Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sugeruję w takim razie w "ostatecznej liście" jakoś ująć taką możliwość wspólnych przesyłek i rzeczywiście rozdzielić paczki na kilka większych miast, z których będzie dużo chętnych.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Czytając wątek. odnośnie płatności za koszule to wpadł mi taki pomysł, że można zrobić zbiorczy przelew z kantora walutowego Aliorbanku. Założenie konta utrzymanie przelewy itd. jest darmowe. Można założyć dowolne konto walutowe. Każdy mógłby wpłacić tam swoją część za koszule a potem zbiorczy przelew walutowy bez żadnych opłat. Można nawet pokusić się o wpłaty w złotówkach i zakup euro po korzystnym kursie tylko wtedy wiadomo że nie da się rozliczyć projektu na zero bo wszyscy musieliby wpłacić chyba jednym w dniu a kurs tam i tak zmienia się dynamicznie .... no ktoś jeden musiałby zarządzać tym kontem i dokonać tego zbiorczego przelewu :) 

Opublikowano

Tylko w przypadku drugiej opcji jak rozwiązać kwestię płatności za wysyłkę? Rozbijanie tego przez Olgę na kilku zamawiających w obrębie dziesięcioosobowej grupy pewnie nie wchodzi w grę.

Moja propozycja byłaby taka: kilka osób, które wezmą na siebie ciężar dystrybucji po kraju zapłaci również za zbiorową wysyłkę Oldze, a później w trakcie rozsyłania/rozdawania każdy ureguluje należność (za wysyłkę z Włoch i w kraju) względem jego dystrybutora :-).

Opublikowano

Hm, o tym nie pomyślałem.

Zinterpretowałem odpowiedź Olgi w ten sposób: wysyłamy im listę osób z adresami - kilka osób może być przyporządkowane do jednego adresu. Ale faktycznie, jak Olga to ogarnie z płatnością za przesyłkę...? Jeśli przesyłek będzie niewiele (tak z 5), jedna osoba może zapłacić za całość przesyłek, po tym jak otrzyma pieniądze za przesyłkę od wszystkich zainteresowanych...?

Ja prawnik jestem, nie logistyk... wymyślcie coś, mądrzy ludzie :).

Opublikowano

A to nie będzie po prostu tak, że koszty przesyłki od Olgi do każdego z punktów docelowych podzielą się na wszystkich uczestników przypisanych do danego punktu i każdy będzie musiał zapłacić o ten ułamek więcej (np. paczka do Warszawy dla 20 osób, koszt przesyłki 20 euro, każdy dostaje link do płatności z kwotą cena zamówionych koszul plus 1 euro)? Co do dystrybucji między nami, to chyba nie będzie problemu się dogadać...

Opublikowano

Jeśli nie będzie sprzeciwów/obiekcji, przyjmuję, że w poniedziałek o 12.00 będzie lista definitywna. Proszę o zastąpienie nicków z forum imieniem i nazwiskiem, a także adresem mailowym (nie jest to super jeśli chodzi o ochronę danych osobowych, dlatego jeśli ktoś ma lepszy pomysł, niech szybciutko się zgłasza).

Opublikowano

Przy zamówieniu w Polkapie cyrkulowała lista z nazwiskami i jakoś nikomu nie przeszkadzało... Mogę to rozwiązanie zaproponować Oldze, ale głupio mi, bo na sporo ustępstw już poszli, a my takiej prostej rzeczy jak lista nie ogarniemy? Może tylko wrzucanie tych danych do google doca jest takie sobie...

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Wrzucenie na google doc to faktycznie rozwiązanie, które może powodować opory niektórych z nas. A może po prostu przesłać do @swordfishtrombone na priv zestawienie "nick-dane osobowe" i uczynić z niego kogoś na kształt osoby zaufania publicznego? O ile oczywiście wyrazi zgodę? Dysponując takim zestawieniem będzie mógł przesłać dane kupujących Oldze bez ich upublicznienia na forum.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
9 minut temu, PantaRhei napisał:

Jeśli są obiekcje do tej formy przekazania danych to najlepszym rozwiązaniem problemu bedzie przesyłać je bezpośrednio do Swordfishtrombone, który zrobi listę 

Co prawda nie biorę udziału w zamówieniu i tylko przyglądam się z boku, ale domaganie się od kolegi @swordfishtrombone żeby wklepywał dane dla kilkudziesięciu osób i nazywanie tego "najlepszym rozwiązaniem" w sytuacji w której i tak ogarnia kontakt z CO, koordynuje zamówienie itd. jest chyba trochę nie w porządku :)

Opublikowano

Decyduje zapadają ze strony koordynatora projektu czyli swordfishtrombone i propozycje z mojej strony mogą byc jedynie sugestią i prośbą, wiec prosze nie kreować treści moich postów jako decyzyjne itp. Przykro, ze tak to zostało odebrane... ale skoro tak, to ja mogę pomóc swordfishtrombone/ w tej kwestii...

a pomysl rozwiązania tego problemu, tak wydaje mi sie dobry, czekamy na lepszy...

Opublikowano

No, to nie jest jakaś tytaniczna praca i niby mogę ją wykonać, ale:

-to spora odpowiedzialność (jak się pomylę, to ktoś nie dostanie zniżki), a doświadczenie naucza, żeby nie brać na siebie odpowiedzialności bez wynagrodzenia :D;

-akurat w ten weekend naprawdę nie mam czasu, może w poniedziałek.

To co, czekamy do poniedziałku, a za wynagordzenie niech posłuży mi wdzięczność i szacunek na forum? :D

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Cały czas wydaje mi się, że współczesna technologia musi mieć na ten problem jakąś odpowiedź. A gdyby tak utworzyć dokument chroniony hasłem, a hasło przesłać na PW do zainteresowanych nicków?

Ja zresztą zachowanie kolegów bardzo dobrze rozumiem, to jest klasyczna postawa free rider'a (pasażera na gapę): po co coś robić (płacić za bilet) jak mogę nie robić z takim samym skutkiem. To jak najbardziej normalne i trudno nawet etycznie to zakwestionować (a ekonomicznie to w ogóle jedyna słuszna postawa), ale zrozumcie, że ja też tę postawę reprezentuję :D.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Tak, ludzkość już wymyśliła rozwiązanie tego typu problemów: https://docs.google.com/forms/u/0/ 

Tworzymy formularz, dodajemy trzy wymagane pola, domyślnie tylko twórca może widzieć odpowiedzi użytkowników

Każdy może wysłać Imię, nazwisko, email, sprawdzić swoją odpowiedź i nawet ją poprawić, a twórca na sam koniec może to potem wyeksportować do excela (zbiorcze wyniki) - ale bajery!

• Oceniam pozytywnie 5