Kyle Opublikowano 16 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2023 No tak, z trójką dzieci samolotem to słabo wykonalne, i tak rąk brakuje. Wiecie, czy któraś w ofercie polskich sklepów nadaje się do zwijania? Kiedyś miałem taką kupioną na ebayu, była OK, ale po latach dokonała żywota, potem pomykałem w kaszkiecie lnianym, ale wróciłbym do kapelusza. Cytuj
Dyjamentowski Opublikowano 16 Maja 2023 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2023 Nie noszę kapeluszy, więc i z nimi nie podróżuję, ale widocznie algorytmy mnie o to podejrzewają, bo dostałem kilka razy reklamę takiego (albo podobnego) klipsa magnetycznego. Używał ktoś? Cytuj
Epaminondas Opublikowano 28 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2023 Przymierzam się do zakupu pierwszego kapelusza - Panamy, w wersji klasycznej. Zrobiłem wstępny przegląd, ale widzę, że w wypadku tego kapelusza cena kształtuje się na zasadzie sky is the limit. Ja jednak wolałbym zacząć od czegoś w bardziej sensownej cenie, choć jednocześnie jakościowego. Podczas swoich poszukiwań znalazłem coś takiego: https://www.jjhatcenter.com/products/vernon?_pos=3&_sid=33ba079ad&_ss=r&variant=40834347204723 Nadal drogo (choć podobno dobrej jakości), ale może warto? A jeśli nie, to może moglibyście polecić jakieś inne sklepy/modele? Cytuj
lubo69 Opublikowano 28 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2023 Mieszkasz w USA? Jeśli w Polsce, ten zakup nie ma żadnego sensu. Jeśli potrzebujesz panamy w listopadzie, w tej cenie można znaleźć nawet Borsalino (Zalando, Yoox). Zwracam uwagę, że w upale kapelusz skurczy się od potu o 1 rozmiar i nie da się rozciągnąć. Cytuj
Epaminondas Opublikowano 28 Października 2023 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2023 Nie, w takim razie dzięki, będę polował na Borsalino, może w Black Friday się uda. Cytuj
kichanadeta Opublikowano 1 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2023 W dniu 28.10.2023 o 12:09, Epaminondas napisał: Nadal drogo (choć podobno dobrej jakości), ale może warto? A jeśli nie, to może moglibyście polecić jakieś inne sklepy/modele? https://www.witleather.pl/kapelusze-panama,75.html https://sklep.polkap.pl/ Cytuj
Błędny Rycerz Opublikowano 9 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2023 Dzień dobry! Zważając na zbliżający się sezon zimowy i wynikającą z tej okoliczności chęć pogodzenia ochrony uszu przed zimnem z wizualną akceptowalnością przywdziewanej stylizacji, skłaniam się ku zamówieniu uszanki. Zależy mi przy tym na wyborze sprawdzonego, rzetelnego producenta, najlepiej oferującego możliwość osobistego obejrzenia podobnych, gotowych produktów, lub przynajmniej materiałów, z których są one wyrabiane, abym mógł jak najlepiej spersonalizować zamówienie i uniknąć konieczności dokonywania wymiany. Z poczynionego przeze mnie przeglądu starszych wpisów na forum wynika, że jednym z wartych uwagi miejsc może okazać się firma Witleather. Zauważyłem jednak, że opinie na temat jej działalności bywają niekiedy... nieco rozbieżne, choć znaczna ocen część pochodzi sprzed wielu lat, a na dodatek w zdecydowanej większości dotyczą kapeluszy. W świetle tych przytrafiających się kontrowersji, w nadziei na uzyskanie nieco świeższych informacji na temat futrzanych wyrobów, chciałbym zapytać, czy w nieodległej przeszłości ktoś z Was miał okazję zamówić jedną z czapek oferowanych przez Witleather i jest w stanie poczynić sprawozdanie na temat jej jakości i trwałości? Albo czy możecie polecić inne, godne rekomendacji pracownie, wyrabiające nakrycia głowy tego rodzaju? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj
Velahrn Opublikowano 9 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2023 18 godzin temu, Błędny Rycerz napisał: Dzień dobry! Zważając na zbliżający się sezon zimowy i wynikającą z tej okoliczności chęć pogodzenia ochrony uszu przed zimnem z wizualną akceptowalnością przywdziewanej stylizacji, skłaniam się ku zamówieniu uszanki. Zależy mi przy tym na wyborze sprawdzonego, rzetelnego producenta, najlepiej oferującego możliwość osobistego obejrzenia podobnych, gotowych produktów, lub przynajmniej materiałów, z których są one wyrabiane, abym mógł jak najlepiej spersonalizować zamówienie i uniknąć konieczności dokonywania wymiany. Z poczynionego przeze mnie przeglądu starszych wpisów na forum wynika, że jednym z wartych uwagi miejsc może okazać się firma Witleather. Zauważyłem jednak, że opinie na temat jej działalności bywają niekiedy... nieco rozbieżne, choć znaczna ocen część pochodzi sprzed wielu lat, a na dodatek w zdecydowanej większości dotyczą kapeluszy. W świetle tych przytrafiających się kontrowersji, w nadziei na uzyskanie nieco świeższych informacji na temat futrzanych wyrobów, chciałbym zapytać, czy w nieodległej przeszłości ktoś z Was miał okazję zamówić jedną z czapek oferowanych przez Witleather i jest w stanie poczynić sprawozdanie na temat jej jakości i trwałości? Albo czy możecie polecić inne, godne rekomendacji pracownie, wyrabiające nakrycia głowy tego rodzaju? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Akurat nie mam nic z Witleather, ale jak ze wszystkim sklepami online, możesz zamówić i odesłać w ciągu 14 dni bez podania przyczyny. Jeśli masz czas, to zmierz sobie głowę i zamów odpowiedni rozmiar + jeden większy/mniejszy aby zobaczyć jak czapka leży - czasem rozmiarówki bywają podstępne. Co do uszanek/traperek mam tylko dwie rady: 1. Unikaj jak ognia "sztucznego futra" i podobnych wynalazków, sprawują się fatalnie. Jeśli więc idziesz w ten styl, IMO w grę wchodzą tylko i wyłącznie naturalne materiały. Przejrzałem ofertę Witleather i oferują chyba tylko prawdziwe futro - to dobrze. 2. Są to bardzo ciepłe czapki, raczej do temperatury 0 C i poniżej, czyli na najzimniejszy okres roku, przez co tracą na uniwersalności. Ja mam taką czapkę z rysia (wybrałem specjalnie, aby wkurzać moich znajomych kociarzy) ... i jest naprawdę bardzo ciepła. Nosze może kilka tygodni w roku. Niemniej jednak, bardzo ją lubię, futro jest super, nie zbiera lodu, nie zamarza i wytwarza wokół głowy taki specyficzny "mikroklimat" - syntetyki nie mają nawet startu. 2 Cytuj
Epaminondas Opublikowano 25 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2023 A co sądzicie o tym modelu Borsalino, dostępnym na Yoox, jest w całkiem przyzwoitej cenie. Warto? Cytuj
gisch Opublikowano 28 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2023 Moim zdaniem dość mocno nieformalnie wygląda, tak trochę hybryda dość klasycznego kształtu z materiałem i kolorem jak w pracy na plantacji (co potęguje imo wąska zdobina). No co kto lubi, ja bym raczej nie brał, bo moim zdaniem trochę "ni pies, ni wydra". Wracając do wątku wyżej o uszankach, moim zdaniem nadają się jak najbardziej tak do +10 (pod warunkiem podniesionych uszu, przy opuszczonych i zawiązaniu pod brodą trudno o dolną granicę). Trzeba dodać, że zakres temperatur zależy pewnie od użytego futra i innych materiałów (ja mam wersję z królika i poliestrowe wnętrze - pikowanie o wyglądzie jak kurtka Barbour). 1 Cytuj
Epaminondas Opublikowano 29 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2023 Dzięki, zrezygnowałem. Teraz myślę raczej o: Cytuj
lubo69 Opublikowano 29 Listopada 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2023 Bardzo słusznie. Mam praktycznie identyczny. Zapłaciłem 550 zł na Zalando. 1 Cytuj
Non Vid Opublikowano 8 Marca 2024 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2024 Szukam klasycznego kapelusza fedora z króliczego włosia, w kolorze chłodnym jasnoszarym, o wysokości korony 12.5 cm (mam podłużną głowę) i szerokości ronda 6+ cm, w rozmiarze 58. Macie coś do polecenia? Szukałem w typowych sklepach internetowych (Witleather, Polkap, Sterkowski), ale niestety póki co się nie doszukałem; najbardziej podobne modele widnieją jako niedostępne. Cytuj
Epaminondas Opublikowano 7 Maja 2024 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2024 Panowie, zabieram się za zakup przed urlopem, czy ten model jest w porządku? https://www.borsalino.com/eu_en/federico-panama-fine-medium-brim-140338-0014?size=17&color=462 Czy rzeczywiście warto wziąć rozmiar o jeden większy? Cytuj
kanapa Opublikowano 16 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2024 Nie zdzierżyłem słońca południa Włoch. Wybór w Neapolu był bardzo przyzwoity. Niby made in Italy ale jest coś o Panama i Equador#panizza https://www.panizza1879.com Koszula jeszcze z przed zrzucenia 25 kg. 1 1 Cytuj
suede Opublikowano 16 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2024 4 godziny temu, kanapa napisał: Niby made in Italy ale jest coś o Panama i Equador "100% Paja toquilla" brzmi dobrze - to słoma/włókna z palmy ekwadorskiej. 4 godziny temu, kanapa napisał: Koszula jeszcze z przed zrzucenia 25 kg Może nie na temat, ale.. Gratulacje! Zakładam, że taki był cel i kosztowało to sporo wysiłku ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi