzo wiemy, jak zorganizować płatność przy takim zamówieniu i bylibyśmy wdzięczni za sugestie.

Zapomniałem o czymś? Ktoś ma może jakieś szczególne pytania, które chciałby na tym etapie zadać (np. czy wykonają mankiet koktajlowy, kołnierzyk button-under)? Nadal myślę, że miło by im było, gdybyśmy napisali po włosku, więc jeśli ktoś dobrze ten język zna, niech się ujawni.

Dopisałem się z jedną koszulą, ze względu na fajny oxford, przyjemny w dotyku i matowy, jest jeszcze dostępny ciemniejszy odcień, jaśniejszy, który brałem wcześniej, chyba już wyszedł (może wróci).

Ad rem co do płatności to jest ona częściowo determinowana sposobem złożenia zamówienia. Jeżeli wyślemy jeden zbiorczy plik z danymi koszul, to raczej trudno będzie, aby ktoś zapłacił bezpośrednio kartą. Jeżeli z kolei każdy sam złożyłby zamówienie za siebie (z jakimś tajemnym hasłem), wtedy możliwości co do form płatności są większe. Trzeba jednak pamiętać, że mechanizm sklepu internetowego jest tutaj taki, że jedną koszulę można zamówić tylko pierwszą, późniejsze zamówienia muszą być na dwie lub więcej koszul, inaczej procedura zamówienia nie działa. Przykładowo ja już jedną zamawiałem, więc teraz chyba musiałbym w sklepie założyć drugie konto ;-).

Nie wiem, czy najprościej - co nie znaczy, że lekko i przyjemnie - nie byłoby wysłać zbiorczego zamówienia (można zrobić arkusz taki jak obecnie, tylko rozszerzony o materiał, specyfikację i wymiary, więc każdy sam wszystko wpisze), natomiast płatność każdy mógłby ogarnąć sam, obciążanie organizatora zbieraniem wpłat od kilkudziesięciu osób byłoby przesadą. Można albo zrobić listę adresów email i kwot, które każdy ma zapłacić, a Ciro, czy ktoś tam inny (ze mną na zmianę korespondowały ze trzy osoby) wyśle na każdy mail żądanie zapłaty przez PP odpowiedniej kwoty, albo każdy sam wpłaci (trzeba będzie jakos otagować poszczególne wpłaty) i zaraportuje organizatorowi. Pewnie, że jest ryzyko, że niektórzy nie wpłacą, ale takie samo jest w przypadku zbiórki kasy na konto organizatora.

• Oceniam pozytywnie 1

Rozminąłem się z Kyle, więc mam podobną ofertę - jeśli ktoś z Warszawy potrzebowałby dwóch koszul w brytyjskich (najlepszych) cenach z CT ze zniżką 12% (też na wyprzedażowe) to proszę o kontakt na PW do jutra. Trick z aktualną promocją polega na tym, że trzeba wziąć dwie koszule, a zniżka 12% jest na całość zamówienia - ja koszul nie potrzebuję, ale akurat kupowałbym garnitur. Mogę wziąć na siebie całość kosztów przesyłki, płacę kartą walutową po sensownym kursie, więc chyba dobry układ :-)

A czy forum nie powinno nam służyć?

Osobny wątek dla każdego większego grupowego zamówienia (jak przykładowo to) to chyba nie byłoby wielkie zaśmiecenie, a znacznie ułatwiłoby komunikację, zaoszczędziłoby organizatorom - którzy i tak wkładają w to sporo czasu - obowiązku odpisywania na wiadomości prywatne.

• Oceniam pozytywnie 1

Uwaga uwaga, są wieści z Olgi.

-wielkość zamówienia nie ma żadnego znaczenia, Olga robi ponad 100 koszul dziennie (wow!) i może nam zrobić (w czasie dwóch tygodni, jak zwykle) tyle koszul, ile zapragniemy;

-może też wysłać na tyle adresów, ile zapragniemy (tj. oczywiście nadal płatność od przesyłki, ale nasza zniżka nie zależy od ilości przesyłek);

-większej zniżki niż 10% nie będzie, koniec kropka [ja ich rozumiem - z dobrych tkanin w dobrej jakości szyją w Mediolanie koszule MTM od 55 EUR - to są praktycznie ceny szytego w Azji RTW, nie ma co wybrzydzać];

-jeśli chodzi o płatność, Olga oferuje dogodne rozwiązanie (angielski znacznie słabszy niż zazwyczaj u nich, ale zrozumiały):

I think easier solution could be:
1 send me a list of all the people interested so that I will know who is entitled to the discount. I this list you can also indicate where to ship the shirts
2 each one individually enters his order through our website and they can save the order withut proceeding to the payment. I will see the order and send to every person a separate link with the correct amount to be paid by credit card or paypal

To co, dajemy sobie tydzień na zrobienie oficjalnej listy?

• Oceniam pozytywnie 5

Wysyłka z Olgi jest bardzo droga (20 EUR), jak ktoś zamawia jedną koszulę, to to jest gamechanger. Proponuję, żebyśmy się rozsądnie połączyli w grupy tak po 10 koszul - im więcej, tym lepiej. Jak ktoś mieszka w Krakowie, to może nie ma sensu podpinać się do warszawskiego zamówienia, ale już Warszawa mogłaby się pogrupować w jedno-dwa. Tak mi się wydaje.

Jedna przesyłka to by było za dużo i zbyt duża odpowiedzialność dla osoby, która ją na siebie weźmie (zakładam realistycznie, że projekt będzie miał ok. 50 uczestników).