Friedman Napisano 21 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2015 Panowie - mam problem z torbą. Kupiłem aktówkę od BarellyBags ze skóry Buffalo i dość obficie potraktowałem ją bezbarwnym kremem. Niestety w kilku miejscach powstały zacieki w postaci przejaśnień. Wydaje mi się, że to od nadmiaru wchłoniętego w skórę kremu w tych miejscach. Mocne polerowanie nic nie dało (właśnie ze względu na wniknięcie). Jakim środkiem mogę się pozbyć niechcianego kosmetyku? Saphir Renovateur powinien dać radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Skalpel Napisano 21 Listopad 2015 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopad 2015 Taki miałem wczoraj miły wieczór z butami jeździeckimi. 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blekit Napisano 22 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2015 Rewelacyjna robota! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 23 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2015 Wiek: circa 5 lat. Przebieg: kilkaset kilometrów. Wilgotność i zasolenie: wysokie. Stopień równości chodnika: niski. Wiele razy czytałem i pisałem na tym forum, że buty ze skóry korygowanej to wyrzucone pieniądze, bo taka skóra brzydko się łamie. Ale okazuje się, że wtedy można ją wysłać do szewca24.pl:-) Szkoda, że nie mam zdjęć sprzed renowacji - chociaż może i dobrze, może ktoś akurat czyta przy jedzeniu... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proki1971 Napisano 23 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2015 Efekt niezły, oj, przepraszam, dobry. Szkoda ze nie masz tych zdjeć sprzed bk pozwoliłoby tak naprawdę ocenić i docenić robotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 23 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2015 W tym wątku w trzecim poście pierwsze buty po lewej to właśnie te - daje to pewien obraz ich stanu, ale też jakieś dwa lata temu... https://forum.butwbutonierce.pl/topic/2457-yanko-cordovan-recenzja/?hl=%2Byanko+%2Brecenzja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 28 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2015 Świetny efekt! Brawo dla szewc24.pl! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JCK Napisano 30 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2015 Witam wszystkich. Mam do Was pytanie - kupiłem buty ze nubuku i przed pierwszym założeniem zaimpregnowałem je zgodnie z instrukcją. Niestety na jednym bucie został nalot - tak jakby zashnięte krople. Bardzo tego nie widać ale chciałbym je usunąć. Czu ktoś mógłby poradzić jak ro zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 30 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2015 Załącz może jakieś zdjęcia i napisz czym zaimpregnowałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JCK Napisano 30 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2015 Słabo to widać na zdjęciu ale są takie kropeczki, których pełno zostało na bucie. Impregnat firmy timberland. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek Napisano 30 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2015 Klin klinem, weź na szmatkę troszeczkę tego impregnatu i spróbuj rozetrzeć te plamki gdy już trochę się rozpuszczą. Za dużo chyba dałeś i tak zaschło po prostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 30 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2015 W miarę dobry Cleaner do tego typu skór i powinieneś to spokojnie usunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JCK Napisano 30 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2015 Dziękuję za pomoc, dam znać jak mi poszło. Właśnie nie dałem tego za dużo tylko po wyschnięciu tak zostało.... Chyba kupiłem pechową parę butów ale długo na nie polowałem. Otóż po całym dniu chodzenia, dodam, że pierwszy raz miałem je na stopie, na prawym bucie w miejscu gdzie zgina sie stopa zaczęła przecierać się skóra. Co mam w takiej sytuacji zrobić bo pierwszy raz się z takim czymś spotykam. Buty są marki Tommy Hilfiger. Na razie bardzo to widoczne nie jest ale pierwsze oznaki są. Na lewym bucie nie ma czegoś takiego. Nie wiem co robić bo pierwszy raz się z takim czymś spotykam. Reklamacja pewnie potrwa a ciekawe czy w ogóle uznają.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olin Napisano 30 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2015 Cześć, pisze z prośbą o pomoc. Moja dziewczyna wypastowała swoje brązowe buty zdecydowanie zbyt ciemną pastą, co zostawiło brzydkie i widoczne smugi oraz plamy. Czym to najlepiej usunąć? Czy renomat Saphir będzie w porządku? Czy może lepiej jakimś innym środkiem? Próbowała pianką/ szamponem do czyszczenia skór ale to nie pomogło. Z góry dziękuje za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 30 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2015 Renomat, ewentualnie można spróbować mydłem Saphir. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 1 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2015 Cześć, pisze z prośbą o pomoc. Moja dziewczyna wypastowała swoje brązowe buty zdecydowanie zbyt ciemną pastą, co zostawiło brzydkie i widoczne smugi oraz plamy. Czym to najlepiej usunąć? Czy renomat Saphir będzie w porządku? Czy może lepiej jakimś innym środkiem? Próbowała pianką/ szamponem do czyszczenia skór ale to nie pomogło. Z góry dziękuje za pomoc! Tak jak poradził WoDzU - "Renomat" Saphir'a. Natomiast "widoczne smugi oraz plamy" mogą wskazywać na błędy w samej technice nakładania środków na buty. Ciemniejsza pasta prawidłowo nałożona powinna przyciemnić oryginalny kolor o jeden ton. Jeśli są smugi, to środek był założony punktowo i nie rozprowadzony po powierzchni. Czasem to może być zamierzony efekt, ale chyba "nie" w Twoim przypadku. Tu poradnik --> http://pastadobutow.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 1 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2015 przede wszystkim napisz czy dziewczyna ma buty skórzane, bo tu może być pies pogrzebany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szewc24 Napisano 1 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2015 Słabo to widać na zdjęciu ale są takie kropeczki, których pełno zostało na bucie. Impregnat firmy timberland. Impregnat mógł być dedykowany do innego rodzaju skóry i mógł np. zawierać częściowo lanolinę, lub inny podobny środek. Mogło by to tłumaczyć powstanie zaschniętych powierzchownych kropelek. Osobiście nie zalecam kupowania środków do pielęgnacji w sklepach, gdzie kupuje się buty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
musa19 Napisano 1 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2015 Panie Rafale (szewc24.pl), mógłbym prosić o odpowiedź na PW? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olin Napisano 1 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2015 Dziękuje Wszystkim za pomoc, w takim razie spróbuję użyć Renomatu. Wyjaśniając wątpliwości - tak, buty są skórzane, gdyby było inaczej na pewno bym o tym wspomniał. Powstaniem smug sam jestem zaskoczony, przypuszczalnie Hargin ma rację co do błędnego użycia pasty. A poradnik chętnie przeczytam, zawsze warto się czegoś dowiedzieć w sposób "uporządkowany" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Lorentz Napisano 1 Grudzień 2015 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2015 Koledzy, Zmotywowany przez jednego z forumowiczów postanowiłem dokończyć historię, która zaczęła się tutaj: https://forum.butwbutonierce.pl/topic/510-jakie-buty-mam-dziś-na-sobie/page-197#entry184532 Myślałem, że nic z tych butów już nie będzie. Potwierdziło się jednak, że Cheaney'e mają naprawdę świetną skórę, która potrafi wiele wytrzymać. Sama "renowacja" trwała raptem 4 dni (z tego 3 to suszenie). Nie miałem niestety chwili, żeby wrzucić zdjęcia wcześniej. Zjawisko upływającego czasu widać po psie, który zdążył podrosnąć. Także po kolei. Oto chwila tuż przed błotną kąpielą i jej bezpośredni sprawca: Tutaj chwilę później, po tym jak się udało wyciągnąć tonącego zawodnika: Po powrocie do domu umyłem buty zimną wodą pod szlauchem. Starałem się zrobić to dokładnie, ale niestety nalało się do wewnątrz. Sznurowadła były tak zaklajstrowane, że nie mogłem ich wyjąć. Następnie wypchałem papierami i zostawiłem na 3 dni żeby schły w temperaturze pokojowej. Czwartego dnia suche buciory wziąłem "na warsztat". Największym problemem okazały się zacieki po błotnistej wodzie wewnątrz buta. Pewnie można coś z nimi zrobić, ale zostawiłem na pamiątkę naszej rodzinnej głupoty. Wszyscy w domu byli przejęci sprawą, niektórzy wręcz drżeli jaki będzie wynik oględzin. Ostatecznie okazało się, że po odczyszczeniu mydłem, nałożeniu renowatora Saphir, później kremu i na końcu wosku na noski, buty wróciły do gry. Kiedy napięcie opadło, niektórzy bezpośrednio zainteresowani sprawą odetchnęli Reasumując chciałbym zarekomendować trzewiki Cheaney wszystkim tym, którzy muszą albo lubią chodzić po terenach bagnistych Jakością skóry zastosowanej w tych butach jestem zachwycony, ponieważ to świństwo w które wlazłem, niesamowicie wysuszyło mi skórę na dłoniach (vide foto 11). Kilka dni musiałem stosować krem nawilżający. W przypadku butów wystarczyła jedna porządna sesja z renowatorem i pommadierem. 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 1 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2015 buty butami, ale piesek pięknie zagrał 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 2 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 2 Grudzień 2015 to nie poczucie winy, to instynkt samozachowawczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michasacuer Napisano 5 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2015 Panowie, mam pytanie. Jak prawidłowo zaaplikować krem, renowator? Kiedy robię to bawełnianą szmatką mam smugi podczas i po "pracy". Po wypolerowaniu szczotką wszystko jest ok, jednak po dotknięciu na butach zostawał ślad. Renowatora użyłem bardzo mało, zaś kremu różnie (4 warstwy na nowe buty, pare min na wchłonięcie między kolejnymi warstwami) jednak wydaje mi się że z kremem mogłem troszkę przesadzić. Macie jakieś złote rady "techniczne" dla początkującego? Jak, ile, gdzie itp? I czy smugi to normalna rzecz po zabawie z kremami? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 5 Grudzień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2015 Ogranicz się do 1/2 warstw. Znaczenie ma jeszcze skóra (jej stan/jakość). Być może jest już tak mocno natłuszczona, że nie jest w stanie wchłonąć nadmiaru. Nie przesadzaj ze środkami To dość częsty błąd początkujących w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi