KIERMAN Napisano 21 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2020 Szukanie symetrii w łamaniu skóry na cholewce, że tutaj cienka zmarszczka, a tutaj cienka fałdka, nawet jeśli lewy but ma "inny, gorszy" kawałek skóry, a prawy "inny, lepszy", to dla mnie przesada, sorry ja odpadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 21 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2020 Nie chodzi o symetrię w sensie geometrii, ale o podobny sposób pracy i łamania się skóry. To powinno być zapewnione, jeśli para butów zrobiona jest z tego samego kawałka skóry, odpowiedniej jakości rzecz jasna. Firmy z górnej półki to gwarantują. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YoJoe Napisano 21 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2020 Tzn., że już lepiej nie dokładać do Yanko?! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamW Napisano 21 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2020 Panowie, dziękuję wszystkim za opinie. @KIERMAN.pl, dziękuję za zwrócenie uwagi na moje potencjalne anatomiczne defekty. Jak pisałem na samym początku- wygląd tego egzemplarza chelsea porównuje do innych butów, w tym innej pary chelsea Yanko, dużo częściej używanych, które wyglądają po 30 wyjściach dużo lepiej niż ta para po max 5 wyjściach. Pytanie było nie tyle o niesymetryczne łamanie butów co o kiepski w mojej ocenie stan skóry na jednym z butów. Z mojej strony EoT. Przepraszam jeśli wsadziłem kij w mrowisko- może powinien od razu uderzyć do patine.pl zamiast zadać pytanie na forum. Jedyne co mnie zastanawia to aktualny status marki Yanko na forum; jak wyżej zauważono- kiedyś było legendarne powiedzenie 'dołóż do Yanko'. Wiadomo, że życie nie znosi pustki i aktualnie inne marki mają większy 'hype'. Jednakże w mojej ocenie butów za RRP 1300-1400 zł nie nazwałbym niską półką. Z mojej strony EOT. Miłego wieczoru. 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stormont Napisano 21 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2020 Przy rozpędzającej się inflacji 1 godzinę temu, adamW napisał: W mojej ocenie butów za RRP 1300-1400 zł nie nazwałbym niską półką. Przy rozpędzającej się inflacji, być może już niedługo nazwiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 21 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2020 3 godziny temu, Aras napisał: Paradoksalnie "tanie" Berwicki które mam zniosły próbę czasu idealnie i załamania są prawie niewidoczne. Tymczasem niektóre moje pary o wiele droższych butów Patine czy Yanko wykazują daleko bardziej widoczne załamania czy nieregularności tychże załamań. Czy na tej podstawie mam generalizować, że Berwicki są super a Yanko nie? Czy nie jest jednak tak, iż to trochę loteria? Nawet jeśli dwa kawałki skóry są "względnie identyczne" i powinny się zachowywać "identycznie", to jednak tak się nie dzieje... Przecież nikt nie prześwietla tych skór i nie szuka godzinami nieregularności i mikropęknięć... nawet przy produkcji butów za grube tysiące... Otóż trochę się mylisz. Przy "produkcji butów za grube tysiące" skóry są poddawane bardzo dokładnej inspekcji i do produkcji wybierane są tylko fragmenty najlepszej jakości. Przy butach z niższej półki tak nie jest. Dla przykładu porównanie jakości skór używanych do produkcji różnych lunii butów A. Meccariello: All our shoes are produced with premium whole box calf leather, average size: 14 to 16 square feet, thickness: 1.4 – 1.5 mm As in the production of most high-class footwear, we only use the central part of the calfskin ( the one that goes from rump to belly). However, given the size of the leather and the type of tanning, only a few pieces can be obtained from each calfskin. Our selection of cuts includes: Aurum: 1 pair from a single cut of box calf leather Argentum Handwelted: 1 – max 1.5 pairs from a single cut of box calf leather Titanus Hadwelted = 1 – max 1.5 pairs from a single cut of box calf leather Argentum base: 2.5 – max 3 pairs from a single cut of box calf leather Przy czym nawet najtańsze buty Meccariello z linii Argentum to około 450-500 EUR, w tańszych butach o wiele mniej patrzy się na jakość, wybiera się większe skóry ze starszych zwierząt i mniej patrzy się na jakość - stąd faktycznie w tańszych butach jakość skóry to trochę loteria ale już w droższych nie. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 21 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2020 Paradoksalnie "tanie" Berwicki które mam zniosły próbę czasu idealnie i załamania są prawie niewidoczne. Tymczasem niektóre moje pary o wiele droższych butów Patine czy Yanko wykazują daleko bardziej widoczne załamania czy nieregularności tychże załamań. Czy na tej podstawie mam generalizować, że Berwicki są super a Yanko nie? Czy nie jest jednak tak, iż to trochę loteria? Nawet jeśli dwa kawałki skóry są "względnie identyczne" i powinny się zachowywać "identycznie", to jednak tak się nie dzieje... Przecież nikt nie prześwietla tych skór i nie szuka godzinami nieregularności i mikropęknięć... nawet przy produkcji butów za grube tysiące... Do tego oczywiście dochodzą różnice w "używaniu nóg"... sama tylko prowadzenie samochodu bardziej angażuje prawą stopę. Nie jest to loteria ( tzn. w marce Berwick jest) bo dobór skór jest jednym z elementów składowych "price range" poważnych marek obuwniczych i działa to tak że im droższe buty z wyższej linii tym lepsza skóra i jej wybór, jeśli mówimy o poważnych graczach na rynku... i tak jak napisał Zając, właśnie polega to na bardzo dokładnej selekcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KIERMAN Napisano 21 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2020 Wiadomo, że buty za kilka tysięcy generalnie powinny przewyższać jakościowo buty za tysiąc, tego chyba nikt nie podważa i owszem, tam gdzie klient wykłada więcej na stół, tam lepsze skóry, z mniejszymi skazami albo nawet bez nich; wystarczy spojrzeć na meermina, tam w linea maestro nie tylko skóry są inne, ale nawet konstrukcja się różni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Midlife-Crisis Napisano 21 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2020 Ten artykuł coś tu może wnieść: https://www.theshoesnobblog.com/2017/07/leather-quality-how-it-varies.html Nie mam butów Yanko i nie mam zamiaru ich nabywać, ale mam na podstawie forum wyrobione zdanie: Nie są tanie, ale te parę groszy ponad cenę obuwia z ciut niższej półki przekładają się na atrakcyjny wygląd, czyli robotę projektantów i dość staranne wykonanie. Natomiast nie oczekiwałbym za to ekstremalnej selekcji jakościowej użytych materiałów ani ponadprzeciętnej trwałości. Jako że własnych doświadczeń nie mam, mogę się mylić. 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 21 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2020 Wiadomo, że buty za kilka tysięcy generalnie powinny przewyższać jakościowo buty za tysiąc, tego chyba nikt nie podważa i owszem, tam gdzie klient wykłada więcej na stół, tam lepsze skóry, z mniejszymi skazami albo nawet bez nich; wystarczy spojrzeć na meermina, tam w linea maestro nie tylko skóry są inne, ale nawet konstrukcja się różni. Meermin jest akurat poza skalą, bo przy relatywnie niskiej cenie stosuje bardzo dobrej jakości skóry z uznanych garbarni - ale zapewne możliwości niskiej rrp są podyktowane niższą siłą roboczą na wschodzie gdzie są robione buty, plus dbałość o detale i wykończenie samego buta nie jest na najwyższym poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milimetr Napisano 21 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2020 5 godzin temu, adamW napisał: Panowie, dziękuję wszystkim za opinie. @KIERMAN.pl, dziękuję za zwrócenie uwagi na moje potencjalne anatomiczne defekty. Jak pisałem na samym początku- wygląd tego egzemplarza chelsea porównuje do innych butów, w tym innej pary chelsea Yanko, dużo częściej używanych, które wyglądają po 30 wyjściach dużo lepiej niż ta para po max 5 wyjściach. Pytanie było nie tyle o niesymetryczne łamanie butów co o kiepski w mojej ocenie stan skóry na jednym z butów. Z mojej strony EoT. Przepraszam jeśli wsadziłem kij w mrowisko- może powinien od razu uderzyć do patine.pl zamiast zadać pytanie na forum. Jedyne co mnie zastanawia to aktualny status marki Yanko na forum; jak wyżej zauważono- kiedyś było legendarne powiedzenie 'dołóż do Yanko'. Wiadomo, że życie nie znosi pustki i aktualnie inne marki mają większy 'hype'. Jednakże w mojej ocenie butów za RRP 1300-1400 zł nie nazwałbym niską półką. Z mojej strony EOT. Miłego wieczoru. Czy kolega jeździł w tych butach samochodem (oczywiście jako kierowca)? Pytam bo u mnie buty z wysoką cholewką zupełnie inaczej pracują (prawy i lewy) kiedy muszę w nich prowadzić auto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekzx Napisano 16 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2020 Yanko 755YH Yes Testa De Moro/Suede Testa Moro 2 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michasacuer Napisano 16 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 16 Luty 2020 Rozwinęła się dyskusja, mam Yanko, mam Berwicki. Yanko są zdecydowanie wygodniejsze (jakoś bardziej "miękko" się w nich chodzi) i sto razy lepiej oddziałowują na kosmetyki, wchłaniają je jak gąbka. Berwicki po paru nałożeniach kremu były tak dziwnie zatłuszczone czego nie powiem o moich Yanko (problem ze zbytnim natłuszczeniem berwicków wynika pewnie z tego, że były to moje pierwsze lepsze buty i nie za bardzo ogarniałem temat). Jeśli ktoś się zastanawia czy wybrać tańsze berwicki czy się wykosztowac na Yanko to zdecydowaine polecam droższą opcję. Dobra, a teraz moje pytanie. mam wysokie podbicie, w przypadku Berwicków i Yanko mój rozmiar to 7,5. Posiadam jedną parę butów Yanko (konkretnie ten model https://patine.pl/yanko-style-545-goodyear-welted.html?gclid=Cj0KCQiA7aPyBRChARIsAJfWCgLIh0zTSRJyo-hkDKGqWeQerhaBEUretacm9JPWMkZBryOwt0iw1nQaAkO-EALw_wcB) i przyszwa w nich się nie schodzi ale są ultra wygodne. Jak leżą, widać na tym zdjęciu po zoomie (https://forum.butwbutonierce.pl/uploads/monthly_2020_02/IMG_20200203_105620.jpg.4922b2231bc431c7a0bb0e87a54019cc.jpg) Na wiosnę chciałbym zakupić sobie parę mokasynów, coś w tym guście: https://patine.pl/yanko-498-softy-testa-moro.html W jaki rodzaj kopyta i rozmiar powinienem celować i czy będą jakieś dostawy w marcu tego modelu/koloru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 24 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Luty 2020 Polecam w takich sprawach kontakt mailowy z supportem. Tam w takich sprawach doradzają każdego dnia więc wiedza w tym zakresie zdecydowanie największa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ERASTFandorin Napisano 10 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2020 Cześć Panowie gdzie mogę poza skolyx i patine dostac buty Yanko? bo zachorowałem na kopyto 915F i szukam Chelsea Boots czarnych w rozmiarze UK9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 10 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2020 1 godzinę temu, ERASTFandorin napisał: Cześć Panowie gdzie mogę poza skolyx i patine dostac buty Yanko? bo zachorowałem na kopyto 915F i szukam Chelsea Boots czarnych w rozmiarze UK9. O te chodzi? https://patine.pl/yanko-766y-negro.html Gdy brakuje rozmiaru to pewnie Koledzy z @saphir.pl mogą sprowadzić? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ERASTFandorin Napisano 10 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2020 @Żorż Ponimirski niestety przekazali mi że nie będą uzupełniać rozmiarówki tego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 11 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 2020 @ERASTFandorin, jeżeli ten model nie może wyjść z głowy, zapraszam na PRIV. Może spróbuję jakoś pomóc 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fermiol Napisano 11 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 11 Marzec 2020 Ehh szkoda, że nie wiedziałem bo najbardziej podobają mi się te modele, które są wycofywane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B737 Napisano 23 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2020 W związku z promocją poluję na Yanko Brogues 664Y, 960 G w okolorze Chesnut Marron (https://patine.pl/yanko-664y-chesnut-niger.html). Czy ktoś z Was ma ten model i mógłby poratować jakimiś zdjęciami, jak ten but prezentuje się na nogach? Plus generalnie - pytanie o fakturę tej skóry na butach. Zastanawiam się pod kątem uniwersalności takiego rozwiązania w tych butach na co dzień. Będzie OK do koszuli / krawatu i chinosów? (casualowe zestawy). Generalnie na razie mam same buty ze skóry bez takiej struktury (gładkie), stąd to pytanie. Alternatywnie, rozważam w tej samej cenie: https://patine.pl/yanko-664y-marron.html. Innymi słowy, boję się, czy ta 'chropowata' skóra nie będzie trudniejsza do ułożenia z jakimś zestawem z chinosami? Za uniwersalnością tego pierwszego modelu przemawia chyba też lekko ciemniejszy kolor buta, niż tych drugich z podlinkowanych - chyba łatwiej go będzie spasować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 23 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2020 13 minut temu, B737 napisał: W związku z promocją poluję na Yanko Brogues 664Y, 960 G w okolorze Chesnut Marron (https://patine.pl/yanko-664y-chesnut-niger.html). Czy ktoś z Was ma ten model i mógłby poratować jakimiś zdjęciami, jak ten but prezentuje się na nogach? Plus generalnie - pytanie o fakturę tej skóry na butach. Zastanawiam się pod kątem uniwersalności takiego rozwiązania w tych butach na co dzień. Będzie OK do koszuli / krawatu i chinosów? (casualowe zestawy). Generalnie na razie mam same buty ze skóry bez takiej struktury (gładkie), stąd to pytanie. Alternatywnie, rozważam w tej samej cenie: https://patine.pl/yanko-664y-marron.html. Innymi słowy, boję się, czy ta 'chropowata' skóra nie będzie trudniejsza do ułożenia z jakimś zestawem z chinosami? Za uniwersalnością tego pierwszego modelu przemawia chyba też lekko ciemniejszy kolor buta, niż tych drugich z podlinkowanych - chyba łatwiej go będzie spasować? to bardzo fajne buty, nie przejmuj się tą strukturą. każde drobny kurz czy zarysowanie nie będzie na nich tak widoczne jak na gładkich. Poniżej fotka, ale nie ukrywam że bardziej od tych, wolę te jasne, groszkowe. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B737 Napisano 24 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2020 @Krzysiek_W, dzięki wielkie! Właśnie takie jasne mniej więcej już mam (Berwicki), mam też zamszone Brogues (Crownhille), więc poluję do kompletu jeszcze na ciemne brogues. Zastanawiam się tylko, czy nie będą za jasne mimo wszystko. Szukałem czegoś bardziej ciemnego, w kolorze, hm, ciemnej czekolady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 24 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2020 to zdjęcie tak wyszło, one są takie czekoladowe - może bardziej z orzeszkami pinii niż 80% kakao 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba7 Napisano 24 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2020 Cześć, na wstępie chciałbym wszystkich przywitać moim pierwszym postem na forum. Ostatnio zamówiłem oxfordy yanko model 558 kopyto 962 G w rozmiarze 42 (UK 8). Niestety buty trochę uciskają w miejscu sznurowania i przyszwa nie schodzi się idealnie. W innych miejscach na szerokość są idealne (a nawet trochę za luźne w palcach przy ruchu góra-dół). Polecacie próbować rozchodzić buty czy może lepiej wymienić na inne? Jeśli wymienić to czy pół rozmiaru więcej pomoże czy trzeba szukać kopyta z wyższym podbiciem? Zastanawia mnie też czarna wkładka? pod piętą. Wydaje mi się, że bez niej stopa by się nieco obniżyła co wyeliminowało by cały dyskomfort, ale w sklepie uzyskałem odpowiedź, że nie da się jej wyjąć. W miejscu gdzie się czarna wkładka kończy stopa jakby wisiała w powietrzu. Naprawdę nie da się jej "usunąć"? Z góry dziękuję za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michasacuer Napisano 25 Marzec 2020 Zgłoszenie Share Napisano 25 Marzec 2020 Koledzy, mam Yanko o kopycie 960g, rozmiar 7,5 który moim zdaniem gotuje wzorowo, jak druga skóra. Posiadam wysokie podbicie. Interesuje się loafersami 919f, jak te dwa kopyta mają się do siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi