Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Opublikowano

Witam serdecznie,

Mam pytanie odnośnie marynarek z outletu, które często widuję np. na allegro (konkretnie mam tu na myśli Suitsupply). Widząc nie raz jak mocno są one pogniecione, a klapy prawie jak zaprasowane na płasko, to czy jest szansa na przywrócenie jej walorów wizualnych bez konieczności zastosowania doraźnych środków? Mam tu na myśli pranie i zlecenie tego prasowania jakiemuś profesjonaliście.

Jeśli zajdzie taka konieczność, to jaki może być jej orientacyjny koszt?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Opublikowano
10 godzin temu, Pendoro napisał:

To jest ten sam produkt.

Opublikowano
7 godzin temu, Coven napisał:

Witam serdecznie,

Mam pytanie odnośnie marynarek z outletu, które często widuję np. na allegro (konkretnie mam tu na myśli Suitsupply). Widząc nie raz jak mocno są one pogniecione, a klapy prawie jak zaprasowane na płasko, to czy jest szansa na przywrócenie jej walorów wizualnych bez konieczności zastosowania doraźnych środków? Mam tu na myśli pranie i zlecenie tego prasowania jakiemuś profesjonaliście.

Nie tylko szansa , ale nawet pewność że można przywrócić wygląd łącznie z klapami na klejonce zaprasowanymi na chama. Jeżeli chodzi o odprasowanie w domowych warunkach amatorskim żelazkiem i mokrą szmatą to nie polecam. Sam ponad 20 lat temu zaczynałem prace w krawiectwie na stanowisku Presser Iron Man, gdzie często musiałem dziennie odprasować 40-50 sztuk wymiętych garniturów, które przychodziły w paczkach z Azji ściśnięte jak sardynki w puszce, ale dzisiaj kiedy mam do uprasowania kilka marynarek czy garniturów to zanoszę do pralni. Po prostu w zakładzie miałem profesjonalne  żelazko Naomoto i stół Vacuum table ,a w domu mam lekkie "damskie" żelazko i składaną deskę (nie stać mnie na japońskie żelazko za $600 i stół za 3 tysiące ),W pralni dogadałem się na 10 zł za marynarkę i 15 zł  za garnitur, 5 za koszule, koszule prasuje sam gdyż pralnie prasują koszule na półautomatach gdzie można dobrze uprasować koszule z klejonymi kołnierzykami, kołnierze z pływającym wypełnieniem to już wyższa szkoła jazdy i mało która pralnia potrafi takie koszule porządnie wyprasować., Ceny są oczywiście za samo prasowanie bez prania/czyszczenia. Zresztą marynarka/garnitur to nie skarpetki i pranie/czyszczenie niszczy zarówno wełnę jak i konstrukcje marynarki trzeba te zabiegi ograniczyć do minimum najlepiej raz na dwa lata, albo nie częściej niż raz w roku 

• Like 2
  • Oceniam pozytywnie 3
Opublikowano
Godzinę temu, djmakus napisał:

czy taki rodzaj obuwia ma jakąś nazwę

kojarzę takie ale z przeszyciem po środku palców

(pytanie poboczne - są w miarę ładne?)

Szukałbym pod "apron toe derby/shoes". 

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Na pewno U-Tip i Derby, ale Apron-Toe tylko w przypadku kiedy dodatkowy fartuch(apron) jest naszyty na buta, w przypadku  kiedy jest pojedyncza skóra bez dodatkowego fartucha a występuje tylko ozdobne przeszycie wtedy jest Moc-Toe.Z kolei w przypadku kiedy jest pionowe przeszycie ,które dzieli czubek buta mamy Y-Tip Derby znane także jako Norwegian Split Toe, albo Alonquin Split Toe. Właściwie obydwa określenia są poprawne. Różnica w terminach wynika z tego, że w Europie taki styl butów po raz pierwszy widziano u norweskich rybaków, a w Ameryce u Indian z plemienia Alonquin zamieszkujących Nową Szkocje. Może to być pokłosie pierwszego spotkania Wikingów pod wodzą Erika Czerwonego z rdzennymi Amerykanami ponad tysiąc lat temu.

• Like 6
  • Oceniam pozytywnie 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czy któryś z tych modeli nada się na ciut szerszą stopę? Podobają mi się takie Hiker boots, ale oba sygnowane są jako F fitting, niemniej Cheaneye leża na mnie bardzo dobrze pomimo oznaczenia jako F. Może jest jakaś nadzieje i ktoreś z nich są nieco obszerniejsze? 
Barker Gelncoe (u góry) Loake Hiker (na dole) 
Barker Shoes on Twitter: "Your photos ? Glencoe is proving a very popular  choice from our new Autumn Winter collection. This charming #hikerboot  boasts both versitility and style: https://t.co/08UvpHS57j…  https://t.co/MElwyjOcPW" TREAT YOURSELF OR YOUR LOVED ONE THIS VALENTINE'S DAY WITH LOAKE - Jerymn  StreetJerymn Street

Opublikowano

Kupiłem marynarkę Mr. Vintage korzystając z wprowadzenia rozmiarówki dla wysokich. O tę https://www.lancerto.com/pl/marynarka-czerwona-w-krate-hammerfest-ma092221000004-mixkolor.html

Ramiona i rękawy leżą dobrze. Marynarka jest za szeroka w talii i pod pachami. Test wirtualnego guzika daje jakieś 7 cm zamiast spodziewanych 1-1,5 cm. Czy warto zostawiać i da się to przerobić żeby dobrze wyglądało czy to za dużo?

Opublikowano

Jan Adamski twierdzi że 2-3 cm, pewnie ten 1cm to faktycznie za mało. Natomiast u mnie jest i tak znacząco za dużo.

Jak Wasze doświadczenia z tak dużymi poprawkami? Ma to sens? Nie jest tak że konstrukcja i tak jest za szeroka i zostają problemy nie do rozwiązania?

Opublikowano

A jak upniesz (nawet "wirtualnie") marynarkę o te 4 cm w talii to wygląda to dobrze?

Bo w moim przypadku raczej nie... Guzik jest umiejscowiony za nisko i przy zebraniu 3 cm w talii na dole robi się sukienka. Mam wrażenie, że tym razem ktoś za bardzo popłynął z mantrą "obniżony guzik"...albo po prostu mam za duży zadek do tego kroju (ściślej: za duży zadek vs talia).

Nie wiem, czy w moim przypadku uda się pozbyć workowatości tej marynarki...

Opublikowano
W dniu 22.09.2021 o 23:14, Coven napisał:

Witam serdecznie,

Trochę obok Twojego pytania, ale przejrzałem kilka tych marynarek i byłbym ostrożny. Duża cześć z tych allegrowych egz. (może nawet większość), to customize, co daje się zauważyć po zdjęciach nie tylko rękawów (jasna metka z napisem), ale także w wizualnej workowatości. Także, dla przykładu wymiary 50-tki na tych aukcjach będą miały niewiele wspólnego ze standardowymi wymiarami susu ze sklepu int.

• Oceniam pozytywnie 1