Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Widziałem dzisiaj fajną czapkę i szukam jej nazwy. Czapka była prawdopodobnie wełniana, była uszyta/dziana podobnie do beretu (i noszona jak beret, na bok), z tym, że na środku miała frędzel/pompon, i góra nie była z jednego kawałka materiału tylko dzielona z około 6 części. Macie pomysł co to było?

Prawdopodobnie chodzi o "Tam o' Shanter", noszony do dzisiaj przez np. Royal Regiment of Scotland.

Opublikowano

Panowie,

Czy z wełny garniturowej (ok. 350g) da się zrobić kapelusz? Wiem, że większość kapeluszy jest robiona z filcu, ale może po odpowiednim usztywnieniu i taki manewr przejdzie? Po uszyciu garnituru krawcowi zostanie prawdopodobnie kawałek materiału i zastanawiam się, czy nie dałoby się go wykorzystać do stworzenia pasującego kapelusza. Jeśli tak, to gdzie można wykonać taką usługę?

Tkaniny nie można naciągnąć na formę. Można najprawdopodobniej uszyć w zakładzie wykonującym tego rodzaju kapelusze (vide chińskie kapelusiki w sieciówkach), ewentualnie wykorzystać jako element ozdobny w klasycznym, filcowym kapeluszu:

post-3313-13658924569438_thumb.jpg

post-3313-13658924569667_thumb.jpg

post-3313-13658924569897_thumb.jpg

Opublikowano

Widziałem dzisiaj fajną czapkę i szukam jej nazwy. Czapka była prawdopodobnie wełniana, była uszyta/dziana podobnie do beretu (i noszona jak beret, na bok), z tym, że na środku miała frędzel/pompon, i góra nie była z jednego kawałka materiału tylko dzielona z około 6 części. Macie pomysł co to było?

Prawdopodobnie chodzi o "Tam o' Shanter", noszony do dzisiaj przez np. Royal Regiment of Scotland.

Dzięki Panowie bartazz i pirat - jest to trochę podobne co pokazaliście, jednak nie do końca to co widziałem.

Opublikowano

Panowie,

Czy z wełny garniturowej (ok. 350g) da się zrobić kapelusz? Wiem, że większość kapeluszy jest robiona z filcu, ale może po odpowiednim usztywnieniu i taki manewr przejdzie? Po uszyciu garnituru krawcowi zostanie prawdopodobnie kawałek materiału i zastanawiam się, czy nie dałoby się go wykorzystać do stworzenia pasującego kapelusza. Jeśli tak, to gdzie można wykonać taką usługę?

Tkaniny nie można naciągnąć na formę. Można najprawdopodobniej uszyć w zakładzie wykonującym tego rodzaju kapelusze (vide chińskie kapelusiki w sieciówkach), ewentualnie wykorzystać jako element ozdobny w klasycznym, filcowym kapeluszu:

Właśnie trochę o taki "chiński kapelusik" mi chodzi ;) A precyzyjniej o trilby w kolorze navy blue z kremową tasiemką. Znalazłem na stronie http://www.millinerytechniques.com/covered-hat-requirements.html wskazówki, jak wykonać kapelusz pokryty materiałem, ale sam się tego nie podejmę ;) Wolałbym to oddać w ręce profesjonalisty. Widziałem, że w wątku pojawiały się jakieś namiary, ale głównie na firmy robiące kapelusze z filcu. Czy gdzieś w Warszawie znajdę manufakturkę, która wykona mi kapelusz pokryty materiałem? Ma ktoś doświadczenia z takimi kapeluszami?

Opublikowano

Panowie,

Właśnie trochę o taki "chiński kapelusik" mi chodzi ;) A precyzyjniej o trilby w kolorze navy blue z kremową tasiemką. Znalazłem na stronie http://www.millinerytechniques.com/covered-hat-requirements.html wskazówki, jak wykonać kapelusz pokryty materiałem, ale sam się tego nie podejmę ;) Wolałbym to oddać w ręce profesjonalisty. Widziałem, że w wątku pojawiały się jakieś namiary, ale głównie na firmy robiące kapelusze z filcu. Czy gdzieś w Warszawie znajdę manufakturkę, która wykona mi kapelusz pokryty materiałem? Ma ktoś doświadczenia z takimi kapeluszami?

szyje chociażby firma Sterkowski, dla przykładu

http://www.sterkowski.pl/1-kapelusz-bossanova.html

czy z powierzonego materiału - musisz sprawdzić

Opublikowano

Witam jestem tu nowy :) i od razu pytanie, co sądzicie o stylu noszenia kapeluszy przez Johnnego Deppa? Podoba się wam czy jest zbyt niechlujny czy nonszalancki?

Ja osobiście posiadam fedore w stylu Indiana Jonesa z wygietym w ten sposób rondem które zostało zmniejszone przez czaplnika w moim mieście o ok 1 cm.

Powiedzcie czy pasuje mi taki styl kapeluszy?

post-5996-13658924579472_thumb.png

dzięki i pozdrawiam :)

post-5996-13658924579692_thumb.jpg

Opublikowano

a co sądzicie o zestawieniu na które zdrowy rozsądek by się nie zdecydował, czyli taki kapelusz do koszulki (szara, brązowa) i jeansów?

Takimi zestawieniami wychodzisz z bezpiecznej strefy. Może się okazać że będzie super albo kompletnie do d...

Często zależy to bardziej od osobowości noszącego niż od samych ciuchów.

Opublikowano

a co sądzicie o zestawieniu na które zdrowy rozsądek by się nie zdecydował, czyli taki kapelusz do koszulki (szara, brązowa) i jeansów?

Noś zawsze kapelusz, to rzadko która stylizacja z kapeluszem będzie wzbudzała szok na twarzy ;)

Choć do dzinsów lepiej by było kupić sobie Indiane Jonesa.

Opublikowano

staram się to robić jak najczęściej, moi znajomi już przywykli, ale ludzie w moim mieście patrzą na mnie dziwnie, lecz jestem takim człowiekiem którego opinia ignorantów lub dresiarzy niezbyt interesuje :P

panie michalm1969 to jest indiana tylko wyprofilowany inaczej :)

Czy wy w waszych miastach macie też wzrok ludzi na sobie gdy wybieracie kapelusz z szerszym rondem? Może ja wzbudzam tyle sensacji bo jestem dość młodym człowiekiem (20 lat) ale przyznam ze kapelusze nosze odkąd pamiętam, gdyż mój dziadek zaraził mnie miłością do nich :)

Opublikowano

Nie do uwierzenia, w Lublinie - Kozim Grodzie na wschodzie, na zwykłym stoisku w dawnym tzw. Pedecie (kto z Lublina wie o co chodzi) bardzo obecnie podupadłym, można kupić - Cylindry! Na razie widziałem przez szybę, ale w najbliższym czasie będę znał szczegóły - cenę, producenta (pewnie Skoczów) - jednym słowem szyjemy fraki, cylinder na głowę w miasto!

Opublikowano

Czy wy w waszych miastach macie też wzrok ludzi na sobie gdy wybieracie kapelusz z szerszym rondem? Może ja wzbudzam tyle sensacji bo jestem dość młodym człowiekiem (20 lat) ale przyznam ze kapelusze nosze odkąd pamiętam, gdyż mój dziadek zaraził mnie miłością do nich :)

To działa tak że ci się wydaje że ludzie się gapią, mi też się wydawało, ale już mi przeszło.

Opublikowano

panie michalm1969 to jest indiana tylko wyprofilowany inaczej :)

Ale nie jest to kolor Indiany Jonesa, a kolor mi chodziło ;)

Opublikowano

Gapią się, gapią. Kapelusz to już nawet w Warszawie absolutny unikat.

Nie i tak. Może i unikat, ale nikt się nie gapi, no może prawie nikt. Albo jesteś przewrażliwiony (ech to forumowe poczucie oblężonej twierdzy :D ) albo wyglądasz szczególnie ekscentrycznie.
Opublikowano

Taka ciekawostka: Panowie parkingowi pod moja firmą do wiekszosci mówią "panie dyrektorze, popilnowac auta?", a tylko do mnie per "panie mecenasie". A jedyne co mnie na pierwszy rzut oka wyroznia to kapelusz ;)

Opublikowano

Panie michalm1969 rozumiem, myślałem nad kupnem drugiego właśnie w kolorze klasycznego Indiany.

A co do gapienia się, powiem, że czasem nawet lubię "denerwować" ludzi moimi kapeluszami...

Dodam, że jestem dość dużym ekscentrykiem, ale mniemam większość "nas" tu z forum jest :)

Opublikowano

Taka ciekawostka: Panowie parkingowi pod moja firmą do wiekszosci mówią "panie dyrektorze, popilnowac auta?", a tylko do mnie per "panie mecenasie". A jedyne co mnie na pierwszy rzut oka wyroznia to kapelusz ;)

Może być inna przyczyna, po prostu się dowiedzieli :-) (no chyba, że nie jesteś mecenasem)

Opublikowano

Ale nie jest to kolor Indiany Jonesa, a kolor mi chodziło

Dołączona grafika

o taki kolorek? 8-)

Ten kapelutek ma fajną możliwość, w rondzie wsadzony jest drut dzięki temu możemy formować kapelutek(rondo) wedle własnych widzi mi się.

@Mosze

Powolutku kapelusze wracają do łask z tego co zauważyłem, pytanie co Polacy będą nosić czy tanie śmieci wykonane z polimeru - które defacto wstyd założyć na głowę :) czy porządne nakrycia głowy z filcu albo wełny 8-)

Opublikowano

Owszem, mam nawet taki. Szkocki narodowy beret.