Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja się boję spróbować...

Chcę sobię kupić panamę na wrzesien w podróż i to zwijanie ułatwi mi decyzję.

Podejrzewam,że to zależy od tego z czego masz ten kapelusz. Palma jest dość elastyczna i bez problemu się roluje. Natomiast z kapeluszem syna kupionym w HM, tego próbować nie będę bo się połamie.
Opublikowano

Ja się boję spróbować...

Podejrzewam,że to zależy od tego z czego masz ten kapelusz. Palma jest dość elastyczna i bez problemu się roluje. Natomiast z kapeluszem syna kupionym w HM, tego próbować nie będę bo się połamie.

No właśnie - połamie!

Jak oglądałem ten film bez dźwięku, to aż syczałem z żalu, że gość masakruje kapelusz... :oops:

...A tu proszę - można!

Opublikowano

Ja się boję spróbować...

No mam panamę z palmy, raczej prawdziwą. Ale i tak boję się, że te liście, czy co to jest, mogłyby się połamać. Aczkolwiek kiedyś w aucie ktoś mi na nią nadepnął i się odkształciła, ale bez problemu wypchnąłem ją do pierwotnego kształtu. Tak czy inaczej - nie mam na razie po co próbować.
Opublikowano

Cejrowski pisał w jednej z książek że nie połamie się jeśli jest tkana ręcznie, ale uwaga tylko w wilgotnym klimacie. Więc tubylcy gdzieś tam sobie ją mogą rolować i nosić, ale w Polsce bardzo szybko nie tylko się połamie ale z upływem czasu straci też fason.

Opublikowano

Cejrowski pisał w jednej z książek że nie połamie się jeśli jest tkana ręcznie, ale uwaga tylko w wilgotnym klimacie. Więc tubylcy gdzieś tam sobie ją mogą rolować i nosić, ale w Polsce bardzo szybko nie tylko się połamie ale z upływem czasu straci też fason.

Na Krymie Panamy nazywają GNŁ* шляпа

* - gniotsa nie łamiotsa

;)

Opublikowano

Ja mam "panamę" z H&M. Kupiona za jakieś 40 zł tylko w sumie na próbę - na zasadzie czy przekonam się (i swoje najbliższe otoczenie ;-)) do noszenia kapeluszy. Po dwóch miesiącach sporadycznego noszenia materiał (cholera znaju co to jest - oznaczenie z metki: "straw") zaczyna się już kruszyć i łamać, ale w sumie eksperyment swój cel spełnił (tzn. ja się przekonałem, reszta już niekoniecznie, ale kij im w oko ;-)) i przymierzam się teraz do zakupu prawdziwej panamy. Z dyskusji powyżej wnoszę, że Panamy w przeciwieństwie do tego badziewia z H&M są bardzo elastyczne i wytrzymałe. U mnie na rondzie kapelusza po jego wewnętrznej krawędzi biegnie taka nadbudówka (ciężko to inaczej określić) i właśnie w tym miejscu na krawędziach nadbudówki wykruszają i łamią się pojedyncze włókna - czy taki efekt pojawia się też w prawdziwych Panamach?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie, jaki kapelusz słomkowy dwudziestoparolatek powinien kupić na plaże (i klimaty około plażowe, tenisówki, gatki itp)? Fedora, kanotier? Panama mi nie podchodzi. Nie chcę wyglądać groteskowo a coś na głowę trzeba włożyć.

Opublikowano

Fedora, kanotier? Panama mi nie podchodzi. Nie chcę wyglądać groteskowo a coś na głowę trzeba włożyć.

:?

Tak na szybko:

Panama to rodzaj kapelusza z trawy, wyplatany tradycyjnie w Ekwadorze - ma wiele kształtów. Jest kapeluszem letnim.

Fedora jest kapeluszem filcowym, raczej miejskim, chociaż nikt nie zabroni Ci w niej siedzieć nawet na plaży.

Ja w lato chodzę w panamach, także na plażę, ale jesli uważasz, że mniej groteskowo będziesz wyglądał na plaży w filcowej fedorze to Twój wybór.

Opublikowano

No jeżeli te kapelusze są mniej groteskowe niż panama, to ja nie mam pytań. Podpowiem tylko, że prawdopodobnie na metce mają napisane "100% paper" i jak poczują delikatny deszczyk, to się zdeformują.

Opublikowano

Pisząc o fedorze miałem na myśli takie kapelusze:

Tzn. że nie do końca wiesz o co pytasz, albo czego szukasz.

Przejrzyj ten wątek i zastanów się czemu większosc decyduje sie na panamy, a nie jakies kapelutki za 10pln z h&m.

Opublikowano

Bo większość z Was, Panowie, po nabyciu oryginalnej panamy, zachowuje się, nie przymierzając, jak fanatyczny posiadacz iPhone ;-). Tylko Apple a reszta to g.... I okazuje to innym w mało dżentelmeński sposób

Kolego pytający, chcesz zainwestować na lata i różne letnie okazje, kup oryginalną panamę, różne fasony są tu, może znajdziesz ten który Ci odpowiada: http://www.panamahatmall.com/panama_hat ... =4538_4539

Chcesz coś jedno-sezonowego na plażę - kup coś tańszego dostępnego w zasadzie wszędzie, do niedawna przynajmniej

I bardzo istotną kwestią jest fason odpowiedni to kształtu twarzy, sylwetki, fryzury itp. Nie wystarczy kupić klasyczną panamę i będzie pasować każdemu. Nie każdy nosi kapelusze jak Alain Delon, któremu we wszystkim dobrze...

Opublikowano

Oba fajne. BTW co to za marki i gdzie je mozna dostac?

Nie wiem, to przypadkowe kapelusze pojawiąjące się google po wpisaniu fedora straw hat men :) . Takie typy niespecjalnie mi się podobają, dlatego szukam czegoś innego. Przeciętne kapelutki z H&M również mi się źle kojarzą. Pewnie dlatego, że noszą je u nas do adidasów i sportowego plecaka. Ehhh, ciężka sprawa :roll: .....

Co do panam, to mocno mi się pomieszało. Kojarzyłem je wyłącznie z małymi rondlami i białym kolorem. Dzięki za naprowadzenie.

Opublikowano

Bo większość z Was, Panowie, po nabyciu oryginalnej panamy, zachowuje się, nie przymierzając, jak fanatyczny posiadacz iPhone ;-). Tylko Apple a reszta to g.... I okazuje to innym w mało dżentelmeński sposób

To nie jest kwestia fanatyzmu. Sam napisałeś:

chcesz zainwestować na lata i różne letnie okazje, kup oryginalną panamę

Nie jestesmy tu od tego, żeby się głaskać, więc jeśli ktoś mi wrzuca papierowego kapelutka z jakiegoś przysłowiowego h&m, to pisze co o tym sądzę i wskazuję inną drogę, moim zdaniem lepszą.

Opublikowano

Pisząc o fedorze miałem na myśli takie kapelusze:

Dołączona grafika

lub

Dołączona grafika

Pierwsze foto to trilby - miękka główka i małe rondo, a fedorę mamy na drugim - miękka główka, obszerne rondo (choć np. wujek Wikipedia twierdzi, że trilby is a kind of fedora hat). Na plażę pasują chyba oba. Co prawda trilby uchodzi już za kapelusz nieformalny, podczas gdy fedora jest jeszcze formal, to w przypadku plaży raczej to nie ma większego znaczenia. Tam i tak strój bardzo nieformalny obowiązuje.

S.