XDDX Napisano 27 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2018 Cenę weryfikuje rynek, zobacz na eBayu po ile chodzą nawet używane SuSu - krój i dopasowanie to podstawa i nawet metka made in China tego nie zmieni. Do Corneliani nic nie mam, obie marynarki, które mierzyłem miały dobry krój. Po prostu nie pasowały mi nawet za 150$. Zdecydujesz jak uważasz, to Twoje pieniądze. No i fajnie by było oceniać zdjęcie na Tobie, a nie z łańcuchem Żorż. Rozmawiamy o ubraniach więc wrażenia są najważniejsze ale są też elementy obiektywne. Zaznaczę że nie mam nic do SuSu. Mam sporo marynarek tej firmy(więcej niż myślałem) Leżą na mnie dobrze prosto z wieszaka. Planowałem traktować je jak niedrogie woły robocze. W swojej cenie są dosyć dobrym wyborem ale obiektywnie rzecz biorąc Havany SuSu mają w większości podszewkę poliestrową lub są z dużą domieszką poliestru w podszewce w rękawach, są szyte praktycznie wyłącznie maszynowo, guziki są plastikowe i mają też chyba odrobinę za wąskie klapy otwarte np. 8cm przy rozmiarze 54 EU.Aby być precyzyjnym dodam że czasami w obecnej ofercie SuSu można znaleźć dawną Biellę która teraz nazywa się również Havana i ma szersze klapy. Do moich marynarek Jort SuSu nie mam żadnych uwag. Rozumiem twoje podejście. Jeśli nie widzisz różnicy w wykonaniu marynarek z lini mainline Corneliani, Caruso, Canali, Zegny w porównaniu do np. Havany i jeśli SuSu na tobie dobrze leży to super - oszczędzasz czas (poznanie producentów, produktów, modeli, linii) i pieniądzeJednak nie wszyscy tak mają.Pozdrawiam Wysłane z mojego ONEPLUS A5000 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 27 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 27 Listopad 2018 @XDDX, chyba jednak porownujesz jabłka do pomarańczy. Jeśli cena wyjściowa havany to 350 Euro a używki chodzą po 200E (niska cena, niska relatywnie strata wartości), to przy Corneliani przecenionej z wziętej z kosmosu ceny 1295$ na 350$ możesz czuć się dobrze bo "zarobiłeś" jednak cena wyjściowa jest tylko skutkiem snobizmu na "made in Italy". Z marek, które podałeś powyżej miałem też Canali silver label i też odsprzedałem dalej za jakieś 50$ (lekka używka). Caruso to natomiast inna bajka i jeśli pasuje Ci krój to jedna najmniej hypowanych marek i świetna relacja cena/jakość. Niegdyś był o Caruso duży artykuł na Parisian Gentleman. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayor Napisano 28 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2018 No tak rzeczywiście najważniejsze jest "po ile używki chodzą na eBaju", utrata wartości rezydualnej to jest mocny argument.,Ja bym wziął jeszcze pod uwagę awaryjność, na przykład ilość poważnych usterek w kolejnych latach użytkowania.,Warunki gwarancji i rękojmi (niektórzy krawcy oferują free alterations for life).,Może jeszcze jakieś testy zmęczeniowe, na przykład postawiłbym pozorantów ubranych w garnitury "C" i "S" w jakichś ekstremalnych warunkach pogodowych i który dłużej wytrzyma 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 28 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2018 @mayor, że też Ci się chce 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zimmermann Napisano 28 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2018 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flozbi Napisano 29 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2018 14 godzin temu, mayor napisał: No tak rzeczywiście najważniejsze jest "po ile używki chodzą na eBaju", utrata wartości rezydualnej to jest mocny argument.,Ja bym wziął jeszcze pod uwagę awaryjność, na przykład ilość poważnych usterek w kolejnych latach użytkowania.,Warunki gwarancji i rękojmi (niektórzy krawcy oferują free alterations for life).,Może jeszcze jakieś testy zmęczeniowe, na przykład postawiłbym pozorantów ubranych w garnitury "C" i "S" w jakichś ekstremalnych warunkach pogodowych i który dłużej wytrzyma Na pozorantów proponowałbym braci, najlepiej bliźniaków jednojajowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciasteczkowy Napisano 29 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2018 I grupa kontrolna w samej bieliźnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michau Napisano 29 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2018 Jaki odcień brązu na uniwersalne buty tzw woły robocze czyli pasujące do większości zestawów? Dark brown czy mid brown?Na przykładzie Yanko 664 dla zobrazowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 29 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2018 Wolę dark brown. Mniej rzucają się w oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JakubAnderwald Napisano 29 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2018 Ja wolę te na górze, bardziej będą pasować też do jaśniejszych kolorów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 29 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 29 Listopad 2018 Jeśli monitor właściwie odwzorowuje kolory, to nie ma wielkiej różnicy; weź te, które Ci się bardziej podobają. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JakubER Napisano 1 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2018 Witam, gdzie w Polsce, przez internet kupię guziki do marynarki? Z okazji BF kupiłem nawet fajnego Lantiera, dobra cena, leży prosto z wieszaka, ale plastikowe guziki z nazwą firmy to taki syf że nie mogę na to patrzeć i muszę przeszyć nowe. Tylko gdzie je kupię? Pozdrawiam edit. Kiedyś kupiłem jeden komplet u Milera, ale już tym nie handluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phantom Napisano 1 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2018 Polecam tkaniny.net Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyjamentowski Napisano 1 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2018 Czy płaszcz wełniany się impregnuje? Zawsze nosiłem tylko od czasu do czasu na garnitur, ale teraz kupiłem całkiem uniwersalny na wyprzedaży w Vistuli i zamierzam go nosić na okrągło. Czy powinienem go jakoś zabezpieczyć przed wilgocią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zimmermann Napisano 1 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2018 Czy płaszcz wełniany się impregnuje? Zawsze nosiłem tylko od czasu do czasu na garnitur, ale teraz kupiłem całkiem uniwersalny na wyprzedaży w Vistuli i zamierzam go nosić na okrągło. Czy powinienem go jakoś zabezpieczyć przed wilgocią? Nie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiarus Napisano 4 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2018 Jako gratis dostałem od Woolovers to "coś". Dolna część to perforowana. ostra blaszka. Cóż to i do czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayor Napisano 4 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2018 To coś nazywa się Pilling Comb ,służy do usuwania z odzieży wełnianej tzw bobbles nie wiem jak to poprawnie się nazywa po polsku ? Chodzi o takie małe kuleczki które pojawiają się na powierzchni wełny im lepsza wełna tym bardziej podatna na tego rodzaju zjawisko., 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xune Napisano 4 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2018 Na stronie mają opisane jako grzebyk na pilingowanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiarus Napisano 4 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2018 I stała się jasność. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 4 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2018 Michał, też nie pamiętam dokładnie, ale wydaje mi się, że w miejscach gdzie zajmują się cerowaniem artystycznym powinni sobie z tym poradzić. Ja osobiście korzystałem z usług Pani Bożeny Kamińskiej (ul. Krucza 41/43) i byłem bardzo zadowolony (cerowanie dziurki w swetrze z wełny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmichal Napisano 5 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2018 A taka sama usługa jak @xkoziol, ale w trójmieście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_P Napisano 5 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2018 Panowie, znalazłem pewnego sprzedawcę, który twierdzi, że ma na sprzedaż buty z cordovanu, nieużywane (w co śmiem wątpić, aczkolwiek w nienagannym stanie) w cenie poniżej 800 PLN i się zastanawiam czy warto w to iść. Tzn, bardziej chodzi mi o to, że pierwszy raz spotykam się z taką firmą i nie wiem co o niej sądzić... Buty wyglądają bardzo w porządku, ale jak już mam wydać tyle pieniędzy to chciałbym posłuchać waszych opinii. Zdjęcia do podglądu w załączniku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 5 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2018 Nosiłbym. Buty ze zdjęcia wyglądają na shell cordovan. Oczywiście używane, ale nieznacznie. Sam się sobie dziwię że to piszę, bo ostracyzm w stosunku do handlu używanym obuwiem widoczny na forum uważam za uzasadniony, ale w cenie poniżej 800 zł warto (o ile oczywiście pasują i się podobają). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_P Napisano 5 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2018 No właśnie mam bardzo podobnie z używanym obuwiem, ale ten model bardzo mi przypadł do gustu... Rozmiarowo wygląda ok, aczkolwiek nie mam możliwości sprawdzenia czy faktycznie będą super dopasowane, ale koniec końców chyba kupię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayor Napisano 5 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2018 56 minut temu, Andrzej_P napisał: No właśnie mam bardzo podobnie z używanym obuwiem, ale ten model bardzo mi przypadł do gustu... Rozmiarowo wygląda ok, aczkolwiek nie mam możliwości sprawdzenia czy faktycznie będą super dopasowane, ale koniec końców chyba kupię... Ciekawe jak stwierdziłeś ,że rozmiarowo są OK? Pewnie byłeś u Jackowskiego, albo Rutkowskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi