Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja dla komfortu psychicznego zawsze korzystam z pralni, którą poleca mój krawiec. Po pierwsze - jest sprawdzona jakość, po drugie - gdyby coś się stało, to możesz mieć pretensje również do krawca.

bialykolnierzyk to dobry wybor; z 5 a sec mam złe doświadczenia.

Opublikowano

Ja dla komfortu psychicznego zawsze korzystam z pralni, którą poleca mój krawiec. Po pierwsze - jest sprawdzona jakość, po drugie - gdyby coś się stało, to możesz mieć pretensje również do krawca.

bialykolnierzyk to dobry wybor; z 5 a sec mam złe doświadczenia.

A co poleca Twój krawiec? Właśnie bialykolnierzyk?

Opublikowano

Dostanę gdzieś w Polsce tradycyjne manekiny krawiecie na metalowych podstawach z kółkami?

Manekiny takie ma obecnie w swoich salonach Bytom. Kiedyś widziałem takie manekiny w Flaming&Co (chyba firma Tailor's NY), ale nie wiem czy mają je jeszcze w ofercie.

Coś takiego mam na myśli:

Dołączona grafika

http://www.kennettlindsell.com/pdf/Gent ... assics.pdf

Szukałem niedawno manekina krawieckiego w wersji damskiej na prezent dla córki i popatrzyłem na allegro, tam są chyba wszyscy polscy producenci i importerzy. Ja kupiłem od jednego z nich bez licytacji, bo zamówienie ustawiłem indywidualnie (3 koszulki zamiast jednej i rozmiar, którego na licytacji nie było). Dostarczyli kurier 24 godziny. Nie patrzyłem, czy są na allegro nóżki z kółkami, ale kilka telefonów pozwoliło mi się zorientować, że ich oferta poza allegro jest szersza. Warto zadzwonić lub zerknąć na strony internetowe.

Opublikowano

czy białykołnierzyk mocno dopiera białe koszule? moje z mankietem na spinki są (bynajmniej nie po wielu użyciach) lekko poszarzałe na krawędziach mankietu, ciekawe, czy daliby radę to doprać

Miejsca poszarzałe upierz w paście bhp, wypłucz i upierz normalnie w proszku do białego prania.

Opublikowano

Niestety moja marynarka została pobrudzona płynną czekoladą (od fontanny czekoladą)...

zastanawiam się co mam zrobić?

Czy oddać do pralni, a może samemu spróbować pozbyć się plamy (jest ona miejscowa - tak na 2x3 cm)?

Opublikowano

Niestety spróbowałem tak...i mam plamę...

A zjadłeś czekoladę razem z kawałkiem materiału, który zabrudziła? Bo rozumiem, że o to chodziło Rolandowi. Należy delikatnie wygryźć zabrudzone włókna, jednocześnie pozostawiając inne w spokoju. Dopiero poźniej ewentualnie pralnia.
Opublikowano

A może udałoby się rozbić czekoladę pomiędzy włóknami elektryczną szczoteczka do zębów klasy "ultrasonic"? .. wcześniej gajer należy lekko schłodzić w lodówce.

Taki sam efekt uzyskasz podaczas wizyty u stomatologa przy okazji zabiegu usuwania kamienia. Można poprosić, żeby przejechał też po włóknach. Jeżeli to nie będzie sweter z włóczki to powinien bez problemów się zgodzić.
Opublikowano

Nie moja to rola, ale Panowie - dobrze byłoby aby poziom tego forum nie spadł do poziomu części innych.

Może to magia świąt, luz w pracy, brak tematów..., ale stajecie się bardziej dowcipni - oby było to okresowe.

Albo odstawcie już te wina ;-)