Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

na chwilkę chciałbym wrócić do fedor a'la Indiana Jones. Czy taki styl noszenia tego kapelusza wymaga jego zmiany/przeróbki, czy też to zwykłe opuszczenie ronda. Proszę wybaczyć pytanie - do noszenia kapeluszy dopiero się przymierzam :-)

Opublikowano

na chwilkę chciałbym wrócić do fedor a'la Indiana Jones. Czy taki styl noszenia tego kapelusza wymaga jego zmiany/przeróbki, czy też to zwykłe opuszczenie ronda. Proszę wybaczyć pytanie - do noszenia kapeluszy dopiero się przymierzam :-)

Radze Ci podpatrzeć styl noszenia tych fedor przez Johnnego Deppa, czy może taki styl będzie dla Ciebie. Osobiście nosze w ten sposób wygięte rondo i nie widzę dla siebie innego sposobu :P

Opublikowano

Reklama z letniego numeru Apparel Arts 1932 - zestaw wymiennych wstążek do kapeluszy:

Dołączona grafika

Okazuje się, że firma istnieje do dzisiaj: http://www.wickribbon.com ale jej asortyment jest znacznie ograniczony np. do wstążek orderowych.

Takie wstążki to kolejny element stylu i elegancji, który moim zdaniem warto by było przywrócić do męskiego stroju.

Czy znają Panowie jakiegoś producenta w Polsce lub w UE, który produkuje gotowe wstążki do kapeluszy? Wiosna idzie, więc miło by było dodać trochę koloru kapeluszom. W końcu żałoba po królowej Wiktorii skończyła się już dosyć dawno temu...

Pozdrawiam,

wojvv

Opublikowano

Czy znają Panowie jakiegoś producenta w Polsce lub w UE, który produkuje gotowe wstążki do kapeluszy? Wiosna idzie, więc miło by było dodać trochę koloru kapeluszom. W końcu żałoba po królowej Wiktorii skończyła się już dosyć dawno temu...

Nie jest to UE ale sklep jest sprawdzony - kilku / wielu forumowiczów kupowało tam panamy :arrow:http://www.panamahatmall.com/en/hat-bands-c-4813.html
Opublikowano

Zapomniałem o nich. Całkiem niezły wybór mają.

Dzięki za pomoc!

Pozdr,

wojvv

Ja u nich zamawiałem i polecam.

Jeśli ktoś będzie coś zamawiał to dajcie znać, chętnie coś kupię :)

Opublikowano

Przymierzam się do panamy na lato ale to dopiero maj/czerwiec. Tak w ogóle to zastanawiam się czy nie stworzyć wątku, w którym organizowane byłyby zakupy grupowe. Bo to bardzo fajna sprawa, moim zdaniem, jest.

Opublikowano

Przymierzam się do panamy na lato ale to dopiero maj/czerwiec. Tak w ogóle to zastanawiam się czy nie stworzyć wątku, w którym organizowane byłyby zakupy grupowe. Bo to bardzo fajna sprawa, moim zdaniem, jest.

:D;):mrgreen::D;):mrgreen::D;):mrgreen:
Opublikowano

Radze Ci podpatrzeć styl noszenia tych fedor przez Johnnego Deppa, czy może taki styl będzie dla Ciebie. Osobiście nosze w ten sposób wygięte rondo i nie widzę dla siebie innego sposobu :P

Dzięki za wsparcie. Jak wspomniałem dopiero przymierzam się do kupna swojej pierwszej fedory (pewnie ze Skoczowa) i po przejrzeniu wielu zdjęć chyba ten styl mi najbardziej odpowiada. Kłaniam się, oczywiście uchylając rondo ;-)

Opublikowano

jeszcze powiem Panu lodzermensch, jeśli jest Pan pewien, że będzie pan chodził często w tej fedorce, radze zainwestować i kupić z króliczego włosia, sam mam z wełny owczej (jakość materiału nie jest jakaś zła czy coś nie tak z kształtem) po prostu wiem z doświadczenia, że dłużej potrzyma, a nie ma nic lepszego niż własny stary kapelusz dobrej jakości :D również kłaniam się nisko oraz gratulacje za odwagę, ponieważ coraz mniej panów wybiera szerokie rondo :)

Opublikowano

jeszcze powiem Panu lodzermensch, jeśli jest Pan pewien, że będzie pan chodził często w tej fedorce, radze zainwestować i kupić z króliczego włosia, sam mam z wełny owczej (jakość materiału nie jest jakaś zła czy coś nie tak z kształtem) po prostu wiem z doświadczenia, że dłużej potrzyma, a nie ma nic lepszego niż własny stary kapelusz dobrej jakości :D również kłaniam się nisko :)

Pan to potrafi przekonać! :-) dzięki raz jeszcze - fedora będzie więc królicza ;-) Kłaniam się! :-)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

"Zaczynamy krucjatę kapeluszową. Na blogu pomiędzy innymi wpisami będą pojawiać się te o kapeluszach w rozmaitych wariantach. Po Polsce niestety krąży mit (także wśród osób, które walczą o dobry styl), że kapelusz postarza, albo że jest zbyt starodawny. Będziemy się starali zwalczyć obydwa elementy tego mitu."

http://mrmlody.blogspot.com/2013/03/kap ... -gowe.html

"Chodzi oczywiście o fedorę, która jest pod pewnymi względami najbardziej uniwersalnym kapeluszem.

Dlaczego? Ponieważ pozwala na bardzo indywidualne dopasowanie modelu, a do tego można go założyć do najbardziej luźnej stylizacji, ale również eleganckiej (garnituru, a w pewnych wypadkach moim zdaniem stroju poważniejszego np. bardziej nieformalnej interpretacji strollera)."

http://mrmlody.blogspot.com/2013/04/kap ... edora.html

Opublikowano

Kolory bardziej pasują do Konfederacji a "ogólny look" do kanadyjskiej policji konnej ;-)

Swoją drogą całość pomimo nawiązania do strojów z szeroko rozumianego przełomu XIX i XX wieku wygląda bardzo nowocześnie i inspirująco.

Jaki płaszcz/kurtka jest użyty do tej stylizacji?

Pozdr,

wojvv