Skocz do zawartości

Ciekawe i nietuzinkowe nabytki

Pan Janusz

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Żorż Ponimirski napisał:

Nie wiem czy to się tu nadaje, ale byłem drugi raz w życiu w "ciuchlandzie" przy okazji poszukiwań spodni do kąpieli błotnych dla córki ;)

Spędziłem tam w sumie 15 minut i znalazłem marynarkę Burberry ze świetnego tweedu (niestety za krótkie rękawy), sweter Balantyne 100% kaszmir (dość zmechacony), krawat Corneliani z lekko naderwanym szwem (dość brzydki ;) ) i na koniec perełka, marynarka "alfonsówka" PRL made in Italy (na 99% przez Corneliani), 52% konopie, 48% wełna. Byłem dość zaskoczony takim przekrojem ciekawych marek. Do tego marynarka PRL w moim rozmiarze, ale się nie zdecydowałem...trzeba było ?? ;)

IMG_20181228_131041698.jpg

IMG_20181228_131045743.jpg

Fotki pasują do cmdcns ostatnimi czasy ;)

• Oceniam pozytywnie 1

• 2 weeks later...
  • 1 month later...
  • 3 weeks later...
  • 2 months later...
15 godzin temu, Midlife-Crisis napisał:

Na pewno będą pasowały spodnie włoskiej piechoty M1912 z czasów podbojów kolonialnych w Afryce. 😉

Szorty?  Dorosłemu facetowi nie pasują , a ja jestem jeszcze dziadkiem dwojga wnuków.Jedynie jako przebranie na Halloween tylko w szortach będzie za zimno. To już lepsze rajtuzy angielskiego ruchu oporu przeciwko Szeryfowi Nottinghamshire z czasów trzeciej wyprawy krzyżowej.

• Like 4
  • Oceniam pozytywnie 2

Temat historycznych papierów wartościowych z mojego rodzinnego miasta (w końcu poczułem te pięć pokoleń po kądzieli :)) zgłębiam od niedawna, niecały rok. Jednak od momentu, kiedy go jako tako ogarnąłem wiedziałem, że chcę mieć jeden eksponat. I tak się szczęśliwie złożyło, że na mającej miejsce w zeszłym tygodniu w Warszawie aukcji Gabinetu Numizmatycznego udało mi się go zdobyć.

Perła w koronie - akcja talarowa Teatru Polskiego z roku 1871.

teatr.thumb.jpg.7c2721ceb46a9c12d0a5276bdbff0626.jpg

Jakie znaczenie miał Teatr Polski dla Poznaniaków w dobie zaciętego "Kulturkampfu" nie będę się rozwodził. Kto ciekaw może sobie poczytać:

https://wbc.macbre.net/document/6419/cacko-i-piescideko-teatr-polski-1875-1918.html

Jestem dumny, że ten świadek patriotyzmu, ofiarności i przedsiębiorczości (to u nas w Wielkopolsce cecha wrodzona :)) naszych rodaków trafił do mojej kolekcji. Nie ma przy tym znaczenia, że przez najbliższe miesiące będę jadał skromniej ;-).

• Like 3
  • Oceniam pozytywnie 2

• 2 months later...