Skocz do zawartości

Ciekawe i nietuzinkowe nabytki

Pan Janusz

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, eye_lip napisał:

Foto słabe ale nabytek niesamowicie ciekawy. Amerykańska kurtka Filson Tin Cruiser Jacket jest produkowana od 100 lat, zaprojektowana dla pracowników działających w lasach w trudnych warunkach. Woskowana bawełna 15oz, bardzo ciekawy układ kieszeni m.in z tylu wielka kieszeń na mapy, z dwoma patkami, w rękawach są też wielkie przestrzenie, po całości - jakby kieszenie wielkości rękawów. Warto przyjrzeć się produktom jeśli ktoś lubi styl heritage. Na Fedora lounge, askandyabouthclothes czy styleforum są wątki dot. tej słynnej wytwórni. Całość wykonana 100% w Seattle.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Bardzo ładna kurtka i świetny producent! Filson jest tym dla amerykańskiego przemysłu odzieżowego, czym Barbour dla brytyjskiego.

Rozumiem, że upolowana gdzieś na ebayu :) ?

Mierzyłem trochę ciuchów Filsona i rozmiarówka jest co najmniej... nietypowa :). Nie jestem jakimś wielkim facetem, ale mam 180 cm i 70 wagi. I w S-ce Filsona (dokładnie w s-ce Wool Packet Coat) po prostu pływałem. Ja rozumiem, że amerykańska rozmiarówka itd., ale jakoś mam mentalne opory przed kupieniem XS-ki...

Wszystko to  iszę o klasycznym kroju, tzw. Alasca fit. Seattle fit (=ichniejszy slim fit) nie miałem w ręku, ale podobno opinie są różne, jeśli chodzi o proporcje...

Upolowana w przerwie między zakupem gazety, a wędlinami z Auchan ;) - potęga tk maxx Janki.. śmieję się bo tam nigdy nic nie ma i w ogóle nie zamierzałem wchodzić do tego tikeja, zostałem namówiony bez możliwości sprzeciwu.

Co do rozmiarówki Mateusz, jest raczej standardowa, po prostu Ty jesteś bardzo szczupły. Ja też kupiłem s-kę, ważę przy tym samym wzroście 7 czy 8 kilo więcej a dodatkowo mam o wiele większe obwody w klatce, barkach itp. i ta kurtka jest na mnie całkiem dobrze dopasowana. A oporów co do kupowania xs-ki nie rozumiem, dla mnie może być i xxs bylebym się czuł dobrze i leżała ok.

• Oceniam pozytywnie 1

W dniu 6.09.2017 o 21:26, Kyle napisał:

Nie żartuj Damian bo młodsi stażem wezmą na serio ;-)

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Eh wspomnienia ...  Nunes correa to moje pierwsze buty  spoza polskich sieciówek :) Zamówiłem 3 pary w 2011 r.  Z tego co pamiętam  forumowicze wtedy mocno obciążyli zamówieniami sklep Nunes correa :) .

Na marginesie zamszowe oksfordy służyły mi jeszcze zeszłej jesieni, na wiosnę przeszły na zasłużoną emeryturę :) 

• Like 1

• 2 months later...

Skusiłem się ostatnio na buty nieznanej marki. Prawdopodobnie bespoke, ponieważ w środku nie ma żadnych informacji o producencie/rozmiarze. Buty kupione na niemieckim ebay'u, zatem podejrzewam, że rzemieślnik również z tamtych terenów. Ładne kopyto (porównuję do 888 EG); gładka pięta.

Może ktoś mógłby ocenić jakość/lub rozpozna markę? W środku jest dziwna wkładka, chyba wełniana (zdjęcie).

20171212_104222.jpg

20171212_104234.jpg

s-l1600 (2).jpg

s-l1600 (1).jpg

s-l1600.jpg

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 3

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
W dniu 15.01.2018 o 20:05, lukmal napisał:

Timberland Smugglersnotch Boots. 

Made in USA. Szyte GYW. Skóra Horween Chromexcel. Podeszwa Vibram. 

Buty zapakowane w oddzielne bawełniane worki i porządne pudełko. 

Upolowałem na Zalando Lounge za 509 zł. Oryginalna cena ok 500 USD. 

Superwygodne. 

IMG_20180115_195434.jpg

IMG_20180115_195501.jpg

Muszę powiedzieć, że po zobaczeniu tego posta Zalando Lounge przybył właśnie następny klient. :D Masz jakiś mniej popularny rozmiar, czy bardzo dużo szczęścia? ;)

Zalando Lounge to polowanie z łukiem w dżungli na boso, przy którym TKMaxx to polowanie ze sztucerem, lunetą, przewodnikiem i nagonką na leniwe, ospałe misie. Polowałem na wyprzedaż Pal Zileri (zresztą nie tylko tę): rozpoczynała się o 7 rano, o 7.10 1/3 rzeczy była wykupiona, z reszty kolejna 1/3 zarezerwowana: boty, bezrobotni, skowronki, stróże nocni?;-) Zamówienie bielizny Azzaro zrealizowane w połowie (T-shirty były, bokserek ostatecznie nie wyprodukowali) w jedyne 2,5 miesiąca. Dałem spokój, zwłaszcza że teraz większość ofert to resztki z głównego Zalando.

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1

@MH_fan rozmiar mam raczej standardowy - europejskie 42. Timberlandy zazwyczaj kupuję 1,5 rozmiaru większe czyli 43,5. Ten model nie był produkowany w rozmiarach połówkowych. Zdecydowałem się na rozmiar 43. Pasuje idealnie.

@lubo69 Zgadzam się, że część asortymentu bardzo szybko znika. Co do rezerwacji to trzeba mieć trochę szczęścia. Tmberlandy z postu powyżej były zarezerwowane przez ok godzinę i rezerwacja została zwolniona więc skorzystałem z okazji. Ja jestem zadowolony z zalando-lounge. Kupiłem monki British Passport z bardzo dobrej cielęcej skóry szyte blake-em za 279 zł, Jeansy Edwin selvege za 120 zł, żonie trzewiki Frye (Made in USA, GYW) za 289 zł!! z których jest bardzo zadowolona i jeansy Levis Made & Crafted za 149 pln. Trzeba mieć szczęście i trochę cierpliwości.

• Oceniam pozytywnie 1

• 1 month later...