Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No tak, z trójką dzieci samolotem to słabo wykonalne, i tak rąk brakuje. Wiecie, czy któraś w ofercie polskich sklepów nadaje się do zwijania? Kiedyś miałem taką kupioną na ebayu, była OK, ale po latach dokonała żywota, potem pomykałem w kaszkiecie lnianym, ale wróciłbym do kapelusza.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Przymierzam się do zakupu pierwszego kapelusza - Panamy, w wersji klasycznej. Zrobiłem wstępny przegląd, ale widzę, że w wypadku tego kapelusza cena kształtuje się na zasadzie sky is the limit. Ja jednak wolałbym zacząć od czegoś w bardziej sensownej cenie, choć jednocześnie jakościowego. Podczas swoich poszukiwań znalazłem coś takiego: https://www.jjhatcenter.com/products/vernon?_pos=3&_sid=33ba079ad&_ss=r&variant=40834347204723

Nadal drogo (choć podobno dobrej jakości), ale może warto? A jeśli nie, to może moglibyście polecić jakieś inne sklepy/modele?

Opublikowano

Mieszkasz w USA? Jeśli w Polsce, ten zakup nie ma żadnego sensu. Jeśli potrzebujesz panamy w listopadzie, w tej cenie można znaleźć nawet Borsalino (Zalando, Yoox). Zwracam uwagę, że w upale kapelusz skurczy się od potu o 1 rozmiar i nie da się rozciągnąć.

Opublikowano

Dzień dobry!

Zważając na zbliżający się sezon zimowy i wynikającą z tej okoliczności chęć pogodzenia ochrony uszu przed zimnem z wizualną akceptowalnością przywdziewanej stylizacji, skłaniam się ku zamówieniu uszanki. Zależy mi przy tym na wyborze sprawdzonego, rzetelnego producenta, najlepiej oferującego możliwość osobistego obejrzenia podobnych, gotowych produktów, lub przynajmniej materiałów, z których są one wyrabiane, abym mógł jak najlepiej spersonalizować zamówienie i uniknąć konieczności dokonywania wymiany.

Z poczynionego przeze mnie przeglądu starszych wpisów na forum wynika, że jednym z wartych uwagi miejsc może okazać się firma Witleather. Zauważyłem jednak, że opinie na temat jej działalności bywają niekiedy... nieco rozbieżne, choć znaczna ocen część pochodzi sprzed wielu lat, a na dodatek w zdecydowanej większości dotyczą kapeluszy.

W świetle tych przytrafiających się kontrowersji, w nadziei na uzyskanie nieco świeższych informacji na temat futrzanych wyrobów, chciałbym zapytać, czy w nieodległej przeszłości ktoś z Was miał okazję zamówić jedną z czapek oferowanych przez Witleather i jest w stanie poczynić sprawozdanie na temat jej jakości i trwałości? Albo czy możecie polecić inne, godne rekomendacji pracownie, wyrabiające nakrycia głowy tego rodzaju?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Opublikowano
18 godzin temu, Błędny Rycerz napisał:

Dzień dobry!

Zważając na zbliżający się sezon zimowy i wynikającą z tej okoliczności chęć pogodzenia ochrony uszu przed zimnem z wizualną akceptowalnością przywdziewanej stylizacji, skłaniam się ku zamówieniu uszanki. Zależy mi przy tym na wyborze sprawdzonego, rzetelnego producenta, najlepiej oferującego możliwość osobistego obejrzenia podobnych, gotowych produktów, lub przynajmniej materiałów, z których są one wyrabiane, abym mógł jak najlepiej spersonalizować zamówienie i uniknąć konieczności dokonywania wymiany.

Z poczynionego przeze mnie przeglądu starszych wpisów na forum wynika, że jednym z wartych uwagi miejsc może okazać się firma Witleather. Zauważyłem jednak, że opinie na temat jej działalności bywają niekiedy... nieco rozbieżne, choć znaczna ocen część pochodzi sprzed wielu lat, a na dodatek w zdecydowanej większości dotyczą kapeluszy.

W świetle tych przytrafiających się kontrowersji, w nadziei na uzyskanie nieco świeższych informacji na temat futrzanych wyrobów, chciałbym zapytać, czy w nieodległej przeszłości ktoś z Was miał okazję zamówić jedną z czapek oferowanych przez Witleather i jest w stanie poczynić sprawozdanie na temat jej jakości i trwałości? Albo czy możecie polecić inne, godne rekomendacji pracownie, wyrabiające nakrycia głowy tego rodzaju?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Akurat nie mam nic z Witleather, ale jak ze wszystkim sklepami online, możesz zamówić i odesłać w ciągu 14 dni bez podania przyczyny. Jeśli masz czas, to zmierz sobie głowę i zamów odpowiedni rozmiar + jeden większy/mniejszy aby zobaczyć jak czapka leży - czasem rozmiarówki bywają podstępne.

Co do uszanek/traperek mam tylko dwie rady:

1. Unikaj jak ognia "sztucznego futra" i podobnych wynalazków, sprawują się fatalnie. Jeśli więc idziesz w ten styl, IMO w grę wchodzą tylko i wyłącznie naturalne materiały. Przejrzałem ofertę Witleather i oferują chyba tylko prawdziwe futro - to dobrze.

2. Są to bardzo ciepłe czapki, raczej do temperatury 0 C i poniżej, czyli na najzimniejszy okres roku, przez co tracą na uniwersalności.

Ja mam taką czapkę z rysia (wybrałem specjalnie, aby wkurzać moich znajomych kociarzy)

pol_pl_Meska-papacha-z-futra-rysia-natur

... i jest naprawdę bardzo ciepła. Nosze może kilka tygodni w roku. Niemniej jednak, bardzo ją lubię, futro jest super, nie zbiera lodu, nie zamarza i wytwarza wokół głowy taki specyficzny "mikroklimat" - syntetyki nie mają nawet startu.

• Like 2
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Moim zdaniem dość mocno nieformalnie wygląda, tak trochę hybryda dość klasycznego kształtu z materiałem i kolorem jak w pracy na plantacji (co potęguje imo wąska zdobina). No co kto lubi, ja bym raczej nie brał, bo moim zdaniem trochę "ni pies, ni wydra".
Wracając do wątku wyżej o uszankach, moim zdaniem nadają się jak najbardziej tak do +10 (pod warunkiem podniesionych uszu, przy opuszczonych i zawiązaniu pod brodą trudno o dolną granicę). Trzeba dodać, że zakres temperatur zależy pewnie od użytego futra i innych materiałów (ja mam wersję z królika i poliestrowe wnętrze - pikowanie o wyglądzie jak kurtka Barbour).

• Like 1
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Szukam klasycznego kapelusza fedora z króliczego włosia, w kolorze chłodnym jasnoszarym, o wysokości korony 12.5 cm (mam podłużną głowę) i szerokości ronda 6+ cm, w rozmiarze 58. Macie coś do polecenia? Szukałem w typowych sklepach internetowych (Witleather, Polkap, Sterkowski), ale niestety póki co się nie doszukałem; najbardziej podobne modele widnieją jako niedostępne.

• 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
4 godziny temu, kanapa napisał:

Niby made in Italy ale jest coś o Panama i Equador

"100% Paja toquilla" brzmi dobrze - to słoma/włókna z palmy ekwadorskiej.

4 godziny temu, kanapa napisał:

Koszula jeszcze z przed zrzucenia 25 kg

Może nie na temat, ale.. Gratulacje! Zakładam, że taki był cel i kosztowało to sporo wysiłku ?