ciasteczkowy Napisano 18 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2020 Gdzie kupić okulary korekcyjne? Wielkie sieciówki (np. Vision Express), mały rodzinny optyk czy może internety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 18 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2020 Opcja B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grafa Napisano 18 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2020 Godzinę temu, ciasteczkowy napisał: internety? Aurum optics, optykaworld. Do wstawienia szkieł polecam fielmanna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciasteczkowy Napisano 18 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2020 A co polecają krakoscy okularnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic132 Napisano 18 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2020 3 hours ago, ciasteczkowy said: A co polecają krakoscy okularnicy? Z tego co wiem na Kapelance 15e przyjmuje Patrycja Grzybowska, stylistka opraw. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maaati Napisano 19 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpień 2020 Wytłumaczy mi ktoś o co tu chodzi? Ten sam krawat w dwóch różnych sklepach, cena zupełnie inna. Posiadam ten z EM, na zdjęciach tego nie widać, ale jeżeli chodzi o kolor/wzór/deklarowany materiał są identyczne. Na stronie EM gorsze zdjęcie, ale w rzeczywistości wygląda jak ten od Buczyńskiego. Załączam linki. https://buczynskisklep.pl/pl/p/Granatowy-krawat-jedwabny-w-zielone-kwiaty/47 https://akcesoriameskie.pl/pl/p/Krawat-jedwabny-zielony-w-mikrowzor-EM-37/14216 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamW Napisano 19 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpień 2020 Wedlug mnie nie sa takie same. Poza tym- nawet jesli tkanina zewnetrzna bylaby taka sama- krawat to nie sama tkanina zewnetrzna. Wazny jest wklad, jego grubosc, wykroj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nawrot Napisano 19 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpień 2020 Przecież to dwa różne krawaty, i to na pierwszy rzut oka. Nie wiem jak można sadzić ze to ten sam krawat Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciasteczkowy Napisano 22 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2020 Co myślicie o okularach korekcyjnych z doczepianymi szkłami przeciwsłonecznymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub84 Napisano 22 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2020 Mi to się jednoznacznie kojarzy ze starszymi panami w kamizelkach wędkarskich... Oprawki z nałożonymi dodatkowymi szklani wyglądają dość ciężko. Zreszta gdy uniesiesz szkla przeciwsłoneczne nie jest lepiej... Choć mogę byc w błędzie i chętnie zobaczę udane stylizacje. Sadze jednak, ze najlepszym wyjściem beda dodatkowe oprawki. Wg mnie Persol ma fajne - często ten same / bardzo podobne modele pasuje zarówno do szkieł korekcyjnych jak i przeciwsłonecznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jerzy01 Napisano 22 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2020 Godzinę temu, ciasteczkowy napisał: Co myślicie o okularach korekcyjnych z doczepianymi szkłami przeciwsłonecznymi? Miałem przez 3 lata, może 4 razy użyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aras Napisano 22 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2020 A ja zamierzam takie coś kupić. Potrzebuję szkieł do czytania książek na plażę i przeciwsłoneczny "dodatek" to dużo bardziej uniwersalna rzecz niż dodatkowa para okularów (z przyciemnianiem), która kurzyłaby się w domu przez 350 dni w roku. Co innego, gdy okulary musisz nosić cały czas. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cineos Napisano 22 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2020 Soczewki (jeżeli nie ma przeciwwskazań zdrowotnych) i okulary przeciwsłoneczne inne na każdy dzień tygodnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciasteczkowy Napisano 22 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2020 Znaczy, mam kupić siedem par okularów przeciwsłonecznych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayor Napisano 22 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2020 3 godziny temu, ciasteczkowy napisał: Co myślicie o okularach korekcyjnych z doczepianymi szkłami przeciwsłonecznymi? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciasteczkowy Napisano 22 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2020 Tak na poważne, chodzi o coś takiego: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciasteczkowy Napisano 22 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2020 Dzisiaj widziałem takie u optyka. Wcześniej bym o tym nawet nie pomyślał, skojarzenia miałem dokładnie takie jak @mayor. Jednak gdy oglądałem oprawki, sprzedawca podszedł do szafy z, jak mi się wydawało, okularami przeciwsłonecznymi, którą z tego powodu ignorowałem, zdjął jedną parę, w moim mniemaniu, okularów przeciwsłonecznych po czym rozczepił je na "okulary" i "przeciwsłoneczne". Część korekcyjna wygląda jak normalne okulary, natomiast po zespoleniu trudno z większej odległości odróżnić to od okularów przeciwsłonecznych. Przynajmniej takie wrażenie odniosłem podczas tego dosyć powierzchownego kontaktu z tą materią. Okulary noszę cały czas. Latem (tj. urlop + weekendy) zakładam soczewki kontaktowe i zwykłe okulary przeciwsłoneczne. Pracuję przy komputerze, w soczewkach czuję dyskomfort podczas patrzenia na monitor. Po pracy jednak nie chce mi się zakładać soczewek na te 2-3 godziny słońca, więc taki "bajer" mógłby się sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bacio Napisano 22 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2020 Godzinę temu, ciasteczkowy napisał: Tak na poważne, chodzi o coś takiego: Mam takie i używam. Raz udało mi się już zgubić nakładkę przeciwsłoneczną, bo ten magnes nie jest taki mocny jak bym chciał. Do tego jest 2x więcej do czyszczenia okularów, a paprochy lubią wpadać pomiędzy obie warstwy. Ponieważ noszę okulary na co dzień to mam dwie pary: - normalne, - takie ze zdejmowaną nakładką Tych drugich używam tylko jako przeciwsłonecznych z opcją szybkiego zdjęcia np. gdy wjeżdżam samochodem do ciemnego tunelu. Kolejny problem - jak szybko je zdejmuję, to zawsze palcem do szybki dotknę i muszę czyścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cineos Napisano 22 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2020 2 godziny temu, ciasteczkowy napisał: Znaczy, mam kupić siedem par okularów przeciwsłonecznych? Z naciskiem na "soczewki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayor Napisano 23 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2020 Jest jeszcze opcja (dosyć kosztowna ) transition (photochromic) lenses. Jeżeli chodzi o clip on to najbardziej sensowne są nakładki Oliver Peoples, tylko okulary z tymi nakładkami dobrze wyglądają u osób o "drobnej twarzy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Awopiotr Napisano 23 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2020 Używam nakładek mocowanych za pomocą drucianych haczyków. Niby ok, ale słońce dostaje się pomiędzy szkła korekcyjne i przeciwsłoneczne tworząc utrudniające widzenie refleksy. Ostrość widzenia też ulega pogorszeniu. Na spacer ok. Do czytania na plaży gorzej. Częściej używam przyciemnionych fabrycznie szkieł korekcyjnych w bardziej pasujących do lata oprawkach. Jak radził wcześniej @Jakub84, jeden z modeli Persola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JakubAnderwald Napisano 23 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2020 Ja od wielu lat mam soczewki fotochromowe, co kilka lat zmieniam okulary i akurat co zmieniam to fotochrom transition jest trochę lepszy i bardziej ściemnia Działa to na tyle dobrze, że mogę w nich iść na plażę i nie potrzebuję dodatkowego przyciemnienia. Reaguje też na śnieg odbijający ostre światło zimą. Polecam. Koszt ok. 700 zł za soczewki ze 3 lata temu, robione w Warszawie na Powiślu. Jedyne miejsce gdzie fotochrom nie działa, to wnętrze samochodu. Szyby samochodowe przepuszczają za mało UV żeby okulary zareagowały. Na te okazje trzymam w aucie ciemne nakładki na okulary, jednak nie tak idealnie pasujące do oprawek jak te na zdjęciu powyżej, tylko uniwersalne, zakładane taką "żabką". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Manolete Napisano 23 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2020 Mam już trzeci sezon takie okulary, kupione w Twoich Soczewkach. Najlepiej wydane pieniądze w moim życiu. W zestawie razem z okularami dostałem różne nakładki, zwykle przyciemniane, fotochromowe, do jazdy nocnej, nakładki z filtrem do komputera. Sprawdzają się świetnie, nie wyobrażam sobie już bez nich życia. Nakładek właściwie nie widać, trzeba się naprawdę przyjrzeć, żeby zobaczyc szparę pomiędzy, dodatkowo jest to ważne, jeśli ktoś pracuje z kolorami (filtry do kompurera zmieniają postrzeganie barw). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filion Napisano 23 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2020 Witam Wszystkich, Poszukuję sprawdzonego krawca z Warszawy do wszycia delikatnych poduszek w ramionach marynarki. Czy ktoś jest w stanie kogoś polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 23 Sierpień 2020 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2020 Każdy krawiec powinien dać radę. To proste jak drut. Inną sprawą jest dobranie poduszek, trzeba nieco poeksperymentować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi