Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co sądzicie o jasnoszarych garniturach? Czy to jest w miarę uniwersalny wybór na różne okazje? W Wielkiej Brytanii są dość popularne jako strój biznesowy czy nawet ślubny.

Zdjęcie z Permanent Style

image.png.85d99735668a70fad262aa4901387684.png

I pewien dobrze znany Brytyjczyk

image.thumb.jpeg.2c7efcfecd61ac439a86b94402e6e28e.jpeg

Opublikowano

Mi się bardzo podobają i na własny ślub zamówiłem jasnoszary garnitur, ale nie miałem jeszcze kolejnej okazji by go założyć (1,5 roku minęło), tzn jedną miałem, ale miałem ochotę założyć inny garnitur ;) . Jednak ja ogólnie rzadko mam okazję nosić garnitur, jak chodziłem do pracy w biurze to zakładałem zestawy koordynowane, nie garnitury.

Opublikowano
1 minute ago, ell said:

Ma ktoś doświadczenia z ubraniami z modalu (dokładniej chodzi mi o sweter)?

Są bardzo podobne do wiskozowych, szybko się rozciągają i mechacą. Moim zdaniem lepiej kupić tanie merino np. z Mango albo H&M.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Zdechła mi golarka którą podgalałem kilkudniowy zarost. w związku z tym, przeglądając allegro natknąłem się na Philipsa serii 9000, model SP9860.

Czy ktoś z Was jej używa, a jeśli tak, to czy na prawdę po ogoleniu się maszynką elektryczną uzyska się efekt jak po cięciu maszynką z ostrzem? problemem u mnie z goleniem właśnie tradycyjną maszynką są wrastające włoski które ulegają ścięciu zwykłym ostrzem.

Opublikowano

Najczęściej (choć w pewnym stopniu zależy to od typu zarostu, np. prosty czy kręcony) włoski wrastają jeśli nie mogą przebić się przez skórę, a nie mogą się przebić jeśli są przecięte tępym ostrzem. Gdzieś w sieci powinieneś być w stanie znaleźć mikroskopowe zdjęcia włosa gładko przeciętego świeżą żyletką i przerąbanego tępym narzędziem.

Elektryczna maszynka do golenia będzie super - na początku. Później będziesz miał do wyboru - wymieniać głowice (i płacić jak za tusz w drukarce) lub żyć z wrastającymi włoskami. Żyletka kosztuje kilkanaście groszy i może być dosłownie jednorazowa (powiedzmy dwurazowa, bo ma dwie strony), a przez to zawsze ostra.

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, lubo69 napisał:

Najczęściej (choć w pewnym stopniu zależy to od typu zarostu, np. prosty czy kręcony) włoski wrastają jeśli nie mogą przebić się przez skórę, a nie mogą się przebić jeśli są przecięte tępym ostrzem. Gdzieś w sieci powinieneś być w stanie znaleźć mikroskopowe zdjęcia włosa gładko przeciętego świeżą żyletką i przerąbanego tępym narzędziem.

Elektryczna maszynka do golenia będzie super - na początku. Później będziesz miał do wyboru - wymieniać głowice (i płacić jak za tusz w drukarce) lub żyć z wrastającymi włoskami. Żyletka kosztuje kilkanaście groszy i może być dosłownie jednorazowa (powiedzmy dwurazowa, bo ma dwie strony), a przez to zawsze ostra.

głowica trochę kosztuje, ale myślę że też na dość długo wystarczy. stosowanie zwykłych żyletek (jak za PRL) niesie za sobą ryzyko przecięcia skóry, a ja jestem zbyt leniwy żeby aż tak z tym się bawić i uważać cały czas podczas golenia. maszynki jednorazowe to też w łącznej skali spory koszt (choć pozornie niewysoki przy jednym goleniu - nie mówiąc o zanieczyszczaniu środowiska)

Opublikowano
13 minut temu, lubo69 napisał:

Czyli, typowo dla forów internetowych, decyzję już podjąłeś, tylko potrzebujesz błogosławieństwa...emoji6.png

Nie nie, pytam bo zależy mi na opinii czy rzeczywiście goli do zera czy tak sobie. 

9 minut temu, Rudolf napisał:

@Krzysiek_W

Zacinam się jakieś dwa razy rocznie a nie uważam zbytnio. Ponadto podtrzymuję @lubo69 - przy codziennym goleniu żyletki praktycznie eliminują problem wrastających włosków.

Dzięki, wezmę to pod uwagę, natomiast przy maszynce elektrycznej odpada smarowanie kremami/piankami/mydłem itd :)

Opublikowano

@Krzysiek_Wmiałem golarkę. Wróciłem do ostrzy, 5 sztuk za ok. 30 zł starcza mi na niecały miesiąc. Przechodząc z ostrzy na elektryczną golarkę miałem podobne problemy i oczekiwania jak Ty. I tak jak pisze @lubo69, na początku było ok, po ok. 1-2 m-cach zaczęły się schody (skóra dużo bardziej podrażniona, żadne dezynfekatory ostrzy, choć pomagały, to nie likwidowały tego zjawiska trwale). Po ok. roku wróciłem do ostrzy. Nie zamierzam tego zmieniać

• Like 1
Opublikowano

Ja z kolei rok ponad rok temu przerzuciłem się na golarkę elektryczną (Brauna) i jestem zadowolony. Dopóki golę się regularnie (co najmniej raz na dwa-trzy dni) nie ma problemów. Natomiast jeżeli zarost jest ciut dłuższy, to wtedy maszynka się średnio sprawdza - golenie się jest dużo dłuższe i kończy się podrażnieniami. 

• Like 1
Opublikowano
W dniu 7.12.2020 o 18:11, bulyt50 napisał:

Kupiłem na allegro ładny płaszcz marki Zara w kamelowym kolorze.Płaszcz tylko przymierzyłem i powędrował do

szafy.Wczoraj postanowiłem go ubrać na wyjście do miasta.Proszę żonę żeby poodpruwała zaszyte kieszenie i tu

się okazało że kieszenie to zwykłe atrapy.Po prostu brak kieszeni zewnętrznych i wewnętrznych.Czy ktoś się z

Was koledzy spotkał z czymś takim?

Wracając do tematu, ubiegłego sezonu zakupiłem również całkiem fajny, dwurzędowy wełniany płaszcz, który jak na standardy Zary był naprawdę przyzwoity. Mniejsza o to. Mając na uwadze, że tak jak napisali Panowie powyżej, nie należy wypychać kieszeni płaszcza dużymi i ciężkimi przedmiotami, przeciąłem jedną kieszeń na jakąś chusteczkę, banknot itp. Kieszeń była. Natomiast jakoś ostatnio postanowiłem rozpruć drugą. Druga kieszeń natomiast okazała się być atrapą. Takie combo :) 

Będę reklamował. Nie mam co do tego żadnych wątpliwości, że wada fizyczna podlega pod rękojmię. 

Opublikowano

Trochę ponad 3 stówki. Uwzględniam, że w Deichmannie trochę wszystko zdrożało.

Jedna sztuka, znajomy mi proponuje. Wezmę, jakby nie przypadły mi do gustu to wylądują na odpowiedni dziale, po wcześniejszym poinformowaniu bezpośrednio zainteresowanych.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

@Krzysiek_W jeśli nie podjąłeś jeszcze decyzji o kupnie to polecam zestaw maszynka ręczna + maszynka tzw. jednorazowa. Raz w tygodniu golę się ręczną - faktycznie jest to czasochłonne i wymaga precyzji żeby się nie zaciąć. Codziennie zaś tzw. jednorazową.

Gdybym miał więcej czasu to tylko ręczna. Niesamowity efekt gładkości skóry, tak samo jak brzytwą. Cała reszta produktów od G* czy W* może się schować.

• Like 1
Opublikowano

hej, nie wiem, czy to odpowiednie miejsce na to pytanie. Jeśli nie to przepraszam i na swoje usprawiedliwienie powiem, że to mój pierwszy post ;) 

Pytanie jest proste. W internetach znalazłem marynarkę, która bardzo mi się spodobała, jednak to Ralph. a z jego oryginalnością w internecie ... no sami wiecie ;) ad rem. To oryginał czy fake? Co sądzicie?

02_00649_pSpoQtDagf6N7KQKiSowKEw1.jpeg

02_008a0_HPCZ63TZ3QvUE3r5q8uRevN3.jpeg

02_00e2b_17R5SpBPkiZaMC2iZR5koiY8.jpeg

02_002b6_zGdwQjEUDF2wHNEgUtuAfDJK.jpeg

02_022b8_Lh1rj2wGS4NudPF4tnipWYcG.jpeg

02_02433_zbo7BjW1kgc5TzeDoSwVtAD7.jpeg

02_0064a_PdM3rBvkcwk6gU689Lbua825.jpeg

02_0217e_bPr31aouyZDE1tJt8ZmmSbRf.jpeg

02_00eb0_RhH3HYGTJwnn37Xk1n1tTN5e.jpeg

Opublikowano

Jaką podszewkę polecicie na letni garnitur/marynarkę?
Nie jestem przekonany do marynarki bez podszewki, rękawówka i okolice barków mi wystarczą żeby marynarka ładnie pracowała/układała się na ciele.  Niby są wiskozy i pochodne ale podejrzewam, że oddychalność nie będzie zadowalająca.

Poza podszewką mamy jeszcze wkład piersiowy, który jest chyba nawet stosowany gdy marynarka ma nie mieć konstrukcji. Jakieś uwagi jaki zastosować, by komfort termiczny był akceptowalny? Niby to płótno, zatem oddychalność powinna być duża, co nie zmienia faktu, że jest to dodatkowa bariera wentylacji.

Stosujecie kolanówkę w letnich spodniach?

Dzięki.

Opublikowano

Podszewka z wiskozy/cupro/jedwabiu. 

Jeśli w marynarce są wkłady piersiowe, to (dla mnie) nie jest to już marynarka bez konstrukcji. Marynarka bez konstrukcji takich wkładów wg mnie powinna nie mieć, aczkolwiek układanie się jej mocno zależy od dopasowania (no ale jak ma być szyta, to to nie powinien być problem). Sam mam jedną taką od Tombolini z linii Zero Gravity, i czymś tam ten materiał jest podklejony (tak przynajmniej to wygląda), ale sama marynarka w odczuciu jest lekka jak koszula. Samo płótno, zwłaszcza w marynarce z lekką konstrukcją nie powinno mieć wpływu na oddychalność. U mnie jedyne miejsce wiosną/latem, w którym się pocę w marynarce, to... kieszeń, jeśli mam w niej portfel ;)

Gdybym szył spodnie na lato, nie dawałbym kolanówki.

• Like 1
Opublikowano

Cześć,

Czy jest na Forum ktoś, kto mógłby podzielić się swoimi uwagami na temat butów c-qp? Swoje wrażenia co do jakości wykonania, materiałów oraz procesu zamawiania przez stronę producenta c-qp.com, również na PW, mile widziane ?