Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Alternatywą dla żabek mogą być gumowe pady/wstawki na czubkach podeszew (dla przykładu Vass takie oferuje, nie wiem jak z realizacją u szewców, choć przypuszczam, że w wykonaniu nie różni się to zbytnio od klasycznych zelówek):

https://cdn.shopify.com/s/files/1/1246/8109/products/rubber_99df05fe-e3de-4be8-a641-d2b2ce9f8e02.jpg?v=1590891445

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 3
Opublikowano
Alternatywą dla żabek mogą być gumowe pady/wstawki na czubkach podeszew (dla przykładu Vass takie oferuje, nie wiem jak z realizacją u szewców, choć przypuszczam, że w wykonaniu nie różni się to zbytnio od klasycznych zelówek):
rubber_99df05fe-e3de-4be8-a641-d2b2ce9f8e02.jpg?v=1590891445
W Warszawie mi robi takie szewc na Wilczej.
Opublikowano

Mam ten sam problem ze ścieraniem czubków i szewc mi właśnie coś takiego zaproponował. Rozwiązanie podobne do Vassa, ale użył chamskich gwozdków z dużymi łebkami, a nie tych mosiężnych, które ścierają się dość szybko. Zobaczymy jak to się sprawdzi.

gwozdki.jpg

Opublikowano

Dość szybko zaczynam ścierać czubki, Vassy z gumową wstawką trzymają się mocno. Polecam to rozwiązanie, jest praktyczne, ciche, "dyskretne" i nudne wizualnie, czyli spełnia swoją rolę :) Jak z dorabianiem u szewców niestety nie wiem.

Opublikowano

Witam, jestem nowy na forum i mam może trochę głupie pytanie. Czy uważacie, że mężczyzna może nosić skórzany plecak, który teoretycznie przypisany jest do działu damskiego? Czy taki plecak może się jakoś znacząco i zauważalnie różnić od takiego z działu męskiego? Pytam bo właśnie zastanawiam się nad kupnem plecaka skórzanego z drugiej ręki i przyznam, że więcej jest ofert takich teoretycznie "damskich" plecaków.

Opublikowano
59 minut temu, Nezot napisał:

Witam, jestem nowy na forum i mam może trochę głupie pytanie. Czy uważacie, że mężczyzna może nosić skórzany plecak, który teoretycznie przypisany jest do działu damskiego? Czy taki plecak może się jakoś znacząco i zauważalnie różnić od takiego z działu męskiego? Pytam bo właśnie zastanawiam się nad kupnem plecaka skórzanego z drugiej ręki i przyznam, że więcej jest ofert takich teoretycznie "damskich" plecaków.

Pokaż zdjęcie :).

Opublikowano
13 godzin temu, Velahrn napisał:

Pokaż zdjęcie :).

To tutaj przykładowe plecaki, nie twierdzę, że zależy mi konkretnie na którymś z tych. Wrzucam je bardziej poglądowo

1623957643 (1).jpeg

image (1).jpg

image.jpg

1614086873 (1).jpeg

1614086873 (2).jpeg

1614086873.jpeg

1622278750 (1).jpeg

1622278750.jpeg

1623494569 (1).jpeg

1623494569.jpeg

1623957643.jpeg

1611501985 (1).jpeg

1611501985.jpeg

Opublikowano

@Nezot Z doświadczenia Ci powiem, że plecak skórzany nie może być za ciężki. Nosiłem około dwa lata skórzany plecak Suitsupply. Już pusty był ciężki. Noszenie go codziennie zaowocowało bólami kręgosłupa. Teraz zmieniłem na praktyczny i nadający się do biura (nie powiem, że elegancki, ale odpowiednio dyskretny) plecak https://www.aersf.com/day-pack-2-black Lekki, dobrze zorganizowane wnętrze. Zastanów się, czy na pewno potrzebujesz  skórzanego plecaka

Opublikowano

Jakich nici najlepiej użyć do obszycia dziurek na guziki w marynarce? Chodzi mi o samo obszycie dziurki jak i gimp (nie znam niestety polskiego odpowiednika), jakieś polecane sklepy w których to dostanę?

Opublikowano

@eye_lip dzięki, podejdę jutro i podpytam.

Edit:

Niestety w 3 pasmanteriach zaproponowali mi zwykłe nici poliestrowe jak każde inne, bo przecież nie ma specjalnych nici do dziurek. A jak wspomniałem o grubszej wokół której dziurkę się obszywa to patrzyły na mnie jak na debila. 

Opublikowano

@myszy

We Wrocławiu jest na Kiełbaśniczej, zaraz na początku za pubem irlandzkim, taka zabytkowa pasmanteria prowadzona przez sensownego starszego pana. Spróbuj tam. 

I przy okazji, można zajrzeć do sklepu Loake ?

Opublikowano
19 godzin temu, Ropóh napisał:

@myszy

We Wrocławiu jest na Kiełbaśniczej, zaraz na początku za pubem irlandzkim, taka zabytkowa pasmanteria prowadzona przez sensownego starszego pana. Spróbuj tam. 

I przy okazji, można zajrzeć do sklepu Loake ?

Dzięki, byłem tam dzisiaj ale jest zamknięta. 
Bylem też w kolejnej pasmanterii, i niestety jako ten gimp zaproponowano mi nic do dżinsu….

Same nici Gutermann do obszywania dziurek już zamówiłem przez internet, został tylko ten nieszczęsny gimp.

Opublikowano
W dniu 18.07.2021 o 16:47, myszy napisał:

@eye_lip dzięki, podejdę jutro i podpytam.

Edit:

Niestety w 3 pasmanteriach zaproponowali mi zwykłe nici poliestrowe jak każde inne, bo przecież nie ma specjalnych nici do dziurek. A jak wspomniałem o grubszej wokół której dziurkę się obszywa to patrzyły na mnie jak na debila. 

Niestety z takimi spojrzeniami trzeba się pogodzić, pytając o pewne rzeczy, jak np. tęgość buta, albo gramaturę tkaniny (nawet w polecanym tu, a chyba już nie istniejącym Merino na Jana Pawła w Warszawie, patrzyli na mnie jak na idiotę "No co pan chce, dobra włoska wełna, o co tu jeszcze pytać"?)...