Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Panzbrlo napisał:

Czy mógłbyś doprecyzować? Nie jestem pewien czy dobrze rozumiem co masz na myśli. Jeśli masz but od nowości i używasz go tylko Ty, to coś się może stać?

Stopa się poci, pot wchłania częściowo skarpeta, częściowo but. To pierwsze można wyprać.

Druga funkcja skarpety to oczywiście ochrona przed otarciami. Stopa zmienia wymiary w ciągu dnia, więc i dopasowanie jest dynamiczne.

Cytat
51 minut temu, mosze napisał:

Druga funkcja skarpety to oczywiście ochrona przed otarciami. Stopa zmienia wymiary w ciągu dnia, więc i dopasowanie jest dynamiczne.

Pierwsze wydawało mi się oczywiste, ale z dynamicznym dopasowaniem muszę się zgodzić. 

49 minut temu, xkoziol napisał:

Licowe loafers do krótkich spodenek i bosych nóżek... Hmmmm...

Może nie byłem precyzyjny, ale miałem tutaj na myśli już niekoniecznie licowe do krótkich spodenek, tylko ogólnie buty. Zamszowe by nie pasowały do lnianych spodni? Myślę, że jakoś specjalnie by się to nie "gryzło". Nie mówię tutaj o zakładaniu licowych loafersów do bojówek z kieszeniami ;) ale widzę, że zastanawiasz się nad świeżym pomysłem! ;) 

13 godzin temu, rocketman napisał:

To jeszcze pozwolę sobie spytać o kurtkę inspirowaną M65 (coś klasycznego, tyle że nie na żołnierską sylwetkę). Gdzie coś takiego warto kupić?

John Partridge w tkmaxx albo na eBay. Kupiłem tam najpierw jedną, potem na eBay trafiłem drugą na zapas ;) i cena bardzo fajna, bo 200zl

W dniu 23.09.2019 o 09:19, Panzbrlo napisał:

Cześć Panowie, mam nadzieję że dobre miejsce na szybkie pytanie / szybką odpowiedź. Kupiłem jakiś czas temu buty Yanko z Patine, a konkretnie Loafers 666 w skórze licowej. Pierwszy raz w życiu trafiłem na buta, który idealnie pasuje do mojej stopy. Nie za duży, nie za mały, ideał. Jednak mam kilka problemów z tymi butami. 

1. Założone bez skarpetek obcierają straszliwie, tak że później muszę się kurować przez tydzień. 
  2. Mam specjalne skarpetki "stopki" które po założeniu pozostają niewidoczne. Skarpetki od "góry" są zakończone rulonikiem, który jest minimalnie grubszy od samej skarpetki. Szukałem innych, ale wszystkie skarpetki są tak zakończone. I tutaj niestety kolejny problem - buty są dopasowane idealnie, i właśnie ten rulonik tak się wrzyna w stopę, że po paru godzinach staje się to nie do wytrzymania.

Do tej pory założyłem buty parę razy i to tylko na krótsze wyjścia. I tu pytanie do Was, czy macie jakiś sposób na takie sytuacje? Czy nosicie tego typu buty na gołą stopę? Próbowałem też naklejać same plastry na piętę, ale wydaje mi się to rozwiązaniem na bardzo krótką metę, a i tak buty obcierały. 

666 i tu jest pies pogrzebany.

• Like 1

Cześć, nabyłem Berwicki 376 Brown Suede (zamszowe ciemny brąz) i poszukuję do zestawu rękawiczek w tym materiale i kolorze oraz paska do spodni. Stosunkowo budżetowe jeśli to możliwe (rękawiczki do ~200, pasek do ~100). Obecnie znalazłem:
https://www.poszetka.com/product-pol-4968-Zamszowe-rekawiczki-ocieplane-kaszmirem.html
https://www.poszetka.com/product-pol-4964-Meski-ciemno-brazowy-pasek-zamszowy.html

Jednakże rękawiczki poszukuję w rozmiarze M/L, zaś wspomniany wyżej pasek jest dosyć drogi. Ktoś może polecić coś alternatywnego?

• 3 weeks later...
7 godzin temu, xyz napisał:

B porządna rodzinna firma, nagradzana w rankingach klientów w UK. Powyżej 200 GBP - wysyłka free. Obszerna oferta australijskiej RM Williams (jakość znacznie powyżej brandów UK) + nowozelandzkie knitweary z unikatową wełna z oposów.

Nie po raz pierwszy "rodzinna" i "porządna" to oksymoron. O oposach w Nowej Zelandii:

https://kartkazpodrozy.pl/2011/03/oposy-futrzasta-zmora-nowozelandczykow.html

Wszystko to co jest w artykule jest prawdą, sam doświadczyłem podejścia nowozelandczyków do tych zwierząt w NZ na własnej skórze, kiedy szwagier zabrał mnie na polowanie na swojej farmie na te zwierzęta, zresztą w codziennym życiu na drogach jest jak w artylule.

Jedna uwaga - to nie są żadne oposy. Zwierzę to to po angielsku popularnie Possum (common brushtail possum), czyli kitanka lisia.