Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj taki płaszcz, jak upolował @Tanatos70 pojawił się w TKMaxxie na Marszałkowski w Warszawie, tylko w innej konfiguracji kolorów, IMHO nawet ciekawszej, rozm. 50. Na żywo robi wrażenie,  więc tym bardziej trzymać :-)

Zdjęcie bardzo prześwietlone, to jest średni brąz:

20161026_130418.jpg

Opublikowano

On jest tak samo damski jak tweedowa marynarka w wyraźną kratę...

Gwoli ścisłości, ten, którego zdjęcie zamieściłem, jest wciąż do wzięcia - ja nie brałem, bo nie mój rozmiar. Tylko Tanatosowi mówiłem, by swój trzymał. 

Opublikowano
3 godziny temu, dziko napisał:

Dzisiaj taki płaszcz, jak upolował @Tanatos70 pojawił się w TKMaxxie na Marszałkowski w Warszawie, tylko w innej konfiguracji kolorów, IMHO nawet ciekawszej, rozm. 50. Na żywo robi wrażenie,  więc tym bardziej trzymać :-)

W Poznaniu w tej kolorystyce była jednorzędówka, 50 to właśnie mój rozmiar :-D

Opublikowano

@Tanatos70 Ja uważam że mimo wszystko powinieneś go zatrzymać. Myślę że takie "koce" świetnie się spisują w obecnej aurze ( no może poza deszczem;-)) to raz, a dwa, że świetnie się wpisują w takie szkocko-angielskie stylizacje (jak np Twoja powyższa). Ja bym taki nosił ;-)

Opublikowano

Drodzy,

planuję "uszyć" na tailorstore czarną koszulę. Z założenia na luźniejsze dni do pracy.

Pojawia się jednak problem jaki materiał wybrać. Waham się między dwoma i tutaj do Was prośba o pomoc. Który będzie lepiej leżał na strasznym chuderlaku (jakim jestem) :D ?

W kreatorze i na zdjęciach ten oxford (opcja druga) wygląda na bardziej czarny niż popelina (opcja pierwsza), ale nie wiem na ile to po prostu przekłamanie zdjęć.

Pomożecie :-)

OPCJA 1WSZA

Savile Row, black
100% bawełna Pima, popelina , 115 g/m2
one ply 50s

przędza 50/1

zdjęcie
https://www.tailorstore.com/media/gfx/cached/fDgwMHw5MHxmZmZmZmY,/render/rs_shirt/normal/redshift_sample_cam/3676.png

OPCJA 2GA

Menfi, black
100 % bawełna, oxford, 185 g/m2
two ply 50 s

przedza 50/2

zdjecie
https://www.tailorstore.com/media/gfx/cached/fDgwMHw5MHxmZmZmZmY,/render/rs_shirt/normal/redshift_sample_cam/4054.png

PS. nie bijcie za kolor. Po prostu "chodzi" za mną od jakiegoś czasu.

Opublikowano

Jak byłem młodszy, to w czarnej koszuli chodziłem na dyskoteki. Wszystkie już chyba wyrzuciłem.

Jeszcze jedno: jeśli jesteś bardzo szczupły, to w czarnej koszuli będziesz wyglądał na jeszcze nieco bardziej szczupłego.

Opublikowano

@Caporegime

Dzięki za wskazówkę. Właśnie z tego względu bardziej niż w kierunku popeliny skłaniam się ku oxfordowi.

@mosze

Dzięki za opinię ale znałem ją już wcześniej (przed napisaniem posta przeszukałem forum natrafiając na Twój post o disco, bodajże z marca). Szkoda, że nie odniosłeś się do oceny samych parametrów materiału.

A prosiłem, by nie "bić" za kolor !

Opublikowano
15 godzin temu, Caporegime napisał:

Jak już musisz czarną to radziłbym zastanowić się nad lnem. Konia z rzędem temu kto ma siły prasować czarną popeline by nie było wyswiecen i tym samym nie wyglądała jak zmęczona życiem już po pierwszym praniu. 

A czarny len lepiej znosi prasowanie? Czarnej koszuli co prawda nie mam, ale posiadam casualową, ciemnogranatową z mieszanki lnu i bawełny. Koszulę trzeba prasować na lewej stronie, raz się zapomniałem i zafundowałem sobie od razu lekkie wyświecenie na mankiecie. Do tego przyczepia się do niej chyba każdy paproch latający akurat w okolicy. Generalnie odradzam. 

Opublikowano
Dnia 25.10.2016 o 17:11, Tanatos70 napisał:

Czy to udźwignę stylistycznie (kolejna trudna krata na moich barkach ;-)) to jedna sprawa. No sam nie wiem, czego od Was oczekuję. Jakiejś zachęty może.

Zachęcam. To w gruncie rzeczy bardziej kurtka bosmanka (peacoat) niż typowy płaszcz, dla mnie bardzo ładna rzecz, również ze względu na kolorystykę.

Opublikowano

Panowie, przymierzam się do zakupu sztybletów i mam mały dylemat. W tej chwili rozważam te dwa modele - brązowy i czarny. Ogólnie to do tej pory czarny kolor dopuszczałem tylko w przypadku butów formalnych (lotniki, oksfordy z nakładanym noskiem), ale teraz mam zagwozdkę. Czarne sztyblety wydają mi się pasować zarówno do garniturów, zestawów koordynowanych, a nawet do bardziej casualowych stylizacji (taki rockowy vibe ;-)). Co o tym sądzicie?

Opublikowano

Właśnie tego się obawiam. Ale co do samych ramion, i tak do krawca oddam w celu skorygowania, tzn. wywalenia nadmiaru wypełnienia. Jednak jeśli marynarka w klacie będzie za duża, efekt może być kiepski. Ta akurat na wysokości klatki leży ok, tylko w talii jest trochę za ciasna.

Opublikowano

A może by tak całkiem oddać tę marynarkę? Leży brzydko. Talia wąska, marynarka krótka, rękawy długie, ramiona zapowiadają się na za szerokie... większy rozmiar poprawi talię, ale resztę pogorszy... Z dwojga złego lepiej poszerzać tę marynarkę (chociaż to zależy od zapasu materiału, ale te 2 cm (to już coś) powinno spokojnie być), niż brać większą.

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Witam,

Nadchodzący Sylwester planuję spędzić na wynajętej sali hotelowej: duża impreza, młodzi ludzie (do 30 lat). W mojej głowie zrodził się pomysł oderwania od klasyki, czyli smoking/garnitur i uderzenie w tony bardziej awangardowe. I tu pytanie: jakie spodnie by pasowały do ciemnozielonej marynarki i białej koszuli? Czerń, granat? Czy może postawić na tradycyjne rozwiązanie jakim jest granatowy garnitur lub smoking?

Pozdrawiam